Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma wedzarni bezobslugowych, super niezawodnych i nie wymagajacych pracy. Kazda wedzarnia czy borniak czy thw wymaga pracy czyszczenia konserwowania itp. Ogolnie; jak dbasz tak masz a w kazdej z nich uwedzisz dobrze.
  • Odpowiedzi 395
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

teraz juz wiem, ze chodzilo tylko o skraplanie w zime.

 

 

Obecnie montowane są skraplacze, więc problem czarnych skroplin na wyrobach odpadł.

www.wedzarnie.com.pl

jesli obie wypadaja podobnie to w cenie thw1622 borniak chyba ma mniej do zaoferowania. 

ale tak jak mowie jestem kompletnym laikiem jeslii sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu :) jednak to ponad 2000 wiec wolalbym wybrac najlepiej.

Odpowiedź na Twój problem to tak jak odpowiedzieć gdzie masz jechać na urlop. Opinii bardzo wiele, różne zdania i różne wymagania.

Borniak jest bardziej popularny, lepiej dostępny, lepiej dostępne są też ew części zamienne. Sieć sprzedaży jest całkiem spora.

Th sprzedaje tylko producent, z każdą więc sprawą niezależnie od miejsca zamieszkania trzeba zwrócić się do niego.

Nikt za Ciebie "lepiej" nie wybierze, to musisz sam zrobić, a później okaże się czy słusznie postąpiłeś.

www.wedzarnie.com.pl

Materiałowo i funkcjonalnie THW ... bez dwóch zdań ... ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Witam,

Skoro mowa o "Borniaku" to mam dwa pytanie bo jakoś nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi a nie chcę zakładać nowych wątków :

 

1.Ostatnio zdarza mi się ,że podczas wędzenia po drzwiczkach spływa mi "czarna woda" i wypływa przez uszczelkę na wysokości obu przednich nózek.

Co może być przyczyną ?

 

2.Czym myjecie swoje "Borniaki" tj. ścianki wewnątrz,półki,poprzeczki aby były czyste bez tego "osadu" ?

 

Miłych i Spokojnych Świąt w Rodzinnej atmosferze dla Wszystkich.

 

Pozdrawiam

Maciek

1.Ostatnio zdarza mi się ,że podczas wędzenia po drzwiczkach spływa mi "czarna woda" i wypływa przez uszczelkę na wysokości obu przednich nózek.

Co może być przyczyną ?

Wędzisz w nie wygrzanej wędzarni, zanim zaczniesz wędzić rozgrzej wędzarnie na max z otwartymi szybrami na jakieś 0,5 godz. po tym zjedz do temp. którą chcesz osuszać i wkładasz wkład. Oczywiście wędzonki muszą być tez ocieknięte i osuszone

 

Pozdrowienia

Edytowane przez Mesch

Dzięki za odpowiedź,

Przyznaje ,że nie wygrzewałem wędzarni tylko wkładałem ocieknięte i osuszone wyroby do całkowitego osuszenia.

Jeszcze jedną przyczyną może być to ,że ostatnie wędzenia były z coraz większą ilością "wkładu" co generowało większą ilość wilgoci.

 

Moje drugie pytanie pozostało bez odpowiedzi ;) :

2.Czym myjecie swoje "Borniaki" tj. ścianki wewnątrz,półki,poprzeczki aby były czyste bez tego "osadu" ?

 

Zastanawiam się czy myjka parowa sobie poradzi.... :hmm:

 

1.Ostatnio zdarza mi się ,że podczas wędzenia po drzwiczkach spływa mi "czarna woda" i wypływa przez uszczelkę na wysokości obu przednich nózek.

Co może być przyczyną ?

Wędzisz w nie wygrzanej wędzarni, zanim zaczniesz wędzić rozgrzej wędzarnie na max z otwartymi szybrami na jakieś 0,5 godz. po tym zjedz do temp. którą chcesz osuszać i wkładasz wkład. Oczywiście wędzonki muszą być tez ocieknięte i osuszone

 

Pozdrowienia

 

Nie rozumiem sensu tych otwartych szybrów przy wygrzewaniu samej wędzarni elektrycznej. Ja bym wszystko pozamykał do wygrzewania urządzenia i otworzył po włożeniu towaru.

Pewnie zawsze w wędzarni znajduję się jakaś szczątkowa ilość wilgoci i przy różnicy temperatur też się ona wytrąci,stąd potrzebna "wentylacja".

 

Poczekajmy,może ktoś bardziej doświadczony nam to objaśni :hmm:

Mam bardzo starego Borniaka 70 i rocznego 150. Stary jest jeszcze z szufladą.

