Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Moje rybki i wędzenie szynek w śnieżycy. Zimno wiatr i opady śniegu. Pstrągi po 12 godzinach w 6% solance powiesiłem na hakach za pomocą rurki ułatwiającej zahaczenie ryby w bardzo prosty i szybki sposób. Aparat zmarzł i akumulatory nie wytrzymały więc jakość i ilość fotek ograniczona. Szynki były peklowane 8 dni w solance 400 gr peklosoli 200 soli morskiej i około 12 litrów wody. Oczywiście przyprawy do zalewy i nowość zalewa do nastrzykiwania zrobiona z dodatkiem wina „Kadarka Rosental” ( półwytrawne) 0,7l wina na litr zalewy. To co zostało dolałem do zalewy. Wędziłem 10 godź. drewnem dębowym, bukowym i okorowaną brzozą na niskiej temperaturze 20 st w strasznych warunkach pogodowych i opadach śniegu. Szynki mają wspaniały kolor i bardzo dobry głęboki smak. Rybki wędzone osobno i jak zawsze wyszły bardzo dobrze. Fotki przesłałem do "Maxella" bo z mojego kompa to mogę zaledwie maila wysłąć. Proszę o dołączenie do postu!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31509
Udostępnij na innych stronach

-gotowanie do 15 min. ( szynki do 1,5 kg - wystarczy 5 min. )

- parzenie 75 -83 stopnie - 50 min / kg

- czas mierzę od momentu wrzucenia szynki do wrzątku .

sprawdzone :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31511
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 

Przesyłam dwie ostatnie fotki z mojego Wielkanocnego wędzenia . Na pierwszym zdjęciu jest parzenie baleronów , a na drugim pierwszy raz wędzona przeze mnie polędwica w przekroju

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31519
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju schabu na polędwicę nie musisz sznurować. Wystarczy jak ją uwiążesz. Jeśli robisz sopocką parzysz, jeśli łososiową po wędzeniu na 5minut do wody temp. ok. 85stopni i ponownie na 30-60 minut do wędzarni.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31524
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wnuczek . Może i bym nie wiązał ale dla mojego oka wędzonka wiązana to jest to , oczywiście minus boczek . Jak na razie do siatek nie mogę się przyzwyczaić . Wędziłem pierwszy raz i tylko miałem jeden kawałek więc wybór padł na wiązanie . W każdym bądź razie smak polędwicy niesamowity ,pomimo peklowania właściwie na opak - dołożyłem na parę dni do peklujących się już baleronów .

 

Proszę jednak wyjaśnić co powoduje włożenie na 5min do prawie wrzątku i kontynuować dalsze wędzenie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31528
Udostępnij na innych stronach

po wędzeniu na 5minut do wody temp. ok. 85stopni i ponownie na 30-60 minut do wędzarni

w jakim celu ??

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31534
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Potrawa może mało i Wielkanocna ale domownicy ją lubią.Co do wędzonek to na pierwszym zdjęciu kiełbaska i boczuś - osbiście zrobione :smile:

 

Specjalne ukłony w stronę STRAMPKA - na zdrowie :tongue:

 

zakrywamy i do piekarnika.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31541
Udostępnij na innych stronach

Witajcie kochani. :!: :blush:

Nadszedł ten WIELKI DZIEŃ. :tongue: Zrobiłem pierwszą w życiu kiełbasę.Oczywiście wszystko dzięki tej stronie i dzięki Wam.Skorzystałem z przepisu Maxella nieznacznie go modyfikując w/g moich kubków smakowych.Przy okazji wielkie podziękowania dla kolegi Maad-a,który przeczytawszy na forum,że mam zamiar napełniać jelita maszynką DIANA przesłał mi na PW wspaniałą propozycję pożyczenia mi nadziewarki Mesla.Oczywiście skorzystałem i będę chyba musiał sobie taką sprawić. :grin:

A oto kilka zdjęć.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31542
Udostępnij na innych stronach

Heklować to w gwarze szydełkować :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31549
Udostępnij na innych stronach

a jak szydełkować szyneczki są takie fajniutkie że po świętach się skuszę na te maleństwa

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31550
Udostępnij na innych stronach

Qrde, Tomuś, jak z Witkiem robicie fotki, to nie próbujcie w trakcie cytrynówki, gdyż zdjęcia wychodzą zamazane. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31553
Udostępnij na innych stronach

Włożenie na kilka minut do wrzątku powoduje zamknięcie drogi ucieczki soków z polędwicy. Dalsze wędzenie jest dla poprawienie koloru, oczami też się je. Polędwica łososiowa jest przecież surowym mięsem.

Boczek też można zesznurować. Wychodzi wtedy rolada boczkowa.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31583
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Wnuczek . Przed chwilką przeczytałem proces wędzenia polędwicy łososiowej kolegi Ligawy i muszę powiedzieć że o chwilowym parzeniu polędwicy w trakcie wędzenia nie wspomina . Tak sobie teraz myślę ,że na skutek osuszenia i długo trwałego wędzenia na powierzchni polędwicy powstanie powiedzmy wysuszona cieniutka warstewka zewnętrzna co doskonale zabezpieczy przed wyciekiem soków . Myślę że parzenie nie musi być regułą . Może jestem w błędzie?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31587
Udostępnij na innych stronach

Zamknięcie porów na powierzchni wymagane jest podczas normalnego parzenia np. szynek, kiedy to wyciek soku z mięśni dochodzi do 15-20 % wagi przed parzeniem. Wydaje mi się, że parzenie polędwicy łososiowej (wiadomo że surowej z samej nazwy) poddawanej tylko wędzeniu jest zbędne. Nigdy takowej nie parzę i nie zauważyłem wycieku soków, co najwyżej wysychanie produktu na powierzchni. Ktoś zamieszczał już zdjęcia polędwicy łososiowej w "otulinie" z słoniny. Pewnikiem miało to na celu uniknięcie zbytniego wyschnięcia powierzchni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31595
Udostępnij na innych stronach

Jasiek a jakie stringi ma Grazia te z Koniakowa to heklowane :grin: :grin: :grin: :tongue: ,Maxell wczasie robienia zdjęć nigdy nie pijemy tak jak w czasie jazdy samochodem ,zawsze się zatrzymujemy i wtedy wypijamy. ZA zamazany obraz przepraszam ale to opary z parzenia wędzonek :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31597
Udostępnij na innych stronach

Włożenie na kilka minut do wrzątku powoduje zamknięcie drogi ucieczki soków z polędwicy. Dalsze wędzenie jest dla poprawienie koloru, oczami też się je

ja osobiscie spotkalem sie z taka metoda na podlasiu,ale robiono to tylko po to

aby mocno osuszona podczas dlugiego wedzenia otoczka stala sie bardziej miekka.

ja tego nie praktykuje,pod koniec wedzenia zwiekszam temp. lekko podpiekajac

przez co wyrob jest ladniejszy dostaje tego charakterystycznego blasku wedzonki.

jak mi sie uda wrzuce dzis zdjecie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31602
Udostępnij na innych stronach

Zanurzanie polędwicy na 1 min. we wrzatku stosowane jest tylko wtedy, gdy poledwica włozona jest do naturalnej osłonki. Ma to na celu ładne przylgnięcie osłonki (skurczenie) do powierzchni batona.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31603
Udostępnij na innych stronach

Nie było moim zamiarem rozpętywanie takiej dyskusji. Poprostu napisałem jak popełniam polędwicę łososiową. Jeśli ktoś chce spróbować tej metody proszę bardzo.

Nie musimy przecież wykonywać swoich wyrobów identycznie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/3/#findComment-31607
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.