Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym wątku przedstawię moja skromna produkcje. Postaram sie dodawać coś regularnie jako że wcześniej nigdy nie robiłem zdjeć. Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Krytykę biorę na klatę ;) i idę do domu. No to zaczynamy: 

 

Na Pierwszy rzut moja pierwsza szynka zrobiona ze 3 lata temu i wędzona w beczce:

post-76502-0-50307500-1464774368_thumb.jpg

post-76502-0-27535600-1464774425_thumb.jpg

post-76502-0-56278700-1464774451_thumb.jpg

 

Wiem, wiem troszkę kiepsko osuszone ale jak na debiut to nie było źle. Wędzone na drewnie z wiśni. 


I kilka kolejnych wędzeń głównie szynek ale trafiła się też makrelka: 

post-76502-0-98009000-1464774684_thumb.jpg

post-76502-0-93479800-1464774713_thumb.jpg

post-76502-0-02585800-1464774822_thumb.jpg

post-76502-0-69732300-1464774737_thumb.jpg

post-76502-0-91365800-1464774766_thumb.jpg

post-76502-0-87659900-1464774796_thumb.jpg

 

 

 

post-76502-0-31485700-1464774617_thumb.jpg

Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miny makrelek wyrażają duże zaskoczenie :)

A Ty wiesz że uwagi nie zwróciłem?? ale faktycznie... coś na rzeczy było. 

 

I kolejne już tym razem "Kiełbaskowanie"  wraz z niedużą ilością "Szynkowania"

post-76502-0-55614400-1464788488_thumb.jpg

post-76502-0-86041300-1464788505_thumb.jpg

post-76502-0-00545000-1464788523_thumb.jpg

post-76502-0-64890500-1464788539_thumb.jpg

post-76502-0-48652800-1464788559_thumb.jpg

post-76502-0-46421500-1464788579_thumb.jpg

post-76502-0-98863400-1464788595_thumb.jpg

Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-499124
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miny makrelek wyrażają duże zaskoczenie :)
...  '' Yębły karpia ''... :D że mogą być złote... :thumbsup: Szyneczki ładnie zapeklowane :yes:  Pierwsze wędzenie ''po Zbóju'' :D;)  ale jak ładnie osznurowana polędwica... :clap::thumbsup::cool:  Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-499294
Udostępnij na innych stronach

Pomalutku pomalutku, sprawa i hobby się rozwija. Troszkę kiełbaski teraz. Jak wspomniałem sporo zdjęć mi brakuje z pierwszego etapu "nauki" ale nic tam, teraz będzie pewnie większa regularność. Wracając do pierwszego wędzenia, mało brakło żebym tam odklepał w matę i wszystko wywalił do kosza. Wyobraźcie sobie zacząłęm wędzić a tu jak nie walnie deszcz to tragedia. I co teraz robić z beczką?? Jak wy sobie radzicie z opadami w przypadku braku zadaszeń w wędzarni?? 

 

P.S. - Talent do sznurowania po Babci i od Mr. Bagno z filmiku instruktażowego :) Troszkę więcej szynki i kiełbaski nadziewanej zelmerkiem (proszę nie komentować rozdrobnienia ;)

 
 
A własnie pytanko, Przy wędzeniu kulki zawsze mam tak ze nie do końca chce się scalić i ta błonka widoczna na ostatnim zdjęciu powoduje rozpad wędliny przy krojeniu na granicy ścięgien. Wiek ktoś jak to należy poprawnie zrobić? Dodam że staram się wycinać błony przed siatkowaniem. 
 
 

post-76502-0-42923900-1464855437_thumb.jpg

post-76502-0-48165900-1464855457_thumb.jpg

post-76502-0-75690400-1464855479_thumb.jpg

post-76502-0-89360700-1464855483_thumb.jpg

post-76502-0-03206700-1464855488_thumb.jpg

post-76502-0-65263300-1464855506_thumb.jpg

post-76502-0-06432800-1464855532_thumb.jpg

post-76502-0-49044500-1464855556_thumb.jpg

Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-499319
Udostępnij na innych stronach

No Nic, odpowiedzi odnośnie mojego zapytania z wcześniejszego postu jak na lekarstwo. Prezentuje więc dzieło ostatniego weekendu czyli parówki i kabanosy. Kabanosy nadal się suszą więc na gotowy produkt będe musiał jeszcze kilka dni poczekać. Dzięki dla wszystkich za pomoc w zorganizowaniu przepisu. Parówki ekstra klasa - jedyny problem to osłonki - tutaj kolagenowe 19mm wyszły trochę twardawe zarówno w kabanosach jak i parówkach. No i nadziewanie... mój lejek jest chyba za długi bo nieomalże pękła mi żyłka pierdząca podczas nadziewania kiełbasy i parówek. Problem w tym że kolagenowa 19mm nie wchodzi na lejek 16mm i jeśli skruce lejek to będę nadziewał po 1.5metra na raz... Macie jakieś gotowe pomysły bądź rozwiązania? A, i oczywiście, będę wdzięczny jak znajdzie się jakaś dobra dusza która zorganizuje mi te osłonki i podeśle do Anglii - oczywiście zapłacę (paypalem). 

