Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za namową Toshiby:

Z tą wegettą lub warzywko lub coś w tym stylu, to nie żart.

Spróbujecie, a zmienicie na 100 % zdanie.

zrobiłem kiełbasę z wykorzystaniem Vegety:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=33134#33134

Najprostrza kiełbasa: ...

...Dodajesz do zmiksowanej masy 19 g wegetty lub warzywka lub coś w tym stylu na każdy kilogram

Dla porównania zrobiłem równocześnie również kiełbasę w oparciu o peklosól i z ilością przypraw wg przepisu na kiełbasę czosnkową ze strony.

 

Po klasyfikacji mięs i zmieleniu ich przez odpowiednie sitka, jedną część farszu zapeklowałem peklosolą (18g/1kg), a drugą, mniejszą część, wymieszałem z Vegetą(19g/1kg).

 

Po dwóch dniach peklowania naczynia z farszem wyglądały w ten sposób:

 

 

Ku mojemu zdziwieniu - farsz z Vegetą, to ten po prawej stronie :shock:

 

Wewnątrz już jednak było nieco inaczej - farsz z peklosolą był już nieco bardziej "czerowny" od tego z Vegetą:

 

 

 

Po wędzeniu i parzeniu: kiełbasa na Vegecie jest tylko nieznacznie bardziej szara:

 

 

Jeśli chodzi o smak, to "de gustibus non est disputandum" :wink:

 

PS. A może polska Vegeta jest po prostu gorsza od tej zza Odry? :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

A powiedz Tomku jak z porównaniem słoności

no i gdzie przekrój :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28279
Udostępnij na innych stronach

A powiedz Tomku jak z porównaniem słoności

Kiełbasa z wykorzystaniem Vegety jest mniej słona od tej na peklosli.

To opinia sześciu biesiadników z ośmioosobowej grupy.

Dwie osoby wstrzymały się od głosu :grin:

 

Przekrój w obu przypadkach jest identyczny :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28281
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z wykorzystaniem Vegety jest mniej słona od tej na peklosli.

no i to w sumie nie jest dziwne bo Vegeta to nie tylko sól i podejrzewam że jej udział w ogólnej wadze jest na poziomie 50-60% (miałem kiedyś "legalną podróbkę" i udział był 60%) dlatego nawet dodatek MSG nie podniesie jej odczuwalności
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28283
Udostępnij na innych stronach

Jednym z głównych składników wszystkich tego typu dodatków, jak Maggi, Vegeta itp, sa kości zwierzęce i inne akcesoria. Dlatego tak dobrze "współpracuje" z mięsem i jego pochodnymi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28289
Udostępnij na innych stronach

ooo!!! a tego bym się nie spodziewał , zbyt prosty skład jak dla mnie by tam jeszcze odpady odzwierzece ładować :???:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28304
Udostępnij na innych stronach

a ja zrobilem probe taka:

zapeklowalem 0,5kg poledwicy ze schabu w solance zrobionej z wegety,

po peklowaniu wygladala jak chinczyk,po uwedzeniu dostala piekny

kolorek,smak taki zblizony jak niektorzy pekluja w solance z uzyciem

maggi ogolnie fajnie ale nie dla mnie to jest.

 

Bon Air mysle ze ta z dodatkiem wegety byla-badz bedzie smaczniejsza

efekt zobaczysz juz sam po paru dniach jak polezy w lodowce.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28313
Udostępnij na innych stronach

A może polska Vegeta jest po prostu gorsza od tej zza Odry? :smile:

No to polecam Vegetę z za Dunaju, skąd pochodzi. Naście lat temu rzeczywiście różniła się od wprowadzanej dopiero na nasz rynek. Wiem, bom sam przywoził, kosztował i porównywał. Do nas docierała "masówka" i była konfekcjonowana, jak sądzę przy okazji "wzbogacana" wypełniaczem (solą?) na niekorzyść składu podstawowego (nawet kolor był bledszy).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28358
Udostępnij na innych stronach

Witam

Vegeta jako zamiennik soli to bardzo zły pomysł

Stosując oryginalną vegetę gdzie soli jest 30% byłby bardzo zły smak kiełbasy i kolor bardzo żółty. Trwałość tej kiełbaski jest bardzo krótka.

Ale każdy robi, co lubi! Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28411
Udostępnij na innych stronach

Vegeta zawiera ok. 60% soli, dlatego wyszła mniej słona

Stosując oryginalną vegetę gdzie soli jest 30% byłby bardzo zły smak kiełbasy

Szczepan!!! :tongue: nie żebym się czepiał

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28422
Udostępnij na innych stronach

Jasiu

 

Sprawa jest prosta oryginalna Vegeta jest droga to dosypali więcej soli kosztem innych składników ale inny producent żeby być jeszcze tańszym na rynku dosypał jeszcze więcej soli a trzeci że nie był głupi dosypuje jeszcze więcej i tak na dzień dzisiejszy są "Vegety" o zawartości soli od 50-80 procent. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28508
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.