Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Widocznie nic ważnego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539497
Udostępnij na innych stronach

:) Turkuć zdemontuj te rury. Palenisko możliwie blisko kabiny.

Dokładnie osuszaj mięso.

Wędzonki nie bliżej niż 120 cm od paleniska.

Na dno paleniska nasyp piasku, pal małymi/krótkimi kawałkami drewna- jak pół kostki masła.

Płomyki pełgające/delikatne lub wcale- żarzące się drwa.

Temp w wędzarni 40/60*C...

....i tak z 5 godzin :thumbsup:

Bezspinowo i lussseirosss :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539516
Udostępnij na innych stronach

Tak prawda to jest. Im mniej rur tym lepiej. Przerabiałem wędzarnię u wuja taki murowany pomniczek. Masakra siedzenie przy tym po kilka godzin by nie spaliło, nie przypiekło. Normalna wędzarnia ogień pod wędzonkami i mamy pełną kontrolę nad tym co się dzieje. Teraz luz wędzarnia co prawda pośrednia ale termometr bezprzewodowy i większość czasu w domu z dzieciakiami a nie przy wędzarni.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539520
Udostępnij na innych stronach

Turkuć zaczynasz od pytan, ale żeby dobrze zrozumieć odpowiedzi musisz przynajmniej minimum wiedzieć. Nie wiadomosci z całego netu, tylko z forum. Czytaj, kto czyta nie pyta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539539
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytaj, kto czyta nie pyta.

Dziwne :rolleyes: ja jak na forum uczyłem się zadymiania, znaczy się dużo czytałem, to bardzo dużo pytałem ;)

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539575
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja jak na forum uczyłem się zadymiania, znaczy się dużo czytałem, to bardzo dużo pytałem

No właśnie... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539579
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziwne ja jak na forum uczyłem się zadymiania, znaczy się dużo czytałem, to bardzo dużo pytałem
ponieważ jeszcze na forum nie było podziału na stare , złe, niedobre, właściwe i dobre.

Był radosny żywioł w którym, przewodził wizualny rozmach i wygląd pod sąsiada.     

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539643
Udostępnij na innych stronach

Każdy rodzaj wędzarni ma swoje plusy i minusy i jak nas jest np. 10 tys, to połowa ma wędzarnie kanałowe, a połowa bezpośrednie i co w tym najlepsze, wszyscy swoje chwalą, a oglądając zdjęcia, nie ma się czemu dziwić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539647
Udostępnij na innych stronach

 

 

połowa ma wędzarnie kanałowe, a połowa bezpośrednie i co w tym najlepsze, wszyscy swoje chwalą
Wykonanie, materiał, sposób wędzenia - opalania i tu jest problem. Co do chwalenia swoich "dymarek" problem  jest drugim planem, przede wszystkim brakiem wiedzy, a tego raczej nie pochwalasz. Forum ma uczyć i podnosić kwalifikacje, a nie zostać skansenem i kustoszem "niewiedzy"  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539650
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja jak na forum uczyłem się zadymiania
No i stałeś się legendą ;)  :thumbsup: ​wszyscy wiedzą jakie BYŁY podkreślam czas mocno przeszły wędzonki Zbója Madeja :D  :thumbsup: czytanie i pytanie dało wspaniałe efekty :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539651
Udostępnij na innych stronach

Turkuć Andyandy radzi Ci abyś zmienił wędzarnie i wiesz co on ma rację nie dlatego ze jest kanałowa tylko dlatego że jest kiepska a jej obsługa męcząca  (z  gatunku w sprzyjających warunkach wędzenie może się udać, wyobrażam sobie jej obsługę jak pada deszcz śnieg) . Eksploatację możesz  poprawić, dając krótką rurę jak piszę ziezielony tak aby do wędzonek było 120 średnica 20 -25 cm. Docelowo zbuduj coś lepszego, najwyżej wykorzystaj komorę.Twoja wędzarnia ma błąd poczęcia i nie wyeliminujesz go bez znacznej ingerencji w konstrukcje typu przebudowa paleniska rur które powinny być zaizolowane itp.Szkoda czasu i kasy. Sorry za błędy piszę z telefonu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539656
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, najpierw piszesz, by nie pytać tylko czytać, a teraz zmieniasz zdanie. Uważam, że pytanie jest na tym forum, zaraz za czytaniem, drugim najważniejszym czynnikiem powodzenia i to zarówno w technologii mięsa, jak i sposobach i technikach wędzenia.

