Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na tą kiełbasę znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453

 

Z braku sarny użyłem łopatkę z dzika a zamiast pachwiny, podgardle.

 

 

Łopatka z dzika - 1 kg

podgardle - 1 kg

 

post-39693-0-66156700-1401116380_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

peklosól/sól - 4/14 g/kg (peklosól 20%, sól 80%)

pieprz biały - 3 g/kg

kolendra  - 1 g/kg

czosnek - 1 g /kg

wino białe wytrawne 50 ml

sok z 1 cytryny

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm

 

post-39693-0-30360000-1401116389_thumb.jpg

 

Zmielone i przyprawione mięso leżało w lodówce kilka godzin. Następnie napełniłem nim jelita wieprzowe kal. 28-30

 

post-39693-0-31494600-1401116391_thumb.jpg

 

Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st.

 

Wędzenie 1,5 h dymem 35-40 st. i tu niespodzianka:

 

post-39693-0-67632600-1401116386_thumb.jpg

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! termometr mam sprawny, poza tym wędziły się dwie różne kiełbasy.

 

post-39693-0-50458200-1401116382_thumb.jpg

 

Mięso, które zostało jest bardzo dobre po grillowaniu, ale niestety sypie się.  :cry:

 

post-39693-0-37759700-1401116384_thumb.jpg

 

Oczywiście liczę na wytłumaczenie tego zjawiska. :)

Edytowane przez paweljack
aktualizacja załączników

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Łopatka z dzika - 1 kg podgardle - 1 kg

 

 

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm
 

 

 

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ !

 

 

 

niestety sypie się. 

 

Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... 

I za mocno rozdrobnione trzeba było użyć 8-ki a troszkę podgardla i ścięgnistego (wołowe, golonka) z dodatkiem przypraw i wody 2x na 4-e ;)

 

Chyba troszkę za długo to grillujesz i z temperaturą coś nie halo dlatego wychodzą Ci trociny :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349147
Udostępnij na innych stronach

 

Łopatka z dzika - 1 kg podgardle - 1 kg

 

 

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm
 

 

 

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ !

 

 

 

niestety sypie się. 

 

Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... 

I za mocno rozdrobnione trzeba było użyć 8-ki a troszkę podgardla i ścięgnistego (wołowe, golonka) z dodatkiem przypraw i wody 2x na 4-e ;)

 

Chyba troszkę za długo to grillujesz i z temperaturą coś nie halo dlatego wychodzą Ci trociny :(

Grillowanie 130 st. a tłuszcz wyciekł już w wędzarni. Masa po zmieleniu i wymieszaniu była dobra w sensie kleista na moje oko. Dzięki.

 

ale niestety sypie się. :cry:

 

To teraz pojechałeś po bandzie, nieudany wyrób wstawiasz jako przepis :mad::facepalm:

Przepis zamieszczony jest na forum, robiłem go już kiedyś w wersji oryginalnej, tzn. z sarniny i pachwiny i też nie wyszło. Próbuję dowiedzieć się, dlaczego? Może masz jakiś pomysł?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349152
Udostępnij na innych stronach

Paweljack  mięso  dzika, a  sarnina - pierwsza  różnica  - sarninę można przyrównać do wołowiny.

Druga  "zamiana" - porównaj również  podgardle  z Twojego zdjęcia i  np. to :

http://lodzkie.all.biz/pachwina-g19655

 

Trzecia różnica -

 

sok z 1 cytryny
   - kolejna tajemnica kruchości - "sypania się"    kiełbasy .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349155
Udostępnij na innych stronach

niestety sypie się. 

 

Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... 

Łopatka z dzika się nie klei?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349157
Udostępnij na innych stronach

 

 

Łopatka z dzika się nie klei?

