ElCidX Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lipca 2017 Witajcie, Już od dłuższego czasu czytam forum ale dopiero teraz założyłem konto więc witam was serdecznie Noszę się z zamiarem zbudowania własnej wędzarni elektrycznej, a wraz z wędzarnią również dymogeneratora.Założenia są takie:1. Wędzarnia z drewna, wymiary zewnętrzne około 70 cm x 70 cm x 130 cm (co do wysokości nie jestem jeszcze pewien jak powinna być optymalna).2. Ogrzewana za pomocą grzałki o mocy około 2 kW i sterowana przez termoregulator.3. Termoregulator on/off czy PIP?4. Własnej produkcji dymogenerator najpewniej z rury kwadratowej 10 cm x 10 cm.I teraz moje pytania Ad. 1. Wędzarnia będzie używana przez jedną rodzinę 4 osobową, chociaż pewnie jak wypali to znajdą się inni chętni na wyroby. Jeden wymiar na pewno musi być w okolicach 70 cm szerokości aby w razie W móc ją przecisnąć przez jakieś drzwi, gdy będzie się chciało jesienią czy zimą coś podsuszyć w domu. Nie wiem za to jakiej wysokości powinna być kabina? Często tutaj na forum widzę wymiar 120/130 cm i taki będzie chyba optymalny na jakieś dwa rzędy wędzonek?Od spodu wędzarnia będzie mieć nóżki i z jednej strony kółka aby była bardziej mobilna Dach jednospadowy uchylany na zawiasie do przyjemniejszej obsługi.Drzwiczki z przodu jednoczęściowe o jak największej powierzchni aby było wygodniej operować wędzoankami.Ad. 2.Co do grzałki czy lepiej kupić jakąś gotową czy kupić jakiś sprzęt i rozbierać?Myślałem o wykorzystaniu termowentylatora, ciężko tylko dostać jakaś konstrukcję mniej plastikową ale z tego co znalazłem to na przykład to: http://allegro.pl/grzejnik-z-wentylatorem-termika-ogrzewanie-prl-i6890069979.html#thumb/1Albo samą grzałkę, jest kilka modeli z pralek na allegro pojedynczych, ale po czytaniu wątku o termoregulatorach kilka osób podrzuciło pomysł aby wykorzystać grzałkę z podwójną: http://allegro.pl/grzalka-gorna-piekarnika-amica-gwarancja-24mies-i5544523236.html#thumb/2I zrobienie układu w którym ręcznie wyłączamy grzałkę, tak aby obie działały tylko przy rozgrzewaniu wędzarni, a słabsza do podtrzymywania ciepła.Zaletą samej grzałki na pewno będzie ilość zajmowanego miejsca.Ad. 3. Termoregulator, i tutaj się zakręciłem czy wybrać zwykły on/off taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=6801088095 Ale wątpliwości pojawiły się po czytaniu forum, bo w połączeniu z grzałką podobno w niektórych przypadkach ma dużą bezwładność.Albo wybrać z któryś regulatorów PIP bardziej polecany jest REX C100, ale można znaleźć też taki ESCO : http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-sterownik-czujnik-i6344377188.html który podobno też dobrze działa, chociaż różnica w cenie jest znikoma (chociaż jeszcze nie orientowałem się w cenach samych sond).Chociaż w przypadku ESCO mamy sondę w zestawie i z tego co przyczytałem na forum odpala konieczność dokupienia przekaźnika (i chłodzenia do niego) jak w przypadku REXa. Jeśli dobrze zrozumiałem tamten wątek.Ad. 4. Dymogenerator i samodzielne wykonanie.Myślałem o wykonaniu dymogeneratora z stalowej rury kwadratowej 10x10 albo 15x15 cm, łatwiejsza w obróbce i tańsza. Kwasówki okrągłe są trochę droższe.Co do samej konstrukcji też nie wiem którą wybrać, czy rurę dymową w górze DG czy na dole, podobno są zwolennicy obu rozwiązań tylko które jest lepsze?W zasilaniu górnym za zaletę uważał bym oddalenie od źródła ciepła, brak problemów z rurką od pompki.Zrobienie popielnika to opcja czy konieczność, widziałem sporo konstrukcji w których go nie było, czy w takim przypadku nie trzeba przypadkiem ingerować w DG podczas