Wnuczek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Marca 2008 20 minut we wrzątku to troszkę długo. Ja gotuję 5min. a potem obniżam temp. do 75-80 stopni i w tej parzę. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Marca 2008 W tym temacie mam pytanie jak liczyć czas gotowania, czy od chwili wrzucenia do gotującej wody czy od czasu ponownego zagotowania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Marca 2008 Moje rybki i wędzenie szynek w śnieżycy. Zimno wiatr i opady śniegu. Pstrągi po 12 godzinach w 6% solance powiesiłem na hakach za pomocą rurki ułatwiającej zahaczenie ryby w bardzo prosty i szybki sposób. Aparat zmarzł i akumulatory nie wytrzymały więc jakość i ilość fotek ograniczona. Szynki były peklowane 8 dni w solance 400 gr peklosoli 200 soli morskiej i około 12 litrów wody. Oczywiście przyprawy do zalewy i nowość zalewa do nastrzykiwania zrobiona z dodatkiem wina „Kadarka Rosental” ( półwytrawne) 0,7l wina na litr zalewy. To co zostało dolałem do zalewy. Wędziłem 10 godź. drewnem dębowym, bukowym i okorowaną brzozą na niskiej temperaturze 20 st w strasznych warunkach pogodowych i opadach śniegu. Szynki mają wspaniały kolor i bardzo dobry głęboki smak. Rybki wędzone osobno i jak zawsze wyszły bardzo dobrze. Fotki przesłałem do "Maxella" bo z mojego kompa to mogę zaledwie maila wysłąć. Proszę o dołączenie do postu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Marca 2008 Witam Od momentu wrzucenia ,ja tak robię . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Marca 2008 -gotowanie do 15 min. ( szynki do 1,5 kg - wystarczy 5 min. )- parzenie 75 -83 stopnie - 50 min / kg- czas mierzę od momentu wrzucenia szynki do wrzątku .sprawdzone :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Marca 2008 Serdeczne dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Marca 2008 Witam Przesyłam dwie ostatnie fotki z mojego Wielkanocnego wędzenia . Na pierwszym zdjęciu jest parzenie baleronów , a na drugim pierwszy raz wędzona przeze mnie polędwica w przekroju Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Marca 2008 Andrzeju schabu na polędwicę nie musisz sznurować. Wystarczy jak ją uwiążesz. Jeśli robisz sopocką parzysz, jeśli łososiową po wędzeniu na 5minut do wody temp. ok. 85stopni i ponownie na 30-60 minut do wędzarni.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Marca 2008 Wnuczek i fentel - dziękuję za informację. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Marca 2008 Witam Wnuczek . Może i bym nie wiązał ale dla mojego oka wędzonka wiązana to jest to , oczywiście minus boczek . Jak na razie do siatek nie mogę się przyzwyczaić . Wędziłem pierwszy raz i tylko miałem jeden kawałek więc wybór padł na wiązanie . W każdym bądź razie smak polędwicy niesamowity ,pomimo peklowania właściwie na opak - dołożyłem na parę dni do peklujących się już baleronów . Proszę jednak wyjaśnić co powoduje włożenie na 5min do prawie wrzątku i kontynuować dalsze wędzenie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Marca 2008 po wędzeniu na 5minut do wody temp. ok. 85stopni i ponownie na 30-60 minut do wędzarniw jakim celu ?? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Marca 2008 Witam. Potrawa może mało i Wielkanocna ale domownicy ją lubią.Co do wędzonek to na pierwszym zdjęciu kiełbaska i boczuś - osbiście zrobione :smile: Specjalne ukłony w stronę STRAMPKA - na zdrowie :tongue: zakrywamy i do piekarnika. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Marca 2008 Witajcie kochani. :!: :blush: Nadszedł ten WIELKI DZIEŃ. :tongue: Zrobiłem pierwszą w życiu kiełbasę.Oczywiście wszystko dzięki tej stronie i dzięki Wam.Skorzystałem z przepisu Maxella nieznacznie go modyfikując w/g moich kubków smakowych.Przy okazji wielkie podziękowania dla kolegi Maad-a,który przeczytawszy na forum,że mam zamiar napełniać jelita maszynką DIANA przesłał mi na PW wspaniałą propozycję pożyczenia mi nadziewarki Mesla.Oczywiście skorzystałem i będę chyba musiał sobie taką sprawić. :grin: A oto kilka zdjęć. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Marca 2008 Udało mi się zrobić zdjęcia Fentlowych "Goliatów" , czyli szynek koszyczkowych. Szyneczki są nie wiązane ale" heklowane " szydełkiem :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Marca 2008 co znaczy heklowane? :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Marca 2008 Heklować to w gwarze szydełkować :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Marca 2008 a jak szydełkować szyneczki są takie fajniutkie że po świętach się skuszę na te maleństwa Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Marca 2008 Qrde, Tomuś, jak z Witkiem robicie fotki, to nie próbujcie w trakcie cytrynówki, gdyż zdjęcia wychodzą zamazane. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Marca 2008 Włożenie na kilka minut do wrzątku powoduje zamknięcie drogi ucieczki soków z polędwicy. Dalsze wędzenie jest dla poprawienie koloru, oczami też się je. Polędwica łososiowa jest przecież surowym mięsem. Boczek też można zesznurować. Wychodzi wtedy rolada boczkowa.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Marca 2008 Witam Wnuczek . Przed chwilką przeczytałem proces wędzenia polędwicy łososiowej kolegi Ligawy i muszę powiedzieć że o chwilowym parzeniu polędwicy w trakcie wędzenia nie wspomina . Tak sobie teraz myślę ,że na skutek osuszenia i długo trwałego wędzenia na powierzchni polędwicy powstanie powiedzmy wysuszona cieniutka warstewka zewnętrzna co doskonale zabezpieczy przed wyciekiem soków . Myślę że parzenie nie musi być regułą . Może jestem w błędzie? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Marca 2008 Zamknięcie porów na powierzchni wymagane jest podczas normalnego parzenia np. szynek, kiedy to wyciek soku z mięśni dochodzi do 15-20 % wagi przed parzeniem. Wydaje mi się, że parzenie polędwicy łososiowej (wiadomo że surowej z samej nazwy) poddawanej tylko wędzeniu jest zbędne. Nigdy takowej nie parzę i nie zauważyłem wycieku soków, co najwyżej wysychanie produktu na powierzchni. Ktoś zamieszczał już zdjęcia polędwicy łososiowej w "otulinie" z słoniny. Pewnikiem miało to na celu uniknięcie zbytniego wyschnięcia powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Marca 2008 Jasiek a jakie stringi ma Grazia te z Koniakowa to heklowane :grin: :grin: :grin: :tongue: ,Maxell wczasie robienia zdjęć nigdy nie pijemy tak jak w czasie jazdy samochodem ,zawsze się zatrzymujemy i wtedy wypijamy. ZA zamazany obraz przepraszam ale to opary z parzenia wędzonek :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Marca 2008 Włożenie na kilka minut do wrzątku powoduje zamknięcie drogi ucieczki soków z polędwicy. Dalsze wędzenie jest dla poprawienie koloru, oczami też się jeja osobiscie spotkalem sie z taka metoda na podlasiu,ale robiono to tylko po to aby mocno osuszona podczas dlugiego wedzenia otoczka stala sie bardziej miekka. ja tego nie praktykuje,pod koniec wedzenia zwiekszam temp. lekko podpiekajac przez co wyrob jest ladniejszy dostaje tego charakterystycznego blasku wedzonki. jak mi sie uda wrzuce dzis zdjecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Marca 2008 Zanurzanie polędwicy na 1 min. we wrzatku stosowane jest tylko wtedy, gdy poledwica włozona jest do naturalnej osłonki. Ma to na celu ładne przylgnięcie osłonki (skurczenie) do powierzchni batona. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Marca 2008 Nie było moim zamiarem rozpętywanie takiej dyskusji. Poprostu napisałem jak popełniam polędwicę łososiową. Jeśli ktoś chce spróbować tej metody proszę bardzo.Nie musimy przecież wykonywać swoich wyrobów identycznie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.