 

 Ale która część jednynka , dwójka, trójka ? no chyba że jak dzik to cała łopatka 3-a ... :(

A masa wiążąca to nie zmielone na 4-e mięso :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349164
Udostępnij na innych stronach

Druga  "zamiana" - porównaj również  podgardle  z Twojego zdjęcia i  np. to :

http://lodzkie.all.biz/pachwina-g19655

Wziąłem podgardle jako bardziej nadające się do kiełbas niż pachwina. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349330
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wziąłem podgardle jako bardziej nadające się do kiełbas niż pachwina.

 

I  prawidłowo - jeśli chodzi o "jakość"  tłuszczu,  ale jak porównasz  (chociażby "wzrokowo") jego  ilość to  widać  znaczną  różnicę.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-349334
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweljack mięso dzika, a sarnina - pierwsza różnica - sarninę można przyrównać do wołowiny. Druga "zamiana" - porównaj również podgardle z Twojego zdjęcia  Trzecia różnica - paweljack, dnia 29 Kwie 2014 - 09:48, napisał: sok z 1 cytryny - kolejna tajemnica kruchości - "sypania się" kiełbasy .

Paweł. Dziczyzna ma obniżone pH mięsa czyli mięso kwaśne.  Łatwiej znaleźć(zakupić) mięsa z dzika o obniżonym pH niż mięso, niż mięso normalne lub o podwyższonym pH. Użycie do wyrobu kiełbas tylko mięsa o obniżonym pH z dodatkiem tłuszczu ( który nie wiąże) skutkuje zawsze złym lub brakiem wiązania poszczególnych kawałków mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-350105
Udostępnij na innych stronach

Paweł. Dziczyzna ma obniżone pH mięsa czyli mięso kwaśne.  Łatwiej znaleźć(zakupić) mięsa z dzika o obniżonym pH niż mięso, niż mięso normalne lub o podwyższonym pH. Użycie do wyrobu kiełbas tylko mięsa o obniżonym pH z dodatkiem tłuszczu ( który nie wiąże) skutkuje zawsze złym lub brakiem wiązania poszczególnych kawałków mięsa.

Dziękuję Andrzeju. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-350107
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Postaram się tu zamieścić parę przepisów. Na pierwszy rzut kiełbasy.

 

Przepis na pierwszą znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453

 

Z braku sarny użyłem łopatkę z dzika a zamiast pachwiny, podgardle.

 

 

Łopatka z dzika - 1 kg

podgardle - 1 kg

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - łopatka i podgardle.jpg

 

Przyprawy:

 

peklosól/sól - 4/14 g/kg (peklosól 20%, sól 80%)

pieprz biały - 3 g/kg

kolendra  - 1 g/kg

czosnek - 1 g /kg

wino białe wytrawne 50 ml

sok z 1 cytryny

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - zmielone.jpg

 

Zmielone i przyprawione mięso leżało w lodówce kilka godzin. Następnie napełniłem nim jelita wieprzowe kal. 28-30

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika.jpg

 

Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st.

 

Wędzenie 1,5 h dymem 35-40 st. i tu niespodzianka:

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - wędzenie.jpg

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! termometr mam sprawny, poza tym wędziły się dwie różne kiełbasy.

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - po wędzeniu.jpg

 

Mięso, które zostało jest bardzo dobre po grillowaniu, ale niestety sypie się.  :cry:

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - przekrój.jpg

 

Oczywiście liczę na wytłumaczenie tego zjawiska. :)

Kiełbasa zmodyfikowana:

 

Sarna udziec - 1 kg

Łopatka I kl. - 1 kg

Łopatka wp. III kl. 0,3 kg

podgardle wp. 0,7 kg

 

Łopatka III mielona 3 razy ( 8,4,3)

 

Reszta bez zmian.

 

post-55133-0-54592200-1402932279_thumb.jpg

 

post-55133-0-80175600-1402932277_thumb.jpgpost-55133-0-61857100-1402932278_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-358187
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Smacznego!.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12932-kie%C5%82basa-grillowa-z-dziczyzn%C4%85-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-491380
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.