Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) SPIS TREŚCICZĘŚĆ I TEORETYCZNE PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA ZBIOROWEGO inż. Krystyna Wolf I. WSKAZÓWKI DO REALIZACJI NORM ŻYWIENIA WYRAŻONYCH W CAŁODZIENNYCH RACJACH POKARMOWYCHII. SKŁADNIKI POKARMOWE I ICH ROLA W ŻYWIENIUZawartość składników pokarmowych w produktachRola pożywieniaSkładniki pokarmoweWzajemne zależności między składnikami pokarmowymi III. NORMY WYŻYWIENIA Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowePodział produktówPodział produktów na 2 grupyPodział produktów na 9 grupPodział produktów na 12 grupCałodzienne racje pokarmoweZamiana produktów IV. WYTYCZNE PLANOWANIA ZESTAWU CAŁODZIENNYCH POSIŁKÓW Zasady podziału całodziennych racji pokarmowych na poszczególne posiłkiŚniadanieObiadKolacjaWytyczne układania jadłospisówKontrola prawidłowości planowania jadłospisów V. PROCESY TECHNOLOGICZNE, ICH CEL, PRZEBIEG I WPŁYW NA WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ POTRAW Cel procesu technologicznegoObróbka wstępna i termicznaOgólne wskazówki technologiczneWykończanie potraw VI. WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE DOTYCZĄCE KORZYSTANIA Z RECEPTUR CZĘŚĆ IIRECEPTURY I. ZUPY inż. Jadwiga Celczyńska Podstawowe zasady sporządzaniaSporządzanie wywarówPodział zup Przygotowanie głównych składników zup Wykończanie zupRodzaje zupZupy czysteZupy zabielaneZupy zasmażaneZupy rozklejane Zupy mleczneZupy owocoweZupy z wkładką pełnowartościowego białka — samodzielne dania obiadowe lub kolacyjneZupy czyste (normatyw surowcowy na 10 porcji)Zakwas burakowy na barszcz Zakwas na żurBarszcz burakowy czystyBarszcz czerwony czysty z zagęszczonego soku buraczanegoBarszcz burakowy jarskiBulion jarskiRosół z wołowinyZupa grzybowa czystaZupa pomidorowa czystaZupy rozklejane (normatyw surowcowy na 10 porcji)Krupnik na podrobachKrupnik zabielanyKrupnik ze słoninąKrupnik z ryżu z jarzynamiZupa grochowa z pęczakiemZupa grochowa z ziemniakamiZupa rumfordzkaZupa ziemniaczana z fasoląZalewajkaZalewajka z kwaśnym mlekiemŻur z kiełbasą i boczkiemŻur na podrobach zabielanyZupy zasmażane (normatyw surowcowy na 10 porcji)Kapuśniak z kwaszonej kapusty z paprykąKapuśniak mazurski z kwaszonej kapustyKapuśniak ze słodkiej kapustyKapuśniak ze słodkiej kapusty z jabłkamiKapuśniak z czerwonej kapustyZacierka z ziemniakamiZupa cebulowaZupa z dyni i pomidorówZupa fasolowa z makaronemZupa fasolowa z ziemniakamiZupa z flaków wołowychZupa „garbure”Zupa grzybowaZupa jarzynowa z paprykąZupa jarzynowa z fasoląZupa jarzynowa (jesienna)Zupa jarzynowa z makaronem i serem Zupa z kaszy manny zasmażanaZupa neapolitańskaZupa pomidorowa zasmażanaZupa z porówZupa z selerówZupa ziemniaczana zasmażanaZupa ziemniaczana z pomidoramiZupy mleczne (normatyw surowcowy na 10 porcji)Kukurydzanka na mlekuManna na mlekuRyż na mlekuMakaron na mlekuPłatki owsiane na mlekuZupa z dyni na mleku z tartym ciastemZupa „nic”Zupa mleczna z lanym ciastemZupa ze zsiadłego mlekaZupy zabielane (normatyw surowcowy na 10 porcji)Barszcz czerwony zabielanyBarszcz czerwony zabielany z suszuBarszcz ukraińskiBarszcz czeskiBarszcz z botwinąBarszcz jarski z botwinąChłodnik z botwinąChłodnik z botwiną na mlekuKapuśniak ze słodkiej kapusty zabielanyKapuśniak na głowiźnieZupa z brukselki zabielanaZupa cytrynowaZupa