Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bractwo .                                                                                                                                                                                                       Pytanie w zasadzie czysto techniczne , chcialbym uwedzic golonke , jednak zamiast soli czy peklosoli uzyje sosu sojowego bedzie to marynata [ przepis na fejsie wedzarniczej braci ] . Golonke chce pozbawic skury i odzielic od kosci jednym slowem bedzie to maly plat miesa . Marynowane 5 dni potem ciasno w siatke i chce sparzyc tak jak przy boczku rolowanym typu pancetta jak mniemam po to zeby po uwedzeniu nie rozwijal sie plat golonki . Pytanie czy po marynowaniu w zalewie sojowej i sparzeniu nie straci wlasciwosci smakowych , nie wiem jak mocno lub gleboko sos sojowy penetruje mieso czy ktos moze cos podobnego robil ?                                                                             Dzieki za ewe. wskazowki .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/
Udostępnij na innych stronach

...będzie smakowało jak maggi..... :cry:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520856
Udostępnij na innych stronach

Marynaty są dobre do grilla, ogniska lub BBQ.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520858
Udostępnij na innych stronach

Do pieczenia lub grilla tak - do wędzenia......... nie ..... ale możesz experymentować  - poczytaj uważnie forum - zasady peklowania i po co się to robi ............

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520914
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłbym jak piszesz, ale nie przy marynowaniu przez pięć dni.

To jak dla mnie zbyt długo i  z ryzykiem zepsucia się mięsa.

Marynowałbym przez około 12 godzin i to powinno wystarczyć, aby nadać smak mięsu.

Nie przesadzaj z ilością sosu, bo mięso nie będzie smaczne.....ale to rzecz gustu.

 

Nie wiem co jeszcze wchodzi w skład marynaty?

Bo sam sos to dla mnie za mało.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520928
Udostępnij na innych stronach

Testuj i napisz co ci wyszło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520961
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja chce potestowac z golonka

Rozumiem że chcesz to zrobić "bez wędzenia"  jeśli tak to przed doprawieniem marynatą wsadziłbym to do siatki albo związał następnie przyprawy z sosem sojowym i zamknięcie w worek próżniowy na 5 dni do lodówki i parzyłbym również w tym woreczku ... to moje zdanie ale takie robienie zabezpieczy mięso ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520970
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia ... tylko głowy nie rozwal o ścianę jak będziesz gryzł ... golonka to nie polędwica ani szynka  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-520992
Udostępnij na innych stronach

Jest to tylko proba a moze nawet zabawa z nowym smakiem tam gdzie mieszkam nikt czegos takiego jak golonka  nie jada , jest to najtansze mieso i jak nie wyjdzie to w kosz [nie szkoda] . A tak na marginesie roger nie jedna golonke wciagnolem w swoim zyciu i uwazam ze mieso z golonki jest jednym z delikatniejszych mies nawet bardziej niz schab czy szynka kwestia przygotowania i obrobki termicznej . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521024
Udostępnij na innych stronach

 

 

kwestia przygotowania i obrobki termicznej

 

No o tym własnie piszę ... i przeczytaj jeszcze raz przepis który chcesz wykonać zwracając większa uwagę na czasy i temperatury ;)  

 

EOT

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521027
Udostępnij na innych stronach

Wziolem glownie pod uwage marynate i jej skladniki a nie czasy i temp. Moje pytanie na poczatku dotyczylo pazenia golonki w celu aby byla bardziej zwarta [ nie rozwalala sie ] i ciekawilo mnie i dalej ciekawi czy pazenie po moczeniu w takiej marynacie nie umniejszy smaku , czasy i temp. beda korygowane innym slowem zrobie po swojemu . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521037
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawilo mnie i dalej ciekawi czy pazenie po moczeniu w takiej marynacie nie umniejszy smaku

 

jak zaparzysz tak:

 

 

 

przed doprawieniem marynatą wsadziłbym to do siatki albo związał następnie przyprawy z sosem sojowym i zamknięcie w worek próżniowy na 5 dni do lodówki i parzyłbym również w tym woreczku
 

 

...to nie .... poczytaj np o metodach Sous Vide

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521038
Udostępnij na innych stronach

 

 

golonka to nie polędwica ani szynka
  to  prawda....  ale smaczek :) no i gotowaniu rosołkowym  150 min powinna być mięciutka :)  życze powodzenia w experymentowaniu :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521100
Udostępnij na innych stronach

 

golonka to nie polędwica ani szynka
  to  prawda....  ale smaczek :) no i gotowaniu rosołkowym  150 min powinna być mięciutka :)  życze powodzenia w experymentowaniu :)

 

.....optymista... :devil:

W szynkowarze porcję 1100g golonka parzę w temperaturze 80+ stopni przez 6 godzin. :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521109
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie nie zna granic, więc warto eksperymentować, a może powstanie ciekawy wyrób.

Golonkę jak coś to w szybkowarze gotuję ....... jakieś 60-90 minut.  :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521116
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu zwracam koledze uwagę że przepis jako taki tyczy schabu i szynki a on wg niego chce robić golonkę ... zatem temperatury i czasy muszą być diametralnie inne żeby to było zjadliwe ... i wszystko ;)

 

PS

Tak na marginesie  żeby nie było że odradzam golonkę ... dobrej golonki, giczy czy policzków nic nie przebije ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521117
Udostępnij na innych stronach

Ok. roger temat sie troche rozwinol no to dalej jedzmy , to golonka w marynacie sojowej dokladnie wdg. przepisu // bibliasmakow // przypomne ze do wedzenia i jest oskurowana pozbawiona kosci , sciegiel , blon wagowo z jednej golonki jest dokladnie 1,2kg miesa sa to male sztuki . W marynacie jak powiedzialem 5 dni [ nie wiem wlasnie jak sos sojowy penetruje mieso ? ] , potem w siatki i w dym [ zabawa ] . Jak ty bys to wedzil ? czas i temp. moze ? podpiec pod koniec .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521168
Udostępnij na innych stronach

Żebyś to wędził i 10 lat  i tak będzie twarde ... ja zrobiłbym tak jak Ci napisałem wcześniej ewentualnie po parzeniu wędził na zimno ... albo odwrotnie po marynowaniu ociekanie,osuszanie i wędzenie klasycznie 45-55st do koloru następnie w worek próżniowy i parzenie w niskiej temperaturze do miękkości ... i tu golonka golonce nie równa zacząłbym dla takiego kawałka od 2-2,5h w 75st C .... spokojnie golonkę ciężko przeparzyć a zapakowaną próżniowo w szczególności.... tak ja bym robił bo moim zdaniem podpiekanie golonki w wędzarni to strata czasu i wychodzi wiór.    

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13487-nietypowa-golonka/#findComment-521171
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.