Andrzej D. Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 3 Lutego 2008 Tier, czyli tak jak jest podane na stronce, a czy to znaczy że przed dodaniem podpuszczki do mleka należy podgrzać mleko do takiej temperatury czy można pominąć pasteryzację? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 3 Lutego 2008 Andrzej - wszystko zależy jaki serek robisz. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 3 Lutego 2008 BonAir zamierzam zrobić oscypki, to chyba na początek będzie najodpowiedniejsze, a swoją drogą to gdzie można kupić takie oscypiorki jak twoje :grin: ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 4 Lutego 2008 Właśnie oglądałem swoje serki, wydaje mi się że będzie dobrze,jeden nabiera już żółtej skórki, a drugi /gouda/ dalej zażywa solankowego moczenia,kurcze dlaczego tak długo trzeba czekać na degustację :wink: Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 4 Lutego 2008 gdzie można kupić takie oscypiorki jak twoje Oscypiorka kupiona była na targu w Zakopanem. Tym "pod wiaduktem", przy kolejce na Gubałówkę. Były dostępne trzy typy oscypiorek: - na dwa małe oscypki (70zł) - srednia (taka jaką mam) - 60zł - i duza - ceny nie pamietam pozdrawiam Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 5 Lutego 2008 /gouda/ dalej zażywa solankowego moczenia,Witaj zezo, niestety, przez kilka ostatnich tygodni nie mogłam śledzic forum i dopiero dzisiaj, w trakcie nadrabiania zaległości, trafiłam na Twoje pytanie dotyczace długości solankowania GOUDY. Nie wiem, z jakiego przepisu robiłeś ser, ale w przepisach anglojezycznych jest mowa o 3 godzinach moczenia w roztworze soli nasyconym, w temperaturze bliskiej zera. Podaje link: http://www.geocities.com/Heartland/Cottage/1288/hard/gouda.htm . Tłumaczenie tego tekstu na jezyk czeski znajdziesz tu: http://jaknato.webpark.cz/html/Gouda.html Osobiscie nie robiłam goudy ale inne przepisy z tych stronek, wypróbowane przeze mnie, sa świetne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 5 Lutego 2008 EAnna napisała w przepisach anglojezycznych jest mowa o 3 godzinach moczenia w roztworze soli nasyconym, w temperaturze bliskiej zera.Ojojoj a ja zaserwowałem mojemu serkowi 72 godziny moczenia :sad: :sad: trudno już po fakcie, zobaczymy co wyjdzie po takiej długiej solnej kąpieli :sad: Osobiscie nie robiłam goudy ale inne przepisy z tych stronek, wypróbowane przeze mnie, sa świetne.Droga Aniu jak ja cię proszę daj jakiś sprawdzony sposób na dobre serki :wink: tak się w życiu złożyło że pewne języki są mi bardzo obce, a uparłem się że będę produkował sobie serki, rodzina się ze mnie śmiej, patrzą jak na wariata :lol: :lol: a ja nic tylko mleko, podpuszczka, pasteryzacja, ociekanie i inne zwroty, ostatnio będąc na zakupach w hipermarkecie to żonka poszła na alkohole a ja po garnkach chodziłem :lol: :lol: co się ze mną dzieje ? Będę bardzo wdzięczny. pozdrawiam[/i] Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 5 Lutego 2008 daj jakiś sprawdzony sposób na dobre serkiZEZO, jak już było powyżej przez kolegów zadymiaczy sugerowane, czytaj sobie powoli ale systematycznie (a nawet wielokrotnie, ponieważ przy drugim czytaniu lepiej widzimy szczgóły, a jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach) interesujace Cię dyskusje na forum w dziale "Sery domowe i inne wyroby nabiałowe" ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30 ), oraz artykuły na stronie głównej w zakładce (brązowy pasek) "Sery domowe, masło i nabiał"( http://www.wedlinydomowe.pl/ ). ja po garnkach chodziłemJuż widać, że jesteś chłopie trafiony i zatopiony. Ale my wszyscy tutaj uwielbiamy ten stan. :lol: :lol: :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 5 Lutego 2008 lepiej nie pytaj bo będziesz serki do końca życia robił :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-28369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 9 Marca 2008 tak tu piszecie w Kolo Macieju o oscypkach i serach