z fasolki szparagowejZupa grzybowa zabielanaZupa kalafiorowaZupa koperkowaZupa ogórkowa Zupa pomidorowaZupa rybnaZupa szczawiowaZupa pieczarkowaZupa ze szpinakuZupa z młodych jarzyn zabielanaZupa jarzynowa zabielana z mrożonekZupa ziemniaczana „Paysanne” Pejzanka z puree ziemniaczanymZupa z młodych ziemniakówZupa ziemniaczana z poramiZupa z zielonego groszkuZupy owocowe (normatyw surowcowy na 10 porcji)Chłodnik z czarnych jagódChłodnik truskawkowyZupa z czarnych jagódZupa jabłkowaZupa jabłkowa zabielana Zupa z jabłek i śliwekZupa ze śliwekZupa z owoców mieszanychZupa owocowa z suszu jabłkowego i marmoladyZupa owocowa czystaZupa z powideł śliwkowychZupa rabarbarowaZupa z suszonych śliwekZupa truskawkowaZupa z truskawek i rabarbaruZupy z wkładką mięsną (normatyw surowcowy na 10 porcji)Barszcz małorosyjski na rosole z mięsemBarszcz z ziemniakami i serdelkamiGrochówka z mięsem i ziemniakamiKapuśniak z kwaszonej kapusty z kiełbasąKapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami i mięsemKrupnik z ryżu na mięsieKrupnik na mięsiePejzanka na żeberkachZupa z fasolki szparagowej na mięsieZupa fasolowa z mięsem i makaronemZupa jarzynowa z mięsemGulaszowa polewkaZupa koperkowa na mięsieZupa ogórkowa z ziemniakami na mięsieZupa pomidorowa z makaronem i mięsemZupa z porów z ziemniakami i wątróbkąZupa wiosenna z jajamiZupa ziemniaczana z mięsemŻur z kiełbasą i ziemniakami II. POTRAWY MIĘSNE inż. Krystyna Wolf Podstawowe zasady sporządzaniaZachowanie wartości odżywczej dań mięsnychCechy prawidłowo przyrządzonego mięsaPrzechowywanieRozmrażanie mięsaRozbiór tuszy zwierząt rzeźnychObróbka wstępnaObróbka termicznaPotrawy z baraniny (normatyw surowcowy na 10 porcji)Potrawka z baraninyKotlet barani mielonyKotlet barani mielony z ryżemBaranina w warzywachRagout baranieBaranina duszonaPotrawy z cielęciny (normatyw surowcowy na 10 porcji)Potrawka cielęcaPulpety cielęceKotlet cielęcy mielonyKlopsiki cielęce do sosówSznycel cielęcy (mielony)Filet cielęcy (do sosów i dodatków)Zrazy cielęce bite (do sosów)Zrazy cielęce nadziewane słoninąSznycel cielęcyZrazy cielęce po polsku (faszerowane)Paprykarz cielęcyPieczeń cielęca duszonaPieczeń cielęcaMostek cielęcy po wiedeńskuMostek cielęcy faszerowanyRolada cielęca faszerowanaPotrawy z wieprzowiny (normatyw surowcowy na 10 porcji)Mięso wieprzowe gotowanePeklówka wieprzowa gotowanaFilet wieprzowy sauteKotlet wieprzowy mielonyZraz wieprzowy (klopsik) mielony do sosówKotlet mielony z mięsa mieszanegoZraz mielony (klopsik) z mięsa mieszanegoSiekanki z mięsa mieszanego nadziewane chrzanemKotlet pożarski z mięsa mieszanegoKlops wieprzowy (pieczeń rzymska)Klops z mięsa wieprzowego nadziewany jajamiKlops pieczony z mięsa mieszanegoKlops z mięsa mieszanego nadziewany jajamiKotlet schabowy panierowanyKotlet schabowy sauteSznycel wieprzowy „górski”Zraz wieprzowy bity duszonyPieczeń wieprzowa duszonaPieczeń wieprzowaBoczek pieczonyRolada wieprzowa faszerowanaŻeberka wieprzowe duszoneGulasz wieprzowyPotrawy z wołowiny (normatyw surowcowy na 10 porcji)Sztuka mięsaPotrawka z wołowiny z jabłkami Pulpety z mięsa wołowego Pulpety z mięsa wołowego surowego i gotowanegoBefsztyk bity wiejski Befsztyk po poznańsku.Rumsztyk Boeuf Strogonow Zrazy wolowe bite duszone Zrazy wołowe bite ze śmietaną Zrazy wołowe bite zawijane ze słoniną lub