zibi187 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 5 Marca 2014 Nie ważyłem wsadu, ale parówek wyszło coś ok. 5kg i surowiec podzieliłem na dwie porcje. W trakcie kutrowania dodawałem pod mrożoną wodę. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-338811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ar2rek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam Panie i Panów, Widząc Wasze profesjonalne odpowiedzi w innych wątkach mam nadzieję, że i mi również podpowiecie w temacie doboru odpowiedniego kutra do wyrobu mięsa. Pojawiał się wątek na tym forum w tym temacie, ale nie znalazłem odpowiedzi co do szybkości takiego urządzenia.Czytałem, iż do wyrobu parówek powinno to być 3 tyś obr/min, ale jeden ze sprzedawców powiedział że 1300 w zupełności wystarczy... Jak to wygląda z Waszego doświadczenia? Może macie jakieś modele godne polecenia? Pozdrawiam serdecznie, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-401145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Proszę bardzo. Nasz Kolega Stawiany produkuje sporą gamę kutrów: http://www.stawiany.pl/kutry.html,mc,23,0 Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-401193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ar2rek Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 2 Lutego 2015 Hej, Dzięki za linka. Przeglądałem również produkty Stawiany i są spore szanse że to któryś z nich wybiorę. Jednak moje pytanie co do ilości obrotów pozostaje otwarte - czy 1300 obr/min to nie za mało do wytwarzania parówek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-401702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 2 Lutego 2015 Możesz spokojnie zadzwonić lub napisać do Kuby Stawianego i popytać co i jak (oni się na tym znają). Dodatkowo, o tym raczej nie zapomnij , powołaj sie na przynależność do WB i rozmowę ze mną. Powinieneś otrzymać jakiś rabat.Co do liczby obrotów to wiem, że dawniejsze kutry pracowały na 1200 i spełniały z powodzeniem swoja rolę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-401743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 2 Lutego 2015 "Jednak moje pytanie co do ilości obrotów pozostaje otwarte - czy 1300 obr/min to nie za mało do wytwarzania parówek? " Wystarczy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-401839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ar2rek Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 4 Lutego 2015 "Jednak moje pytanie co do ilości obrotów pozostaje otwarte - czy 1300 obr/min to nie za mało do wytwarzania parówek? " Wystarczy.I tu jest właśnie kwestia sporna. Wspomniany wcześniej Kuba Stawiany uważa, że do parówek powinny być prędkości wyższe.Dzięki obrotom rzędu 3 tyś masa nie nagrzewa się tak bardzo ponieważ proces trwa szybciej. Najlepiej byłoby mieć dwie maszyny i porównać efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-402253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgadza się, gdyż wszystkie kutry dzielą się na trzy grupy: wolno, średnio i szybkoobrotowe oraz dodatkowo na z kutry misą neutralną, podgrzewaną i chłodzoną..W każdym razie, jak pisze Ci Kolega Bagno, który ma swój kuter i robi parówki (super zresztą ), te 1300 obrotów dadzą radę. Cały proces i tak musi być bez przerwy nadzorowany, więc można przy okazji mierzyć temperaturę farszu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-402290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Czy może ktoś polecić mi jakieś kuter do parowek i mortadeli do 5 - 8 kilo. Chodzi mi o kuter dostępny w jakimś sklepie internetowym . Wysyłałem wiadomośc do Stawiany ale nie otrzymałem zadnej odpowiedzi. I jeszcze jedno jak taki kuter nazywa się po angielsku? Ewentualnie może ktos zna jakieś linki do takiego sprzętu w UK lub USA? Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez szmulik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Z mojego doswiadczanie to o takie rzeczy ciezko w uk, jest troche ale nie wiem jaka jest jakosc.http://www.jnequipment.co.uk/Dadaux_titane_20.html Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 I jeszcze jedno jak taki kuter nazywa się po angielsku? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Bardzo podobnie sie nazywa " cutters " Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Myślałem ze Cutter ale w Google pod tym hasłem niewiele znalazłem. Teraz dzięki Waszym linków już zostałem trochę naprowadzony. Wiec dziękuję za pomoc. Troszkę to mnie sprowadzilo na ziemię bo liczyłem ze da się coś kupić za 2500zl. Buffalo chopper jaki znalazłem to 3000usd. Poszukując znalazłem coś takiego http://technologies4all.pl/pl/kutry-do-miesa/48-kuter-do-mielenia-siekania-miesa-parowek-30l.html ale wielkie to a strona podejzana Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez szmulik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 No zgodze sie z toba cena podejrzanie niska?? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Cena za uzywana maszyne , wcale nie taka podejrzana , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 To jest cena za nowy kuter 30 litrow -3000zl. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 To co sie martwisz , sprawdz u dostawcy , zabezpiecz płatość , ,moze dasie zapłacici przy odbiorze , Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-421903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 30 Maja 2015 Zachciało mi się nowej zabawki i kupiłem sobie chińczyka, bezpośrednio z Chin. Od dawna oglądałem się za małym używanym kutrem marki Hobart, poniewaz nowy kosztuje ok $6,5 tys. amerykańskich. Nic nie moglem znaleźć w moich okolicach, i nie chciałem ryzykować z czymś z daleka na eBayu. Znalazłem w Chinach tenhttp://zzglory.en.alibaba.com/product/60169028922-215863123/new_design_Industrial_electric_meat_bowl_cutter.html Pierwszą cenę co mi podali, $980dol. W końcu zgodzili się na $560 (plus $20 za przelew pieniędzy). Do tego załatwiłem osobno transport lotniczy przez DHL za $501 z dostawą do domu, i za 6 dni była u mnie. Ładna maszyna, cichutko pracuje i wygląda dobrze zbudowana, wazy 50kg. Teraz trzeba wypróbować, tylko nie wiem co zrobić? http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130666_zpspuucxcoh.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130671_zps8sx3pyzu.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130670_zpsubi7ok5g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-427931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 30 Maja 2015 Niezłe cacko...A co zrobić... Oczywiście że parówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-427940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 30 Maja 2015 mortadelę z pistacjami albo metkę łososiową Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-427942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 30 Maja 2015 Na pewno pierwsze będą wątrobianka i weisswurst. Następnie polskie parówki, kopę lat minęło jak ich jadłem. Z mortadelą poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-427987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 30 Maja 2015 weisswurst polecam robić z odrobina soku z cytryny, i podawać z preclem i słodką musztarda:D a w kutrze bym zrobił rindswurst pikantny:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-427999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 31 Maja 2015 Darthnogen, dzięki. Właśnie mam zamiar zrobić weisswurst z indyka, z dodatkiem tłuszczu wieprzowego. Według przepisu dodajemy skórkę z cytryny, ale może tez dodam małą ilość soku. Widać ze jesteś ekspertem kiełbas niemieckich, masz może przepis na Nuremberger wurst? Mam kilka ale chciałbym zobaczyć więcej. Niemieckiego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-428202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 31 Maja 2015 szczerze nie znam tej kiełbasy, może podaj jakąś inna jej nazwę, bo w Niemczech w każdym sklepie każda kiełbasa się inaczej nazywa:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-428231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Kielbasa cienka w baranich jelitach, znana jako Nürnberger Bratwürste albo Nürnberger Rostbratwurst. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/8/#findComment-428240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.