wędzenia, powiedzmy 6 godzinnego?Czy wysokość samej rury zasypowej ma jakieś znaczenie w działaniu DG? Najczęściej widać rury od 30 do 50 cm.Pompka tu raczej problemów nie będzie, byle była by jakaś o wydajności 300-500 l/min i potencjometrem.Na początku myślałem o DG który był by w środku wędzarni (na przykład jakaś kuchenka i na niej patelnia, takie pomysły też widziałem na forum) wtedy taka kuchenka/grzałka mogła by służyć od razu jako ogrzewanie. Ale chciałem ograniczyć konieczność otwierania drzwi aby kontrolować pracę układu. Stąd pomysł o zewnętrznym DG.Ale się rozpisałem Zaraz porobię jeszcze rysunki poglądowe co do mojego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) wymiary zewnętrzne około 70 cm x 70 cm x 130 cmWymiary zewnętrzne - a jakiej grubości ścianki dasz? jeżeli będziesz miał we wnątrz 65cm to powiesisz obok siebie 4 szynki 1.2/1,5 kg lub 5 polędwic. wysokość 130 - ok. Grzałka za 35zł - 2000W+900W od kuchenki elektrycznej - podwójna (jakaś amica) . Grzałki z pralki nie możesz użyć - ona przecież pracuje/ chłodzona jest wodą . Na powietrzu spalisz momentalnie.Kółka proponuję 4 szt, i to kręcone = wygoda po ok 14-22zł szt (w zależności od wielkości).Co do dymogen. nie pomogę - dostałem gotowca i modernizowałem. Musisz prześledzić temat Rogera o dymogeneratorach.Sterownik z PID (nie PIP ) Ja mam bez, ale teraz kupiłbym z . Polecam stery ESCO (bo mam i działa ) Edytowane 20 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Super rysunek poglądowyhttp://i.imgur.com/CWU5yfr.pngŚcianki 2/2,5 cm zależy co znajdę u siebie ewentualnie w Brico albo na mieście, rama pewnie robiona z łat.Ma jakieś znaczenie na jakim planie będzie zbudowana wędzarnia czy może to być prostokąt bez problemu?Co do kółek to jednak dwa z jednej strony aby móc jeździć po cięższym terenie, nie wszędzie jest kostka :P A akurat na podwórku mam wysypany kamień.A tak PID Coś mi się pokićkało że ten ESCO działą na tej samej zasadzie co REX, ale jednak tak nie jest. No więc raczej padnie na tego REXa.W przypadku dymogeneratora z górnym kanałem też trzeba coś podstawiać na skropliny? Czy osadzają się po prostu na dnie?Co do DG to taki wpadł mi w oko: https://www.youtube.com/watch?v=VfAkb3ARuss Z tego co pamiętam binio1111 masz dymboxa, tam jest popielnik jakiś?I jeszcze naszło mnie pytanie odnośnie sondy, czy jest sens dawania dłuższej sondy z 20 centymetrów zamiast takiej krótkiej która będzie wystawać w środku z 5 centymetrów? Edytowane 20 Lipca 2017 przez ElCidX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lipca 2017 Piękny brązowy kolor? Powinień być czerwony. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lipca 2017 O którym kolorze mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lipca 2017 O tym z chmurki 3:19 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Tak mam dymboxa (przerobionego) - w dymogeneratorach tego typu nie potrzeba żadnego rusztu. Eksperymentowałem z i bez. - Wole bez . Co do sondy - wpuszczam czujnik temp na kablu od góry na wysokość górnych kijów. Oprócz tego mam termometry elektroniczne z sondą wkładane w drzwi i w plecy komory. Co do grubości ścianek , to robisz jedną warstwę tylko ? Nie będzie deska - pustka - deska? trochę chłodna ta komora ( na zimę to już w ogóle)Drewna szukaj na tartakach i składach drewna lub sklepach z boazerią i takimi tam- w sieciówkach jest drogie. Edytowane 20 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lipca 2017 A dużo popiołu zostaje po wędzeniu?W przypadku dolnego kanału "miał bym" obawy o to że przy dużej ilości wsadu i dokładania mogło by po