Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak , bo to było o zmianie z K na PT-100 ale chodzi o inne ustawienia, zwłaszcza alarmów.

Moim zdaniem powinieneś w menu 2 ustawić

SL4  właczenie  górnej granicy alarmu 1( 001) i zaciski 9/10/11 do sprawdzenia.

I pó,źniej w menu ustawienie temperatury alarmu np. 50 st C

Edytowane przez zenza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-658608

Nie wiem, co będzie jak ustawimy 111, nie pamiętam ale może nic nie być.

SL4 ustaw  "górna granica alarmu 001" i na dole "1 gotowość alarmu 1"

Na końcu jakąś temperaturę po przekroczeniu której ma się włączyć alarm1 (po naciśnięciu 3 sek SET.)

Możesz spróbować wył. alarm 1 i włączyć analogicznie alarm 2 i sprawdzić na stykach 11/12

Edytowane przez zenza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-658706

Jeśli podłączyłeś tak jak rysował TOSHIBA i ustawienia też są ustawione ok, to powinno działać. No chyba, że uszkodzony regulator.

Czyli jak nie ma alarmu 2 , to nie masz w regulatorze zacisków  11/12.

Wstawiałeś  może zdjęcie jak wygląda Twój regulator w obudowie?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-658710

• 2 tygodnie później...
I jeszcze jeden sposób. SL4 0001, ale wtedy Al1 ustawiamy uwzględniając temperaturę zadaną. Czyli jak mamy ustawioną temperaturę 20 stopni a chcemy żeby piszczało przy 25 to Al1 ustawiamy 5.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-660290

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

post-62368-0-41917300-1592855812_thumb.jpgpost-62368-0-45037300-1592855825_thumb.jpgpost-62368-0-56997800-1592855839_thumb.jpgpost-62368-0-51770800-1592855852_thumb.jpg

A oto mój produkt powstały na bazie lektury niniejszego tematu, moich przemyśleń i doświadczeń : TaDaMMM !!!

Dodatkowo posiada coś czego nie ma żaden z innych sterowników - regulacja mocy grzałki i wskaźnik aktualnej mocy, oraz licznik KWh.

Pozwala to zmniejszyć moc grzałki i zmniejsza bezwładność oraz umożliwia kontrolę kosztów. Chociaż z pierwszych prób wynika że PID radzi sobie doskonale z dużymi grzałkami. Poza tym żadnych zbędnych bajerów.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669512

Poza tym żadnych zbędnych bajerów.

Nie żebym się czepiał, ale skoro bez zbędnych (nawet żadnych)_ bajerów, to po co regulator mocy skoro dodatkowo jest PID na SSR?

Zmniejszenie mocy grzałki równa się dłuższa praca i koszty nie maleją , ale kontrola jest

Energia odkłada się na regulatorze w formie ciepła, wiec jeżeli już to zużywa się jej w takiej konfiguracji więcej.

ale kontrola jest

W zależności od jakości urządzenia, to przy regulacji + PID możliwe ze jakieś bzdury pokazuje jako niby zużycie, wiec tu jest zbyt duża rozbieżność w ocenie sensu instalowania tego urządzenia nie znając modelu i sposobu (miejsca) jego podłączenia

Nie wszystko co ma wyświetlacz cyfrowy, musi być dokładne lub minimum dobre  :)

pochodzę z Poznania, samego Poznania (Łazarza) dziwie się trochę rozrzutności Kolegi Martilion    :)  :)  :)

PS

Nie widzę podłączenia PE do tej metalowej obudowy (i to obydwu części!), podłączyłeś tylko do zacisków PE gniazd.

Proponuje to szybko fachowo uzupełnić.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669528

TOSHIBA - piszesz o czymś i nie za bardzo masz pojęcie.

Wyjaśniam :

- też jestem z Poznania, ze Świerczewa.

- obudowa nie jest metalowa tylko z tworzywa i nie wymaga podłączenia PE

- miernik pokazuje bardzo dobrze moc chwilową, bo przez cewkę przekładnika prądowego przechodzi przewód który zasila tylko grzałkę - co tu ma nie działać? Uprzedzając kolejne dyskusje dodam że tak, jest chiński, nie jest kalibrowany i pewnie nie pokazuje tak dokładnie jak miernik z ENEI, ale powiedzmy z 10% dokładnością. Tyle wystarczy.

- Termoregulator PID REX ileśtam, reguluje pracą grzałki na zasadzie włącz/wyłącz co oznacza że momentami pobiera np 2600 wat a momentami 0 wat. Oznacza to nagrzewanie się układu w dość bezwładny sposób. Oczywiscie regulator poradzi sobie z tym o ile oczywiście nie zaczniesz otwierać wędzarni. Jeśli zaczniesz cos sprawdzać to czasami taka regulacja mocy pozwala na nieprzekroczenie temperatury granicznej górnej. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju wędzarni (murowana czy blaszana czy drewniana czy duża czy mała).

