Skocz do zawartości

Rozprawka o przyprawach typu "Vegeta"


Rekomendowane odpowiedzi

Najprostrza kiełbasa

...

...

...19 g wegetty lub warzywka lub coś w tym stylu na każdy kilogram

:shock:

wegeta składa sie w wiekszosci z soli :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/
Udostępnij na innych stronach

Składa się również z pietruszki, selera, marchwi itd. Nie jadłem jeszcze kiełbasy z marchewką. Vegetę proponuję zastąpić niejodowaną solą lub peklosolą, albo mieszanką tychże.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27365
Udostępnij na innych stronach

wegeta składa sie w wiekszosci z soli

Vegeta na którą akurat patrzę składa się z soli, warzyw (15%), glutaminianu sodu oraz przypraw (9%). Nie licząć glutaminianu wychodzi na to, ze soli jest 76%, co przy zaproponowanej przez Toshibę dawce daje niecałe 14,5g soli na 1kg mięsa :cool:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27366
Udostępnij na innych stronach

Z tą wegettą lub warzywko lub coś w tym stylu, to nie żart.

Spróbujecie, a zmienicie na 100 % zdanie.

 

Pierwszy raz zrobiłem taką kiełbasę parę lat temu, były to moje początki kiełbasiane.

 

Po nieudanych własnych kompozycjach przyprawowych i mięsnych, mój znajomy rzeźnik widząc moje rozgoryczenie i chęć walnięcia tej zabawy w kąt dał mi właśnie taką propozycję kiełbasy. Ja ze swojej strony dodałem tylko bazylię.

 

Powiedział krótko, to nie może się nie udać i będzie smakować wszystkim. Miał rację to mój pierwszy 100 % sukces.

 

Pomimo wyliczeń moich Kolegów - znakomitych Fachowców - wegetto warzywko podobne dodawać 19 max 20 g na kg mięsa - SPRAWDZONE :!:

 

PS

Dla tych co dalej niedowierzają mogą dodać zwykłą sól niejodowaną, lub nawet jodowaną bo takie 5 kg kiełbaski to na 2 dni starczy więc nic się nie stanie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27367
Udostępnij na innych stronach

Po nieudanych własnych kompozycjach przyprawowych

Co Ci się nie udawało ?

 

 

Dla tych co dalej niedowierzają

Nic podobnego!

Następna moja kiełbasa będzie z vegetą ! :)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27368
Udostępnij na innych stronach

Vegetę od dawna dodają do nastrzyku miesa przeznaczonego na wędzonki, oraz zalew peklujących. Jest wykorzystywana także przy peklowaniu suchym mięsa na kiełbasy, szczególnie tych gorszych gatunków jak np. mortadela). Nie piszemy tutaj o niej, gdyz zawiera róznego rodzaju dodaki "wspomagacze", które nie zawsze są wymienione w jej składzie recepturowym.

Niektóre zalewy sa filtrowane, inne nie, co mozna stwierdzic, znajdując czasem w wędzonkach (szczególnie robionych na wzór "domowych") maleńkich kawałeczków warzyw.

Wiele masarni dodaje także do swych wyrobów "Maggi", z uwagi na zawarte w tej przyprawie składniki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27370
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Coś z tą Vegetą jednak musi być . Pamiętam czasy gdy Vegetę przywoziło się jeszcze z Czechosłowacji gotowałem golonki nie peklowane używając do posolenia wody właśnie Vegety . Po ugotowaniu golonki były praktycznie różowiutkie tak jak po peklowaniu w peklosoli .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27371
Udostępnij na innych stronach

witam

ja vegete daje czasem do farszu do tzw.zajaca (necowka pieczen),

po czym wychodzi bardzo smaczny

 

Vegetę od dawna dodają do nastrzyku miesa przeznaczonego na wędzonki, oraz zalew peklujących.

czy masz moze Maxell jakis sprawdzony sposob wykonania takiej zalewy peklujacej

opartej na vegecie chetnie wyprobowal bym ja i podzielil sie wrazeniami smakowymi?

jezeli masz prosze napisz na stronke albo pw.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27378
Udostępnij na innych stronach

