Gen Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Lipca 2016 W jakich różnych miejscach, jakie dokładnie??? Dokładnie to widać, że termometry są niewyskalowane. Mogę zrozumieć różnice temperatur w komorze o dużej długości/głębokości np 1,5m, ale przy naszych standardowych w okolicach 70 x 70 to nie ma o czym mówić Na początku zabawy z wędzeniem, sprawdzałem temperaturę wewnątrz komory bardzo skrupulatnie. To są zdjęcia, które kiedyś już pokazywałem, dobrze wyskalowanych (sprawdzone) termometrów, powieszone w małym Borniaku, na różnych wysokościach, z przodu i z tyłu komory (w różnych miejscach), ale w obrębie wędzonek. Teraz, wraz z nabieraniem doświadczenia, stosuję tylko jeden, mniej więcej w geometrycznym środku komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Lipca 2016 Chcesz się bawić w definicje z Wiki? Co oznacza słowo reprezentatywna, reprezentatywny i bez wiki wiem. Tylko co to ma wspólnego z wędzarnią? Miro chyba dzisiaj masz zły dzień , albo brak Ci zadymy . Sorry ale nie wchodzę w to . Temat doskonale znasz bo byleś czynnym uczestnikiem wymiany zdań w wątku o termometrach w dziale Sprzęt . PS.Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego powinno się przekładać kije ? . Bo wędzonki są nierówno uwędzone. DlaczegoMoże dym/stopień uwędzenia jest markerem (jak mówi nasz Brat Grizli) rozkładu temperatury. dymu ? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Lipca 2016 Ja mam 2 termometry, jeden wmontowany w beczce bimetaliczny, drugi w drewnianej oprawie wisi sobie z szynkami.Temperatury pokazują prawie identyczne, różnica 2-4 stopni.Jedynie na początku jest spora różnica kiedy wygrzewam beczkę i tworzę żar do suszenia. Blacha jest nagrzana trzyma jeszcze temperaturę, więc wtedy interesuje mnie tylko ten w drewnie. Później wskazania są takie same.Co do bimetalicznych polecam kupić lepszy "WP" lub "Wika" 120° zupełnie wystarczy. Lepszy mniejszy zakres a dokładniejszy pomiar. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego powinno się przekładać kije ? . Bo wędzonki są nierówno uwędzone. DlaczegoMoże dym/stopień uwędzenia jest markerem (jak mówi nasz Brat Grizli) rozkładu temperatury. dymu ? Przekłada się kije nie tylko ze względu na temperaturę, ale obieg dymu w wędzarni, wilgotność, bliskość do wlotu dymu, wylotu dymu, etc.Każda wędzarni "żyje własnym życiem", nie ma tu reguły.To już my sami musimy sobie samemu dopracować, jak wędzić, jak przekłądać kije.Sama temperatura nie wędzi.Cóż mi z tak bardzo dokładnego termometru w wędzarni, jak nie jestem w stanie tak dokładnie kontrolować jej "pracy"Tradycyjnej wędzarni nie upilnuje w dokładnych ryzach np. 60C, bo nie ma takiej możliwości. Nie znaczy to że jest to zły termometr do wędzarni.Jest to bardzo dobry termometr, ale również dobry i w zupełności wystarczający na nasze potrzeby jest termometr bimetaliczny. Edytowane 13 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Lipca 2016 dobry i w zupełności wystarczający na nasze potrzeby jest termometr bimetaliczny. W pełni się z tym zgadzam, mam właśnie taki do parzenia, który wkładam okazjonalnie do wędzarni, choć wystarczy mi ostatnio doglądanie żaru w palenisku i nie mam potrzeby zerkania na skalę Tak jak napisał miro, tradycyjna wędzarnia żyje swoim życiem i trzeba nauczyć się z nią współpracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Lipca 2016 ...prawda jest taka należy się nauczyć wędzić bez termometru - po tym wędzeniu się załamałem, gruba szynka (1,3 kg ) coś zaśmierdziało i w przekroju miała "pasztet" z żalem wywaliłem do śmieci - 4 termometry i lipa...ale dzięki za wypowiedzi na temat sprzetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Lipca 2016 coś zaśmierdziało i w przekroju miała "pasztet" To z pewnością nie jest wina termometrów i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.