Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ierek powiem Ci że imponująco to wygląda z rozmachem--pięknie.Też miałem stresa przed pierwszym wędzeniem,ale kibelek to takie urządzenie że nawet taki nowicjusz jak ja szybko wyczułem--sporo wybacza.Przy pierwszym przepaleniu poobserwuj temperatury,ile żaru musisz mieć by utrzymywać 55C---zresztą jak studiowałeś forum a widzę że tak to wszystko można wyczytać--Pekluj,wędź i się pochwal--pozdro. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573795
Udostępnij na innych stronach

Mirek dobrze piszesz mam obawy jak sobie poradzę , klamka zapadła wędzarnia już stoi ,zaraz będą wpisy dymić ,dymić ,dymić.Dzisiaj jadę kupić mięso i nowe wyzwanie nauka peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573797
Udostępnij na innych stronach

Miło mi że Eli mnie odwiedziła.Szyneczki 2 boczek 3 łopatka 2 łącznie 9kg.zapeklowane zgodnie z tabelą dziadka na 7dni.Za tydzień pierwsze wędzenie ,nawet nie będę miał czasu na wstępne przepalenie , od poniedziałku idę pierwszy dzień do pracy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573875
Udostępnij na innych stronach

 

 

,nawet nie będę miał czasu na wstępne przepalenie ,

 

 

Powinieneś przepalić i to kilka razy .......  pierwszy raz delikatnie . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573880
Udostępnij na innych stronach

Przepal , przepal , żeby pozbyć się wszystkich  "technicznych zapachów" i żebyś zapoznał się choć z grubsza z wędzarnią. Jak szyneczki będą w środku, to będziesz miał nerwówkę a wiadomo że w stresie nie ma komfortu. Popal i zobaczysz jak idzie temperatura, jak ją utrzymać , ile żaru zrobić itd.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-573883
Udostępnij na innych stronach

Strop wylałem 20 pażdziernika minęło dopiero dwa tygodnie czy próbować jutro delikatnie przepalić? Dałem sporo cementu beton minimum B-25 jest bardzo mocny lecz każdy słaby czy mocny musi mieć czas na wiązanie. Rozbiorę szalunek i zobaczę jak wygląda od dołu bo od góry już w zeszłym tygodniu był biały.Wyjeżdżam w delegację wrócę prawdopodobnie w sobotę chociaż jak sobie nie poradzę to mnie szybko zwolnią i będę miał dużo wolnego czasu.Czy zapeklowane mięso mam co jakiś czas obracać? Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574012
Udostępnij na innych stronach

Rozebrałem szalunek deski mokre sporo wilgoci , zostawiłem otwarte drzwiczki rano delikatnie przepalę i wieczorem drugi raz ..Wczoraj przywiozłem trochę gałęziówki same owocowe ,czy mogę przepalić akacją .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574048
Udostępnij na innych stronach

Jak na moje oko to deflektor troszkę za wysoko, no ale to już musisz dostroić sam. Każda wędzarnia inaczej "gra" :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574204
Udostępnij na innych stronach

Deflektor ustawiłem na 20cm miał 22cm.Binio masz niezłe oko .Temperatura sprawdzana na 2 termometrach jest w miarę stabilna bez problemu dochodzi nawet do 70 stopni.Powoli zaczynam nad wędzarnią panować .Dzisiaj przepalam ją drugi raz w sobotę trzeci  w niedzielę generalna próba I wrzucę zdjęcia ,będziecie mieli niezły ubaw .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574402
Udostępnij na innych stronach

Irek -opanowanie temperatury i ilości dymu to sukces , pamiętaj o osuszeniu wędlin przed dymkiem -będzie OK :) Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574510
Udostępnij na innych stronach

Będę się starał najlepiej jak potrafię, tylko czy to wystarczy?. Dzisiaj przepalam trzeci raz  jutro premiera.Muski wyjmuję mięso ocieka 12h wygrzewam wędzarnie osuszam szyneczki bez dymu i potem etap wędzenia oby to było takie łatwe .    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574938
Udostępnij na innych stronach

 

 

oby to było takie łatwe . 

Nie stresuj się.

Najwyżej zaliczysz "wczesnego zbója Madeja"; a co, nie możesz? Każdy może :D

Świat się nie zawali a Ty będziesz bogatszy o nowe doświadczenie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574953
Udostępnij na innych stronach

Puść dym jak mięso będzie suche w dotyku  i (przede wszystkim) ciepłe (czyli nie zimne)  Sukces dobrego dymienia to porządne osuszenie bez dymu. Powodzenia :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574984
Udostępnij na innych stronach

Sąsiadka jak się dowiedziała że będę wędził zapeklowała na sucho szynkę i polędwice w wędzarni jest sporo miejsca więc nie mogę jej odmówić.Musi się udać nie mogę dać plamy .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-574985
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muski pisał wędzimy na kolor nie na czas , niestety trochę przesadziłem w wędzarni wyglądały jaśniejsze .
JEST SUPER -jak na pierwsze wędzenie i nie tylko  :thumbsup:  :clap:  i nic nie przesadziłeś - pewnie jesteś zadowolony z takiego efektu  :D  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14255-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-575071
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.