Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego wspomniałem o regulatorze który załatwi dwie sprawy czyli pomiar temperatury i dużo precyzyjniejsze sterowanie temperaturą od fabrycznego w cenie Borniakowego termometru ;) 

Pytanie czy jest zły ? ...  nie nie jest zły ale bardzo mało precyzyjny i czasem żyje swoim życiem a temperatura w wędzarni swoim ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• Odpowiedzi 395
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Myślę że na razie pozostawię - jak kupię wędzarnie :) - sterowanie fabryczne. Jak faktycznie wskazania termometra będą bardzo rozbieżne z  termostatem to ewentualnie później zastanowię się nad wymianą sterowania (ciekawe czy wymiana tego elementu powoduje utratę gwarancji), nie mniej dzięki Roger za zwrócenie uwagi na ten temat :)

• 3 tygodnie później...

Zastanawiam się nad kupnem Borniaka tylko mam dylemat 70 czy 150. Może ktoś z kolegów pomoże mi podjąć decyzję?

Pozdrawiam

Nie każda próba kończy się sukcesem

Stań na środku dużego pokoju,zawołaj wszystkich, policz i już będziesz wiedział ile musisz produkować i jakie urządzenie Ci potrzebne. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

mam dylemat 70 czy 150
tu nie ma dylematu - ja mam 150 ale szkoda że nie ma np.250 ;) ​ zamknij oczy i bierz 150 ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Dobra pada na większą, ale chodzi mi po głowie jeszcze THW 1622, większa od 150 (wsad 27kg), elektroniczny regulator (w zasadzie nie konieczny bo mam PRD3), i cenowo bardziej przystępna. Jedynie grubość ocieplenia (7mm korek) wydaje mi się, że jest niewystarczająca.

Nie każda próba kończy się sukcesem
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Czytam forum już od jakiegoś czasu ale dziś postanowiłem się zarejestrować i przywitać. Gdzieś po drodze widziałem info, że Borniak UW70 nie radzi sobie w temperaturach ujemnych na dworze (nie można przypiec wędlin w 90 stopniach). Czy mógłby ktoś mi tą informację zweryfikować? Stoję przed wyborem zakupu wędzarni, a chciałbym też móc wędzić zimą. Do tej pory używałem beczki ale nieocieplona jest bardzo niestabilna, szczególnie zimą, ale i nie mam za bardzo miejsca do wędzenia. Mogę przy okazji pochwalić się swoimi początkującymi efektami wędzenia. ;) post-85555-0-21497200-1487242408_thumb.jpgpost-85555-0-34809300-1487242441_thumb.jpgpost-85555-0-81868800-1487242449_thumb.jpg

Stoję przed wyborem zakupu wędzarni
Przy tej ilości to 150 mała -ja w 150 wędze cały rok -15 - 18 nie było problemu ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Stoję przed wyborem zakupu wędzarni
Przy tej ilości to 150 mała -ja w 150 wędze cały rok -15 - 18 nie było problemu ;) 

Ta ilość była tylko taka ze względu na wielkość beczki i szkoda było na pusto grzać. W małej mogę częściej mniejsze porcje robić. A wędzarnię masz na powietrzu czy gdzieś w budynku?

Edytowane przez SQTEK
masz na powietrzu czy gdzieś w budynku?

wedzarka stoi w budce narzędziowej z Juli - tylko ze względów estetycznych - bo deseczki budki to 12mm i drzwi  :facepalm: mają szpary po 1 cm  - natomiast z boku mam półki na drobiazgi wędzarki - praktycznie na powietrzu

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

W małej mogę częściej mniejsze porcje robić.

Czy to w UW-70 czy w UW-150 to małą porcyjkę będziesz wędził tak samo długo i zużyjesz prawie tyle samo zrębków i energii co przy pełnym załadunku.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

Czy ktoś się orientuje czy wersja UW-150 od wersji UWS-150 różni się tylko tym, że z zewnątrz jest ze stali nierdzewnej czy ma jeszcze jakieś zmiany w konstrukcji?

• 2 tygodnie później...
A ja do GD-1 dorobiłem regulator obrotów silniczka i mam płynną regulację podawania zrębków, a tym samym mam do dyspozycji dym o różnej gęstości.
Jacek

mam płynną regulację podawania zrębków, a tym samym mam do dyspozycji dym o różnej gęstości.

