Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Lessa w lodowce to chyba raczej nic nie wyjdzie, dobra metoda jest wyniesc ser do jakiejs piwnicy z okienkiem i tam go dopieszczac co kilka dni. Napewno po 2-3 tyg. byl by super!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4752
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Znalazłem coś takiego, przeczytajcie to co pisze Wielki_B

 

Ciekawy artykuł o produkcji serów. Myślę, że znawcy tematu wypowiedzą się.

 

http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-62730.html

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4761
Udostępnij na innych stronach

wykonałem dziś produkt w/g receptury przysłanej mi z podpuszczką oraz końcówkę wykorzystałem z poprzedniego przepisu. Poniżej cały dzisiejszy cykl:

Podpuszczke 10gram rozpuszczamy w 250 ml wody.Wlewamy do garnka 50 litrów mleka krowiego, podgrzewamy do 37 stopni ( ja podgrzałem do 38,5 i zestawiłem z pieca). Z rozpuszczonej już podpuszczki odlewamy 50 ml i to trzeba wlać dociepłego mleka dokładnie je wymieszać. Na 10l mleka użyłem 10 ml podpuszczki pozostałą przechowuje się w postaci płynnej np. w kuchni. Istotne jest zachowanie proporcji przy rozpuszczaniu.Garnek należy okryć kocem żeby utrzymać temperaturę.Po około 15 minutach odkrywamy i sprawdzamy czy mleko jest ścięte, jeśli tak to trzeba dokładnie rozmieszać i zostawić na 10 minut aż ser osiądzie na dnie. Sprawdziłem po 20 minutach było ścięte i pozostawiłem po zamieszaniu na ok. 30 minut.Potem odlać jak największą ilość serwatki, bez sera. Ser wytrzepujemy do zwykłej tetrowej pieluchy, następnie wiążemy końce pieluchy i wieszamy ją np. na kiju,żeby dokładnie obciekł z serwatki.Kiedy z sera przestanie kapać, można spożywać. Dalej gotowy ser pociąłem na 3 porcje, wkładałem kolejno do garnka z ciepłą wodą, ser się ogrzał i stał się miękki. W dłoniach uformowałem kształt wrzeciona, wyciskając z niego wodę. Następnie ser zatopiłem w słonej wodzie, tyle soli że lekko się unosi, pozostawiam na 12 godzin. Mam zamiar go uwędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4768
Udostępnij na innych stronach

Radziłbym pozostawić serki na dłużej w solance, na jakieś powiedzmy 24 godz.

Gdy moje serki pływały krócej, to prawie nie było czuć soli a za to smak twarogu był dominujący, a wydaje mi się, że w tym typie powinno być czuć "słoność".

 

Oczywiście jest to moje skromne zdanie na podstawie wykonanych kilka razy serków "oscypkopodobnych" i Twoje odczucia mogę być zupełnie inne.

 

Mój wczorajszy wyrób też pływa w solance. :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4772
Udostępnij na innych stronach

Dzis otrzymalem zdjecia i przepisy od sprzedajacego podpuszczke oto link do ciekawej strony oraz przepisy ktore otrzymalem. Ciekawym przepisem jest przepis na ser korycki (wlasciwa nazwa to koryciński) ktory jest wyrabiany jakies 20km od mojej miejscowosci, wygladem przypomina ser szwajcarski.

 

http://monki.us/przepisy/przepisy.txt

http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4777
Udostępnij na innych stronach

eee tam... jam nie jest tam zarejestrowany o sobie obejrzałem :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4929
Udostępnij na innych stronach

Sery kol. KIT

 

http://foto.m.onet.pl/_m/ce70f8b3f6eb8c4f727a9182dc86c464,21,19,0.jpg

 

http://foto.m.onet.pl/_m/1dcaa312421ceed19e45d8b83390b7aa,10,19,0.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4930
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wklejenie fotek. To jest album foto za darmo w onecie, kombinacje robił mój młodzieniec i rzeczywiście trzeba było się logować ale jakoś to zmienił a wędzonych serków i tak nie wkleił. Podobno rozmiar nie taki no i nie ma czasu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4934
Udostępnij na innych stronach

W domowych warunkach troche czasu, zalezy jakich narzedzi uzyjesz to wydlubania foremki. Jednak po zrobieniu kilku serkow forma staje sie zbyteczna, prosciej jest formowac recznie serki (moczenie w cieplej wodzie, wyciskanie resztek serwatki, formowanie) i tak ostatecznego ksztaltu moje serki nabraly dopiero jak zapakowalem do siatki wedliniarskiej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4936
Udostępnij na innych stronach