Co do podnoszenia kwalifikacji przez forum, nie ma obaw, wszystko idzie i będzie szło w dobrym kierunku. Forowiczom należy jedynie dać wiedzę (a tej tutaj dostatek i stale przybywa nowa) i spokój podczas jej przyswajania. Jeśli będą pytać - odpowiadać konkretnie na pytania, pozostawiając formy odpowiedź - zagadka na późniejszy okres. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539657
Udostępnij na innych stronach

:w00t:  :frantics:

Czytaj, kto czyta nie pyta.

 

Andyandy, najpierw piszesz, by nie pytać tylko czytać, a teraz zmieniasz zdanie.

 

 

Nie zmieniam zdania i nie odpowiadam na pytania forumowiczów, którzy nie raczyli przeczytać minimum na pytany temat. Nie widzę sensu.

drugim najważniejszym czynnikiem powodzenia i to zarówno w technologii mięsa, jak i sposobach i technikach wędzenia.

Tu się zgadzam tyle, że zainteresowany będzie tą wiedzę posiadał i wykorzystywał zostawiając swojego "dziadka, znajomego i sąsiada, który tak robił i było smaczne".    

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539663
Udostępnij na innych stronach

 

 

i nie odpowiadam na pytania forumowiczów, którzy nie raczyli przeczytać minimum na pytany temat. Nie widzę sensu.

To jest wyłącznie Twój wybór, ale wtedy nie prowadź niepotrzebnych, nic nie wnoszących dyskusji, które zamiast pomagać, zaciemniają jedynie temat. Tylko o to proszę, gdyż zależy mi na utrzymaniu porządku na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539666
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest wyłącznie Twój wybór, ale wtedy nie prowadź niepotrzebnych, nic nie wnoszących dyskusji, które zamiast pomagać, zaciemniają jedynie temat. Tylko o to proszę, gdyż zależy mi na utrzymaniu porządku na forum.
  Znowu się zgadzam i odpowiadam na pytania prawie i wyłącznie na PW lub telefonicznie.  Czy zauważyłeś w moich wypowiedziach wprowadzanie

 

niepotrzebnych, nic nie wnoszących dyskusji,
 Raczej piętnuję powrót do cofającego wiedzę sposobu pomocy i gloryfikowania starych szkodzących nawyków. Jest na forum co raz więcej super wędzonek i dużo dobrych wędzarni. Jest też bardzo szybki start początkujących na forum z dobrymi efektami. Jest postęp i tego nie można już zatrzymać. Tylko dlaczego, to trwało tak długo i opornie. Duże paleniska i ciepłe komory - pospolite kibelki, tak mało potrzeba, a taką radość przynoszą.  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539671
Udostępnij na innych stronach

Więc spręż się i jednym postem odpowiedz Koledze na jego wątpliwości. Przecież to tylko o to chodzi. :)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539673
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest napisane łącznię z fotkami. Widać nie jest dostępne jak "kawa na ławę" z pierwszej strony forum...jakieś niewidzialne :cry:        " Należy kopać wiedzę"   Ale, żeby pisać - podpowiadać, a  odpowiedź trafiła i była przede wszystkim zrozumiała niestety należy chociaż troszkę przeczytać. 

Ja nie zauważyłem jak do tej pory najmniejszej oznaki czytania forum po wypowiedziach. Dużo osób obserwuje czyta i dopiero po jakimś czasie decyduje się ujawnić i wtedy jest inna rozmowa przynosząca efekty. Dużo jest użytkowników nie wymagających pomocy, ponieważ z uwagą czytali i wyciągali wnioski z dyskusji i prezentacji forum. Sztuka czerpania wiedzy z forum jest niezbędna.  Tak zdobyta wiedza przekłada się na pierwsze wędzenia i pierwsze osiągnięcia prezentowane z dość dobrym skutkiem. Potem jest połknięcie "bakcyla" wtórne przeglądanie forum, uzupełnianie wiedzy i historii w całym zakresie. Chcesz żeby podpowiedzieć OK. Czytaj chłopie czytaj, potem pytaj.  

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539699
Udostępnij na innych stronach

Turkuć to nie spam, ale wieczorkiem zrobię porządek, jak starczy czasu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-539823
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

 

karkówka z szynkowarki
całą zapakowałeś ? z peklowaniem ? czy tylko po wierzchu?

 

 

nie do końca zrozumiałem pytania :(

 

karkówka upeklowana(codzienne masowanie) bez nastrzykiwania

 

peklowałem na mokro

 

umyta przed wrzuceniem do worka i szynkowaru

 

 

ps

nie wiem co to po wierzchu

Edytowane przez TurkućPodjadek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13433-turku%C4%87-dymi-i-nie-tylko/page/2/#findComment-546660
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.