prostu zatkać rurki.Wydaje mi się, że górny kanał będzie bardziej bezpieczny, chociaż może wyglądać mniej estetycznie bo generator będzie musiał być względnie nisko przy wędzarni. No i ciekawe czy przy takim rozwiązaniu też trzeba go przechylać w stronę wędzarni ze względu na skropliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiencek84 Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lipca 2017 Co do DG to proponuję kupić u sprawdzonego sprzedawcy, bo później będziesz się tylko wku.... ł. Według mnie to najważniejszy element wedzarni. Mam DG od tego sprzedawcy tylko inny model, i nie byłem zadowolony, bo oferuje pompki bez regulacji, co skutkuje bardzo dużą temperaturą spalania się wiurek, jak i ilości potrzebna w procesie wedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lipca 2017 Wydaje mi sięKolego nie sugeruj się tym co Ci się wydaje jak nie masz wiedzy i doświadczenia z dymogeneratorami. Napisałem Ci , żebyś przejrzał wątek kolegi Rogera o dymogeneratorach - masz tam kopalnię wiedzy. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Lipca 2017 Masz na myśli ten wątek? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5945-dymogenerator-by-roger/Obczaję. Szkoda że grafiki nie działają :mellow: Znalazłem jeszcze stronę: http://roger.info.pl/page1.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zastanów się nad zmianą kierunku nachylenia dachu. W tym układzie przy większym deszczu, woda z dachu będzie się lała na Twoje ręce, a i przy silniejszym wietrze na dymogenerator. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zwróć uwagę - na to czy masz mieć wylot dolny z DG czy chcesz Górny - jak zamontujesz do wedzarni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Lipca 2017 waro58 wędzarnia raczej nigdy nie będzie stać w jakimkolwiek deszczu, czy w domu czy na działce mam sporo zadaszeń pod którymi może sobie bezpiecznie stać Muski po przewałkowaniu tematów o DG chyba jednak zdecyduje się na dolny ze względów zdrowotnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lipca 2017 na dolny ze względów zdrowotnychWięc jednak warto było poczytać . A tak byś zadawał pytania - czemu teak a nie inaczej . Pomyśl jeszcze o polepszeniu izolacyjności komory. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Lipca 2017 Muski po przewałkowaniu tematów o DG chyba jednak zdecyduje się na dolny ze względów zdrowotnych przewałkuj jeszcze o wędzarniach - masz tutaj kopalnie wiedzy i bardzo różnych doświadczeń Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) Z izolacyjność zrobi się w przyszłości.A mam pytanie odnośnie samej komory. W temacie właśnie o wędzarniach jest wzmianka o dolnym dojściu powietrza, jednak jak patrzę na realizację tutaj na forum to raczej rzadkość, z tych co mi się rzuciły w oczy to kolega binio1111 ma dwa wloty z tyłu. i jeszcze rozterka odnośnie wywietrzników, w temacie jest wzmianka że powinny być po obu stronach zadaszenie:Ale w moim przypadku to jeśli robić dwa wywietrzniki to jeden od frontu a drugi z tyłu? Czy wystarczy jeden z boku na wyższej ściance tak jak jest na rysunku. Edytowane 21 Lipca 2017 przez ElCidX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiencek84 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lipca 2017 Kolego drogi sprawa wedzarni elektrycznych to troszkę co innego niż wedzarnie opalane drewnem. Zrób wedzarnie jak radzą koledzy, brak dostawy świeżego powietrza w tych wedzarniach skutkuje kwaśnymi wedzonkami, a tego pewnie nie chcesz. Po 2 to jeśli nie masz dobrej cyrkulacji powietrza w komorze to, a ujrzysz cały proces