Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasach, w jakim opakowaniu mieso bedzie dluzej swieze?

Z tego co slyszalem to map jest na topie a w vac nie powinno sie kupowac miesa. Podobno ta krew w vac kwasnieje i to zaczyna smierdziec.

Ile jest w tym prawdy nie wiem, ale kupilem wiele razy karkowke i lopatke w vac i musze przyznac ze cos w tym jest, miesko bylo malo swieze.

Natomiast w map nigdy sie z tym nie spotkalem.

Co wy o tym myslicie ciekawy jestem waszego zdania.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasach

Bracie Harnas, to jest bardzo ciekawe zagadnienie!  :thumbsup: 

 

Myślę, że najlepiej, to najszybciej po uboju

obniżyć temperaturę w atmosferze gazu obojętnego.

Następnie szybko zamrozić.  :D

 

BTW

Najszybciej i stosunkowo niedrogo, to chyba w ciekłym azocie. :)

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/#findComment-505051
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że w zastosowaniach domowych MAP jest "ciężki" (o ile nie niemożliwy) do uzyskania ze względu na koszty i pozostaje nam jedynie VAC (powszechne pakowarki próżniowe).

Natomiast jeżeli chodzi o produkcję masową to jak w każdej dziedzinie decydującym elementem jest tzw "CCC" -czyli Cena Czyni Cuda i nie wierzę, że producent pakuje w droższy system ze względu na dobro klienta, to jest tylko informacja reklamowa -głównie chodzi o koszty i pomimo, że np. produkt jest pakowany w droższym systemie to pewnie dlatego, aby np. transport odbywał się raz na tydzień, a nie 2x, przez co w ogólnym rozliczeniu wychodzi, że jednak jest taniej.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/#findComment-505080
Udostępnij na innych stronach

Okresy przydatności do spożycia są porównywalne .W Vac jest wyciągniecie powietrza i zamknięcie W  Map podobnie - wyciągnięcie powietrza i w to miejsce wpuszczenie odpowiedniej ilości mieszanki gazów i zamkniecie poprzez zgrzanie brzegów foli. Mięso,  wędliny w vac są obciśnięte folią przez co są większe wycieki osocza .W map tego nie ma, mięso i wędliny nie są obciśnięte , łądniej wyglądają i są dużo mniejsze wycieki osocza . Tylko ten zapach na początku, przy otwieraniu .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/#findComment-505111
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.