boczkiem wędzonym Zrazy wołowe bite zawijane z nadzieniem mięsnym Gulasz wołowy Pieczeń wołowa duszona.Sztufada wołowa Pieczeń wołowa na dzikoPotrawy z podrobów (normatyw surowcowy na 10 porcji) Mózg po polsku Mózg w sosie beszamelowym Kotlety z mózgu (po wiedeńsku)Ozorki gotowane Galaretka z nóżek wieprzowych Flaki po warszawskuGulasz z serc Strogonow z serc wieprzowych Żołądki wieprzowe a la flaki Serca cielęce duszoneWątroba saute Wątroba panierowanaWątroba duszona Cynadry wieprzowe duszone Płucka w kwaśnym sosieOzór peklowany Ozorki wieprzowe (cielęce) w galarecie Ozorki wieprzowe (cielęce) w sosie greckim Gulasz z podrobów mieszanych Gryf po marynarskuGryf a la flaki Gryf po wiedeńskuPotrawy z wyrobów wędliniarskich (normatyw surowcowy na 10 porcji) Kiełbasa wędzona z wody Kiełbasa wędzona smażonaKiełbasa w cieścieKaszanka na gorącoKiełbasa biała z cebulą Kiełbasa serdelowa zapiekana z serem Parówki opiekane z boczkiem wędzonym Zalewy i zaprawy do kruszenia i konserwowania mięsa (normatyw surowcowy na 10 kg mięsa b/k)Zaprawa z warzyw do mięsa Zalewa z octu (bejc) do mięsaZalewa do peklowania mięsa (laka) III. POTRAWY PÓŁMIĘSNE inż. Krystyna Wolf Podstawowe zasady sporządzaniaReceptury na potrawy półmięsne (normatyw surowcowy na 10 porcji)Mięso gotowane na nadzieniePierogi z mięsemPierogi z kapustą i mięsemPierogi z podrobami mieszanymiPierogi z płuckamiKołduny litewskie Makaron z kiełbasą lub boczkiemMakaron z mięsem i warzywamiRisotto z mięsem i warzywami Zapiekanka z makaronu z kiełbasą lub boczkiemZapiekanka z makaronu z kapustą i mięsemZapiekanka z ziemniaków i mięsaZapiekanka z kaszy, warzyw i mięsaPyzy nadziewane mięsem lub kiełbasąPyzy z mąką pszenną nadziewane mięsem lub kiełbasąPotrawa śląskaKnedle ziemniaczane z mięsem lub kiełbasąNaleśniki z mięsemNaleśniki z mięsem i ziemniakami INaleśniki, z mięsem i ziemniakami IINaleśniki z kiełbasą i kapustąNaleśniki z nadzieniem z jajKrokiety z mięsemKrokiety z nadzieniem z jajKrokiety z nadzieniem z pieczarek i jajKotlet mielony z mięsa mieszanego i ziemniakówKotlet mielony z mięsa wieprzowego i kapustyGulasz segedyńskiGulasz podhalańskiŻeberka lub wieprzowina w kapuścieKiełbasa w kapuścieKiełbasa zawijana w kapuścieWieprzowina w warzywachBaranina w warzywachKapusta nadziewana mięsem IKapusta nadziewana mięsem IIGołąbki z ryżem i mięsem IGołąbki z ryżem i mięsem IIKabaczki lub ogórki nadziewane mięsem lub kiełbasąKabaczki nadziewane mięsem gotowanym i pomidoramiKabaczki nadziewane mięsem (kiełbasą) i ryżemPapryka nadziewana mięsem (kiełbasą) i ryżemPapryka nadziewana mięsem (kiełbasą) i warzywamiFasola po bretońsku z kiełbasą lub boczkiemFasola po bretońsku z wieprzowiną lub baraninąGroch po bretońskuBigosPieróg drożdżowy z mięsem i kapustąKulebiak z rybą, kapustą i jajami IV. POTRAWY Z DROBIU inż. Jadwiga Celczyńska Podstawowe zasady sporządzaniaGotowanie drobiuPieczenie drobiuDuszenie drobiuReceptury na potrawy z drobiu (normatyw surowcowy na 10 porcji)Gęś duszonaGęś duszona z warzywamiGęś duszona z kapustąGęś pieczonaGęś po polskuGęś pieczona z jabłkamiGęś duszona ze śliwkami suszonymiKaczka duszona z kapustąKaczka pieczonaKura pieczonaKura w potrawceKura gotowanaKurczęta duszone z pieczarkamiKurczęta duszone w śmietanie z paprykąKurczę po węgierskuKurczęta panierowaneKurczęta