JASIU Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Najprostrza kiełbasa ... ... ...19 g wegetty lub warzywka lub coś w tym stylu na każdy kilogram :shock: wegeta składa sie w wiekszosci z soli :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Składa się również z pietruszki, selera, marchwi itd. Nie jadłem jeszcze kiełbasy z marchewką. Vegetę proponuję zastąpić niejodowaną solą lub peklosolą, albo mieszanką tychże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Stycznia 2008 wegeta składa sie w wiekszosci z soli Vegeta na którą akurat patrzę składa się z soli, warzyw (15%), glutaminianu sodu oraz przypraw (9%). Nie licząć glutaminianu wychodzi na to, ze soli jest 76%, co przy zaproponowanej przez Toshibę dawce daje niecałe 14,5g soli na 1kg mięsa Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Z tą wegettą lub warzywko lub coś w tym stylu, to nie żart.Spróbujecie, a zmienicie na 100 % zdanie. Pierwszy raz zrobiłem taką kiełbasę parę lat temu, były to moje początki kiełbasiane. Po nieudanych własnych kompozycjach przyprawowych i mięsnych, mój znajomy rzeźnik widząc moje rozgoryczenie i chęć walnięcia tej zabawy w kąt dał mi właśnie taką propozycję kiełbasy. Ja ze swojej strony dodałem tylko bazylię. Powiedział krótko, to nie może się nie udać i będzie smakować wszystkim. Miał rację to mój pierwszy 100 % sukces. Pomimo wyliczeń moich Kolegów - znakomitych Fachowców - wegetto warzywko podobne dodawać 19 max 20 g na kg mięsa - SPRAWDZONE :!: PSDla tych co dalej niedowierzają mogą dodać zwykłą sól niejodowaną, lub nawet jodowaną bo takie 5 kg kiełbaski to na 2 dni starczy więc nic się nie stanie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Po nieudanych własnych kompozycjach przyprawowych Co Ci się nie udawało ? Dla tych co dalej niedowierzają Nic podobnego! Następna moja kiełbasa będzie z vegetą ! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Vegetę od dawna dodają do nastrzyku miesa przeznaczonego na wędzonki, oraz zalew peklujących. Jest wykorzystywana także przy peklowaniu suchym mięsa na kiełbasy, szczególnie tych gorszych gatunków jak np. mortadela). Nie piszemy tutaj o niej, gdyz zawiera róznego rodzaju dodaki "wspomagacze", które nie zawsze są wymienione w jej składzie recepturowym. Niektóre zalewy sa filtrowane, inne nie, co mozna stwierdzic, znajdując czasem w wędzonkach (szczególnie robionych na wzór "domowych") maleńkich kawałeczków warzyw.Wiele masarni dodaje także do swych wyrobów "Maggi", z uwagi na zawarte w tej przyprawie składniki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam Coś z tą Vegetą jednak musi być . Pamiętam czasy gdy Vegetę przywoziło się jeszcze z Czechosłowacji gotowałem golonki nie peklowane używając do posolenia wody właśnie Vegety . Po ugotowaniu golonki były praktycznie różowiutkie tak jak po peklowaniu w peklosoli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Stycznia 2008 :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Stycznia 2008 witam ja vegete daje czasem do farszu do tzw.zajaca (necowka pieczen), po czym wychodzi bardzo smaczny Vegetę od dawna dodają do nastrzyku miesa przeznaczonego na wędzonki, oraz zalew peklujących. czy masz moze Maxell jakis sprawdzony sposob wykonania takiej zalewy peklujacej opartej na vegecie chetnie wyprobowal bym ja i podzielil sie wrazeniami smakowymi? jezeli masz prosze napisz na stronke albo pw. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie Marku, ja nie dodaję, ale w kilku pobliskich masarniach, robiących zreszta dosyć dobre wyroby, stosuje sie od dawna ten sposób peklowania i nastrzyku w przypadku wyrobów robionych "na sposób domowy". Vegeta lub inna, podobna składem mieszanka, np. firmy Marina, jest przed użyciem odsiewana, a nastepnie warzywa pozostałe na sicie są mielone, łączone z osianą mieszanką i dodawane w opracowanych przez nich proporcjach, do zalew nastrzykowych . Poprawia to wybarwienie, smakowitość (głównie), wiązanie wody (częściowo) a także zwięzłość wędlin, ułatwiająca krojenie i wpływająca na nie rozadanie sie wyrobów. jak na wstepie pisałem, sam tego nie robię, ale kiedyś wziąłem tak zapeklowana (nastrzykniętą) szynke i polędwicę, celem uwędzenia próbnego. Po uwędzeniu (część była tylko pieczona, a część parzona) wyczuwało się smak przyprawy, a na przekroju widac było miejscami drobinki warzyw, które, głównie w wyrobie parzonym, napęczniały pod wpływem wody i soków.Ogólnie uważam, że ktos, kto te przyprawy lubi, może w ograniczonych ilościach stosować je do wyrobów domowych. Zaznaczam - smak jest wyczuwalny.Mnie najlepiej smakują wyroby peklowane jedynie przy uzyciu wody i mieszanki peklującej. Czuję wtedy ten wspaniały, niepowtarzalny "mięsny" smak szynki, ale to jest tylko moje subiektywne zdanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Postaram się zabrac do Brennej taką szyneczkę i może kiełbaskę z dodatkiem vegety, celem wypróbowania organoleptycznego smaków. Są one najbardziej wyczuwalne, kiedy kazdy kęs jest "popychany" co najmniej łykiem cytrynówki lub innej, podobnej oranżady. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Stycznia 2008 dziekuje za odpowiedz Maxell. przykro mi ale w brennej nie bede,do zagrody mozesz zabrac taka szyneczke. a na przekroju widac było miejscami drobinki warzyw, które, głównie w wyrobie parzonym, napęczniały pod wpływem wody i soków. nalezy wziasc pod uwage fakt iz w wyrobach parzonych takie warzywka moga z czasem skisniec.dotyczy to dlugiego przechowywania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Stycznia 2008 TOSHIBA napisał/a: Po nieudanych własnych kompozycjach przyprawowych Co Ci się nie udawało ? Generalnie nie mogłem znaleść proporcji i wychodziło cos co nie nadawało się czasami do jedzenia, nawet dla psa. Wiele masarni dodaje także do swych wyrobów "Maggi", z uwagi na zawarte w tej przyprawie składniki. Też dodaje, ale do takiego kurczaka co na tym formum nazywa się Kurczakiem Dziadka - mniej soli sypie. Robiłem go bardzo podobnie, tylko po parzeniu piekłem go w dymie. czy masz moze Maxell jakis sprawdzony sposob wykonania takiej zalewy peklujacej opartej na vegecie chetnie wyprobowal bym ja i podzielil sie wrazeniami smakowymi? Dajesz zamiast takiej ilości peklosoli jaką ujmiesz, możesz nawet 100 % Mnie najlepiej smakują wyroby peklowane jedynie przy uzyciu wody i mieszanki peklującej. Czuję wtedy ten wspaniały, niepowtarzalny "mięsny" smak szynki, ale to jest tylko moje subiektywne zdanie. Mi pasuje dodatek smakowy warzyw :grin: wręcz wg. mojego smaku jaet nawet wskazany :lol: nalezy wziasc pod uwage fakt iz w wyrobach parzonych takie warzywka moga z czasem skisniec.dotyczy to dlugiego przechowywania Spoko, takiej kiełbasy się nie przechowuje tylko zjada, u mnie ma krótki żywot. Jest to rodzaj białej kiełbasy ( piszę rodzaj, bo po 2 dniach jest różowa, ale nie czerwona jak typowo peklowana) i jak każda tego typu kiełbasa jest produktem krótkotrwałym. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Wysłałam tydzień temu zdjęcia mojej kiełbasy z dzika (i nie tylko)..Pewnie gdzieś zaginęły..albo były tak kiepskiej jakości(robione niestety aparatem w telefonie),że Admin uznał,ze nie warto wklejac. :sad: ..a to pierwsza moja kiełbasa i chciałam się pochwalić.. :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Małgoś, spoko. Już parę dni nad nimi siedzę. Myslę, że za parenaście minut będą na stronie. :wink: Pamiętam o Tobie, pamietam. Co mogłem - poprawiłem. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2008 :shock: :shock: :shock: To Ty Biedaku robisz "retusze" a ja myślałam ,że o mnie zapomniałeś :blush: ! :grin: :grin: :grin: ..nie kombinuj zbytnio z nimi..jak się dorobię aparatu(poprzedni mi "padł")..to efekty będą lepsze.. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Podsyłam zdjęcie składu jednej z takich przypraw, a zapewniam, że to nie wszystko. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ubawiłam się rybonulkeotydami(kwasem nukleinowym). No a ryboflawina (w opisie jako super barwnik :grin: :tongue: ) to przecież witamina B2...co za dureń to napisał a drugi dureń pozwolił na wydrukowanie!!! :shock: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Małgoś, chwała im za odwagę, że choc tyle podali. I tak nie wszystko... Co najmniej takie składy mają wszystkie mieszanki przyprawowe znajdujące sie na naszym rynku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Podsyłam zdjęcie składu jednej z takich przypraw, a zapewniam, że to nie wszystko. :wink: Obrazek Z tego wniosek że trzeba kupować bardziej firmowe warzywko vegetty, tam gdzie jest cały ckład podany. :grin: A swoją drogą z skąd Kolega MAXELL miał taką przyprawę, czyżby sam używał :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ja nie uzywam, ale żona używa do zupek i innych swoich specjałów, choć w bardzo ograniczonych ilościach.Co do składu - firma ta, jako jedna z nielicznych podaje go w miarę dokładnie. Vegetta nie podaje całego składu, mimo obecnie obowiązujących przepisów, gdyż nie chce stracic klientów. Kiedyś to przerabiałem razem z moim lekarzem. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ubawiłam się rybonulkeotydami(kwasem nukleinowym). No a ryboflawina (w opisie jako super barwnik :grin: :tongue: ) to przecież witamina B2...co za dureń to napisał a drugi dureń pozwolił na wydrukowanie!!! :shock: Małgoś rybonukleotydy są głównymi składnikami kwasów nukleinowych ale nimi nie są. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybonukleotydy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Maxell Co jeszcze zawiera Vegeta a o czym nie chcesz napisać? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Nie ma co demonizować tej biednej vegetty i tym podobnych.Ludzie to jedzą i jakoś nie umierają (również Pani żona Maxella :grin: no i sam Maxell bo przeciez nie gotuje sobie innego obiadu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ).A sma glutamian, lub inna witaminka w rozsądnych ilościach nie jest bardziej szkodliwa a jeżeli przykładowo powietrze na sląsku :shock: :grin: Juz wcześniej proponowałem osobny dział - dodatki .To że o nich sie nie pisze nie oznacza że ich nie ma :grin: a przynajmniej nie bedzie się mówiło o jakiś mitach tylko wywali się wreście kawę na ławę. Nie łamie to przecierz zasad "Wędliny Domowe" bo właśnie będzie można podagać o zastosowaniu tego, czy czegoś innego właśnie w domu. Nie namawiając nikogo do stosowania. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Stycznia 2008 odpuść sobie teksty o śląsku pewnie długo Cie tu nie było :devil: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1300-rozprawka-o-przyprawach-typu-vegeta/#findComment-27430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.