Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu nowy.Jako wkupne podam dwa przepisy na parówki...Obydwa robiłem i wyszły idealnie :D

 

Parówki

 

5 kg wieprzowiny tłustej (lub 4 kg średnio tłustej i 1 kg słoniny)

7 łyżek soli

2 łyżeczki saletry

1 łyżeczka pieprzu mielonego

2 szklanki wody przegotowanej ostudzonej

osłonki z jelit cienkich baranich lub cielęcych ok. 30 m.

 

Bardzo dokładnie wyżyłować mięso oraz słoninę, pokroić w kawałki o boku ok.| 2 cm. Sól dokładnie wymieszać z saletrą, a następnie dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Mięso i słoninę wymieszane z mieszanką peklującą ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Po tym czasie zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o bardzo gęstych oczkach, dodać pieprz i wyrabiać jak ciasto, dodając stopniowo wodę w ilości, jaka zostanie wchłonięta przez masę. Wyrabianie zakończyć z chwilą uzyskania jednolitej kleistej masy. Napełniać ściśle osłonki, przewiązując szpagatem (lub odkręcając), co 10 cm. Obsuszyć przez 15-25 minut i wędzić dymem gorącym ok. l godziny aż do uzyskania jasnobrązowej barwy. Uwędzone parówki zanurzyć we wrzątku na 10-15 minut, wyjąć, oblać gorącą i zimną wodą i ostudzić. Parówki są wędliną nietrwałą.

 

 

Parówki (z mięsa niepeklowanego)

 

4 kg wieprzowiny,

4 kg cielęciny,

2 kg boczku,

20 dag soli,

1 dag pieprzu,

1/2 l wody

40 m jelit baranich lub cielęcych

 

Surowce mięsne wymieszać z solą i dokładnie rozdrobnić w maszynce do mięsa, stosując siatkę o średnicy otworów 3-4 mm, zaczynając od cielęciny, potem dodając wieprzowinę i boczek. Do mięsa cielęcego dodać rozdrobnione przyprawy i stopniowo dolewać zimną wodę. Po jej związaniu wymieszać kolejno z wieprzowiną i boczkiem. Dobrze wymieszanym i spoistym farszem nadziewać średnio ściśle osłonki i poprzez okręcanie formować baloniki o długości 8-10 cm. Końce zwojów przewiązać nitką bawełnianą. Zwoje parówek zawiesić na kijach, osadzać przez 20 minut, wędzić w ciepłym i wilgotnym dymie przez 1-1 1/2 godz., do uzyskania równomiernej jasnobrązowej barwy. Następnie parówki parzyć w temp. 70-80 C przez 10 minut i wychłodzić w powietrzu do temp. poniżej 10°C.

 

Bahus

 

źródło: książki (jakie nie pamiętam)

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/
Udostępnij na innych stronach

... Bahusie ... Twoje przepisy na parówki są extra, (sam robię podobne ale mięso mielę z przyprawami 3X na bardzo drobnym oczku, ... ale baaaardzo dawno już nie robiłem parówek, ... czas najwyższy się za nie zabrać) ...

... jeszcze tylko jako Bahus bądź uprzejmy podać ulubioną "popitkę" do tych smaczności http://chefpaul.w.interia.pl/emotka/drunk2a.gif

 

pozdrawiam serdecznie i Witam w Wędzarniczej Braci

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-551
Udostępnij na innych stronach

Te przepisy nie są moje...pochodzą z dwóch róznych książek. (z jakich nie pamiętam). Natomiast ja je wypróbowałem i polecam. Kiełbasy zawsze zapijam piwem. Moje ulubione to Dębowe Mocne (długo warzone)

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-557
Udostępnij na innych stronach

... :D ... do "Gwiazki" moje ulubione było "Warka Strong", ale na Święta dostałem w prezencie kilka buteleczek "Fischera" i stało się moim "najulubieńszym" ... polecam (dla mnie ma smak wyborny)

... z "używek" Dębowych przepadam za Wódka Dębowa (może być czarna) :)

 

pozdrawiam serdecznie i smakowicie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-558
Udostępnij na innych stronach

Witam!

A, może tak Szanowni Panowie piwko własnej roboty.

Polecam stronkę http://www.browamator.pl tutaj znajdziecie wszystko na temat własnego wyrobu piwa.

Pozdrawiam Bagno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-559
Udostępnij na innych stronach

... Kolego Bagno :D ... wędzonki i wędliny własnej roboty :shock: , winko i nalewki własnej roboty :shock: , przetwory owocowo-warzywne własnej roboty :shock: , czasami nawet chlebek własnej roboty :shock: , (córka własnej roboty - ma tak "paskudny" charakterek jak ja więc raczej mam rację :) :shock: :) ) ... daj się choć piwa napić z Browaru ... :D :devil: :D

 

buziaczki :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-560
Udostępnij na innych stronach

... :D ... do "Gwiazki" moje ulubione było "Warka Strong", ale na Święta dostałem w prezencie kilka buteleczek "Fischera" i stało się moim "najulubieńszym" ... polecam (dla mnie ma smak wyborny)

... z "używek" Dębowych przepadam za Wódka Dębowa (może być czarna) :)

 

pozdrawiam serdecznie i smakowicie

Warke lubie,Fischera znam-zacne,dla mnie dłuuugo królem piwa był Urqel-do czasu ,aż napiłem się Bernard-a

kubki smakowe oszalały! Niestety w Polsce go nie spotkałem,kupuję go w Czechach (tylko kilka razy w roku)

Jest z tym związana fajna historia:będąc w Czechach i kupując piwo zobaczyłem Bernarda-ładna butelka z patentowym zamknięciem,cena dość wysoka w stosunku do innych piw,niepasteryzowane.Spytałem sprzedawczyni (po Polsku-to było prawie na granicy)jaka jest różnica pomiędzy pasteryzowanym a niepasteryzowanym piwem.Bardzo długo się śmiałem,do dzisiaj ,gdy to wspomnę to się śmieję-odpowiedziała mi,że różnica jest taka sama jak między świeżą truskawką a ugotowaną.Myślicie,że nic w tym śmiesznego?

nie jestem w stanie zacytować tą wypowiedź w oryginale,pamiętam tylko,że truskawka to po czesku ,,zahradní jahoda"Ten język jest przepiękny

pozdrawiam

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-569
Udostępnij na innych stronach

Panowie ta sprzedawczyni miała racje. Od dwóch lat robię sam piwo i zaświadczam wam, że piwo własnej roboty ma się tak do koncernowego jak wędliny z supermarketów do waszych domowych wyrobów.Każdy domowy piwowar robi piwo trzymając się starej reguły(woda ,słod, drożdże i chmiel), koncerny o tej zasadzie dawno zapomniały dla nich liczy się tylko jak najwiecej warek w jak najkrutszym czasie. Jeżeli macie możliwość pijcie piwo niepasteryzowane bo tylko ono posiada naturalne witaminy z grupy B(drożdże).Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-587
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Dokładnie tak! Przepraszam za OT, ale warzone w domu piwoto ZUPEŁNIE co innego niż produkty z cyklu "ten koń ma cukrzycę", któymi jeste śmy raczeni przez browary masowe. Jest oczywiście parę małych, pordukujących niepasteryzowane piwo browarków, i już to jest zasadnicza różnica.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/144-par%C3%B3wki/#findComment-1203
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.