Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dodawania wody do mięsa na kiełbasy należało by omówić szerzej, dlatego że nie każde mięso jest wodochłonne i podawane przez nas ilości dodanej wody często dotyczą konkretnego mięsa gdy robimy to na ,,czucie mięsa.''i wynik piszemy jako sprawdzony..Dylemat powstaje wtedy gdy nowicjusz nie potrafi wyczuć mięsa . i w dodatku dostanie mięso takie że tam wcale nie trzeba dodawać wody a zdarza się to najczęściej gdy mięso mamy z jednej sztuki. Uważam że nic się nie stało po prostu błąd w sztuce racjonalnego myślenia. Może pisząc ilość dodanej wody piszmy od do np. 0.5 L do 0,9L w zależności od jakości mięsa . W tym przypadku te 0.5 L wody jest w miarę bezpieczne. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

w sumie jak juz tak sie stalo to mozna przeciez jeszcze uratowac miesko,

bo 10 kg to troche jest,jak kolega bedzie zainteresowany pomoca smialo

prosze pisac.

kazda recepture zalecam przed produkcja przesledzic ze dwa razy,aby

wyeliminowac takie pomylki,konsekwencje czasem moga byc grozne :!:

 

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30861
Udostępnij na innych stronach

Proponuję to "nawodnione" mięso podzielić na kilka porcji i je zamrozić. Potem przy produkcji kiełbaski dodawać małymi porcjami mając na względzie nie dodawanie wody do farszu ponieważ już się znajduje w tym "nawodnionym". I tak powoli zużyjesz to mieso, bo wyrzucić to szkoda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30867
Udostępnij na innych stronach

sposob jest banalny,mieso przecedzic na durszlaku aby usunac nadmiar wody

z przyprawami,nastepnie dokupic miesa kl III (golonko) powiedzmy z 2-3kg/10kg

ktore rozdrobnimy na sitku 4.nastepnie mieso odsaczone z miesem z golonki

dobrze "wyrajbowac" - wymieszac pozostawic na 4-5 godz.po tym czasie uzupelnic

na smak przyprawy ktore sa w recepturze oraz jezeli trzeba uzupelnic soli do

smaku (farsz nalezy podczas przyprawiania smakowac przezuwajac go i wypluc lub

jak kto woli moze zjesc) po doprawieniu odstawic na jakies 2 godz.i po tym czasie nadziewac w oslonki,nie ma mozliwosci aby nie wyszla ,bedzie co prawda odbiegac

od receptury ale towar uratowany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30869
Udostępnij na innych stronach

sposob jest banalny,mieso przecedzic na durszlaku aby usunac nadmiar wody

Witam.

To jednak dobrze kombinowałem, że gdzieś dzwoni. :smile:

Zadzwoniło w durszlaku u mnie w cedzaku.

Nie dodzwoniło tylko o dokupieniu mięska :lol:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30894
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj zrobiłem 17kg kiełbasy całorocznej z mojego przepisu i na tą ilość mięska dolałem

tylko 1l wody . Tak wyrobiłem mięsko że praktycznie nie odpadało od dłoni . Mięsko mieszałem mieszałką dwuręczną

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1443-dodatek-wody-do-naszych-kie%C5%82bas/#findComment-30900
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.