- z jedną sprawą się zgodzę - zasada zachowania energii. Jeśli zmniejszymy moc to ilość potrzebnej energii potrzebnej do rozgrzania nie zmniejszy się, a wrecz wzrośnie (niewiele) ze względu na straty cieplne i rozciągnięcie procesu w czasie.

Mam nadzieję że wyjaśniłem.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669563

Cześć,

Jeśli regulator PID byłby ON/OFF regulatorem i tylko, to nie byłby PID. :) Można tak by go nazwać w bardzo szerokim ujęciu, fakt załącza i wyłącza ale stosując PID, czyli są krótsze i dłuższe te załączenia w zależności o d temperatury do której ma dojść. Moim zdaniem każdy sobie może w swoim regulatorze wstawić regulatory mocy Wi-fi, kamery bo dlaczego nie. Ja doszedłem do wniosku, że to co stosuje w moich skrzynkach zupełnie wystarcza. Zamiast regulatora mocy wolałbym dodatkową grzałkę włączaną oddzielnym włącznikiem, gdy akurat potrzebuję coś podpiec w wędzarni, to chyba lepsze sterowanie mocą :). Akurat moja grzałka 2100 W w okresach zimowych z Thermowindem za długo sie nagrzewa a czasami przy kiepskiej pogodzie nie dochodzi do 90st. C .

Można by jeszcze wmontować timer i tak jak Ty to zrobiłeś licznik pobranej energii ale są gotowce w postaci timerów mechanicznych, elektronicznych, tak samo jak są urządzenia  do pomiaru zużytej energii.(watomierz miernik energii ) myślałem nawet o wmontowaniu  w skrzynkę jakiegoś chińskiego timera aby automatycznie wyłączał grzałkę ale ze względu na to o czym pisałem wcześniej szkoda mi kasy było wydawać, no i miejsce w skrzynce się kurczy. Co za tym idzie trzeba by większą skrzynkę

No i mój jeśli chodzi o stylistykę jest ładniejszy od waszych. :) :) :)

Wersja niebieska

post-51770-0-62315300-1592912309_thumb.jpg

Wersja zielona

post-51770-0-04291700-1592912499_thumb.jpg

taka mała retrospekcja chronologicznie moje produkcje:

Pierwszy mój sterownik typowy ON/OFF, nie sprawdził sie przy wędzarmni Thermowind za duża bezwładność.

post-51770-0-88829000-1592912608_thumb.jpg

Od tej pory tylko PID

post-51770-0-64826600-1592912970_thumb.jpg

post-51770-0-15975300-1592912994_thumb.jpg

post-51770-0-26378300-1592913051_thumb.jpg

post-51770-0-28671700-1592913130_thumb.jpg

najczęściej używam ten

post-51770-0-45000500-1592913202_thumb.jpg

post-51770-0-04827900-1592913297_thumb.jpg

Ten był robiony dla kolegi z forum w skrzynce RBT

post-51770-0-34096000-1592913545_thumb.jpg

post-51770-0-49973300-1592913616_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669572

No to jeszcze raz...

- ja tego nie będę sprzedawał bo mam lepszą pracę - czyli nie jestem Waszą konkurencją - czyli nie musicie na mnie wsiadać z powodu mojej innowacyjności.

- tak - Wasze regulatory są ładniejsze - dodałbym nawet migające neony i byłyby wręcz śliczne !

- powtórzę jeszcze raz PID DZIAŁA NA ZASADZIE ON OFF - robi to jednak w bardziej zaawansowany sposób niż zwykły termostat. Nie reguluje mocy grzałki.

- regulacja mocy grzałki przydaje się również w ten sposób że mając pojedynczą mocną grzałkę, używamy całej mocy do rozgrzewania wędzarni, a później ewentualnie do podpiekania. Natomiast podczas kilkugodzinnego wędzenia możemy zmniejszyc moc do np. 600 wat i grzałka bedzie pracowac ciągle ale odciąży bezpiecznik 16 czy 20A.

Mi to sie przydaje na działce, gdzie mam właśnie takie małe zabezpieczenie na cały domek i nie mogę jednocześnie wędzić, kosić trawy i nie daj Boże włączy się akurat pompa lub żona bedzie chciała zrobić kawy z pomocą elektrycznego czajnika (piszę o tym elektrycznym czajniku, bo znając mentalność niektórych, to podniosą larum że mogę sobie gotować na gazie).

