BonAir Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2008 Za namową Toshiby: Z tą wegettą lub warzywko lub coś w tym stylu, to nie żart. Spróbujecie, a zmienicie na 100 % zdanie. zrobiłem kiełbasę z wykorzystaniem Vegety: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=33134#33134 Najprostrza kiełbasa: ... ...Dodajesz do zmiksowanej masy 19 g wegetty lub warzywka lub coś w tym stylu na każdy kilogram Dla porównania zrobiłem równocześnie również kiełbasę w oparciu o peklosól i z ilością przypraw wg przepisu na kiełbasę czosnkową ze strony. Po klasyfikacji mięs i zmieleniu ich przez odpowiednie sitka, jedną część farszu zapeklowałem peklosolą (18g/1kg), a drugą, mniejszą część, wymieszałem z Vegetą(19g/1kg). Po dwóch dniach peklowania naczynia z farszem wyglądały w ten sposób: Ku mojemu zdziwieniu - farsz z Vegetą, to ten po prawej stronie :shock: Wewnątrz już jednak było nieco inaczej - farsz z peklosolą był już nieco bardziej "czerowny" od tego z Vegetą: Po wędzeniu i parzeniu: kiełbasa na Vegecie jest tylko nieznacznie bardziej szara: Jeśli chodzi o smak, to "de gustibus non est disputandum" :wink: PS. A może polska Vegeta jest po prostu gorsza od tej zza Odry? :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2008 A powiedz Tomku jak z porównaniem słonościno i gdzie przekrój :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2008 A powiedz Tomku jak z porównaniem słoności Kiełbasa z wykorzystaniem Vegety jest mniej słona od tej na peklosli. To opinia sześciu biesiadników z ośmioosobowej grupy. Dwie osoby wstrzymały się od głosu :grin: Przekrój w obu przypadkach jest identyczny :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2008 Kiełbasa z wykorzystaniem Vegety jest mniej słona od tej na peklosli.no i to w sumie nie jest dziwne bo Vegeta to nie tylko sól i podejrzewam że jej udział w ogólnej wadze jest na poziomie 50-60% (miałem kiedyś "legalną podróbkę" i udział był 60%) dlatego nawet dodatek MSG nie podniesie jej odczuwalności Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2008 WitamVegeta zawiera ok. 60% soli, dlatego wyszła mniej słona Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2008 Jednym z głównych składników wszystkich tego typu dodatków, jak Maggi, Vegeta itp, sa kości zwierzęce i inne akcesoria. Dlatego tak dobrze "współpracuje" z mięsem i jego pochodnymi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lutego 2008 ooo!!! a tego bym się nie spodziewał , zbyt prosty skład jak dla mnie by tam jeszcze odpady odzwierzece ładować :???: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2008 a ja zrobilem probe taka:zapeklowalem 0,5kg poledwicy ze schabu w solance zrobionej z wegety,po peklowaniu wygladala jak chinczyk,po uwedzeniu dostala pieknykolorek,smak taki zblizony jak niektorzy pekluja w solance z uzyciemmaggi ogolnie fajnie ale nie dla mnie to jest. Bon Air mysle ze ta z dodatkiem wegety byla-badz bedzie smaczniejszaefekt zobaczysz juz sam po paru dniach jak polezy w lodowce.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykrawaciarz Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2008 A może polska Vegeta jest po prostu gorsza od tej zza Odry? :smile: No to polecam Vegetę z za Dunaju, skąd pochodzi. Naście lat temu rzeczywiście różniła się od wprowadzanej dopiero na nasz rynek. Wiem, bom sam przywoził, kosztował i porównywał. Do nas docierała "masówka" i była konfekcjonowana, jak sądzę przy okazji "wzbogacana" wypełniaczem (solą?) na niekorzyść składu podstawowego (nawet kolor był bledszy). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2008 WitamVegeta jako zamiennik soli to bardzo zły pomysł Stosując oryginalną vegetę gdzie soli jest 30% byłby bardzo zły smak kiełbasy i kolor bardzo żółty. Trwałość tej kiełbaski jest bardzo krótka.Ale każdy robi, co lubi! Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2008 Vegeta zawiera ok. 60% soli, dlatego wyszła mniej słonaStosując oryginalną vegetę gdzie soli jest 30% byłby bardzo zły smak kiełbasy Szczepan!!! :tongue: nie żebym się czepiał Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lutego 2008 Obecnie vegeta na naszym rynku jest złej jakości masę vegety uzupełniają solą.Aby obniżyć koszty itp Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2008 Jasiu Sprawa jest prosta oryginalna Vegeta jest droga to dosypali więcej soli kosztem innych składników ale inny producent żeby być jeszcze tańszym na rynku dosypał jeszcze więcej soli a trzeci że nie był głupi dosypuje jeszcze więcej i tak na dzień dzisiejszy są "Vegety" o zawartości soli od 50-80 procent. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1337-kie%C5%82basa-z-veget%C4%85/#findComment-28508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.