Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Następny unikat, z trudem upolowany.

Poszukiwacze smaków dzieciństwa powinni być zachwyceni.

 

post-39694-0-45143700-1472553286_thumb.jpg

post-39694-0-39964400-1472553300_thumb.jpg

post-39694-0-61355100-1472553313_thumb.jpg

post-39694-0-79799300-1472553326_thumb.jpg

post-39694-0-01446600-1472553339_thumb.jpg

post-39694-0-09035800-1472553352_thumb.jpg

post-39694-0-83489900-1472553365_thumb.jpg

post-39694-0-49967900-1472553379_thumb.jpg

post-39694-0-69225000-1472553389_thumb.jpg

post-39694-0-00691800-1472553403_thumb.jpg

post-39694-0-70429200-1472553415_thumb.jpg

post-39694-0-51225400-1472553425_thumb.jpg

post-39694-0-04024000-1472553436_thumb.jpg

post-39694-0-05028900-1472553447_thumb.jpg

post-39694-0-40052100-1472553457_thumb.jpg

post-39694-0-99558400-1472553474_thumb.jpg

post-39694-0-98573800-1472553486_thumb.jpg

post-39694-0-30613700-1472553499_thumb.jpg

post-39694-0-79450600-1472553512_thumb.jpg

post-39694-0-62196100-1472553523_thumb.jpg

post-39694-0-36627900-1472553533_thumb.jpg

post-39694-0-37655600-1472553544_thumb.jpg

post-39694-0-39855200-1472553556_thumb.jpg

post-39694-0-64382800-1472553565_thumb.jpg

post-39694-0-91801800-1472553575_thumb.jpg

 

CDN

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/
Udostępnij na innych stronach

post-39694-0-23783300-1472564353_thumb.jpg

post-39694-0-96593700-1472564364_thumb.jpg

post-39694-0-71024600-1472564374_thumb.jpg

post-39694-0-45999800-1472564385_thumb.jpg

post-39694-0-78061900-1472564406_thumb.jpg

post-39694-0-81798000-1472564416_thumb.jpg

post-39694-0-14559300-1472564430_thumb.jpg

post-39694-0-83343000-1472564440_thumb.jpg

post-39694-0-19874300-1472564452_thumb.jpg

post-39694-0-95695700-1472564463_thumb.jpg

post-39694-0-81123100-1472564472_thumb.jpg

post-39694-0-14932000-1472564483_thumb.jpg

post-39694-0-77686400-1472564496_thumb.jpg

post-39694-0-68883600-1472564528_thumb.jpg

post-39694-0-23617300-1472564539_thumb.jpg

post-39694-0-86796900-1472564549_thumb.jpg

post-39694-0-38596900-1472564562_thumb.jpg

post-39694-0-21493700-1472564572_thumb.jpg

post-39694-0-22731600-1472564581_thumb.jpg

post-39694-0-52522700-1472564592_thumb.jpg

post-39694-0-73910100-1472564602_thumb.jpg

post-39694-0-13944200-1472564615_thumb.jpg

post-39694-0-31057700-1472564631_thumb.jpg

post-39694-0-89795000-1472564640_thumb.jpg

post-39694-0-97205200-1472564649_thumb.jpg

post-39694-0-29464400-1472564660_thumb.jpg

post-39694-0-30726200-1472564672_thumb.jpg

post-39694-0-41889900-1472564686_thumb.jpg

 

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/#findComment-513055
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Chciałabym zapytać gdzie można kupić ceres lub "oma" ,które jest potrzebne do zrobienia smalcu bazowego.A może można to czymś zastąpić,jeśli tak to czym.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/#findComment-513264
Udostępnij na innych stronach

Cytat: "Spośród tłuszczów kuchennych najbardziej znanych wymienić należy tłuszcz Oma wyrabiany z utwardzonych olejów roś­linnych z dodatkiem płynnego oleju roślinnego. Tłuszcz Oma za­wiera 99,7% czystego tłuszczu, ma konsystencję plastyczną, barwę białą lub lekko kremową, topi się przy 35°C; służy do smażenia. Tłuszczem kuchennym jest również ceres wyrabiany z tłu­szczów roślinnych i zwierzęcych (smalec i oleje rybne) lub z oleju rzepakowego i sojowego, uwodornionych i spulchnionych powie­trzem (PN-75/A-86905). Ceres zawiera 99,7% czystego tłuszczu, ma barwę śnieżnobiałą z lekkim odcieniem różowym lub kremo­wym. Konsystencja jednorodna, plastyczna, temperatura topnienia wynosi ok. 37°C, smak i zapach obojętny. Po stopieniu tłuszcz po­winien być biały z lekkim odcieniem kremowym, topić się powi­nien całkowicie, bez zawiesin. Stosujemy go zarówno do smażenia, jak i do wyrobu ciasta. Trwałość tłuszczów kuchennych jest wyższa od trwałości mar­garyny i wynosi ok. 1 miesiąc od daty produkcji."

Najlepiej zastąpić olejem kokosowym. Jest to tłuszcz dostępny bez problemu w większych sklepach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/#findComment-513268
Udostępnij na innych stronach

Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Kupię olej kokosowy i zrobię smalec bazowy,a potem smalec z wędzonką.Ciekawa jestem bardzo jak takowy smakuje,bo ,,z tamtych czasów" jakoś nie pamiętam... :mellow:

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/#findComment-513307
Udostępnij na innych stronach

Być może. Podałem olej kokosowy, gdyż jest najbardziej neutralny i spełnia wszystkie założenia. Wiem, że sporo starych artykułów (nieraz pod nowymi nazwami) wraca na rynek. Trzeba po prostu pytać i szukać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/#findComment-513325
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dzieki Maxell,  :clap:

interesujace  przepisy, tylko zycia i czasu nam zabraknie, wszystko wyprobowac.

Pozdrawiam :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13331-rok-1980-zbi%C3%B3r-receptur-na-wyroby-garma%C5%BCeryjne/#findComment-550474
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.