Taki prosty powód dla którego zrobiłem to dokładnie tak i nie inaczej !

Nie słyszałem tu jeszcze słów "o ! fajny pomysł !", same tylko pojękiwania zainteresowanych konstruktorów.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669576

Ale przestań się obrażać na wstępie, napisałem, że każdy może sobie robić jaki mu się podoba i fajnie jest. Wyraziłem tylko mój pogląd i nie ma się na co obrażać. Ja też pracuje zawodowo a czasami dłubnę coś tam jak się pytają. i nie widzę żadnych zagrożeń mojej "produkcji"

Czy nie uważasz, że jak podepnę dodatkową grzałkę z dodatkowym wyłącznikiem i na początek włączę obie dla rozgrzania wędzarki a jak się nagrzeje jednym ruchem przełącznika "klik" wyłączę dodatkową grzałkę, to nie będzie to samo? Nagle dokonam zmniejszenia mocy.

Wyluzuj, Twój projekt jest też FAJNY!  Tylko daj innym aby mogli wyrazić swój pogląd na dany temat. I to wszystko. :)

Nie chce mi się również robić pomiarów, czy mój regulator zużyje więcej, czy mniej energii, czy Twój z zastosowaniem regulatora mocy.

Są fajniejsze rzeczy do roboty.

Pozdrawiam

Mariusz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669590

Martilion

W poście # 289 i 292 w 3 punktach miałeś racje

1, Świerczewo leży jeszcze w granicach Poznania

2. W plastikowej obudowie nie robi się PE, bo nie ma go gdzie nawet podłączyć, jednak fotki wyglądały tak jak by to był aluminiowy odlew.

3. Nikt nie stosował regulatora mocy w połączeniu z PID, bo to nie ma sensu, PID jest już regulatorem, a prawidłowo skonfigurowany nie przestrzeliwuje temperatury. podawanie powodu otwierania drzwiczek, jako potrzeby zastosowania regulatora, to jakieś nieporozumienie. Jeżeli już to stosuje się do tego celu wyłącznik np, krańcowy, który odłącza grzałki w monecie jak się otwiera drzwi. Mona sobie zrobić "wypsika" i dodać Timerek, który załączy grzałki np. po 30 sekundach od zamknięcia drzwi, tak aby dać szanse wyrównania się temperatury w środku. Montowanie dodatkowego regulatora regulatora może dodatkowo mieć odwrotny skutek od zamierzonego. 

A podana problem z działką rozwiązuje się inaczej. Regulator PID powinien pracować z taka grzałką z jaka został synchronizowany - tryb samo uczenia.

Co do licznika energii pobranej, napisałem już wszystko, a każdy może sobie montować co chce, byle by nie dorabiać do tego jakieś ideologi i głosić tego na forum, ponieważ ktos może to odebrać jako regułę.

Nie produkuje niczego co bym tu mógł sprzedać na forum z dwóch powodów, nie ta skala, nie te pieniądze. Jeżeli komuś pomagam na forum, to jest zawsze ta sama cena - 1 piwo ma wypić za moje zdrowie, czyli finansowo tez nie mam żadnego wielkiego nacisku, czytaj nikt mi tu raczej nie zrobi konkurencji, ani ja nie mam zamiaru nikomu robić.

Co do reszty uwag, nie chce mi się ustosunkowywać. 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669600

Ale przestań się obrażać na wstępie, napisałem, że każdy może sobie robić jaki mu się podoba i fajnie jest. Wyraziłem tylko mój pogląd i nie ma się na co obrażać. Ja też pracuje zawodowo a czasami dłubnę coś tam jak się pytają. i nie widzę żadnych zagrożeń mojej "produkcji"

Czy nie uważasz, że jak podepnę dodatkową grzałkę z dodatkowym wyłącznikiem i na początek włączę obie dla rozgrzania wędzarki a jak się nagrzeje jednym ruchem przełącznika "klik" wyłączę dodatkową grzałkę, to nie będzie to samo? Nagle dokonam zmniejszenia mocy.

Wyluzuj, Twój projekt jest też FAJNY!  Tylko daj innym aby mogli wyrazić swój pogląd na dany temat. I to wszystko. :)

Nie chce mi się również robić pomiarów, czy mój regulator zużyje więcej, czy mniej energii, czy Twój z zastosowaniem regulatora mocy.

Są fajniejsze rzeczy do roboty.