 

Pozdrawiam :)

 

 

post-76502-0-70507400-1465212717_thumb.jpg

post-76502-0-74285200-1465212723_thumb.jpg

post-76502-0-47888800-1465212732_thumb.jpg

post-76502-0-97341800-1465212739_thumb.jpg

post-76502-0-95584300-1465212751_thumb.jpg

post-76502-0-84115200-1465212767_thumb.jpg

post-76502-0-76455500-1465212776_thumb.jpg

post-76502-0-66089400-1465212791_thumb.jpg

post-76502-0-19898400-1465212802_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-500032
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ze względu na spory popyt i zapotrzebowanie na Polskie Wędliny w w moim rejonie, postanowiłem zaadaptować część garażu na maleńki pokój masarnią dalej zwany - nie ukrywam również że moja piękniejsza połówka też się do tego przyczyniła, mając wrażenie że ma już dość moich kuchennych "okupacji". Może to i nie fotorelacja ale kilka fotek - pokój jeszcze nie skończony - całość "przeróbki" wykonana systemem gospodarczym. Inspirowany tym co się dzieję w temacie MLO i PIS'em, chciałem Was prosić o "zabawę" w wymyślenie nazwy tejże masarenki tak by nazwa chwytała zarówno po Polsku jak i po Angielsku. Za wszelkie sugestie będę niezmiernie wdzięczny, zresztą jak zwykle. 

 

 

 

 

 

 

post-76502-0-90186400-1474004610_thumb.jpg

post-76502-0-79554900-1474004618_thumb.jpg

post-76502-0-68892900-1474004624_thumb.jpg

post-76502-0-76871700-1474004637_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-516931
Udostępnij na innych stronach

No i pięknie!

Nazwa ..... skoro ma być nawiązanie do polski......to  chyba niezbędne będzie Polish ....... 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-516933
Udostępnij na innych stronach

Traditional Polish Product.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-516949
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Ze względu na spory popyt i zapotrzebowanie na Polskie Wędliny w w moim rejonie, postanowiłem zaadaptować część garażu na maleńki pokój masarnią dalej zwany - nie ukrywam również że moja piękniejsza połówka też się do tego przyczyniła, mając wrażenie że ma już dość moich kuchennych "okupacji". Może to i nie fotorelacja ale kilka fotek - pokój jeszcze nie skończony - całość "przeróbki" wykonana systemem gospodarczym.

 

No to widzę Scalarian że wpadliśmy na taki sam pomysł!!!!  :clap:

 

tylko że ja adaptację części piwnicy zacząłem od tego.....

 

post-65335-0-45925300-1474015911_thumb.jpg

 

:devil:

 

ale powolutku powstaje moje małe "królestwo"...

 

post-65335-0-88033700-1474016930_thumb.jpg

 

post-65335-0-48391600-1474015965_thumb.jpg

 

post-65335-0-54794700-1474016950_thumb.jpg

 

Tak więc się dzieje...  :thumbsup:  ale fotorealizacja będzie w innym temacie i później.... :cool:

Ale z wielką ciekawością będę śledził Twoje poczynania a i przy okazji może coś podpatrzę  ;)  :thumbsup:

 

A co do nazwy..... hmmmm.... może "Polish Butcher" w skrócie PB  ;)

post-65335-0-78717500-1474015951_thumb.jpg

post-65335-0-52252700-1474015983_thumb.jpg

post-65335-0-10649100-1474016841_thumb.jpg

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-516967
Udostępnij na innych stronach

Arko, jesooo jak ja bym chciał mieć do dyspozycji taką przestrzeń... mój grajdołek to tylko 1.5m x 3.5 czyli nieco ponad 5m kwadratowych. Cały garaż ma 21 metrów tylko więc możliwe że cały padnie łupem "szaleństwa" w niedługim czasie. Nie wiem tylko co sąsiedzi powiedza na ciągły dymek z wędzarni ;) Alternatywą są Stawiany w sklepie do którego dostarczam. 

 

Masz w planie budowe chłodni? 

 

Jaki sprzęt wstawiasz?? 

 

Nazwa Polish Butcher to taka oklepana bardzo by była. Każdy rzeźnik w tym kraju nazywa swój zakład coś tam i dodaje "Butcher"

Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-516985
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Masz w planie budowe chłodni?

