harnas9900 Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam, Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasach, w jakim opakowaniu mieso bedzie dluzej swieze?Z tego co slyszalem to map jest na topie a w vac nie powinno sie kupowac miesa. Podobno ta krew w vac kwasnieje i to zaczyna smierdziec.Ile jest w tym prawdy nie wiem, ale kupilem wiele razy karkowke i lopatke w vac i musze przyznac ze cos w tym jest, miesko bylo malo swieze.Natomiast w map nigdy sie z tym nie spotkalem.Co wy o tym myslicie ciekawy jestem waszego zdania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam, Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasachBracie Harnas, to jest bardzo ciekawe zagadnienie! Myślę, że najlepiej, to najszybciej po uboju, obniżyć temperaturę w atmosferze gazu obojętnego.Następnie szybko zamrozić. BTWNajszybciej i stosunkowo niedrogo, to chyba w ciekłym azocie. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/#findComment-505051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lipca 2016 Sądzę, że w zastosowaniach domowych MAP jest "ciężki" (o ile nie niemożliwy) do uzyskania ze względu na koszty i pozostaje nam jedynie VAC (powszechne pakowarki próżniowe).Natomiast jeżeli chodzi o produkcję masową to jak w każdej dziedzinie decydującym elementem jest tzw "CCC" -czyli Cena Czyni Cuda i nie wierzę, że producent pakuje w droższy system ze względu na dobro klienta, to jest tylko informacja reklamowa -głównie chodzi o koszty i pomimo, że np. produkt jest pakowany w droższym systemie to pewnie dlatego, aby np. transport odbywał się raz na tydzień, a nie 2x, przez co w ogólnym rozliczeniu wychodzi, że jednak jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/#findComment-505080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lipca 2016 Okresy przydatności do spożycia są porównywalne .W Vac jest wyciągniecie powietrza i zamknięcie W Map podobnie - wyciągnięcie powietrza i w to miejsce wpuszczenie odpowiedniej ilości mieszanki gazów i zamkniecie poprzez zgrzanie brzegów foli. Mięso, wędliny w vac są obciśnięte folią przez co są większe wycieki osocza .W map tego nie ma, mięso i wędliny nie są obciśnięte , łądniej wyglądają i są dużo mniejsze wycieki osocza . Tylko ten zapach na początku, przy otwieraniu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13168-sposoby-pakowania-miesa-vac-czy-map/#findComment-505111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.