Czy oby na pewno ... ? ... Żeby to miało ręce i nogi proporcjonalnie do obrotów silniczka powinna być modulowana moc grzałki ... inaczej to tylko bezużyteczny bajer ;) 

Robert
601353601

mam płynną regulację podawania zrębków, a tym samym mam do dyspozycji dym o różnej gęstości.

Czy oby na pewno ... ? ... Żeby to miało ręce i nogi proporcjonalnie do obrotów silniczka powinna być modulowana moc grzałki ... inaczej to tylko bezużyteczny bajer ;)

Jesteś w błędzie. Zrębki spalają się teraz bez strat czyli praktycznie całkowicie.

Jacek

Grzałka stale pracuje z tą samą mocą (teoretycznie bo to zależy od napięcia w sieci i tolerancji wykonania) obroty silniczka krokowego w Borniaku są tak dobrane że podczas przesuwu przez długość grzałki ulegają zwegleniu. Jeśli zwiększamy obroty silnika nie wypalą się do końca bez wzrostu mocy grzałki a jeśli zmniejszymy obroty bez zmniejszenia mocy wypalą się w 1/2 czy 3/4 jej długości albo się zapalą ;)

Ale niech Twój Bóg będzie mądrzejszy ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Jesteś w błędzie. Zrębki spalają się teraz bez strat czyli praktycznie całkowicie.
Zrób foto już zwęglonych zrębków, po przyśpieszeniu obrotów.  Uzyskasz więcej dymu, ponieważ zrębki najlepiej dymią w początkowej fazie wyżarzania, ale uzyskasz również dużo większe zużycie zrębków. Zużyte w ten sposób zrębki możesz użyć do grilla, zamiast węgla drzewnego. Buk, dąb i jesion  powinien do końca jednakowo dymić, a już olcha i owocowe będzie znacznie więcej w początkowej fazie dymić. Należy jeszcze sprawdzić temperaturę grzałki. W "Borniaku"  powinna chyba wynosić 430 st.  

Andrzej to Borniak więc tylko 3-a olcha/buk ... ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Grzałka stale pracuje z tą samą mocą (teoretycznie bo to zależy od napięcia w sieci i tolerancji wykonania) obroty silniczka krokowego w Borniaku są tak dobrane że podczas przesuwu przez długość grzałki ulegają zwegleniu. Jeśli zwiększamy obroty silnika nie wypalą się do końca bez wzrostu mocy grzałki a jeśli zmniejszymy obroty bez zmniejszenia mocy wypalą się w 1/2 czy 3/4 jej długości albo się zapalą ;)

Ale niech Twój Bóg będzie mądrzejszy ;)

Tapniete z GT-I9500

No właśnie dopiero po zmniejszeniu obrotów zrębki ulegają zwęglaniu w znacznym stopniu. Zapalanie nastąpi gdy zrębki "staną" lub będą za wolno przesuwane.

Ten problem rozwiązałem przeróbką sprężyny transportującej zrębki. Zniknął także problem "zapychania" się GD. Mogę zostawić wędzarnię na bardzo długo bez opieki.

Nie wysypią mi się nadpalone zrębki z miski,ponieważ mam ich bardzo mało,a dymu wcale nie ubyło. Spadło także zużycie zrębków.Dopiero teraz po 7 latach eksploatacji wędzarni mogę powiedzieć,że jest to full automat.

Jacek
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Zastanawiam sie nad 3 modelami, z tego co czytam każda ma swoje wady i zalety:

http://allegro.pl/wedzarka-wedzarnia-automatyczna-borniak-uw-150-i6696062462.html?fromVariant=6737817411- ponoć tylko borniakowe zręby, problemy z kominem?

http://allegro.pl/najnowsza-wedzarnia-elektryczna-thermowind-thw1622-i6773698061.html- ponoć  problemy z DG? na + duza pojemnosc, nie weim jak zreby

http://allegro.pl/elektryczna-wedzarnia-ogrodowa-bradley-smoker-4-ra-i6038843824.html- ogolnie bajery, ale drogo i brykiety drogie.

najbardziej sklaniam sie ku thermowind, chyba, ze borniak faktycznie lepszy?

Co masz na myśli pisząc o problemie z kominem w Borniaku ?

Sprzedaję te wędzarnie i jeszcze o tym nie słyszałem.

www.wedzarnie.com.pl

teraz juz wiem, ze chodzilo tylko o skraplanie w zime.

W moim przekonaniu (nie mam kompletnie pojecia o wedzeniu) najlepiej wypada thw1622. 

Edytowane przez _tomek_