Nie Marku, ja nie dodaję, ale w kilku pobliskich masarniach, robiących zreszta dosyć dobre wyroby, stosuje sie od dawna ten sposób peklowania i nastrzyku w przypadku wyrobów robionych "na sposób domowy". Vegeta lub inna, podobna składem mieszanka, np. firmy Marina, jest przed użyciem odsiewana, a nastepnie warzywa pozostałe na sicie są mielone, łączone z osianą mieszanką i dodawane w opracowanych przez nich proporcjach, do zalew nastrzykowych . Poprawia to wybarwienie, smakowitość (głównie), wiązanie wody (częściowo) a także zwięzłość wędlin, ułatwiająca krojenie i wpływająca na nie rozadanie sie wyrobów.

jak na wstepie pisałem, sam tego nie robię, ale kiedyś wziąłem tak zapeklowana (nastrzykniętą) szynke i polędwicę, celem uwędzenia próbnego. Po uwędzeniu (część była tylko pieczona, a część parzona) wyczuwało się smak przyprawy, a na przekroju widac było miejscami drobinki warzyw, które, głównie w wyrobie parzonym, napęczniały pod wpływem wody i soków.

Ogólnie uważam, że ktos, kto te przyprawy lubi, może w ograniczonych ilościach stosować je do wyrobów domowych. Zaznaczam - smak jest wyczuwalny.

Mnie najlepiej smakują wyroby peklowane jedynie przy uzyciu wody i mieszanki peklującej. Czuję wtedy ten wspaniały, niepowtarzalny "mięsny" smak szynki, ale to jest tylko moje subiektywne zdanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27379
Udostępnij na innych stronach

Postaram się zabrac do Brennej taką szyneczkę i może kiełbaskę z dodatkiem vegety, celem wypróbowania organoleptycznego smaków. Są one najbardziej wyczuwalne, kiedy kazdy kęs jest "popychany" co najmniej łykiem cytrynówki lub innej, podobnej oranżady. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27381
Udostępnij na innych stronach

dziekuje za odpowiedz Maxell.

przykro mi ale w brennej nie bede,do zagrody mozesz zabrac taka szyneczke.

 

a na przekroju widac było miejscami drobinki warzyw, które, głównie w wyrobie parzonym, napęczniały pod wpływem wody i soków.

nalezy wziasc pod uwage fakt iz w wyrobach parzonych takie warzywka

moga z czasem skisniec.dotyczy to dlugiego przechowywania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27384
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA napisał/a:

Po nieudanych własnych kompozycjach przyprawowych

 

 

Co Ci się nie udawało ?

Generalnie nie mogłem znaleść proporcji i wychodziło cos co nie nadawało się czasami do jedzenia, nawet dla psa.

 

Wiele masarni dodaje także do swych wyrobów "Maggi", z uwagi na zawarte w tej przyprawie składniki.

Też dodaje, ale do takiego kurczaka co na tym formum nazywa się Kurczakiem Dziadka - mniej soli sypie. Robiłem go bardzo podobnie, tylko po parzeniu piekłem go w dymie.

 

czy masz moze Maxell jakis sprawdzony sposob wykonania takiej zalewy peklujacej

opartej na vegecie chetnie wyprobowal bym ja i podzielil sie wrazeniami smakowymi?

Dajesz zamiast takiej ilości peklosoli jaką ujmiesz, możesz nawet 100 %

 

Mnie najlepiej smakują wyroby peklowane jedynie przy uzyciu wody i mieszanki peklującej. Czuję wtedy ten wspaniały, niepowtarzalny "mięsny" smak szynki, ale to jest tylko moje subiektywne zdanie.

Mi pasuje dodatek smakowy warzyw :grin: wręcz wg. mojego smaku jaet nawet wskazany :lol:

 

nalezy wziasc pod uwage fakt iz w wyrobach parzonych takie warzywka

moga z czasem skisniec.dotyczy to dlugiego przechowywania

Spoko, takiej kiełbasy się nie przechowuje tylko zjada, u mnie ma krótki żywot.

