Skocz do zawartości

"Peklowanie" solą a czerwony kolor kiełbasy


Rekomendowane odpowiedzi

To nie wiem z czego ja się cieszę.bo ostatnio wyszla mi kiełbasa zwięzla dobrze uwędzona i super aromatyczna taka o jakiej kiedyś marzyłem i uważam że to jest kiełbasa domowej roboty.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31505
Udostępnij na innych stronach

To nie wiem z czego ja się cieszę

ja nie twierdze ze to jest zla kielbasa ale ja pamietam wlasnie domowe swiniobicia zprzed kilkunastu lat i z sentymentem wspominam taka kielbase jaka chce zrobic .stad moje poszukiwania sposobu na wykonanie jej.byc moze jest to na dzis nieosiagalne ze wzgledu na pasze jakimi dzis karmi sie swinki a jakimi karmilo sie kiedys .,a to napewno ma duzy wplyw na jakosc miesa.

kupilem dzis 3,5kg lopatki i 1 kg boczku pokroilem to w drobna kostke

dalem 1,5 dkg soli niejodowanej na kilogram miesa ,troche pieprzu, gorczycy ,tartej galki muszkatolowej przestoi to do jutra i zobaczymy co z tego bedzie???????

pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31515
Udostępnij na innych stronach

dalem 1,5 dkg soli niejodowanej na kilogram miesa

Może być trochę mało słona. Dałbym 18-19 g/kg mięsa, chyba że taką mało słoną lubisz.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31517
Udostępnij na innych stronach

dalem 1,5 dkg soli niejodowanej na kilogram miesa ,troche pieprzu, gorczycy ,tartej galki muszkatolowej

Dodał bym jeszcze czosnku i majeranku. Spokojnie możesz dodaj te dwie przyprawy w trakcie miesznia farszu.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31526
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dwie kiełbasy o identycznych składnikach.

 

Po klasyfikacji mięsa, zmieleniu przez odpowiednie sitka i wymieszaniu farsz podzieliłem na dwie części - jedną zapeklowałem peklosolą, a drugą część samą solą.

Użyłem soli kłodawskiej kamiennej jodowanej:

 

http://www.sol-klodawa.com.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/0f686f672af2ed95b3a394986f07db9a.jpg

 

Tak wyglądają oba rodzaje kiełbas tuż po wędzeniu, przed parzeniem:

 

 

Cztery parki z lewej, to kiełbasa na peklosoli, a pięć parek (te dłuższe), to kiełbasa na soli.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31543
Udostępnij na innych stronach

Tomku przypuszczam że jak byś nie dał do jednej z nich soli to na tym zdięciu były by podobne podaj chociaż przekrój :rolleyes:

Swojądrogą ładniie uwędzone daj kęsa :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31569
Udostępnij na innych stronach

Sól kamienna jodowana, zawiera dość sporo różnych związków (ilośc tzw. zanieszyszczeń dochodzi do kilku %), m.in. azotowych, które w wyniku podniesienia temperatury podczas wędzenia, mogą spowodowac zabarwienie mięsa na ładny, czerwony kolorek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31574
Udostępnij na innych stronach

Sól kamienna jodowana, zawiera dość sporo różnych związków

Dopiero analiza strony:

http://www.sol-klodawa.com.pl/sol-spozywcza/paczka/

uświadomiła że stosuję sól jodowaną, pomimo tego że na froncie opakowania podane jest tylko "Sól kamienna".

 

JASIU, przekrój to dopiero jutro, dzisiaj jest post :D

Kiełbasy się studzą.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31580
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir. Trochę o soli było w temacie : Podstawy technologii - sól jodowana lub nie .

 

Pewnie przeoczyłeś

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31586
Udostępnij na innych stronach

  • 13 lat później...
Ja robilem kielbase wieprzowa z lopatki troche szynki i podgardla dalem zwykla sol kuchenna i kielbasa wyszla szara tak jak bylo kiedys zadnych peklosoli ani saletry kielbasa wyszla smaczna i zdrowa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-750408
Udostępnij na innych stronach

 

 

kielbasa wyszla smaczna i zdrowa

Na pewno była słona, to fakt niezaprzeczalny, ale czy zdrowa? W myśl wyników obecnych badań, sól jest także trucizną. ;) 

Radzę poczytać jakie funkcje mają do spełnienia: sól, azotyn lub azotan podczas peklowania mięsa. To wszystko jest na naszym forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-750427
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.