suszenia,wedzenia i pieczenia. Co do komory to zrób ja od razu ocieplana. Bo ciepła komora to wspaniałe wedzonki.Co do wylotow dymu to możesz zrobić otwory z jednej strony, nie przeszkadza to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lipca 2017 Mam 2x doprowadzenie powietrza z tyłu, ale i w dnie , gdyż wędzarnia stoi teraz na palenisku i używam dolnego napowietrzania - lepsza cyrkulacja i równiejszy rozkład temperatury. (powietrze wpada pod grzałkę i równomiernie się rozprasza) Powietrze musisz doprowadzić - tak jak kolega wyżej pisał. Musi być cyrkulacja. W innym przypadku nie osuszysz i przykisisz dym = niezdrowe , brzydkie i nie smaczne. Doprowadzić powietrze możesz po 2 stronach (po bokach - jak najniżej) najlepiej chyba jednak gdy jest centralnie na środku w dnie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lipca 2017 A jak ma się sprawa z wyłącznikami którymi można by odciąć grzałkę kiedy jej nie potrzebujemy.W sieci spotykam się z spornymi opiniami że takie wyłącznik nie ogarnie grzałki 2kW.https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/gniazda-wtyczki-akcesoria/przelaczniki-wylaczniki/wylacznik-kn3b-elgotech,p268642,l1060.htmlJakieś doświadczenia, własne przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiencek84 Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Lipca 2017 nie potrzebny Ci wyłącznik grzałki,robisz to sterownikiem .Jak coś to załóż sobie wyłącznik główny napięcia może być to włącznik do światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Lipca 2017 Problem polega na tym, że będę miał dwie grzałki i fajnie by było gdybym miał możliwość odłączenia tej mocniejszej jak już osiągnę wymaganą temperaturę i warunki atmosferyczne będą sprzyjające http://i.imgur.com/qAh4nCr.pngZnalazłem też takie proste wyłączniki ale nie takie ładne na 16A. A dlaczego takie a nie zwykłe elektryczne jak w rozdzielniach. Ze względów estetycznych te będą ładniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Kolego każdy włącznik ma podaną obciążalność styków (jak za słaby to po kilku wyłączeniach pod obciążeniem upalisz styki) Musisz szukać takich wyłączników (nie ważne duże/małe , które mają obciążalność styków min.16A/230V wtedy pochodzą pod grzałką.(no w granicach rozsądku - kłania się prawo ohma) Ja mam właśnie tak jak Ty chcesz zrobić. Sterownik włącza zasilanie na grzałkę , dalej mam 2 odejścia poprzez wyłączniki do gniazdek. Każda grzałka ma swój kabel ,gniazdko i wyłącznik. Mogę włączać je niezależnie. (wygodne)Jeżeli chcesz użyć mniejszych(słabszych) włączników , to możesz je dać ale tylko z przekaźnikiem - użyjesz je wówczas w obwodzie sterującym (małe obciążenie styków)Ps. Mam prawie identyczną grzałkę tylko całą płaską bez odgiętych końcówek(wygodniejsze w montażu) - 2000W+900W Edytowane 22 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElCidX Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Ok przyjąłem do wiadomości. A co masz na myśli pisząc " dalej mam 2 odejścia poprzez wyłączniki do gniazdek" U siebie myślałem aby zrobić to tak, chyba dobrze myślę:http://i.imgur.com/bA26sgg.pngten schemat dotyczy samych wyłączników w którym miejscu, bo samo podłączenie do zasilanie to coś takiego znalazłem i chyba jest prawidłowe:http://obrazki.elektroda.pl/8909231000_1319911457.jpgW którymś temacie już gdzieś widziałem jak ktoś podłączał cały układ ale nie potrafię zlokalizować. Edytowane 22 Lipca 2017 przez ElCidX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Lipca 2017 Dokładnie tak jak masz na swoim schemacie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.