wosiu Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2008 Będąc w Zakopcu widziałem ser Bunc? Czy ktoś wie jaki to ser i jak się go wytwarza? :question: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2008 No to jest słony twaróg... tak jak bryndza. A chyba wiesz jak się robi twaróg ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-30383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2008 Wosiu - tutaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Bundz Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-30384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2008 to nie jest twaróg !!!tu masz opis http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1276&TabOrgID=1547&LangId=0&AnnouncementId=4071&ModulePositionId=1781 Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-30385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2008 w Zakopcu widziałem ser BuncObecnie w sprzedaży, zarówno w Zakopanem jak i Krakowie (kupiłam z ciekawości) pod tą nazwą kryje się odciśniety skrzep uzyskany przez klagowanie (z zastosowaniem podpuszczki) zarówno z mleka owczego jak i krowiego. Często jest zupełnie świeży, wiec i słodki. Właśnie taki jest ceniony przez amatorów i poszukiwany. Oczywiscie jest to produkt nietrwały. W czasie zlotu w Brennej gaździna powiedziała mi, że bundz jest poszukiwany przez letników właśnie w postaci słodkiej i ona taki robi. Wosiu, jeżeli robisz sery typu oscypek, to właśnie odciśnięty skrzep możnaby nazwać bundzem. Oczywiscie, mogłeś w Zakopanem natknąć się na bundz przefermentowany, czyli taki, jaki opisany jest w tekstach podanych przez Jasia i BonAira. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-30399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Marca 2008 Dzięki za odpowiedzi właśnie tak myślałem nie byłem tylko pewien czy to napewno to.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-30434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2009 że bundz jest poszukiwany przez letników właśnie w postaci słodkiej i ona taki robi. Mam takie pytanko , żeby zrobić taki serek , ile należało by dać podpuszczki powiedzmy na 10l mleka . Ja dałem z rozpędu tyle co na "oscypki " i myślę że dałem za dużo . Będzie pewnie twardawy . Mam na myśli świeże mleko krowie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-92145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Witam Po raz pierwszy bunc Andrzeja z mleka krowiego . Bardzo smaczny . Nowe zajęcie na mroźne wieczory . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-92181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam Dzisiaj zrobiłem trochę tego sera w oliwie i z przyprawami . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-92474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Andrzejku CUDO te twoje serki , szkoda że do ciebie tak daleko , bo ślinka mi cieknie na sam widok , ech.... Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-92483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2009 bo ślinka mi cieknie na sam widok , ech.... Do lutego :tongue: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-92489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Hurra! To się też załapie. :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1419-co-to-jest-bunc/#findComment-92501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.