Muski Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Niespodziewanie powstała konieczność pozyskania ricotty - tydzień temu zrobiłem korycina i ricotte - mam jeszcze sporo Korycina a 0 ricotty- Pytanie - czy i jak ,oraz orientacyjnie ile uzyskam ricotty z samego mleka (gospodarskiego) - za pomoc dziekuję Edytowane 9 Lutego 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-540020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Lutego 2017 oraz orientacyjnie ile uzyskam ricotty z samego mleka ricottę uzyskujesz z serwatki Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-540079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Przy jakim pH serwatki nie potrzeba dodawać, octu, kwasku cytrynowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-546905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Przy jakim pH serwatki nie potrzeba dodawać, octu, kwasku cytrynowego ? Optymalne pH to 6-6,5Zbytnie zakwszenie serwatki (obniżenie pH) utrudnia, wręcz uniemożliwia wytrącenie się białek serwatkowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-548948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Dziękuję, przy produkcji ricotty w dniu dzisiejszym pH wynosiło 6.4. Zaryzykowałem i nic nie dodałem. Ciekawe jaka będzie konsystencja [Dodano: 22 kwi 2017 - 18:11]Foto po 6 godzinach Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez EAnna zmiana formy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-548968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fil z Lip Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Lutego 2018 Bardzo dziękuję za wszystkie Państwa dyskusje, w których się od niedawna z radością rozczytuję. Mam dwa pytania. 1) Jaki jest naljepszy i możliwie niedrogi ph-metr, króry można zastosować do domowej produkcji ricotty i innych serów, użyteczny również dla kogoś, kto w szkole miał z chemii np. 4+ za piękne oczy? 2) A może słyszeliście Państwo o jakimś przyspieszonym (internetowym?) kursie chemii organicznej od podstaw, który umożliwołby poprawienie wyżej wymienionej oceny i dodatkowo przyczyniłby się do wyższej kuchennej samoświadomości? Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby takowy kurs w najprostszy możliwy sposób (ale pozbawiony zarazem przesadnych uproszczeń) wyjaśniał również zagadnienia najtrudniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-590315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Marca 2018 Jaki jest naljepszy i możliwie niedrogi ph-metr, króry można zastosować do domowej produkcji ricotty i innych serów, To i ja zapytam. Czy takie coś by się nadało? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12780-robi%C4%99-ser-ricotta-przepisy/page/2/#findComment-590479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.