Pozdrawiam

Mariusz

Obrażają się kucharki - ja się tylko irytuję na niepotrzebne szukanie dziury w całym. I nie mam tu na myśli Ciebie. Można zrobić z grzałką tak jak mówisz i będzie dobrze, ale nie będzie tak samo. Najważniejsze że się u Ciebie sprawdza w boju. Ja wyjaśniłem dlaczego tak jest u mnie. Między nami jest GIT  ;)

Martilion

W poście # 289 i 292 w 3 punktach miałeś racje

1, Świerczewo leży jeszcze w granicach Poznania

2. W plastikowej obudowie nie robi się PE, bo nie ma go gdzie nawet podłączyć, jednak fotki wyglądały tak jak by to był aluminiowy odlew.

3. Nikt nie stosował regulatora mocy w połączeniu z PID, bo to nie ma sensu, PID jest już regulatorem, a prawidłowo skonfigurowany nie przestrzeliwuje temperatury. podawanie powodu otwierania drzwiczek, jako potrzeby zastosowania regulatora, to jakieś nieporozumienie. Jeżeli już to stosuje się do tego celu wyłącznik np, krańcowy, który odłącza grzałki w monecie jak się otwiera drzwi. Mona sobie zrobić "wypsika" i dodać Timerek, który załączy grzałki np. po 30 sekundach od zamknięcia drzwi, tak aby dać szanse wyrównania się temperatury w środku. Montowanie dodatkowego regulatora regulatora może dodatkowo mieć odwrotny skutek od zamierzonego. 

A podana problem z działką rozwiązuje się inaczej. Regulator PID powinien pracować z taka grzałką z jaka został synchronizowany - tryb samo uczenia.

Co do licznika energii pobranej, napisałem już wszystko, a każdy może sobie montować co chce, byle by nie dorabiać do tego jakieś ideologi i głosić tego na forum, ponieważ ktos może to odebrać jako regułę.

Nie produkuje niczego co bym tu mógł sprzedać na forum z dwóch powodów, nie ta skala, nie te pieniądze. Jeżeli komuś pomagam na forum, to jest zawsze ta sama cena - 1 piwo ma wypić za moje zdrowie, czyli finansowo tez nie mam żadnego wielkiego nacisku, czytaj nikt mi tu raczej nie zrobi konkurencji, ani ja nie mam zamiaru nikomu robić.

Co do reszty uwag, nie chce mi się ustosunkowywać. 

A Ty dalej swoje... na każdy temat wiesz wszystko lepiej, nawet chyba nie czytasz co napisałem.Świerczewo odkąd pamiętam jest w granicach Poznania i jest oddalone 2-3 km od twojego Łazarza - w ogóle nie rozumiem po co o tym piszesz ??? 

Podany problem z działką jak się rozwiązuje i dlaczego właśnie tak jak ty uważasz że się go powinno rozwiązywać ? - będę uważnie czytał.

Licznik energii pobranej akurat jest w tym urządzeniu przy okazji, ale tak naprawdę zależało mi tylko na pomiarze chwilowej mocy zużywanej przez grzałkę, w celach jak kilka postów wyżej napisałem. No i po co wypisujesz te pierdy o czujniku otwarcia drzwiczek itp ??? - Przecież jakbyś częściej używał wędzarni na Łazarzu między kamienicami  :D  to byś wiedział że każde otwarcie drzwiczek powoduje wychłodzenie komory i wtedy sterownik nadrabia grzejąc, i wtedy może dojść do pewnej bezwładności. Zwłaszcza latem. Tylko tyle. Pozdrów Bonusa - czuję że jesteście ziomalami.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-669613

• 4 miesiące temu...

Witam wszystkich. Ostatnio zmieniłem sterownik z REX c700 na SINOTIMER MC701. Zastanawia mnie jedna funkcja i nie wiem jak ma być ustawiona. Ma być włączona czy wyłączona. Proszę was o pomoc i z góry dziękuję.7702cc728ce9468791f9a11d463ce778.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-681725

Ten opis w Chińskiej "instrukcji obstrukcji" to niestety obstruksja... Sorry alo tutaj tylko zgadywać

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-682044

• 2 tygodnie później...

Koledzy

Buduję swojego elektryka i chce zastosować w komorze wędzarni  wyłącznik termiczny bimetaliczny na 120stC tak na wszelki wypadek wzrostu niekontrolowanego temperatury.

Do regulacji zakupiłem regulator REX100.

Czy będzie dobrze jak wepnę ten termik (styk NC) w szeregu na sterowaniu SSR ? Przy zadziałaniu termika rozewrze zasilanie sterowania SSR

Zastawiam się jak wpiąć te zabezpieczenie termiczne aby było zgodnie ze sztuką?

Za wszelką pomoc sugestie z góry dziękuje.

pozdr,

tomasz

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13013-moje-do%C5%9Bwiadczenia-z-regulatorami-temperatury/page/12/#findComment-682811