domowych a ja tydzien temu mialem ogromna przyjemnosc zjedzenia bialego sera uwedzonego. Kostka bialego sera, z zewnatrz kolor brazowy, minimalna ilosc przypraw, ser byl suchy i baaaardzo dobry. Czy ktos wie jak cos takiego zrobic? Na bazie jakiegos lepszego sera z sklepu ... na razie. jesli gdzies to bylo to przepraszam ale nie udalo mi sie namierzyc takiego watku. Pozdrawiam wszystkichKuba- poczatkujacy Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-30793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 9 Marca 2008 QUBUS u mojej rodzinki na wsi czasami a zwłaszcza na święta wielkanocne robi się twaróg suszony nad blachami kuchni kaflowej. Być może da się to zrobić w wędzarni, lecz z tego co wiem to jest proces długotrwały i chyba wymaga temperatury około 50 stopni. Kiedyś moja mama suszyła taki ser w kuchence gazowej ustawiając piekarnik elektryczny na 50 stopni z termoobiegiem i na lekko uchylonych drzwiczkach. Warunkiem jeszcze jednym jest dobrze odciśnięty twaróg, ale przypuszczam że da się to zrobić w wędzarni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-30794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 13 Marca 2008 Witam! Mam pytanie odnośnie linku podanego przez papcia. Na czeskiej stronie jest fajny poglądowy filmik o zrobieniu sera twardego w domu. Jest tam wiele ciekawostek, polecam! http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć tekst który się pojawia w filmiku około 1min i 7s Chodzi mi o to co jest napisane na ekranie i co mniej więcej mówi ten człowiek. Bo niestety z czeskiego nie znam w ogóle, choć inne rzeczy jestem jeszcze w stanie rozszyfrować tak tego ni w ząb. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 13 Marca 2008 Marku nie wiem czy dosłownie " Do 1 litra pasteryzowanego mleka o temperaturze 23 stopni celsjusza wsypać zawartość torebki /saszetki/ ,dobrze wymieszać /rozbełtać/i pozostawić w cieple na 16 do 20 godzin." Na stronie www.milcom-as.cz jest podana i możliwośc kupienia suszone śmietanowe,jogurtowej i kefirowej kultury po 30 koron za 1 opakowanie 1 litrowe / to taka chyba podpuszczka?/ .Nie wiem czy pomogłem ale się starałem,mimo ,że dziś 13 i wieje halny :wink:na stonie ;Zawod Tabor iprodej pro dom.vyrobu Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 14 Marca 2008 Witam. / to taka chyba podpuszczka?/ No nie... Kultury bakterii dodaje się do schłodzonego po pasteryzacji mleka po to, żeby były w nim bakterie odpowiedzialne za późniejsze dojrzewanie sera. Podpuszczkę dodaje się (tak jak ja filmie) później (w tym wypadku to są te "precyzyjnie" dozowane krople). Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 14 Marca 2008 Dzięki panowie.Nie orientuje sie ktoś może gdzie można dostać takie kultury bakterii i czy w ogóle można w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 14 Marca 2008 Można. Sprzedaje "Unico"-Łomża ( tel. 0862189383 ) i mam jeszcze jeden punkt, lecz nie mam przy sobie telefonu i danych firmy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 14 Marca 2008 Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć tekst który się pojawia w filmiku około 1min i 7s Chodzi mi o to co jest napisane na ekranie i co mniej więcej mówi ten człowiek.W skrócie: 10l krowiego mleka pasteryzuje w kapieli wodnej do temp. 71,7st.C., chłodzi do temp. 33st mieszając. Następnie dodaje wcześniej przygotowaną zaprawę kultur śmietanowych oraz 3-5ml chlorku wapnia. Po dokładnym wymieszaniu odstawia na 45 min. Przegotowaną wodę wychładza w lodówce i do chłodnej dodaje 6-7ml podpuszczki w płynie. Mówi, że na 10l mleka potrzeba 30 kropli. Miesza starannie przez minute i odstawia na 45 min do godziny utrzymując temperaturę 35 do 37 st. C. Po tym czasie kroi w kostki i odstawia na dalsze 35 do 45min. W tym czasie temp. nieznaczenie podnosi metodą dolewania ciepłej wody w miejsce odlanej serwatki ale nie wiecej niż 41 st.C. Zaprawa z kultur śmietanowych: 1l mleka pasteryzowanego