pieczone, naturalneKurczę po polskuKurczęta w potrawceFilety z kury panierowaneKotlety mielone z kury (pożarskie)Paprykarz z kuryPodroby w potrawceGęsie żołądki z jabłkamiŻołądki gęsie po nelsońskuGulasz z gęsich żołądków w sosie pomidorowym V. POTRAWY Z RYB inż. Krystyna Wolf Podstawowe zasady sporządzaniaObróbka wstępnaWykończanie półproduktów i obróbka termicznaReceptury na potrawy z ryb (normatyw surowcowy na 10 porcji)Ryby słodkowodne z wodyRyby morskie z wodyRyby atlantyckie z wodyRyby w sosie koperkowymRyby zapiekane z chrzanem i śmietaną Ryby słodkowodne w galarecie Ryby atlantyckie w galarecie Ryby słodkowodne w warzywach Ryby morskie w warzywach Ryby atlantyckie w warzywach Pulpety z ryb atlantyckich i morskich Ryba morska lub atlantycka faszerowana Ryba morska lub atlantycka faszerowana pieczonaRyby słodkowodne sauteRyby morskie sauteRyby atlantyckie saute Ryby morskie panierowane Ryby atlantyckie panierowaneRyby morskie i atlantyckie po grecku Ryby smażone w cieścieKotlety mielone z rybRyby opiekane w marynacieŚledzie solone smażone w cieście Śledzie solone osmażane i marynowane Śledzie marynowaneRolmopsy (śledzie marynowane zwijane) Śledzie w śmietanieŚledzie w oleju VI. POTRAWY Z JAJ inż. Krystyna Wolf Podstawowe zasady sporządzaniaGotowanie jaj na miękko Gotowanie jaj na twardo Gotowanie jaj w koszulkach Przygotowanie mielonej masy z jaj Smażenie jaj Receptury na potrawy z jaj (normatyw surowcowy na 10 porcji) Jaja na miękko Jaja po wiedeńsku Jaja w koszulkach Jaja po włosku z makaronem Jaja mollet do sosówJaja na twardo Kotlety z jaj Jaja faszerowane Jaja sadzone Jaja sadzone na pomidorachJajecznica naturalnaJajecznica na pomidorach Jajecznica z kiełbasą .Jajecznica po chłopsku Jajecznica po chłopsku na kiełbasie Omlet naturalnyOmlet naturalny ze szpinakiemOmlet naturalny mieszany z zielonym groszkiem (fasolką szparagową lub kalafiorem)Omlet z pieczarkamiOmlet naturalny na słodkoOmlet naturalny z owocamiOmlet biszkoptowy VII. POTRAWY Z WARZYW inż. Krystyna Wolf Podstawowe zasady sporządzaniaObróbka wstępna Przygotowanie surówek i sałatekObróbka termicznaSurówki (normatyw surowcowy na 10 porcji)Surówka z zielonej cebuliSurówka z zielonej cebuli z olejemSurówka z zielonej cebuli i rzodkiewekSurówka z cebuli z olejemSurówka z cebuli i jabłek z olejemSurówka z cebuli i jabłek ze śmietanąSurówka z cykorii z olejemSurówka z cykorii z majonezemSurówka z cykorii, jabłek, ogórka kwaszonegoSurówka z cykorii i brusznicSurówka z kalarepy i marchwiSurówka z kapusty białej z olejem i śmietanąSurówka z kapusty białej i jabłek z majonezemSurówka z kapusty białej mieszanaSurówka z kapusty czerwonej z ogórkiemSurówka z kapusty czerwonej z jabłkami i ogórkiemSurówka z kapusty czerwonej z majonezemSurówka z kapusty włoskiej z ogórkiemSurówka z kapusty włoskiej z koncentratem pomidorowym i śmietanąSurówka z kapusty włoskiej z koncentratem pomidorowym i olejemSurówka z kapusty włoskiej mieszanaSurówka z kapusty włoskiej z seleremSurówka z kapusty włoskiej z pomidoramiSurówka z kapusty czerwonej z cebulą i olejemSurówka z kwaszonej kapusty z cukremSurówka z kwaszonej kapusty z olejemSurówka z kwaszonej kapusty z jabłkami z koncentratem pomidorowymSurówka z kwaszonej kapusty z marchwiąSurówka z kwaszonej kapusty z burakamiSurówka z marchwi z chrzanemSurówka