Irek Glisno Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Listopada 2017 Na daszek wędzarni położę jeszcze gonty a dachówka z wiaty będzie wystawała kilka cm poza krokiew . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Listopada 2017 Ierek powiem Ci że imponująco to wygląda z rozmachem--pięknie.Też miałem stresa przed pierwszym wędzeniem,ale kibelek to takie urządzenie że nawet taki nowicjusz jak ja szybko wyczułem--sporo wybacza.Przy pierwszym przepaleniu poobserwuj temperatury,ile żaru musisz mieć by utrzymywać 55C---zresztą jak studiowałeś forum a widzę że tak to wszystko można wyczytać--Pekluj,wędź i się pochwal--pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Listopada 2017 Mirek dobrze piszesz mam obawy jak sobie poradzę , klamka zapadła wędzarnia już stoi ,zaraz będą wpisy dymić ,dymić ,dymić.Dzisiaj jadę kupić mięso i nowe wyzwanie nauka peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Listopada 2017 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Listopada 2017 Miło mi że Eli mnie odwiedziła.Szyneczki 2 boczek 3 łopatka 2 łącznie 9kg.zapeklowane zgodnie z tabelą dziadka na 7dni.Za tydzień pierwsze wędzenie ,nawet nie będę miał czasu na wstępne przepalenie , od poniedziałku idę pierwszy dzień do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Listopada 2017 ,nawet nie będę miał czasu na wstępne przepalenie , Powinieneś przepalić i to kilka razy ....... pierwszy raz delikatnie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Listopada 2017 Przepal , przepal , żeby pozbyć się wszystkich "technicznych zapachów" i żebyś zapoznał się choć z grubsza z wędzarnią. Jak szyneczki będą w środku, to będziesz miał nerwówkę a wiadomo że w stresie nie ma komfortu. Popal i zobaczysz jak idzie temperatura, jak ją utrzymać , ile żaru zrobić itd. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Listopada 2017 Strop wylałem 20 pażdziernika minęło dopiero dwa tygodnie czy próbować jutro delikatnie przepalić? Dałem sporo cementu beton minimum B-25 jest bardzo mocny lecz każdy słaby czy mocny musi mieć czas na wiązanie. Rozbiorę szalunek i zobaczę jak wygląda od dołu bo od góry już w zeszłym tygodniu był biały.Wyjeżdżam w delegację wrócę prawdopodobnie w sobotę chociaż jak sobie nie poradzę to mnie szybko zwolnią i będę miał dużo wolnego czasu.Czy zapeklowane mięso mam co jakiś czas obracać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ktoś na forum pisał że strop powinien poczekać do przepalania 20 dni ( aby nie pylił - łuszczył się) Ja przepalałem na 19 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Listopada 2017 Irek możesz przepalić - tylko nie jak w hucie . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Listopada 2017 Rozebrałem szalunek deski mokre sporo wilgoci , zostawiłem otwarte drzwiczki rano delikatnie przepalę i wieczorem drugi raz ..Wczoraj przywiozłem trochę gałęziówki same owocowe ,czy mogę przepalić akacją . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Listopada 2017 Pal czym masz , byle liściaste Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Listopada 2017 [Dodano: 05 lis 2017 - 12:46]Od rana przepalam bukiem i dębiną , z temperaturą jestem na bakier ale się nie poddaję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Listopada 2017 Jak na moje oko to deflektor troszkę za wysoko, no ale to już musisz dostroić sam. Każda wędzarnia inaczej "gra" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 7 Listopada 2017 Deflektor ustawiłem na 20cm miał 22cm.Binio masz niezłe oko .Temperatura sprawdzana na 2 termometrach jest w miarę stabilna bez problemu dochodzi nawet do 70 stopni.Powoli zaczynam nad wędzarnią panować .Dzisiaj przepalam ją drugi raz w sobotę trzeci w niedzielę generalna próba I wrzucę zdjęcia ,będziecie mieli niezły ubaw . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 7 Listopada 2017 ,będziecie mieli niezły ubawJak zrobisz tak jak trzeba to ,będziemy patrzeć z zazdrością Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Irek -opanowanie temperatury i ilości dymu to sukces , pamiętaj o osuszeniu wędlin przed dymkiem -będzie OK Edytowane 7 Listopada 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 10 Listopada 2017 Będę się starał najlepiej jak potrafię, tylko czy to wystarczy?. Dzisiaj przepalam trzeci raz jutro premiera.Muski wyjmuję mięso ocieka 12h wygrzewam wędzarnie osuszam szyneczki bez dymu i potem etap wędzenia oby to było takie łatwe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 10 Listopada 2017 oby to było takie łatwe . Nie stresuj się.Najwyżej zaliczysz "wczesnego zbója Madeja"; a co, nie możesz? Każdy może Świat się nie zawali a Ty będziesz bogatszy o nowe doświadczenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 10 Listopada 2017 Muski wyjmuję mięso ocieka 12h Pamietaj - wędzimy do koloru (45-50 st) - nie na czas Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 10 Listopada 2017 Puść dym jak mięso będzie suche w dotyku i (przede wszystkim) ciepłe (czyli nie zimne) Sukces dobrego dymienia to porządne osuszenie bez dymu. Powodzenia Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Listopada 2017 Sąsiadka jak się dowiedziała że będę wędził zapeklowała na sucho szynkę i polędwice w wędzarni jest sporo miejsca więc nie mogę jej odmówić.Musi się udać nie mogę dać plamy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Listopada 2017 [Dodano: 11 lis 2017 - 19:49]Muski pisał wędzimy na kolor nie na czas , niestety trochę przesadziłem w wędzarni wyglądały jaśniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-575065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 11 Listopada 2017 Muski pisał wędzimy na kolor nie na czas , niestety trochę przesadziłem w wędzarni wyglądały jaśniejsze . JEST SUPER -jak na pierwsze wędzenie i nie tylko i nic nie przesadziłeś - pewnie jesteś zadowolony z takiego efektu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-575071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 11 Listopada 2017 Irek i tak dalej i do przodu ???? z czasem opamujesz wszystko ważne żeby tobie smakowało???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-575075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.