Jest to rodzaj białej kiełbasy ( piszę rodzaj, bo po 2 dniach jest różowa, ale nie czerwona jak typowo peklowana) i jak każda tego typu kiełbasa jest produktem krótkotrwałym.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27385
Udostępnij na innych stronach

Wysłałam tydzień temu zdjęcia mojej kiełbasy z dzika (i nie tylko)..Pewnie gdzieś zaginęły..albo były tak kiepskiej jakości(robione niestety aparatem w telefonie),że Admin uznał,ze nie warto wklejac. :sad: ..a to pierwsza moja kiełbasa i chciałam się pochwalić.. :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27386
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, spoko. Już parę dni nad nimi siedzę. Myslę, że za parenaście minut będą na stronie. :wink:

Pamiętam o Tobie, pamietam. Co mogłem - poprawiłem. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27387
Udostępnij na innych stronach

:shock: :shock: :shock: To Ty Biedaku robisz "retusze" a ja myślałam ,że o mnie zapomniałeś :blush: !

:grin: :grin: :grin: ..nie kombinuj zbytnio z nimi..jak się dorobię aparatu(poprzedni mi "padł")..to efekty będą lepsze.. :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27388
Udostępnij na innych stronach

Podsyłam zdjęcie składu jednej z takich przypraw, a zapewniam, że to nie wszystko. :wink:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27389
Udostępnij na innych stronach

Ubawiłam się rybonulkeotydami(kwasem nukleinowym). No a ryboflawina (w opisie jako super barwnik :grin: :tongue: ) to przecież witamina B2...co za dureń to napisał a drugi dureń pozwolił na wydrukowanie!!! :shock:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27390
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, chwała im za odwagę, że choc tyle podali. I tak nie wszystko...

Co najmniej takie składy mają wszystkie mieszanki przyprawowe znajdujące sie na naszym rynku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27391
Udostępnij na innych stronach

Podsyłam zdjęcie składu jednej z takich przypraw, a zapewniam, że to nie wszystko. :wink:

 

Obrazek

Z tego wniosek że trzeba kupować bardziej firmowe warzywko vegetty, tam gdzie jest cały ckład podany. :grin:

 

A swoją drogą z skąd Kolega MAXELL miał taką przyprawę, czyżby sam używał :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27393
Udostępnij na innych stronach

Ja nie uzywam, ale żona używa do zupek i innych swoich specjałów, choć w bardzo ograniczonych ilościach.

Co do składu - firma ta, jako jedna z nielicznych podaje go w miarę dokładnie.

Vegetta nie podaje całego składu, mimo obecnie obowiązujących przepisów, gdyż nie chce stracic klientów. Kiedyś to przerabiałem razem z moim lekarzem. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27394
Udostępnij na innych stronach

Ubawiłam się rybonulkeotydami(kwasem nukleinowym). No a ryboflawina (w opisie jako super barwnik :grin: :tongue: ) to przecież witamina B2...co za dureń to napisał a drugi dureń pozwolił na wydrukowanie!!! :shock:

Małgoś rybonukleotydy są głównymi składnikami kwasów nukleinowych ale nimi nie są.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybonukleotydy

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27405
Udostępnij na innych stronach

Maxell

 

Co jeszcze zawiera Vegeta a o czym nie chcesz napisać?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27425
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co demonizować tej biednej vegetty i tym podobnych.

Ludzie to jedzą i jakoś nie umierają (również Pani żona Maxella :grin: no i sam Maxell bo przeciez nie gotuje sobie innego obiadu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ).

A sma glutamian, lub inna witaminka w rozsądnych ilościach nie jest bardziej szkodliwa a jeżeli przykładowo powietrze na sląsku :shock: :grin:

Juz wcześniej proponowałem osobny dział - dodatki .

To że o nich sie nie pisze nie oznacza że ich nie ma :grin: a przynajmniej nie bedzie się mówiło o jakiś mitach tylko wywali się wreście kawę na ławę.

 

Nie łamie to przecierz zasad "Wędliny Domowe" bo właśnie będzie można podagać o zastosowaniu tego, czy czegoś innego właśnie w domu. Nie namawiając nikogo do stosowania.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27429
Udostępnij na innych stronach

odpuść sobie teksty o śląsku pewnie długo Cie tu nie było :devil:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27430
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.