Mimo, że nowy bardzo mi się podoba, to jednak ma sporą wadę. Nie bardzo się nadaje do przypiekania wędlin. Przynajmniej mój egzemplarz.

Ostatnio po ustawieniu 90C (musiałem włączyć 2 grzałki) czułem palony tłuszcz. To nie powinno się dziać. Wędzarnia powinna być odporna na skapujący tłuszcz.

Kiedyś nakapało mi trochę tłuszczu ze słoniny na dno. Wymyłem, wyczyściłem i próbowałem wypalić. Ustawiłem termometr na max i wypalało się (kopciło się mocniej jak ze zrębek, mimo że szafka była umyta). Nie mogłem się tego dymu pozbyć więc wypalałem "do skutku", aż izolacja się zapaliła. Ze szczeliny na dole pod drzwiczkami zaczął walić mocny strumień dymu.

Już więcej nie próbuję wypalać, jednak przy wyższych temperaturach (podpiekaniu) czuję zapach tłuszczu. Myślałem, że z gorącego deflektora, kupiłem więc drugi i wstawiłem oba. Nie bardzo pomaga. O ile wędzonki wychodzą pięknie, to z zapachem nie jest już tak, jak w starym Borniaku.

Edytowane przez ZLeP

Mały argument za Borniakiem --  kod promocyjny 2017-WB na zakupy u mnie. Obecnie ok 10 szt Borniaków na stanie, kolejne szt przyjeżdżają w przyszłym tygodniu, będą dostępne wszystkie wersje.

www.wedzarnie.com.pl

  • 4 tygodnie później...

Witam. Chce zaczac wedzic i zdecydowalam sie na wedzarnie elektryczna. Na stronie firmy Thermowind jest kilka do wyboru - nie wiem czy kupic model najzwyklejszy podstawowy czy moze jednak warto inwestowac wiecej i za dodatkowe 800zl miec wedzarnie z izolowanymi sciankami i termoobiegiem? Czy to mi sie do czegos przyda czy to jednak zbedne dodatki i strata pieniedzy?

 

Tu wycinek opisu modelu thw 1621:

 

"Elektroniczny regulator temperatury pozwala utrzymać zadaną temperaturę w procesie osuszania oraz wędzenia. Wbudowany wentylator wymusza cyrkulację i w efekcie równomierne rozprowadzenie ciepła (termo obieg) oraz dymu w komorze. Specjalny mechanizm pozwala na sterowanie strumieniem powietrza czasie suszenia (maksymalny przepływ) oraz w czasie wędzenia (minimalny)."

 

Dziekuje!

 

Marta

 

 

  • 2 tygodnie później...

czy ktoś kupował zrębki do Borniaka z tej strony: http://allegro.pl/zrebki-bukowo-olchowe-2mm-15kg-do-wedzarni-borniak-i6776473071.html#thumb/1

??

Jeśli tak, to prośba o odpowiedź na temat jakości i frakcji (czy faktycznie 2mm)?

czy ktoś kupował zrębki do Borniaka z tej strony

 

O ile się nie mylę, to tu masz producenta: http://allegro.pl/zrebki-wedzarnicze-bukowe-olchowe-15kg-60-litrow-i6681811942.html

Od lat kupuję z tej firmy i są bardzo dobre, używam większego kalibru do swojej szafki.  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Do Borniaka są 3-i nie ma tej gradacji u tego producenta.

Dostawcą jest (przynajmniej kiedyś był) Springer z Kłodawy Gorzowskiej.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

"Wykonujemy również na specjalne zamówienie zrębki o rozmiarze KL 02"

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Może masz lepszy wzrok bo ja takiej adnotacji na stronie tej aukcji nie widzę.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

ja takiej adnotacji na stronie tej aukcji nie widzę.

To prawda, napisane jest w aukcji, którą podał kolega. Po workach widać, że to AWPOL.  http://www.fwawpol.pl/pl/oferta#zrebki_wedzarnicze

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 3 miesiące temu...
Witam, jako swierzak w tej dziedzinie przesledzilem cały temat. Jednak dalej nie potrafię wybrac czy borniak 150 czy thermowind a może ktoś coś innego poleca. Jakie są plusy i minusy obu wędzarni jeśli ktoś może tak to rozpisać będę wdzięczny.

junior1991,jak kupisz to bedziesz wiedzial :) ja mam borniaka ,ale to roznie bywa, jak w powiedzeniu-jednemu podoba sie corka innemu matka :D

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Hehe ;) co racja to racja ;) za thermowindem przemawia cena full zestawu w porównaniu do borniaka . Tylko chciałem jeszcze przeczytać kilka opinii odnośnie tych wędzarni.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.