BonAir Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Za namową Toshiby: Z tą wegettą lub warzywko lub coś w tym stylu, to nie żart. Spróbujecie, a zmienicie na 100 % zdanie. zrobiłem kiełbasę z wykorzystaniem Vegety: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=33134#33134 Najprostrza kiełbasa: ... ...Dodajesz do zmiksowanej masy 19 g wegetty lub warzywka lub coś w tym stylu na każdy kilogram Dla porównania zrobiłem równocześnie również kiełbasę w oparciu o peklosól i z ilością przypraw wg przepisu na kiełbasę czosnkową ze strony. Po klasyfikacji mięs i zmieleniu ich przez odpowiednie sitka, jedną część farszu zapeklowałem peklosolą (18g/1kg), a drugą, mniejszą część, wymieszałem z Vegetą(19g/1kg). Po dwóch dniach peklowania naczynia z farszem wyglądały w ten sposób: Ku mojemu zdziwieniu - farsz z Vegetą, to ten po prawej stronie :shock: Wewnątrz już jednak było nieco inaczej - farsz z peklosolą był już nieco bardziej "czerowny" od tego z Vegetą: Po wędzeniu i parzeniu: kiełbasa na Vegecie jest tylko nieznacznie bardziej szara: Jeśli chodzi o smak, to "de gustibus non est disputandum" :wink: PS. A może polska Vegeta jest po prostu gorsza od tej zza Odry? :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2008 A powiedz Tomku jak z porównaniem słonościno i gdzie przekrój :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2008 A powiedz Tomku jak z porównaniem słoności Kiełbasa z wykorzystaniem Vegety jest mniej słona od tej na peklosli. To opinia sześciu biesiadników z ośmioosobowej grupy. Dwie osoby wstrzymały się od głosu :grin: Przekrój w obu przypadkach jest identyczny :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2008 Kiełbasa z wykorzystaniem Vegety jest mniej słona od tej na peklosli.no i to w sumie nie jest dziwne bo Vegeta to nie tylko sól i podejrzewam że jej udział w ogólnej wadze jest na poziomie 50-60% (miałem kiedyś "legalną podróbkę" i udział był 60%) dlatego nawet dodatek MSG nie podniesie jej odczuwalności Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2008 WitamVegeta zawiera ok. 60% soli, dlatego wyszła mniej słona Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2008 Jednym z głównych składników wszystkich tego typu dodatków, jak Maggi, Vegeta itp, sa kości zwierzęce i inne akcesoria. Dlatego tak dobrze "współpracuje" z mięsem i jego pochodnymi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lutego 2008 ooo!!! a tego bym się nie spodziewał , zbyt prosty skład jak dla mnie by tam jeszcze odpady odzwierzece ładować :???: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2008 a ja zrobilem probe taka:zapeklowalem 0,5kg poledwicy ze schabu w solance zrobionej z wegety,po peklowaniu wygladala jak chinczyk,po uwedzeniu dostala pieknykolorek,smak taki zblizony jak niektorzy pekluja w solance z uzyciemmaggi ogolnie fajnie ale nie dla mnie to jest. Bon Air mysle ze ta z dodatkiem wegety byla-badz bedzie smaczniejszaefekt zobaczysz juz sam po paru dniach jak polezy w lodowce.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykrawaciarz Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2008 A może polska Vegeta jest po prostu gorsza od tej zza Odry? :smile: No to polecam Vegetę z za Dunaju, skąd pochodzi. Naście lat temu rzeczywiście różniła się od wprowadzanej dopiero na nasz rynek. Wiem, bom sam przywoził, kosztował i porównywał. Do nas docierała "masówka" i była konfekcjonowana, jak sądzę przy okazji "wzbogacana" wypełniaczem (solą?) na niekorzyść składu podstawowego (nawet kolor był bledszy). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2008 WitamVegeta jako zamiennik soli to bardzo zły pomysł Stosując oryginalną vegetę gdzie soli jest 30% byłby bardzo zły smak kiełbasy i kolor bardzo żółty. Trwałość tej kiełbaski jest bardzo krótka.Ale każdy robi, co lubi! Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2008 Vegeta zawiera ok. 60% soli, dlatego wyszła mniej słonaStosując oryginalną vegetę gdzie soli jest 30% byłby bardzo zły smak kiełbasy Szczepan!!! :tongue: nie żebym się czepiał Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lutego 2008 Obecnie vegeta na naszym rynku jest złej jakości masę vegety uzupełniają solą.Aby obniżyć koszty itp Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2008 Jasiu Sprawa jest prosta oryginalna Vegeta jest droga to dosypali więcej soli kosztem innych składników ale inny producent żeby być jeszcze tańszym na rynku dosypał jeszcze więcej soli a trzeci że nie był głupi dosypuje jeszcze więcej i tak na dzień dzisiejszy są "Vegety" o zawartości soli od 50-80 procent. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.