Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niespodziewanie powstała konieczność pozyskania ricotty - tydzień temu zrobiłem korycina i ricotte - mam jeszcze sporo Korycina a   0 ricotty- Pytanie - czy i jak ,oraz orientacyjnie ile uzyskam ricotty z samego mleka (gospodarskiego) - za pomoc dziekuję :blush:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-540020
Udostępnij na innych stronach

 

 

oraz orientacyjnie ile uzyskam ricotty z samego mleka

 

 

ricottę uzyskujesz z serwatki :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-540079
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

 

 

Przy jakim pH serwatki nie potrzeba dodawać, octu, kwasku cytrynowego ?

Optymalne pH to 6-6,5

Zbytnie zakwszenie serwatki (obniżenie pH) utrudnia, wręcz uniemożliwia wytrącenie się białek serwatkowych. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-548948
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, przy produkcji ricotty w dniu dzisiejszym pH wynosiło 6.4. Zaryzykowałem i nic nie dodałem. Ciekawe jaka będzie konsystencja  :)

 

 

[Dodano: 22 kwi 2017 - 18:11]

Foto po 6 godzinach

post-74573-0-13159300-1492877465_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
zmiana formy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-548968
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Bardzo dziękuję za wszystkie Państwa dyskusje, w których się od niedawna z radością rozczytuję. Mam dwa pytania.

 

1) Jaki jest naljepszy i możliwie niedrogi ph-metr, króry można zastosować do domowej produkcji ricotty i innych serów, użyteczny również dla kogoś, kto w szkole miał z chemii np. 4+ za piękne oczy?

 

2) A może słyszeliście Państwo o jakimś przyspieszonym (internetowym?) kursie chemii organicznej od podstaw, który umożliwołby poprawienie wyżej wymienionej oceny i dodatkowo przyczyniłby się do wyższej kuchennej samoświadomości? Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby takowy kurs w najprostszy możliwy sposób (ale pozbawiony zarazem przesadnych uproszczeń) wyjaśniał również zagadnienia najtrudniejsze...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-590315
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki jest naljepszy i możliwie niedrogi ph-metr, króry można zastosować do domowej produkcji ricotty i innych serów,

To i ja zapytam. Czy takie coś by się nadało?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-590479
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.