Pacan Wojciech Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Arkadiusz ma rację , ostrzenie na papierze ściernym sita i noża , to opcja zastępcza - na już -w nagłym wypadku , ostrość poprawia na jedno mielenie . Ponadto trzeba zachować kąty na nożu , czas jaki trzeba tej czynności poświęcić lepiej zużytkować na przyjemniejsze rzeczy , jak już pisze kolega Maciekzbrzegu przy papierze nr 220 pojawia się zniechęcenie .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13097-jak-d%C5%82ugo-mo%C5%BCna-przechowywa%C4%87-po-nadziewaniu-a-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-501245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Czerwca 2016 (edytowane) Temat ostrzenia narzędzi zainteresował ale w aspekcie innych hobby. I co się okazało zawodowcy (czy pilarz - łańcuch, czy stolarz dłuta, strug, czy rzeźnik noże nie dopuszczają do stępienia narzędzia w takim stopniu jak amator, jeżeli tylko wyczują ze gorzej "ciągnie" natychmiast podostrzają np rzeźnik na stalce zbierając minimalną ilość materiału. Intensywne ostrzenie stosują w przypadku uszkodzenia . Przeniosłem te obserwacje na sitko nóż, staram się podostrzyć za każdym razem i sprawdza mi się to. Dodatkowo nie mam dostępu do magnesówki (żądnego nawet do takiej gdzie komentarz pod filmem wyjaśnia wszystko+ brak chłodzenia, a i granulacja kamienia wydaje mi się za duża w tym przypadku. Powinna być to magnesówka tej klasy https://www.cormak.pl/szlifierka-magnetyczna-do-plaszczyzn-540x250/produkt-666Czy granulacja 220 to duża , dłuta,noże do strugów kończy się na nastu tysiącach czyli można (perfekcjoniści na papierze)Kąty nożą będą zachowane z noża zbieramy mikrony . Stosowanie płytki szklanej , szlifowanego gresu zapewnia dobrą powierzchnie , nóż sitko będą dolegać (nawet jeżeli otwór nie będzie prostopadły do płaszczyzny tnącej to jest to kwestia sekund i jest likwidowane na luzach na otworze bolec ślimaku) . Reasumując mi ostrzenie na papierze się sprawdza, już kilkunastokrotne pociągnięcie na papierze daje poprawę . Ale jestem amatorem, w przypadku znacznego stępienia w mojej ocenie należy ostrze wyprowadzić na magnesówce (lub dużo się napracować) . Przylegania "klejenia" noża/sitko (pomijam siły magnetyczne) takiego jak np w płytkach wzorcowych jeszcze nie doświadczyłem (może się za mało starałem w tym honowaniu) W przypadku rzemieślnika nie bawił bym się w to tylko ostrzył na magnesówce (nóż sitko szybciej się zużyje ale versus koszty pracy i tak wyjdzie taniej ). W przypadku amatora jak bym miał dostęp do dobrej magnesowki też bym się nie bawił ale z lenistwa a nie ze metoda jest ułomna Edytowane 10 Czerwca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13097-jak-d%C5%82ugo-mo%C5%BCna-przechowywa%C4%87-po-nadziewaniu-a-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-501283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxandriu Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Maja 2017 Witam Was serdecznie.Mam przepis od mojego kolegi na przygotowanie wędlin do wędzenia ale chciałem zapytać czy konieczne jest po 8-10 dniach peklowania w lodówce, suszenie tych wędlin poprzez powieszenie ich aby obciekły.Czy mogę wędliny po wyjęciu z solanki od razu umieścić wędzaku?Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13097-jak-d%C5%82ugo-mo%C5%BCna-przechowywa%C4%87-po-nadziewaniu-a-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-551088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Maja 2017 Wędzonki powinny powisieć sobie w chłodnym pomieszczeniu choć noc przed wędzeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13097-jak-d%C5%82ugo-mo%C5%BCna-przechowywa%C4%87-po-nadziewaniu-a-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-551091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Maja 2017 Możesz wieszać dopiero co wyjęte z solanki nikt Tobie tego nie zabroni . Tylko jest problem na tak mokre wędzonki trzeba dać ciepło praktycznie bez dymu by je obsuszyć powierzchniowo. Gdy czas nasz goni dobrym sposobem jest obsuszanie powierzchni ręcznikami papierowymi lub innymi .Czas dany na obciekanie wędzonkom na obsuszanie ich powierzchni , skutkuje krótszym czasem wędzenia i pięknym kolorem wędzonek. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13097-jak-d%C5%82ugo-mo%C5%BCna-przechowywa%C4%87-po-nadziewaniu-a-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-551095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.