Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na angielskojezycznej wersji WD padlo pytanie dotyczace salcesonow a konkretnie pytanie dot. interpretacji przepisow z ksiazki Marianskiego:

 

Ct http://wedlinydomowe.pl/en/templates/lightbrown/images/icon_minipost.gifPosted: Yesterday 15:37    http://wedlinydomowe.pl/en/templates/lightbrown/images/lang_english/icon_quote.gif In a Marianski recipe it states:

Now you can go two different ways:
pour your head cheese into containers, let them sit for 2 hours at room temperature and then place in a refrigerator. Keep it there for 12 hours to give the head cheese time to set.

stuff with a ladle into large diameter waterproof casings, clip the ends and cook (simmer) in hot water at about, 185º F (85º C). A rough estimate will be about 20 min for each ½” (12 mm) of diameter of a casing. Or using a thermometer cook to 160° F (72° C) internal meat temperature. Then place at room temperature for about 2 hours for gelatin to set. Place for 12 hours in a refrigerator.


Just wondering why if cased it requires further cooking?

po co w jego przepisie jest mowa ze jesli pakujemy(wlewamy) w jakis pojemnik( plastic, szklany) to wystarczy potrzymac 2 godz. w temperaturze pokojowej I nastepnie do 12 godzin w lodowce I jest gotowy. Jesli zas Pakujemy w rekaw foliowy wodoodporny to potzrebne jest odpazanie tego salcesonu do uzyskania wewnatrz temp. ok 72*C, dopiero pozniej wystudzenie w temp. pokojowej przez ok 2 godz. I dopiero wowczas do lodowki na 12 godz. I pytanie jest - dlaczego przy uzyciu oslonek potrzeba dodatkowego parzenia?

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/
Udostępnij na innych stronach

W technologii wykonania salcesonów zawsze jest potrzebne parzenie ,ma ono za zadanie scalenie wszystkich mięs w gotowym wyrobie i uwypuklenia smaku dodanych przypraw,czosnek jest dodany surowy i też wymaga sparzenia w osłonce.W przypadku nadziewania farszu do osłonek naturalnych jak i termokurczliwych podczas parzenia następuje obkurczenie ich i nadanie właściwego kształtu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529138
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że parzenie ma również na celu zabezpieczenie bakteriologiczne wyrobu ponieważ osłonka w którą wkładamy wsad nie jest pozbawiona bakterii a i cały proces nabijania osłonek nie jest sterylny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529140
Udostępnij na innych stronach

Owszem - wydaje mi sie to normalne jako dla Polaka - Marianscy i amerykanie mieszaja raczej kilka naszych pojec w jedno -  pod nazwa "head cheese" mieszaja zarowno Galarete z nozek jak I roznego rodzaju salcesony - stad tez wynikaja takie pytania - czy uwazacie ze jest to mozliwe (mieszanie kilku wyrobow w jedno?)

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529142
Udostępnij na innych stronach

 

 

zy uwazacie ze jest to mozliwe
Też mi się tak wydaje,ale autor tylu książek nie może popełniać takie gafy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529144
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje - problem wyjasniony na angielskiej stronie.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529277
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.