TurkućPodjadek Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Lutego 2017 dalej nie wiem o co chodzi od razu znaczy przed pierwszym wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Lutego 2017 Widocznie nic ważnego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Lutego 2017 Kto czyta, nie błądzi. Kto wie i milczy, niech milczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Lutego 2017 Turkuć zdemontuj te rury. Palenisko możliwie blisko kabiny.Dokładnie osuszaj mięso.Wędzonki nie bliżej niż 120 cm od paleniska.Na dno paleniska nasyp piasku, pal małymi/krótkimi kawałkami drewna- jak pół kostki masła.Płomyki pełgające/delikatne lub wcale- żarzące się drwa.Temp w wędzarni 40/60*C.......i tak z 5 godzin Bezspinowo i lussseirosss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Lutego 2017 Tak prawda to jest. Im mniej rur tym lepiej. Przerabiałem wędzarnię u wuja taki murowany pomniczek. Masakra siedzenie przy tym po kilka godzin by nie spaliło, nie przypiekło. Normalna wędzarnia ogień pod wędzonkami i mamy pełną kontrolę nad tym co się dzieje. Teraz luz wędzarnia co prawda pośrednia ale termometr bezprzewodowy i większość czasu w domu z dzieciakiami a nie przy wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Lutego 2017 Turkuć zaczynasz od pytan, ale żeby dobrze zrozumieć odpowiedzi musisz przynajmniej minimum wiedzieć. Nie wiadomosci z całego netu, tylko z forum. Czytaj, kto czyta nie pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Lutego 2017 Czytaj, kto czyta nie pyta. Dziwne ja jak na forum uczyłem się zadymiania, znaczy się dużo czytałem, to bardzo dużo pytałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Lutego 2017 ja jak na forum uczyłem się zadymiania, znaczy się dużo czytałem, to bardzo dużo pytałem No właśnie... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Lutego 2017 Dziwne ja jak na forum uczyłem się zadymiania, znaczy się dużo czytałem, to bardzo dużo pytałem ponieważ jeszcze na forum nie było podziału na stare , złe, niedobre, właściwe i dobre.Był radosny żywioł w którym, przewodził wizualny rozmach i wygląd pod sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Lutego 2017 Każdy rodzaj wędzarni ma swoje plusy i minusy i jak nas jest np. 10 tys, to połowa ma wędzarnie kanałowe, a połowa bezpośrednie i co w tym najlepsze, wszyscy swoje chwalą, a oglądając zdjęcia, nie ma się czemu dziwić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Lutego 2017 połowa ma wędzarnie kanałowe, a połowa bezpośrednie i co w tym najlepsze, wszyscy swoje chwalą Wykonanie, materiał, sposób wędzenia - opalania i tu jest problem. Co do chwalenia swoich "dymarek" problem jest drugim planem, przede wszystkim brakiem wiedzy, a tego raczej nie pochwalasz. Forum ma uczyć i podnosić kwalifikacje, a nie zostać skansenem i kustoszem "niewiedzy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Lutego 2017 ja jak na forum uczyłem się zadymiania No i stałeś się legendą wszyscy wiedzą jakie BYŁY podkreślam czas mocno przeszły wędzonki Zbója Madeja czytanie i pytanie dało wspaniałe efekty Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Turkuć Andyandy radzi Ci abyś zmienił wędzarnie i wiesz co on ma rację nie dlatego ze jest kanałowa tylko dlatego że jest kiepska a jej obsługa męcząca (z gatunku w sprzyjających warunkach wędzenie może się udać, wyobrażam sobie jej obsługę jak pada deszcz śnieg) . Eksploatację możesz poprawić, dając krótką rurę jak piszę ziezielony tak aby do wędzonek było 120 średnica 20 -25 cm. Docelowo zbuduj coś lepszego, najwyżej wykorzystaj komorę.Twoja wędzarnia ma błąd poczęcia i nie wyeliminujesz go bez znacznej ingerencji w konstrukcje typu przebudowa paleniska rur które powinny być zaizolowane itp.Szkoda czasu i kasy. Sorry za błędy piszę z telefonu Edytowane 7 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Lutego 2017 Andyandy, najpierw piszesz, by nie pytać tylko czytać, a teraz zmieniasz zdanie. Uważam, że pytanie jest na tym forum, zaraz za czytaniem, drugim najważniejszym czynnikiem powodzenia i to zarówno w technologii mięsa, jak i sposobach i technikach wędzenia.Co do podnoszenia kwalifikacji przez forum, nie ma obaw, wszystko idzie i będzie szło w dobrym kierunku. Forowiczom należy jedynie dać wiedzę (a tej tutaj dostatek i stale przybywa nowa) i spokój podczas jej przyswajania. Jeśli będą pytać - odpowiadać konkretnie na pytania, pozostawiając formy odpowiedź - zagadka na późniejszy okres. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Lutego 2017 Czytaj, kto czyta nie pyta. Andyandy, najpierw piszesz, by nie pytać tylko czytać, a teraz zmieniasz zdanie. Nie zmieniam zdania i nie odpowiadam na pytania forumowiczów, którzy nie raczyli przeczytać minimum na pytany temat. Nie widzę sensu.drugim najważniejszym czynnikiem powodzenia i to zarówno w technologii mięsa, jak i sposobach i technikach wędzenia.Tu się zgadzam tyle, że zainteresowany będzie tą wiedzę posiadał i wykorzystywał zostawiając swojego "dziadka, znajomego i sąsiada, który tak robił i było smaczne". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Lutego 2017 i nie odpowiadam na pytania forumowiczów, którzy nie raczyli przeczytać minimum na pytany temat. Nie widzę sensu. To jest wyłącznie Twój wybór, ale wtedy nie prowadź niepotrzebnych, nic nie wnoszących dyskusji, które zamiast pomagać, zaciemniają jedynie temat. Tylko o to proszę, gdyż zależy mi na utrzymaniu porządku na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Lutego 2017 To jest wyłącznie Twój wybór, ale wtedy nie prowadź niepotrzebnych, nic nie wnoszących dyskusji, które zamiast pomagać, zaciemniają jedynie temat. Tylko o to proszę, gdyż zależy mi na utrzymaniu porządku na forum. Znowu się zgadzam i odpowiadam na pytania prawie i wyłącznie na PW lub telefonicznie. Czy zauważyłeś w moich wypowiedziach wprowadzanie niepotrzebnych, nic nie wnoszących dyskusji, Raczej piętnuję powrót do cofającego wiedzę sposobu pomocy i gloryfikowania starych szkodzących nawyków. Jest na forum co raz więcej super wędzonek i dużo dobrych wędzarni. Jest też bardzo szybki start początkujących na forum z dobrymi efektami. Jest postęp i tego nie można już zatrzymać. Tylko dlaczego, to trwało tak długo i opornie. Duże paleniska i ciepłe komory - pospolite kibelki, tak mało potrzeba, a taką radość przynoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Lutego 2017 Więc spręż się i jednym postem odpowiedz Koledze na jego wątpliwości. Przecież to tylko o to chodzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Wszystko jest napisane łącznię z fotkami. Widać nie jest dostępne jak "kawa na ławę" z pierwszej strony forum...jakieś niewidzialne " Należy kopać wiedzę" Ale, żeby pisać - podpowiadać, a odpowiedź trafiła i była przede wszystkim zrozumiała niestety należy chociaż troszkę przeczytać. Ja nie zauważyłem jak do tej pory najmniejszej oznaki czytania forum po wypowiedziach. Dużo osób obserwuje czyta i dopiero po jakimś czasie decyduje się ujawnić i wtedy jest inna rozmowa przynosząca efekty. Dużo jest użytkowników nie wymagających pomocy, ponieważ z uwagą czytali i wyciągali wnioski z dyskusji i prezentacji forum. Sztuka czerpania wiedzy z forum jest niezbędna. Tak zdobyta wiedza przekłada się na pierwsze wędzenia i pierwsze osiągnięcia prezentowane z dość dobrym skutkiem. Potem jest połknięcie "bakcyla" wtórne przeglądanie forum, uzupełnianie wiedzy i historii w całym zakresie. Chcesz żeby podpowiedzieć OK. Czytaj chłopie czytaj, potem pytaj. Edytowane 7 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Lutego 2017 proszę o oczyszczenie wątku ze spamu Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Lutego 2017 Turkuć to nie spam, ale wieczorkiem zrobię porządek, jak starczy czasu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Marca 2017 zupa z płuc wieprzowych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-545235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 karkówka z szynkowarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-546642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 karkówka z szynkowarki całą zapakowałeś ? z peklowaniem ? czy tylko po wierzchu? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-546658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) karkówka z szynkowarkicałą zapakowałeś ? z peklowaniem ? czy tylko po wierzchu? nie do końca zrozumiałem pytania karkówka upeklowana(codzienne masowanie) bez nastrzykiwania peklowałem na mokro umyta przed wrzuceniem do worka i szynkowaru psnie wiem co to po wierzchu Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez TurkućPodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-546660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.