StefanS Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Na angielskojezycznej wersji WD padlo pytanie dotyczace salcesonow a konkretnie pytanie dot. interpretacji przepisow z ksiazki Marianskiego: Ct http://wedlinydomowe.pl/en/templates/lightbrown/images/icon_minipost.gifPosted: Yesterday 15:37 http://wedlinydomowe.pl/en/templates/lightbrown/images/lang_english/icon_quote.gif In a Marianski recipe it states:Now you can go two different ways: pour your head cheese into containers, let them sit for 2 hours at room temperature and then place in a refrigerator. Keep it there for 12 hours to give the head cheese time to set. stuff with a ladle into large diameter waterproof casings, clip the ends and cook (simmer) in hot water at about, 185º F (85º C). A rough estimate will be about 20 min for each ½” (12 mm) of diameter of a casing. Or using a thermometer cook to 160° F (72° C) internal meat temperature. Then place at room temperature for about 2 hours for gelatin to set. Place for 12 hours in a refrigerator. Just wondering why if cased it requires further cooking? po co w jego przepisie jest mowa ze jesli pakujemy(wlewamy) w jakis pojemnik( plastic, szklany) to wystarczy potrzymac 2 godz. w temperaturze pokojowej I nastepnie do 12 godzin w lodowce I jest gotowy. Jesli zas Pakujemy w rekaw foliowy wodoodporny to potzrebne jest odpazanie tego salcesonu do uzyskania wewnatrz temp. ok 72*C, dopiero pozniej wystudzenie w temp. pokojowej przez ok 2 godz. I dopiero wowczas do lodowki na 12 godz. I pytanie jest - dlaczego przy uzyciu oslonek potrzeba dodatkowego parzenia? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2016 W technologii wykonania salcesonów zawsze jest potrzebne parzenie ,ma ono za zadanie scalenie wszystkich mięs w gotowym wyrobie i uwypuklenia smaku dodanych przypraw,czosnek jest dodany surowy i też wymaga sparzenia w osłonce.W przypadku nadziewania farszu do osłonek naturalnych jak i termokurczliwych podczas parzenia następuje obkurczenie ich i nadanie właściwego kształtu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Dodam jeszcze, że parzenie ma również na celu zabezpieczenie bakteriologiczne wyrobu ponieważ osłonka w którą wkładamy wsad nie jest pozbawiona bakterii a i cały proces nabijania osłonek nie jest sterylny. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Owszem - wydaje mi sie to normalne jako dla Polaka - Marianscy i amerykanie mieszaja raczej kilka naszych pojec w jedno - pod nazwa "head cheese" mieszaja zarowno Galarete z nozek jak I roznego rodzaju salcesony - stad tez wynikaja takie pytania - czy uwazacie ze jest to mozliwe (mieszanie kilku wyrobow w jedno?) Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2016 zy uwazacie ze jest to mozliwe Też mi się tak wydaje,ale autor tylu książek nie może popełniać takie gafy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dziekuje - problem wyjasniony na angielskiej stronie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13669-pytanie-z-angielskiej-wersji-wd/#findComment-529277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.