z marchwi i jabłekSurówka z marchwi z jabłkami i chrzanemSurówka z marchwi i porówSurówka z marchwi, pietruszki i seleraSurówka z marchwi i świeżego ogórkaSurówka z marchwi i warzyw mieszanychSurówka mieszanaMizeria ze śmietanąMizeria z octemSurówka z ogórków z cebuląSurówka z ogórków i cebuli ze śmietanąSurówka z ogórków i pomidorówSurówka z ogórków i pomidorów ze śmietanąSurówka z kwaszonych ogórków z cebuląSurówka z kwaszonych ogórków z marchwiąSurówka z kwaszonych ogórków w majonezieSurówka z kwaszonych ogórków z jajami w majonezieSurówka z pomidorów z cebuląSurówka z pomidorów i ogórkówSurówka z pomidorów i ogórków ze śmietanąSurówka z pomidorów z sosem musztardowymSurówka z porów z olejem i musztardąSurówka z porów z majonezemSurówka z porów, jabłek i ogórkówSurówka z porów z koncentratem pomidorowymSurówka z czarnej rzodkwiSurówka z czarnej rzodkwi z marchwiąSurówka z rzodkiewek ze śmietanąSurówka z rzodkiewek z twarogiemSurówka z rzodkiewek i zielonej sałaty Surówka z rzodkiewek i ogórków Surówka z rzodkiewek z jajami w śmietanie Sałata zielona z olejemSałata zielona z rzodkiewkami i olejem Sałata zielona z zaprawą z wędzonego boczku Sałata zielona ze śmietaną Sałata zielona z majonezem Sałata zielona z sosem musztardowym Sałata zielona z sosem remoulade Sałata zielona ze świeżym ogórkiem Surówka z zielonej sałaty, pomidorów i ogórków Surówka z selerów i jabłek Surówka z selerów i jabłek w majonezieSurówka z paprykiSurówka z papryki, ogórków i pomidorów Surówka z papryki, zielonej sałaty i pomidorów Surówka z papryki, ogórka kwaszonego i pomidorów w majonezie Surówka z papryki, porów i jabłek Papryka kwaszonaSałatki (normatyw surowcowy na 10 porcji)Ćwikła z chrzanemSałatka z buraków i cebuliSałatka z buraków z jabłkamiSałatka z buraków, jabłek, ogórków kwaszonychSałatka z buraków mieszana ze śmietaną Sałatka z buraków mieszana z sosem majonezowo-musztardowymSałatka z buraków mieszana z olejemSałatka z cebuli z olejemSałatka z cebuli z zalewą pomidorowąSałatka z cebuli ze śmietanąSałatka z cebuli z jabłkamiDynia marynowanaSałatka z zielonego groszku, ogórka kwaszonego i jabłekSałatka z fasolki szparagowejSałatka z fasoli suchejSałatka z kabaczków lub dyni z olejemSałatka z kabaczków lub dyni ze śmietanąSałatka z kalafiorów lub brokułów z majonezem Sałatka z kalafiorów lub brokułów z pomidorami i ogórkiem Sałatka z kapusty białejSałatka z kapusty białej z musztardą Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami i ogórkami kwaszonymi Sałatka z czerwonej kapusty z fasolą Sałatka z selerów Sałatka z selerów i ziemniaków Sałatka ze skorzonery w sosie śmietanowo-musztardowym lubpomidorowym Sałatka jarzynowa z majonezem Sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem Sałatka z ziemniaków, jabłek i selerów Sałatka z ziemniaków i kapusty kwaszonej Sałatka z ziemniaków i cebuli z sosem musztardowymSałatka z ziemniaków i rzodkiewki ze śmietaną Sałatka jarzynowa ze śmietaną i musztardą Sałatka włoska Sałatka jarzynowa z mięsem Sałatka z sera podpuszczkowego twardego Sałatka jarzynowa z rybąSałatka śledziowa Sałatka z wędzonego dorszaPotrawy z warzyw na gorąco (normatyw surowcowy na 10 porcji) Brokuły z wodyBrokuły pod beszamelem Brukselka z wody Buraki ze śmietanąBuraki zasmażaneBuraki z jabłkamiBuraki zasmażane z kwaszonym