schłodzic do 23 st.C., dodac saszetkę bakterii i starannie wymieszać. Trzymac w cieple 16 do 20 godzin. Za część tłumaczoną ze słuchu nie mogę gwarantować w 100%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 16 Marca 2008 Witam wszystkich wielbicieli serów i nie tylko.Widzę, że forum kwitnie,ale ja nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów od 2006 r.Wybaczcie.Bawię się trochę serami.Właściwie to się uczę. Takie forum dla mnie to wielki skarb!!! Ja mam kózki i z ich mleka staram się dogodzić rodzinie. Chętnie z wami poduyskutuję.Pozdrawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 16 Marca 2008 Ela, Witam Pochwal się swoimi serkami kozimi. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 16 Marca 2008 Witaj Ela na forum.Kozie mleko to skarb; sery z niego zrobione uchodza za rarytasy. Jeżeli masz w dodatku własne mleko, możesz poeksperymentować; mam nadzieję, że pochwalisz się ich wynikami. Przy okazji podzielę się z Tobą i forumowiczami informacją, która może sie przydać. Otóż mleko po udoju posiada właściwości bakteriobójcze i zachowuje je przez około 24 godziny pod jednakże jednym warunkiem: musi być bardzo higienicznie pozyskiwane i szybko schłodzone do tem. poniżej 5 st.C. W tych warunkach zawartość bakterii w mleku po dobie jest niższa niż w czasie udoju. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 16 Marca 2008 Witram,Już was lubię.Dzięki za informaję, napewno wezmę je pod uwagę.Mam niewielkie stadko.Na dzień dzisiejszy jest to 4 matki z małymi.Warunki nie pozwalają mi na chodowlę większą jak 6 mamusiek.W zachodniopomorskim kozy to rzadkość, więc uczę się sama metodą prób i błędów.Jednakże nic się nie marnuje, bo nawet jeśli nie wyjdzie to moje świnki wietnamskie zajadają to strasznie mlaskając.Myślę, żę będę tu stłym bywalcem .Pozdrawiam. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 16 Marca 2008 Witam Ela zapewne wiesz jaki masz skarb jeżeli chodzi o serki kozie ? Sery kozie zalicza się do grupy produktów spożywczych o wysokiej wartości odżywczej . Ich wartość odżywcza polega nie tylko na zawartości wysokowartościowych składników pokarmowych lecz także na bardzo wysokiej ich przyswajalności przez organizm ludzki . Białka serów kozich zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy , których organizm nie może wytworzyć lecz wchłania z pożywienia . Sery kozie zawierają również witaminyA,D,E jak również witaminy B i C . Sery kozie są najbogatszym źródłem wapnia . Wszystkie te dobrodziejstwa które są w mleku i serach kozich otrzymuje się wtedy gdy kozy są wypasane na n naturalnych pastwiskach . Może się przydać www.zielonakoza.org. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 17 Marca 2008 Fajna stronka.U mnie bardzo podobna historia, tyle, żę krótsza i w wersji mini.Cały "dół" Polski to rozwój hodowców kóz.Ja taka trochę odosobniona i daleko.W tym roku po wielkich trudach udało nam się zakupić porządnego kozła.Rasa mięsna afrykański-burski.Kózki mam mieszane i widzę, że z nich najlepszy porzytek.Doję narazie jedną,reszta jeszcze z maluchami. Więc mleka niewiele ok 2 litry dziennie. Ale oczywiście doceniam jego wartość.Nasz trzylatek-od urodzenia ATS i skaza białkowa.Po rezygnacji z pediatry i mimo wyraźnych zakazów podania mleka koziego, zrobiliśmy to na własną rękę.Od 8-go miesiąca życia Grześ wciąga wszystko kozie i zdrów jak rybka.Czasem przytrafi mu się katar, z którym sobie radzi.Właśnie popijam swój jogurcik.Pozdrawiam. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 17 Marca 2008 Elu . I właśnie o to chodzi . Czyli mleko zadziałało . :lol: Jeszcze jak dołożysz kiełbaski , wędzonki i inne pyszności swojego wyrobu to będzie super . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 17 Marca 2008 Plan tegoroczny to serowarnia i wędzarnia.Może się uda. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/10/#findComment-31265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.