Maxell Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2016 Kiełbaski castor fiber Składniki: - mięso z castor fiber 2 kg (z bobra)- mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5 kg- mięso z udźców indyka 0,5 kg- pieprz 1,5 g/kg- czosnek 2 g/kg- ziarna jałowica 1 g/kg- czerwone, wytrawne wino 20 g/kg- peklosól 17-22 g/kg- jelita wieprzowe Sposób wykonania: Mięso z bobra podczas rozbioru pozbawiamy tłuszczu. Zauważyłem, że tłuszcz ten ma niską temperaturę topnienia, dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika lub wieprzowym. Wszystkie rodzaje mięsa w tym mięso z indyka po usunięciu skóry, błon, ścięgien oraz wytrybowaniu kości peklujemy na sucho, każdy rodzaj mięsa osobno. Dodajemy też wino, mieszamy i odstawiamy w naczyniu do peklowania na 3-5 dni w chłodne miejsce. Następnie mięso z bobra oraz kl. II z dzika lub wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6 mm, a mięso z indyka na sitku 8-10 mm. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Można dodać wody, ale bardzo mało i w niewielkich ilościach, mieszając, wyrabiając farsz obserwujemy jak się wchłania. Mięso "castora" jest specyficzne ze względu na rodzaj tłuszczu oraz chłonięcie wody. Jeśli dodamy ich za dużo to kiełbasa będzie „płakała”. Przygotowaną masą mięsną napełniamy jelita i odkręcamy w parki, jak na kiełbasę myśliwską. Odwieszamy na 1-2 h w temp. otoczenia lub w temp. do 10 stopni na noc. W wędzarni Borniak montujemy wentylator, ustawiamy temperaturę na 50 stopni, kominek ustawiamy na otwarty maksymalnie, wieszamy kiełbaski i suszymy je do momentu, aż ich powierzchnia będzie w dotyku sucha. Montujemy generator, zasypujemy zrębkami, ustawiamy temp. na 50 stopni, szyber w kominku ustawiamy pod katem 45 stopni i wędzimy kiełbaski do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnosimy temp. w wędzarni do 100-110 stopni na termostacie, wyłączamy generator dymu, zamykamy szyber i pieczemy kiełbaski do osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 70-72 stopnie. Przenosimy kiełbaski do chłodnego pomieszczania i studzimy Smacznego:Robert - beiot Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoky 58 Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2016 Moin Moin,wusste nicht das man Biber essen kann. Moin moin,nie wiedziałem, że można jeść bobra. Cytuj Gruß Smoky 58wenn du den wahren Karakter eines Menschen kennen willst, gebe ihm Macht! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2016 Na Alasce ludzie jedzą bobry, i bardzo sobie chwalą . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2016 nie wiedziałem, że można jeść bobra W Polsce może być problem nie tyle z konsumpcją , ale z przygotowaniem posiłku, bo: (cytat z wikipedia)W większości krajów europejskich Castor fiber podlega ochronie na podstawie dwóch aktów prawnych: Konwencji o ochronie gatunków dzikiej flory i fauny europejskiej oraz ich siedlisk oraz Dyrektywy Siedliskowej. W Polsce jest gatunkiem częściowo chronionym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2016 Na Suwalszczyźnie wydano sporo zezwoleń na odstrzał, aby zmniejszyć nieco rozrastającą się w zastraszający sposób populację tych ssaków. Beiot skrzętnie wykorzystał nadarzająca się okazję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Września 2019 dlatego warto go zastąpić w kiełbasach tłuszczem z dzika l A tłuszcz z dzika to ma wysoką? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Września 2019 Arkadiusz należy Ci sięZa odkrycie archeologiczne Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.