Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może powinienem ten temat wstawić w dziale dla początkujących jednak to tu jest budowa i obsługa.

Chodzi mianowicie o wasze sposoby jak utrzymać stałą temp.podczas wędzenia. Nie raz czytałem o nauce swojej wędzarni jednak chciał bym poznać wasze patenty(bez elektroniki tradycyjne dymienie)

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12764-jak-utrzyma%C4%87-sta%C5%82%C4%85-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/

Beczka z paleniskiem bezpośrednim

:) to tylko nauka palenia,trzeba dopasować,,ognisko,, do kubatury wędzarni,zależy jakim drewnem palisz (gatunek,wilgotność). Musisz trochę drewna spalić,żeby opanować temperaturę,tego nie nauczysz się czytając.To potrwa kilka wędzeń. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

musisz wyczuć ilość drewna, a regulujesz drzwiczkami od paleniska, zawsze też można czymś zasłonić jak masz szpary i za mocno wieje :)

od góry przykryciem (deski, worek lniany)

trzeba kombinować :)

Ja generalnie mam problem tego typu że nie wiem jak zrobić żar w palenisku. zawsze jak się pali to zawsze jest mały płomień i ten zaraz skacze na 70 -80 st. Jak zniweluję płomień to temp spada do 20-30 st.

Ja generalnie mam problem tego typu że nie wiem jak zrobić żar w palenisku. zawsze jak się pali to zawsze jest mały płomień i ten zaraz skacze na 70 -80 st. Jak zniweluję płomień to temp spada do 20-30 st.

Prawdopodobnie nie masz dobrego przepływu powietrza w wędzarni (możliwe że nakrywasz mokrym workiem?) + wilgotne drzewo robi swoje. Miałem tak ostatnio, mimo że dobrze rozpaliłem po 20 min wygasło, nawet nie pomogło rozpalenie palnikiem... dopiero gdy trochę worek jutowy poluzowałem na bok było ok. Przy palenisku bezpośrednim uzyskanie żaru, to ok 30-40 min od momentu rozpalenia, później tylko dokładać :D

Ostatnio wypróbowałem w beczce 200 litrowej  termo wentylator 2000 W plus dymogenerator Borniaka  w temperaturze 4 st.C-osiągnięta temperatura wyniosła 60 stopni,ciekawe jaka byłaby w temp.otocznia np 25 stopni?

A może zwyczajne ocieplenie beczki wełną, zniweluje nagłe spadki temperatury i zastosować niewielki kanał dymiacy wraz z paleniskiem?

• 2 tygodnie później...

Ja w kanale dymiącym zastosowałem palenisko w kształcie V .Powoduje to,ze żar jest w jednym punkcie na dole , a dokładane polana osuwają się do żaru.

Palenisko takie jest stabilniejsze i oszczędniejsze.

W takim palenisku żar utrzymuje się ze dwie godziny i jest stabilny.

Edytowane przez stas1