ogórkami Brukiew zasmażanaBrukiew z marchwiąBrukiew po mazursku Dynia po mazurskuDynia w sosie ogórkowym Dynia zapiekana w sosie pomidorowym Fasolka szparagowa z wody Fasolka szparagowa na kwaśno Groszek zielony Jarmuż zasmażany Jarmuż duszony z mieszanymi warzywami Jarmuż z jabłkami lub pomidorami Jarmuż z jajami lub kiełbasą Warzywa mieszane ze śmietaną Kabaczki z wody Kabaczki z pomidoramiKabaczki faszerowaneKalafior z wodyKalafior pod beszamelemKalarepa zasmażanaKalarepa z marchwiąKapusta biała z wodyKapusta włoska z wodyKapusta biała lub włoska z ziemniakami i mlekiem (parzybroda)Kapusta biała w śmietanieKapusta biała lub włoska na mlekuKapusta zasmażanaKapusta z jabłkamiKapusta biała z pomidoramiKapusta z grochemKapusta czerwona zasmażanaKapusta czerwona z ogórkami kwaszonymiKapusta faszerowana ryżem z grzybami (gołąbki)Kotlety z kapustyMarchew oprószanaMarchew zasmażana z mlekiemMarchew zasmażanaMarchew z fasolką szparagowąMarchew z zielonym groszkiemMarchew zasmażana z kalarepąMarchew po mazurskuMarchew z poramiPapryka po greckuPapryka nadziewana ryżem i warzywamiPory z wodyPory zasmażanePory zasmażane z wędzonkąPory w sosie śmietanowymRzodkiewka duszona ze śmietanąSkorzonera lub salsefia z wodySkorzonera lub pory w sosie pomidorowymSzpinak w sosie mlecznymZiemniaki z wodyZiemniaki tłuczone z mlekiemZiemniaki młode z kopremZiemniaki pieczoneZiemniaki frytkiKotlety z ziemniakówKotlety z ziemniaków i sera białegoPyzy ziemniaczanePlacki ziemniaczaneZapiekanka z ziemniaków i warzyw z jajamiZapiekanka z ziemniaków z jajamiZapiekanka z ziemniaków po nelsońskuPieczarki duszoneFasola sucha z wodyFasola w sosie pomidorowymFasola w sosie karmelowymFasolowe opiekanki (kotlety)Groch na sypkoGroch przecierany (puree)Puree z mączki grochowej VIII. POTRAWY MĄCZNE inż. Jadwiga Celczyńska Podstawowe zasady sporządzaniaCiastaKasze Kasze (normatyw surowcowy na 10 porcji)Kasza gryczana na sypko (danie podstawowe)Kasza gryczana na sypko (dodatek do II dań)Kasza gryczana w kapuścieKasza jaglana ze śliwkamiKasza jaglana z suszonymi grzybamiKasza jęczmienna drobna półsypka (danie podstawowe)Kasza jęczmienna półsypka (dodatek do II dań)Kasza kukurydzana na gęstoKasza manna gęsta rozklejanaKasza perłowa sypka (danie podstawowe)Kasza perłowa sypka (dodatek do II dań)Kluski z płatków owsianychKluski z kaszy manny i seraKnedle z kaszy manny z twarogiemKotlety z kaszy gryczanej z seremKotlety z kaszy gryczanej z warzywamiKotlety z kaszy jaglanej z seleramiKotlety z kaszy jęczmiennej z grzybamiKotlety z kaszy mannyKotlety z ryżu z pomidoramiKotlety z płatków owsianychPęczak z grochemPęczak jęczmienny półsypki (danie podstawowe)Pęczak jęczmienny na półsypko (dodatek do II dań)Pierogi leniwe z kaszą mannąPulpety z kaszy krakowskiejPulpety z kaszy mannyRacuszki z płatków owsianychRisotto z pęczaku i jarzynRyż na sypko (danie podstawowe)Ryż na sypko (dodatek do dań) Ryż ze śmietaną i dżememRisotto z ryżu i grzybów suszonych z warzywami Ryż z cebulą i jajamiRyż z grzybami i jajamiRyż z jabłkamiRyż z pomidoramiRyż ze śliwkami suszonymiRyż zapiekany z marmoladą z jabłekZapiekanka z kaszy gryczanej z seremCiasta (normatyw surowcowy na 10 porcji)BlinyBliny ziemniaczaneKluski kładzione (danie podstawowe)Kluski kładzione (dodatek do II dań)Kluski kładzione z płatków owsianych (danie podstawowe)Kluski kładzione z płatków owsianych (dodatek do II dań)Kluski lub makaron domowyKluski ziemniaczane ze słoniną (kopytka)Kopytka z płatków ziemniaczanychKluski ziemniaczane kładzioneKluski półfrancuskieKluski domowe z jajem i sosem grzybowymKluski domowe z jarzynamiKluski domowe z makiemKluski domowe z jabłkamiKluski domowe z grzybamiKluski mrożone z nadzieniem Knedle ziemniaczane z jabłkamiKnedle ze śliwkami lub truskawkamiKnedle czeskieKnedle nadziewane serem i cebuląKnedle z serem i śliwkamiKluski śląskieMakaron fabrycznyMakaron domowy z sosem pomidorowymMakaron fabryczny z sosem pomidorowymMakaron zapiekany z jabłkamiMakaron z sosem owocowymMakaron zapiekany z kapustą słodkąMakaron zapiekany z kapustą kiszonąMakaron z jarzynamiMakaron zapiekany z jajamiMakaron po włoskuNaleśniki z dżememNaleśniki z seremNaleśniki z serem jako danie kolacyjneNaleśniki z jabłkamiNaleśniki z mąki naleśnikowejNaleśniki z kapustą i grzybamiNaleśniki z ruskim nadzieniemNaleśniki z ryżem i bryndząNaleśniki z nadzieniem z jajNaleśniki z grzybami świeżymiPaszteciki z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą słodkąPierogi z kapustą kwaszonąPierogi z kapustą kwaszoną i grzybamiPierogi z kapustą słodką i grzybamiPierogi z seremPierogi leniwe z ziemniakamiPierogi leniwe z sera białegoPierogi leniwe z płatków ziemniaczanychPierogi ruskiePierogi ruskie z żółtym seremPierogi mrożone z mięsemPierogi mrożone z seremPieróg drożdżowy z kapustą i grzybamiPieróg drożdżowy z kapustą i jajamiPierogi z kapustą i seremPierogi z serem na słodkoPierogi z czereśniamiPierogi z jagodamiPierogi ze śliwkamiPyzy drożdżowePyzy mrożonePyzy z mąki blinowejPyzy z grysiku ziemniaczanegoPyzy pomorskie mrożonePlacki ziemniaczane z grysikuPlacki ziemniaczane z grysiku z cebuląPlacki z mąki blinowejPlacki ziemniaczane z kiełbasąPlacki ziemniaczane z koncentratuPlacki ziemniaczane z koncentratu z cebuląPlacki ziemniaczane z proszkuRacuchyRacuszki z jabłkami lub rabarbaremRacuszki z płatków owsianychZiemniaki puree z płatków ziemniaczanych IX. DESERY inż. Jadwiga Celczyńska Podstawowe zasady sporządzaniaSurówki owocoweKompotyGalaretkiKisieleMusyDesery z mąki i kaszSurówki owocowe (normatyw surowcowy na 10 porcji)Jagody z cukremSurówka z dyniSurówka z dyni i jabłekSurówka z jabłek, dyni i żurawinSurówka z jabłekSurówka z owoców mieszanychSurówka z porzeczek Surówka z rabarbaruSurówka z twarogu z owocamiTruskawki z cukrem lub śmietankąKompoty i galaretki (normatyw surowcowy na 10 porcji)Galaretka z kwaśnego mleka z owocamiGalaretka z kwaśnego mleka bez owocówGalaretka z koncentratu bez dodatkówGalaretka z koncentratu ze śmietanką Galaretka z mleka z galaretką owocowąGalaretka porzeczkowaGalaretka z rabarbaruGalaretka z żurawinGalaretka kakaowaKompot z czereśniKompot z jabłekKompot z owoców mieszanychKompot z owoców suszonych mieszanychKompot z rabarbaruKompot ze śliwekKompot ze śliwek suszonychKompot z truskawek Owoce w galarecie Kisiele (normatyw surowcowy na 10 porcji)Kisiel z czarnych jagódKisiel herbacianyKisiel kakaowyKisiel z jabłek (witaminowy)Kisiel karmelowyKisiel kawowyKisiel z mirabelekKisiel z porzeczekKisiel z rabarbaruKisiel z syropu wiśniowegoKisiel ze śliwekKisiel z truskawek mrożonychKisiel waniliowyKisiel z wiśniKisiel z żurawinKisiel z dyni i