DZIADEK Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2008 Temat dodawania wody do mięsa na kiełbasy należało by omówić szerzej, dlatego że nie każde mięso jest wodochłonne i podawane przez nas ilości dodanej wody często dotyczą konkretnego mięsa gdy robimy to na ,,czucie mięsa.''i wynik piszemy jako sprawdzony..Dylemat powstaje wtedy gdy nowicjusz nie potrafi wyczuć mięsa . i w dodatku dostanie mięso takie że tam wcale nie trzeba dodawać wody a zdarza się to najczęściej gdy mięso mamy z jednej sztuki. Uważam że nic się nie stało po prostu błąd w sztuce racjonalnego myślenia. Może pisząc ilość dodanej wody piszmy od do np. 0.5 L do 0,9L w zależności od jakości mięsa . W tym przypadku te 0.5 L wody jest w miarę bezpieczne. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2008 w sumie jak juz tak sie stalo to mozna przeciez jeszcze uratowac miesko,bo 10 kg to troche jest,jak kolega bedzie zainteresowany pomoca smialoprosze pisac.kazda recepture zalecam przed produkcja przesledzic ze dwa razy,abywyeliminowac takie pomylki,konsekwencje czasem moga byc grozne :!: pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2008 Proponuję to "nawodnione" mięso podzielić na kilka porcji i je zamrozić. Potem przy produkcji kiełbaski dodawać małymi porcjami mając na względzie nie dodawanie wody do farszu ponieważ już się znajduje w tym "nawodnionym". I tak powoli zużyjesz to mieso, bo wyrzucić to szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2008 sposob jest banalny,mieso przecedzic na durszlaku aby usunac nadmiar wodyz przyprawami,nastepnie dokupic miesa kl III (golonko) powiedzmy z 2-3kg/10kgktore rozdrobnimy na sitku 4.nastepnie mieso odsaczone z miesem z golonkidobrze "wyrajbowac" - wymieszac pozostawic na 4-5 godz.po tym czasie uzupelnicna smak przyprawy ktore sa w recepturze oraz jezeli trzeba uzupelnic soli dosmaku (farsz nalezy podczas przyprawiania smakowac przezuwajac go i wypluc lubjak kto woli moze zjesc) po doprawieniu odstawic na jakies 2 godz.i po tym czasie nadziewac w oslonki,nie ma mozliwosci aby nie wyszla ,bedzie co prawda odbiegacod receptury ale towar uratowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2008 sposob jest banalny,mieso przecedzic na durszlaku aby usunac nadmiar wody Witam. To jednak dobrze kombinowałem, że gdzieś dzwoni. :smile: Zadzwoniło w durszlaku u mnie w cedzaku. Nie dodzwoniło tylko o dokupieniu mięska :lol: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Marca 2008 Witam Dzisiaj zrobiłem 17kg kiełbasy całorocznej z mojego przepisu i na tą ilość mięska dolałem tylko 1l wody . Tak wyrobiłem mięsko że praktycznie nie odpadało od dłoni . Mięsko mieszałem mieszałką dwuręczną Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.