 

Nie niestety nie planuję... nie ten "zakres działania" :laugh:  

 

 

 

Jaki sprzęt wstawiasz??
 

 

Hendi 7l już jest - dorobiony będzie silnik by Tusiak

Gar "Lidlowy" do parzenia 27l

pakowarka Profi :)

podwieszane miejsce do ociekania i dojrzewania wyrobów

W planach:

-druga lodówka (duża witrynka - do peklowania) - już w trakcie "negocjacji"  :cool:

-Mieszałka taka na 20 kg wsadu z silnikiem by Tusiak

-krajalnica 250-tka

-stół z nierdzewki z głębokim zlewem 

-regał na "graty"

 

 

To tak w skrócie.... zobaczymy co z tego wyjdzie i w jakim czasie  ;) na razie na pierwszym planie jest wykończenie obok łazienki "spa"  :cool:  :tongue:  :)

 

A Ty jakie masz plany? 

 

Z nazwą.. fakt...  :facepalm:  a może "Scal-Buch"  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-516995
Udostępnij na innych stronach

U mnie 10L nadziewarka napędzana 3 fazowym silnikiem 0.22kw (przez falownik) to samo z mieszarką 27L przekładniowa z wychylną dzierżą. Krajalnicy, lid gara i wagę muszę jeszcze kupić. Dwie lodówki mam w tym jedna 50/50 z zamrażalnikiem ale tylko jedna zmiesci się w pomieszczeniu. Do tego w standardzie zlew z ociekaczem. produkja zakładana - około 60/70 kg kiełbas jednorazowo - taka moc przerobowa bo na razie na zelmerku 8'ce kręce a przydało by się coś w rozmiarze przynajmniej 22. 

 

Dwie lodówki sa potrzebne przynajmniej w UK jedna na mięso surowe a druga na gotowe celem uniknięcia "cross-contamination" - bez tego ponoć ciężko odbiór dostać. Przydała by się jeszcze lampa owadobójcza i już tak z westchnieniem, chłodnica pomieszczenia. To co zaiwestowałem do tego czasu to jakieś 10 tyś złotych resztę już będę musiał zarobić :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517004
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

To co zaiwestowałem do tego czasu to jakieś 10 tyś złotych resztę już będę musiał zarobić

 

to już na prawdę porządna inwestycja... :clap:  :clap:  :clap: 

Szykuje się kolejna super masarnia :thumbsup: 

 

Z przyjemnością popatrzę na Twoje dalsze zmagania.... :D

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517005
Udostępnij na innych stronach

Sobol, a jak specyfikacja jeśli chodzi o sitka?? Bo większość tych przemysłowek to z jednym maks dwoma sitkami.

 

Poniżej zdjęcia z dzisiaj:

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/0bf3f4775d52b969f040f7cfbe61e63e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160917/3c3dd9d965fedaf7906e153fe0fcf99d.jpg

 

 

Czas pomału montować napędy. Czas troszkę trzyma bo żona ma termin porodu na 22 września i póki co nie mogę nic robić a powiem szczerze ze już bym coś ukręcił bo w zamrażarce wieje biegunowy wiatr ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517296
Udostępnij na innych stronach

Podłogi sie proszę nie czepiać. Taką farbę miałem w garażu to takiej użyłem. Bez plotkowania bo to w końcu garaz a farba jest akrylowo-silikonowa tak z przeznaczeniem do podłóg.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517316
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podłogi sie proszę nie czepiać. Taką farbę miałem w garażu to takiej użyłem. Bez plotkowania bo to w końcu garaz a farba jest akrylowo-silikonowa tak z przeznaczeniem do podłóg.

podloga wcale nie taka zla ..moj SP tesc  swego czasu pomalowal lamperie w lazience na ciemny  braz :facepalm:  bo tez akurat taka mial tylko... tesciowa szoku dostala i mial kolejnego dnia przemalowanie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517319
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci ze nie. Staram sie im nie naprzykrzać i dymie po zmroku plus lokalizacja sprzyja bo nie wali dymem bezpośrednio na sąsiadów tylko na ulice. W planie i tak mam jakiś filtr wodny do dymu stworzyć ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać. Edytowane przez scalarian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517321
Udostępnij na innych stronach

Scalarian - ja sitka u nich zakupiłem to pasują :) I faktycznie tylko dwa były.  Pomierze poźniej jedno to może ktoś porówna do polskich i zobaczymy czy sa kompatybilne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517337
Udostępnij na innych stronach

 

 

W planie i tak mam jakiś filtr wodny do dymu stworzyć ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać.

 

Albo coś pokombinować na wzór okapu. Tam zdaje się są jakieś filtry umieszczone  ale jak one są skuteczne i co one wyłapują, to chyba mało kto wie  ;)  :)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13069-scalar-zrobi%C5%82/#findComment-517346
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.