jabłekKisiel z dyni i żurawinOwoce pieczone, musy i kremy (normatyw surowcowy na 10 porcji)Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym Jabłka z pianą Jabłka pieczone z ryżemJabłka pieczone z dżememKrem karmelowy Krem cytrynowyKrem kawowyKrem truskawkowyBita śmietana Bita śmietana z owocamiKrem russel do ciastKrem russel kakaowy do ciastMus z dżemu Mus z jabłek Mus z rabarbaruMus ze śliwek Mus z truskawekDesery z mąki i kasz (normatyw surowcowy na 10 porcji)Biszkopt z jabłkamiRolada biszkoptowa z jabłkamiBiszkopt z marmoladąJabłka smażone w cieścieKasza jaglana z jabłkamiKasza jaglana zapiekana ze śliwkamiKasza jaglana ze śmietanąKasza manna z surówką owocowąKasza manna z żurawinamiMus z kaszy manny Mus z kaszy manny z owocamiSurówka z płatków owsianych i owocówRyż ze śmietaną na zimnoRyż ze śmietaną i owocamiRyż ze śliwkami suszonymiRyż zapiekany z marmoladą z jabłekOłatki z jabłkamiPlacek drożdżowyPlacek drożdżowy z czereśniami lub jabłkamiPlacek drożdżowy z seremPascha owocowa (z truskawkami)Krucha legumina z piankąSernikSernik na zimnoPlacek półkruchy z jabłkamiPlacek półkruchy z rabarbaremPlacek ziemniaczano-serowyPlacek półkruchy z seremPlacek z kruszonkąPiernik na sztucznym miodziePiernik bez mioduCiasto piaskoweCiastka kruche wyciskane przez maszynkąPączki Edytowane 9 Lipca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Moim zdaniem, jedna z lepszych książek ze zbiorami receptur gastronomicznych. To właśnie w niej, znalazłem coś, co jadłem, mieszkając w internacie ponad 45 lat temu i mimo poszukiwań, do tej pory nie znalazłem. Chodzi mi o gotowana i mieloną wołowinę, podawaną do ziemniaczków i ostrej surówki w sosem chrzanowym lub musztardowym. Tutaj jest na stronie 544. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Czerwca 2017 A mnie zainteresowal przepis na stronie 406. Kiedys mialam okazje zjesc taki biszkopt z jablkami i chyba byla albo bita smietana albo jakis krem. Nie pamietam ,ale smak pamietam. Moze to jest to. Poczekam cierpliwie, jak bedzie trzeba do nastepnej zimy a zrobie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Czerwca 2017 A mnie zainteresowal przepis na stronie 406. A mnie wiele i czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Aniu, abyś nie czekała do zimy... Myślę, że dodatki komponowane były już przez samą kuchnię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Jezuuuu. Az mi czasy w internacie przypomniały.Jakas szansa na umieszczenie tego dobra w postaci plku *.zip na jakims portalu? Ściąganie po stronie strasznie męczące.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Ściąganie po stronie strasznie męczące Mniej więcej o to chodzi, żeby zatrzymać się tu na trochę dłużej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-553849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lipca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-557943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lipca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-557993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lipca 2017 Źródło: Biblioteka Wędzarniczej BraciDla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14369-rok-1986-%C5%BCywienie-m%C5%82odzie%C5%BCy-w-sto%C5%82%C3%B3wkach-studenckich/#findComment-557998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.