Pytam bo myślę że te foremki to chyba nie są takie konieczne. Pochodzę z rodziny masarskiej mieszkającej na wsi i oprócz wyrobów wędliniarskich mama robiła też ser biały i do wyciskania serwatki i zarazem formowania w trójkąt używała woreczków płóciennych. Jak myślisz czy w tym wypadku też można tak zrobić? Zakupiłam podpuszczkę i mam zamiar tak uformować oscypki tylko w owal. Oczywiście będę je wędzić.
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4937
Udostępnij na innych stronach

Pewnie, pod odcieknieciu serwatki bedzie ladny ser, pozniej tylko ogrzanie w wodzie i formowanie. Mozna tez uszyc z plotna gotowe w ksztalcie oscypka mniejsze "foremki" Mysle ze zdalo by tez egzamin.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4938
Udostępnij na innych stronach

Tak też sobie pomyślałam że to może wypalić. Jak tylko uważe ser to podeśle jakies fotki mam nadzieję z udanego serka i jego formy. a propo tematu sera czy robiłeś kiedyś panir ser indyjski? Super w smaku iłatwy w wykonaniu,łatwiejszy od oscypka i mniej zachodu.
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4939
Udostępnij na innych stronach

W piątek wędziłem swoje kolejne serki, a dzisiaj zajadałem się nimi.

Gdyby jeszcze pół roku wcześniej ktoś mi wspomniał, że będę robić serki, wędzić, to bym go wyśmiał.

Tak było do momentu gdy zobaczyłem serki Tiera, po tej chwili świat już nie był taki sam :wink: . w głowie tylko mleko, podpuszczka , peklowanie i brnę dalej :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4941
Udostępnij na innych stronach

Podam wam przepis na indyjski biały ser. Przepis z gazety wyborczej mam go jakieś 5lat.

5l mleka (najlepiej krowiego)

kwas mlekowy (sklep ze zdrową żywnościa lub supermarkety)

kwasek cytrynowy lub sok z 3-4 cytrym

W garnku o grubym dnie zagotuj odrobinę wody, następnie wlej mleko, przykryj i gotuj, aż zacznie się podnosić. Zdejmij z ognia i powoli, lekko mieszając, dodawaj środek zakwaszający. Kwasu mlekowego potrzeba ok. 2 łyżek , kwasku cytrynowego - ok. 1 małej łyżeczki. Znacznie więcej musisz wziąć soku z cytryny - od paru łyżek do pół szklanki. Kwasu dodawaj powoli i obserwuj mleko - powinno rozdzielać się na serwatkę i dość duże grudki białego sera. Mieszaj ostrożnie, najlepiej przy brzegu garnka, żeby ich nie uszkodzić. Po kilku minutach powinno połączyć się w jedną bryłkę i wypłynąć na wieżch klarownej seledynowej serwatki. Przełóż ser delikatnie łyżką cedzakową na sitko, przyciśnij np. garnkiem z wodą i zostaw na co najmniej godzinę.

Panir można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrażać :!:

duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4942
Udostępnij na innych stronach

Nie, ale w tygodniu mam zamiar zrobic jakis zolty typu gouda (mam kultury starterowe i troche przepisow) ;-)

Cześć Tier!!

Jeżeli masz fajne przepisy to jak możesz wrzuć na forum

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4946
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Niestety sera z tego mleka nie będzie. Kupiłem mleko w sklepie, niby dobre w kartonie po jednym litrze, 3,2 % tłuszczu x 10 kartoników i nic z tego nie wyszło. Podpuszczka nie była wstanie ściąć odpowiednio tego mleka. Nazwy firmy nie podam. To jest chemia a nie mleko. Zamówiłem rano prawdziwe mleko od krowy i zaraz jadę odebrać.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6303
Udostępnij na innych stronach

Takie mleko "KUPNE" nie nadaje sie do niczego, prwada sama chemia a nie mleko. Raz zrobilem troche sera i wyszla z tego jakas papka, a w smaku jakies slodkie, szkoda marnowac podpuszczke...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6305
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wczoraj dostałem podpuszczkę z Allegro, gość podesłał przepisy mailem. Przepisy bardzo konkretne, ale nie mieliśmy czasu na próby. Po świętach będziemy próbować na kozim mleku.

 

Pozdrawiam.

 

Niech dym będzie z wami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6311
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem mleko w sklepie, niby dobre w kartonie po jednym litrze, 3,2 % tłuszczu x 10 kartoników i nic z tego nie wyszło.

Przepraszam za te słowa lecz muszę je napisać; przed jakąkolwiek produkcją należy zapoznać z materiałami teoretycznymi, w których jest napisane, że nie powinno stosować się do produkcji serów mleka pasteryzowanego w temp. powyżej 69 C, a tym bardziej sterylizowanego. Powodem jest zniszczenie przez temp. tzw. miceli kazeinowej.

To jest chemia a nie mleko.

Przykro mi bardzo lecz to jest mleko i nie ma tam żadnej chemii.

A z tego drugiego to powinniem wyjść ser, chyba, że podpuszczka się nie nadaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6329
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.