Gość Grzegorz Z. Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Dziś sos słodko-kwaśny Sos słodko-kwaśnyPrzepis znaleziony w necie w tamtym roku. Sprawdzony. Polubiony przez rodzinkę. PolecamSkładniki:6 kg pomidorów lima1,5 kg cebuli3 szt dużej czerwonej papryki2 puszki ananasa2 puszki kukurydzy1 łyżeczka chilli6 ząbków czosnku przeciśniętego przez maszynkę5 łyżek musztardy (sarepska, stołowa)2 łyżki słodkiej papryki mielonej2 łyżki curry1 łyżeczka mielonego pieprzu3,5 szklanki cukru1,5 szklanki octu 10%5 łyżek soli kamiennej niejodowanej4 czubate łyżki mąki ziemniaczanejPomidory obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.Pomidory i cebulę włożyć do garnka dodać 2 łyżki soli i gotować około 1,5 godziny (do prawie miękkiej cebuli). Co jakiś czas mieszać .Paprykę i ananasa pokroić w kostkę (ja kupuję ananasa w puszce w kawałkach). Sok z ananasa zlać i zostawić. Będzie potrzebny na końcu.Dodać do garnka plus wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej.Gotować około 0,5 godziny tak, żeby papryka się nie rozciapała Emotikon wink.Dodać mąkę wymieszaną z sokiem z ananasa. Zagotować.Przelać do słoików. Pasteryzować w piekarniku w 130 stopniach przez 30 minut.Z tych proporcji wyszło mi 10 l sosu (20 słoików 0,5l) Edytowane 2 Września 2016 przez Grzegorz Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2016 Brawo Grzegorz :clap: Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2016 A przepisik-gdzie?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2016 Grzegorz .. super słoiczki czekam na dalsze Twoje poczynania wszak sezon na przetwory w pełni Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2016 no juz przepis jest Ela była prowodyrką ale warto zrobić A co do wrzucania tutaj rzeczy będzie więcej, ale muszę to wszystko na forum ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2016 Grzegorz i jaka to jest, mowiles ze piwnicy nie masz. To za malo tych sloiczkow, dalej rob, musisz dogonic Anusie i Ele Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2016 Piwniczka jest Ale mała, regały dostawię. Ich nie dogonię bez szans. Ale będę się starał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Września 2016 Troszkę lata zachowane na długą zimę Pomidorki w zalewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Września 2016 Pomidorki w zalewie. A w jakiej ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Września 2016 Ela ładnie zapisała Bo ja tak więcej z pamięci robię Do słoika wkładamy całe, umyte pomidory. Ja użyłam pomidorów lima. Na 1 l słoik dajemy:1 łyżka octu1 mała łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka solipo gałązce kopru i zielonej pietruszki -dałam więcej 1 ząbek czosnku1 mała cebulka - nie miałam małych cebulek , kroiłam duże i wkładałam plastry1 łyżka olejuDopełnić słoik zimną wodą . Pasteryzować do momentu aż na pomidorach zacznie pękać skórka. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Września 2016 dalej rob, musisz dogonic Anusie i Ele Ich nie dogonię bez szans. Ale będę się starał Najważniejsze, że robisz pamiętaj, że ''słoikowanie '' uzależnia Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Września 2016 Anuś ja już to wiem Że to wciąga i uzależnia. Ale uzależnia pozytywnie. Półeczki w piwnicy zapełniają się. I się człowiek dobrze czuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Września 2016 Troszkę lata zachowane na długą zimę Pomidorki w zalewie. Można też zrobić kiszone pomidorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Września 2016 Dzisiaj trochę ketchupu. Trzeba lochy zapełniać. Przepis podała mi Ela K. Zaczerpnięty z netu: Składniki:* 4 kg pomidorów odmiany Lima* 3 jabłka* 5 dużych cebul* 2 duże, czerwone papryki* 1 duża główka czosnku* 2 średnie marchewki* 1 mała pietruszka* kawałek selera* 1 papryczka chilli* 3 łyżki oleju* 60 ml octu winnegoPrzyprawy:* 10 łyżek cukru* 1 szczypta cynamonu* 5 ziaren owoców jałowca* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego* 4 liście laurowe* 3 łyżeczki soli* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego* 1/3 łyżeczki imbiru* 1/2 łyżeczki gorczycy* 1 łyżeczka słodkiej papryki* 4 goździkiWszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce i odstawiamy.