Skocz do zawartości

Świąteczna zadyma ! ;) Fotorelacja


Rekomendowane odpowiedzi

Jak to bywa przed świętami, znajomi zmobilizowali mnie do odkurzenia wędzarni.

Wciąż się uczę i nabieram doświadczenia, więc wszelkie uwagi mile widziane i do serca lub nawet do głowy brane ;)

 

Na ruszta poszło 20 szynek 10 boczków, jeden schabik karkówka i jakieś rybki to testowo.

Niestety z powodu natłoku pracy i braków w Selgrosie zmuszony byłem peklować na szybko w 24h z nastrzykiem.

Dziękuję Dziadkowi i Szczepanowi za ich tabele - bo na pewno sam bym sobie nie poradził, a tak wyszło może minimalnie słone ale i tak super smacznie !

28 kilogramów wyrobów peklowanie 24h solanka 12l wody plus 2200 gram peklosoli, nastrzyk dwa razy na początku i kilka godzin przed wędzeniem plus masowanie.

Ryby obsypane solą kamienną na czas około 1h.

Użyte drewno to jabłoń i śliwa - mirabelka plus do fazy osuszania bukowe kominkowe - osuszanie około godziny - wędzenie około 5 h.

Parzone do uzyskania 67 stopni w środku wyrobu.

 

Dziękuję i Pozdrawiam

Radek

post-59071-0-82967400-1492288984_thumb.jpg

post-59071-0-87299000-1492288985_thumb.jpg

post-59071-0-84541000-1492288986_thumb.jpg

post-59071-0-77606600-1492288987_thumb.jpg

post-59071-0-59049400-1492288988_thumb.jpg

post-59071-0-55132400-1492288989_thumb.jpg

post-59071-0-38203900-1492288990_thumb.jpg

post-59071-0-62595300-1492288991_thumb.jpg

post-59071-0-80817600-1492288992_thumb.jpg

post-59071-0-93979300-1492288993_thumb.jpg

post-59071-0-76841500-1492289025_thumb.jpg

post-59071-0-58048100-1492289026_thumb.jpg

post-59071-0-59791600-1492289027_thumb.jpg

post-59071-0-59192400-1492289028_thumb.jpg

Edytowane przez Opat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14222-%C5%9Bwi%C4%85teczna-zadyma-fotorelacja/
Udostępnij na innych stronach

Wielokrotnie wędziłem razem i nie przechodzi, nic nie czuć.

Fakt że mam duży przepływ dymu przez wędzarnię.

Jedna tylko rada by tłustych ryb jeśli mamy zamiar podpiekać, nie wieszać nad mięsem bo jeśli skapnie cokolwiek to wtedy rzeczywiście możemy zepsuć smak wędzonki.

U mnie przy 50 C nie kapie ani z pstrąga ani z łososia.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Radek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14222-%C5%9Bwi%C4%85teczna-zadyma-fotorelacja/#findComment-548206
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wciąż się uczę i nabieram doświadczenia, więc wszelkie uwagi mile widziane i do serca lub nawet do głowy brane

 

Bardzo ładne wyroby tylko tak jak pisałeś ryby wieszaj poniżej wędzonek tak na wszelki wypadek jakby temperatura podskoczyła. :clap:  :clap:  :clap:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14222-%C5%9Bwi%C4%85teczna-zadyma-fotorelacja/#findComment-548228
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za posty.

 

ryby wieszaj poniżej wędzonek tak na wszelki wypadek

 

Masz rację, jak obrabiałem zdjęcia też rzuciło mi się to w oczy. Na szczęście temperatura była stabilna i boczek nie smakował Łosiowo :)

 

 

Pozdrawiam

Radek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14222-%C5%9Bwi%C4%85teczna-zadyma-fotorelacja/#findComment-548255
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.