gienek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Marca 2008 To nie wiem z czego ja się cieszę.bo ostatnio wyszla mi kiełbasa zwięzla dobrze uwędzona i super aromatyczna taka o jakiej kiedyś marzyłem i uważam że to jest kiełbasa domowej roboty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwester555 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Marca 2008 To nie wiem z czego ja się cieszęja nie twierdze ze to jest zla kielbasa ale ja pamietam wlasnie domowe swiniobicia zprzed kilkunastu lat i z sentymentem wspominam taka kielbase jaka chce zrobic .stad moje poszukiwania sposobu na wykonanie jej.byc moze jest to na dzis nieosiagalne ze wzgledu na pasze jakimi dzis karmi sie swinki a jakimi karmilo sie kiedys .,a to napewno ma duzy wplyw na jakosc miesa. kupilem dzis 3,5kg lopatki i 1 kg boczku pokroilem to w drobna kostke dalem 1,5 dkg soli niejodowanej na kilogram miesa ,troche pieprzu, gorczycy ,tartej galki muszkatolowej przestoi to do jutra i zobaczymy co z tego bedzie??????? pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Marca 2008 dalem 1,5 dkg soli niejodowanej na kilogram miesa Może być trochę mało słona. Dałbym 18-19 g/kg mięsa, chyba że taką mało słoną lubisz. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Marca 2008 sylwester555, a może spróbuj farsz wymieszać "byle jak", aby się połączyło i parzyć "na oko"-może to będzie (prawie) ten smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Marca 2008 dalem 1,5 dkg soli niejodowanej na kilogram miesa ,troche pieprzu, gorczycy ,tartej galki muszkatolowejDodał bym jeszcze czosnku i majeranku. Spokojnie możesz dodaj te dwie przyprawy w trakcie miesznia farszu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Marca 2008 Zrobiłem dwie kiełbasy o identycznych składnikach. Po klasyfikacji mięsa, zmieleniu przez odpowiednie sitka i wymieszaniu farsz podzieliłem na dwie części - jedną zapeklowałem peklosolą, a drugą część samą solą. Użyłem soli kłodawskiej kamiennej jodowanej: http://www.sol-klodawa.com.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/0f686f672af2ed95b3a394986f07db9a.jpg Tak wyglądają oba rodzaje kiełbas tuż po wędzeniu, przed parzeniem: Cztery parki z lewej, to kiełbasa na peklosoli, a pięć parek (te dłuższe), to kiełbasa na soli. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Marca 2008 Tomku przypuszczam że jak byś nie dał do jednej z nich soli to na tym zdięciu były by podobne podaj chociaż przekrój :rolleyes:Swojądrogą ładniie uwędzone daj kęsa :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Marca 2008 Sól kamienna jodowana, zawiera dość sporo różnych związków (ilośc tzw. zanieszyszczeń dochodzi do kilku %), m.in. azotowych, które w wyniku podniesienia temperatury podczas wędzenia, mogą spowodowac zabarwienie mięsa na ładny, czerwony kolorek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Marca 2008 Sól kamienna jodowana, zawiera dość sporo różnych związków Dopiero analiza strony: http://www.sol-klodawa.com.pl/sol-spozywcza/paczka/ uświadomiła że stosuję sól jodowaną, pomimo tego że na froncie opakowania podane jest tylko "Sól kamienna". JASIU, przekrój to dopiero jutro, dzisiaj jest post Kiełbasy się studzą. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Marca 2008 sadysta :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Marca 2008 Witam BonAir. Trochę o soli było w temacie : Podstawy technologii - sól jodowana lub nie . Pewnie przeoczyłeś Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-31586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian8123 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Lutego 2022 Ja robilem kielbase wieprzowa z lopatki troche szynki i podgardla dalem zwykla sol kuchenna i kielbasa wyszla szara tak jak bylo kiedys zadnych peklosoli ani saletry kielbasa wyszla smaczna i zdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-750408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Lutego 2022 kielbasa wyszla smaczna i zdrowa Na pewno była słona, to fakt niezaprzeczalny, ale czy zdrowa? W myśl wyników obecnych badań, sól jest także trucizną. Radzę poczytać jakie funkcje mają do spełnienia: sól, azotyn lub azotan podczas peklowania mięsa. To wszystko jest na naszym forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-750427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Lutego 2022 Też robiłem kiełbasę bez niyrytu i to była biała kiełbasa surowa. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1357-peklowanie-sol%C4%85-a-czerwony-kolor-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-750470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.