Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Arkadiusz  ma rację , ostrzenie na papierze ściernym sita i noża , to opcja zastępcza - na już -w nagłym wypadku , ostrość poprawia na jedno mielenie . Ponadto trzeba zachować kąty na nożu , czas jaki trzeba tej czynności poświęcić lepiej zużytkować na przyjemniejsze rzeczy , jak już pisze kolega Maciekzbrzegu przy papierze nr 220 pojawia się zniechęcenie .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Temat ostrzenia narzędzi zainteresował  ale w aspekcie  innych hobby.  I co się okazało  zawodowcy (czy pilarz - łańcuch, czy stolarz dłuta, strug, czy rzeźnik  noże  nie dopuszczają do stępienia  narzędzia w takim stopniu jak amator, jeżeli tylko wyczują ze gorzej "ciągnie" natychmiast  podostrzają np rzeźnik  na stalce zbierając minimalną ilość materiału. Intensywne ostrzenie stosują w przypadku uszkodzenia . Przeniosłem te obserwacje  na sitko nóż, staram się podostrzyć za każdym razem i sprawdza mi się to. Dodatkowo nie mam dostępu do magnesówki  (żądnego nawet do takiej 

gdzie komentarz pod filmem wyjaśnia wszystko+ brak chłodzenia, a i granulacja kamienia  wydaje mi się za duża w tym przypadku. 

Powinna być to magnesówka tej klasy https://www.cormak.pl/szlifierka-magnetyczna-do-plaszczyzn-540x250/produkt-666

Czy granulacja 220 to duża , dłuta,noże do strugów kończy się na nastu tysiącach  czyli można  (perfekcjoniści na papierze)

Kąty nożą  będą zachowane z noża zbieramy mikrony . Stosowanie  płytki szklanej , szlifowanego gresu zapewnia dobrą  powierzchnie , nóż sitko będą  dolegać (nawet jeżeli otwór nie będzie prostopadły do płaszczyzny  tnącej to jest to kwestia sekund i jest likwidowane na luzach na otworze bolec ślimaku) .

Reasumując mi ostrzenie na papierze się sprawdza, już kilkunastokrotne pociągnięcie  na papierze daje poprawę . Ale jestem amatorem, w przypadku znacznego stępienia w mojej ocenie  należy ostrze wyprowadzić na magnesówce (lub dużo się napracować) .

Przylegania "klejenia"  noża/sitko  (pomijam siły magnetyczne)  takiego jak np w płytkach wzorcowych jeszcze  nie doświadczyłem  (może się za mało starałem :D w tym honowaniu)

W przypadku rzemieślnika nie bawił  bym się w to tylko ostrzył na magnesówce (nóż sitko szybciej się zużyje ale versus koszty pracy i tak wyjdzie taniej ).

W przypadku amatora jak bym miał dostęp do dobrej magnesowki też bym się nie bawił :)  ale z lenistwa a nie ze metoda jest ułomna

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
  • 11 miesięcy temu...

Witam Was serdecznie.
Mam przepis od mojego kolegi na przygotowanie wędlin do wędzenia ale chciałem zapytać czy konieczne jest po 8-10 dniach peklowania w lodówce, suszenie tych wędlin poprzez powieszenie ich aby obciekły.
Czy mogę wędliny po wyjęciu z solanki od razu umieścić wędzaku?

Z góry dziękuje.

Wędzonki powinny powisieć sobie w chłodnym pomieszczeniu choć noc przed wędzeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Możesz wieszać dopiero co wyjęte z solanki nikt Tobie tego nie zabroni . Tylko jest problem  na tak mokre wędzonki trzeba dać ciepło praktycznie bez dymu by je obsuszyć powierzchniowo. Gdy czas nasz goni dobrym sposobem jest obsuszanie powierzchni ręcznikami papierowymi lub innymi .Czas dany na obciekanie wędzonkom na obsuszanie ich powierzchni , skutkuje krótszym czasem wędzenia i pięknym kolorem wędzonek.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.