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy olej. Gotujemy około 2-3 godziny. Następnie warzywa miksujemy, ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy przez około godzinę. Najlepiej, abyście mieli wysoki garnek, ponieważ gorący ketchup mocno bulgocze. Podczas podgrzewania trzeba go też dość często mieszać. Kiedy ketchup zgęstnieje, przecieramy go przez sito, gorący przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania się wody.Chociaż będzie się Wam wydawać, że ketchup jest dość płynny, nie przejmujcie się - po wystygnięciu zgęstnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Września 2016 :clap: Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Jak, i w jakiej postaci dodajesz przyprawy ? Edytowane 7 Września 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Września 2016 Jak, i w jakiej postaci dodajesz przyprawy ?Tak jak w przepisie. Łączę je najpierw w miseczce. Przyprawy znikają w trakcie przecierania przez sitko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Września 2016 Tak jak w przepisie. Łączę je najpierw w miseczce. Przyprawy znikają w trakcie przecierania przez sitko. Nie doczytałem. Dzięki. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Września 2016 Pomidory koktajlowe po litewsku Składniki:Pomidory Na 1litr zalewy:1litr wody1 łyżeczka cukru1łyżka soliPieprz i gorczyca,Cebula jedynie do dużych, do koktajlowych bez cebuli ale z czosnkiem.Wykonanie:Do umytych słoików włożyć po 2 plasterki cebuli, wsypać trochę pieprzu mielonego(wg. gustu bo zalewa jest pyszna -gasi pragnienie a i po dobrej imprezce jest jak lekarstwo ) oraz gorczycę. Pomidory ułożyć w słoikach ,można je nakłuć wykałaczką lub szpilką do rolad żeby nie popękały podczas gotowania. zalać zalewą (może być zimna lub gorąca)i gotować 10 minut od zagotowania. Takie pomidory serwuje się w salaterkach razem z zalewą. Gdy nie mam przecieru to te pomidory bez zalewy można przetrzeć przez sito i po kłopocie!Popękają mniej lub wcale podczas pasteryzacji, kiedy zalejemy zimną zalewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Września 2016 Grzegorz .. pomidory pękają podczas pasteryzacji ? bo nie mogę dojrzeć ..I znowu piękne słoiki Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Września 2016 Anuś pękły bo sierota nie nakłułem Nakłute i zalane zimną zalewą nie pękają Ale tak to jest, jak się macha 20 rzeczy na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Września 2016 Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Wymiata Sos boloński wg Anuś-3kg pomidorów .. najlepiej Lima- 1,5 kg papryki-3 cebule średniej wielkości cebule-4 marchewki- 1 średni seler-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)-4 łyżki cukru-4 łyżki bazylii suszonej-3 łyżki suszonego oregano- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej-1 łyżka pieprzu ziołowego-1 łyżeczka pieprzu cayeen-2 łyżki papryki słodkiej-2 łyżeczki płaskie soli.Wykonanie:Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę, . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Września 2016 Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Wymiata Ta Anuś to jakaś zdolna niewiasta być musi - wydrukuję sobie przepis, może kiedyś.... spreparuję ten sos Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Września 2016 Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Wymiata Ta Anuś to jakaś zdolna niewiasta być musi - wydrukuję sobie przepis, może kiedyś.... spreparuję ten sos Ty po pomidory leć a nie za drukowanie się bierzesz. Sos naprawdę jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Września 2016 Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Też jutro zrobię kolejną turę .. bo poprzednia mi się jakiś dziwnym trafem ''rozlazła '' goście piwniczkę odwiedzili Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.