Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

binio1111 podrzucił byś jakieś zdjęcie jak masz podłączoną grzałkę? Czy przewody są jakoś ukryte? Jakie przewody wykorzystałeś 1,5 czy 2,5 mm?

U mnie przewód od grzałki leciał by w środku komory (oczywiście potem będzie zabudowy przez drugą warstwę desek) tylko zastanawiam się czy go jakoś ekstra zabezpieczać przed temperaturą czy zwykły przewód da sobie radę. 
A bardziej jeszcze interesuje mnie podłączenie do samej grzałki, czy tam dać na wsówki jak fabrycznie czy bez i lutować...

I jeszcze jedno pytanie, jeśli deski zewnętrze będą w miarę świeże sosnowe, to czy po zmontowaniu kurnika :P wypalać środek palnikiem?

Edytowane przez ElCidX
  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Już nie mogę edytować, orientuje się ktoś czy z tej pompki można wymocować potencjometr? Jakby go wrzucić na przedni panel było by fajnie :)

Kolego, rozbierz to się przekonasz czy można... ;) ;)

Pozdrowionka

[Dodano: 23 lip 2017 - 08:08]

Ty kombinujesz jak koń pod górkę, zamiast sobie ułatwiać, to komplikujesz sobie :) :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Ty kombinujesz jak koń pod górkę

Popieram.

Co ty chcesz opalać palnikiem ? :facepalm:  Deski w środku? :cry:

Przewód/dy do zasilania mam wpuszczone przy samym dnie przez ściankę komory przez rurkę miedzianą . Mam 3x1,5mm na każdą grzałkę (do 2000W spokojnie wystarczy) montowane na wsuwki. (grubsze lepsze - większy zapas - ja mogę w każdej chwili wymienić ;) ) używam jak wędzę potem wyciągam i chowam.   Zasilanie całości i połączenia w mojej mini rozdzielni  to już z 3x 2,5mm. Nad wsuwkami jest blacha - co by niechcący ręką nie złapać ;) . Raczej nie odważył bym się na montaż przewodów na stałe w środku.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Kolego tam nie ma żadnego potencjometru.

Jest zwykłą plastikowa śruba przybliżająca lub oddalająca fragment rdzenia elekromagnesu zmieniając jego siłę,  co ma wpływ na mniejsze lub większe wahnięcia mebran. 

Ja mam z potencjometrem. Jak tylko czujesz taką potrzebę to możesz wyprowadzić potencjometr gdzie zechcesz .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Nie nie mogą ... pompki akwarystyczne za normalne pieniądze wykorzystywane do DG to pompki membranowe a to pokrętło to nie potencjometr ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger , a to na zdjęciach według Ciebie co jest ? Jedna pompka stara druga nowsza , obydwie za rozsądne pieniądze . Nieczęsto zabieram głos , ale jak już się decyduję to raczej wiem co piszę . Pozdrawiam.514cb0725a96b5087142ff575e445780.jpgc52f57440420d64a889de5c2a9dd60eb.jpg6c95eafb47d0889f78d16d6712db12a7.jpg

za normalne pieniądze
:thumbsup: ​ale co tam  :facepalm:  -kto biednemu zabroni mieć bogate wyposażenie  ;) ​albo też - kto bogatemu zabroni  ;) ​- tańsze mają prostsze rozwiązanie - ale też niezawodne - trochę droższe już inne - no  ...  widziałem u znajomego pompkę akwarystyczna sterowaną z aplikacji  :facepalm:  widać że też można  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Muski , mam dużo szacunku dla Twojego poczucia humoru , ale może odpowiedz koledze ElCidX rzeczowo bo "nowy" jest i się uczy . Pożartujemy jak przyjdzie dogodna chwila.

Pozdrawiam Waldek .

dla Twojego poczucia humoru

OK mam dymboksa i zwykłą pompkę akwarystyczną z kompletu - Pompka jest ustawiona na minimum - i nigdy nią nie kręcę - chyba że chcę gęsty dym - co zdarza mi się naprawdę sporadycznie a nie jest to kłopot - drogi kolego - uważam z kilku lat praktyki - bez  potrzeby - ale jak masz chęc i wiedze - rób.  Poza tym pompka nie jest zlokalizowana wewnątrz komory i jest jak ja to mówię na smyczy - na wężyku gumowym .Ale taki sterownik - może być fajny :)  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

A jaka to pompka jest w komplecie z tym dymboksem? 
Wizualnie wygląda na taki: http://allegro.pl/aqua-nova-na-450-napowietrzacz-400l-h-do-akwarium-i6631968119.html
Tylko przemalowany przez nich chyba.

Wizualnie wygląda na taki
na moje oko identyczna - oczywiście z innym logo ;) 

Muskie - to ryba 🙃

i to jest odpowiedź . Nie miej do mnie żalu Muski , ale musiałem . Za dużo wody leje się na Forum , a później śmiejemy się z " młodzieży ".

Serdecznie pozdrawiam Waldek .

Roger , a to na zdjęciach według Ciebie co jest

Potencjometry  kolego ;)

Te z którymi się spotykałem przeważnie miały regulację mechaniczną.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Chyba masz na myśli pompkę napowietrzającą , a nie potencjometr .

Nie miej do mnie żalu Muski , ale musiałem

Nie mam  :D  i dobrze że musiałeś - po prostu napisałem - nie ma potrzeby - ale inaczej  :D  :blush:  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

A jakie są wasze opinie na temat obijania wędzarni blachą od środka? Konieczność czy nie. 
Drewno by zdecydowanie ładniej wyglądało :)

Zwłaszcza jak się zapali od grzałki elektrycznej ;) , pięknie wygląda :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Wiadomo, że na spód blacha pod grzałkę ale na ścianach? Wiem że ze względów użytkowych wygodniej bo łatwiej czyścić.