Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od pewnego czasu szukam pewnych informacji na temat wedzarni lecz nie znalazlem odpowiedzi.p.s. jestem nowy na forum wiec proszę o wyrozumiałość. :)

jestem na etapie remontu i przygotowania budynku gospodarczego w którym ma się znajdować moja mała wymarzona masarnia  wszystko zaplanowałem już w miare możliwość szczegółowo lecz mam problem z wyborem wędzarni.

Chce wybudować wędzarnie w pomieszczeniu do wędzarni miało by wchodzić około 100 kg wsadu najlepiej wózkowa.

pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc i wyrozumiałość

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14206-tradycyjnaelektryczna-czy-gazowa-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/

jestem na etapie remontu i przygotowania budynku gospodarczego w którym ma się znajdować moja mała wymarzona masarnia wszystko zaplanowałem już w miare możliwość szczegółowo lecz mam problem z wyborem wędzarni.
Najtanszy wybór to wędzarnia tradycyjna, gdyż wkładasz najmniejsze środki finasowe w realizację projektu i mniejsze koszty funkcjonowania.

Dwie następne są znacznie droższe od wędzarni tradycjnej natomiast posiadaja automatykę. Jeśli masz możliwość wyboru to, należy zastanowić się nad kosztami w eksploatacji( energia ).

Problemem jest zawartośc WWA w gotowym produkcie z wędzarni tradycyjnej a wędzarni z "automatyką" .

no tak ale obawiam się że w Wędzarni tradycyjnej będę miał problem z uwędzeniem takiej ilości równomiernie. a mając wędzarnie gazową czy elektryczną przy odpowienim wentylatorze będzie to w łatwiejszy sposób do uzyskania. a koszty budowy myśle ze niebędą sie aż tak różnic  ponieważ niemam zamiaru kupować w pełni zautomatyzowanej komory lecz wybudować coś od podstaw nie tak zaawansowanego

@LotrPiotr, czytając co piszesz myślę że uruchamiasz małą komercyjną produkcję , jeśli tak to mimo wszystko sugeruję zapoznanie się z gotowymi i sprawdzonymi funkcjonalnie urządzeniami. Tak jak pisze Andrzej koszty eksploatacji będą wyższe , zakupu również ale będziesz miał atesty na wszystko, w przypadku budowy samodzielnie takiej komory wchodzisz na zaminowany poligon doświadczalny bosymi nogami ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Węglowodory Aromatyczne ...

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

dzięki wielkie za zainteresowanie tematem,nie ukrywam że chciałbym uruchomić taką produkcję lecz niestety za mało gotówki na tego typu inwestycje, a potrzebuję takiej wędzarni ponieważ dość często ubijamy świniaka na własny użytek a jestem rolnikiem i niestety niemam zbyt wiele czasu na wędzenie w tej chwili posiadam tradycyjną wędzarnie na jakieś 30-40 kg wsadu a zdarza się że w dwóch wsadach się nie mieszczę i praktycznie cały dzień z głowy. 

A czy na forum jest może temat o zawartość WWA bo prawdę mówiąc pierwszy raz się spotkałem z tym sformułowaniem i jestem ciekaw jak wypada to w porównaniu z danych wędzarni, a nie mogę nigdzie tego znaleść  

I takich danych nie znajdziesz, bo na dobrą sprawę takich dokładnych danych nie ma.

Tu bardziej chodziło o zatrzymanie i straszenie tradycyjnych zakładów, niż o szkodliwość ich wyrobów.

Jednak zapomnieli, że polak potrafi i nawet w tradycyjnej wędzarni uwędzi dużo poniżej zadanych norm !

Przy takich ilościach przerobu o których piszesz poszedłbym w automatykę wędzenia.

Może i koszty początkowe będą większe, ale czas spędzony później przy wędzeniu i pilnowaniu pokryje te koszty.

A czy już gazem, czy elektrycznie, to już bardziej zależy od Twoich możliwości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A czy na forum jest może temat o zawartość WWA bo prawdę mówiąc pierwszy raz się spotkałem z tym sformułowaniem i jestem ciekaw jak wypada to w porównaniu z danych wędzarni, a nie mogę nigdzie tego znaleść  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artykuły-warte-przeczytania/?p=326802

Tu zerknij:  https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/23-technologia-dla-zaawansowanych/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Jak w temacie. Waszym zdaniem ktora lepsza? Dlaczego? Plusy i minusy jednej i drugiej.

Ja posiadam elektryczna.

Plusy

Prostsze utrzymywanie temperatury.

Mobilnosc.

Dostepnosc różnego rodzaju zrebkow i ich mala ilosc zużywana przy wedzeniu.

Minusy

Niezbedny prąd.

Ciezej dopiec.

Pozdrawiam