tier Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Października 2006 Lessa w lodowce to chyba raczej nic nie wyjdzie, dobra metoda jest wyniesc ser do jakiejs piwnicy z okienkiem i tam go dopieszczac co kilka dni. Napewno po 2-3 tyg. byl by super! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 31 Października 2006 Znalazłem coś takiego, przeczytajcie to co pisze Wielki_B Ciekawy artykuł o produkcji serów. Myślę, że znawcy tematu wypowiedzą się. http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-62730.html Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 31 Października 2006 wykonałem dziś produkt w/g receptury przysłanej mi z podpuszczką oraz końcówkę wykorzystałem z poprzedniego przepisu. Poniżej cały dzisiejszy cykl:Podpuszczke 10gram rozpuszczamy w 250 ml wody.Wlewamy do garnka 50 litrów mleka krowiego, podgrzewamy do 37 stopni ( ja podgrzałem do 38,5 i zestawiłem z pieca). Z rozpuszczonej już podpuszczki odlewamy 50 ml i to trzeba wlać dociepłego mleka dokładnie je wymieszać. Na 10l mleka użyłem 10 ml podpuszczki pozostałą przechowuje się w postaci płynnej np. w kuchni. Istotne jest zachowanie proporcji przy rozpuszczaniu.Garnek należy okryć kocem żeby utrzymać temperaturę.Po około 15 minutach odkrywamy i sprawdzamy czy mleko jest ścięte, jeśli tak to trzeba dokładnie rozmieszać i zostawić na 10 minut aż ser osiądzie na dnie. Sprawdziłem po 20 minutach było ścięte i pozostawiłem po zamieszaniu na ok. 30 minut.Potem odlać jak największą ilość serwatki, bez sera. Ser wytrzepujemy do zwykłej tetrowej pieluchy, następnie wiążemy końce pieluchy i wieszamy ją np. na kiju,żeby dokładnie obciekł z serwatki.Kiedy z sera przestanie kapać, można spożywać. Dalej gotowy ser pociąłem na 3 porcje, wkładałem kolejno do garnka z ciepłą wodą, ser się ogrzał i stał się miękki. W dłoniach uformowałem kształt wrzeciona, wyciskając z niego wodę. Następnie ser zatopiłem w słonej wodzie, tyle soli że lekko się unosi, pozostawiam na 12 godzin. Mam zamiar go uwędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 31 Października 2006 Radziłbym pozostawić serki na dłużej w solance, na jakieś powiedzmy 24 godz.Gdy moje serki pływały krócej, to prawie nie było czuć soli a za to smak twarogu był dominujący, a wydaje mi się, że w tym typie powinno być czuć "słoność". Oczywiście jest to moje skromne zdanie na podstawie wykonanych kilka razy serków "oscypkopodobnych" i Twoje odczucia mogę być zupełnie inne. Mój wczorajszy wyrób też pływa w solance. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Listopada 2006 Dzis otrzymalem zdjecia i przepisy od sprzedajacego podpuszczke oto link do ciekawej strony oraz przepisy ktore otrzymalem. Ciekawym przepisem jest przepis na ser korycki (wlasciwa nazwa to koryciński) ktory jest wyrabiany jakies 20km od mojej miejscowosci, wygladem przypomina ser szwajcarski. http://monki.us/przepisy/przepisy.txt http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 5 Listopada 2006 Moja ostatnia produkcja z 10l mleka 1kg sera. http://foto.onet.pl/CSRWbF90AzcDMVFtUmFRZQE2ADUDMQEoVDZbZAdpBD4OY1k+BGRUf1huCjYFOQM_A+VGACNQM1UX4HRlBnAQ== http://foto.onet.pl/W3YFP1J5ATVWZFdrBDdablFmDTgJO1x1BGYAPwdpVG5VOFQzAmIAKw07ATxTZ1ZnVm9WYQg2AQ== Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 5 Listopada 2006 Nie kazdy ma konto na onecie, zeby zobaczyc fotki trzeba je zalozyc, chyba sie nie oplaca. Jak mozesz to podeslij fotki na mejla to wrzuce na swoj serwer. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Listopada 2006 eee tam... jam nie jest tam zarejestrowany o sobie obejrzałem :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Listopada 2006 Sery kol. KIT http://foto.m.onet.pl/_m/ce70f8b3f6eb8c4f727a9182dc86c464,21,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/1dcaa312421ceed19e45d8b83390b7aa,10,19,0.jpg Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Listopada 2006 Dzięki za wklejenie fotek. To jest album foto za darmo w onecie, kombinacje robił mój młodzieniec i rzeczywiście trzeba było się logować ale jakoś to zmienił a wędzonych serków i tak nie wkleił. Podobno rozmiar nie taki no i nie ma czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Listopada 2006 Tier ile czasu zajęło Ci wykonanie foremki i czy jedna sztuka wystarczy do uformowania kilku oscypków? Ile czasu trzeba formować jeden oscypek? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Listopada 2006 W domowych warunkach troche czasu, zalezy jakich narzedzi uzyjesz to wydlubania foremki. Jednak po zrobieniu kilku serkow forma staje sie zbyteczna, prosciej jest formowac recznie serki (moczenie w cieplej wodzie, wyciskanie resztek serwatki, formowanie) i tak ostatecznego ksztaltu moje serki nabraly dopiero jak zapakowalem do siatki wedliniarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Listopada 2006 Pytam bo myślę że te foremki to chyba nie są takie konieczne. Pochodzę z rodziny masarskiej mieszkającej na wsi i oprócz wyrobów wędliniarskich mama robiła też ser biały i do wyciskania serwatki i zarazem formowania w trójkąt używała woreczków płóciennych. Jak myślisz czy w tym wypadku też można tak zrobić? Zakupiłam podpuszczkę i mam zamiar tak uformować oscypki tylko w owal. Oczywiście będę je wędzić. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 5 Listopada 2006 Pewnie, pod odcieknieciu serwatki bedzie ladny ser, pozniej tylko ogrzanie w wodzie i formowanie. Mozna tez uszyc z plotna gotowe w ksztalcie oscypka mniejsze "foremki" Mysle ze zdalo by tez egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 5 Listopada 2006 Tak też sobie pomyślałam że to może wypalić. Jak tylko uważe ser to podeśle jakies fotki mam nadzieję z udanego serka i jego formy. a propo tematu sera czy robiłeś kiedyś panir ser indyjski? Super w smaku iłatwy w wykonaniu,łatwiejszy od oscypka i mniej zachodu. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 5 Listopada 2006 Nie, ale w tygodniu mam zamiar zrobic jakis zolty typu gouda (mam kultury starterowe i troche przepisow) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 5 Listopada 2006 W piątek wędziłem swoje kolejne serki, a dzisiaj zajadałem się nimi.Gdyby jeszcze pół roku wcześniej ktoś mi wspomniał, że będę robić serki, wędzić, to bym go wyśmiał.Tak było do momentu gdy zobaczyłem serki Tiera, po tej chwili świat już nie był taki sam :wink: . w głowie tylko mleko, podpuszczka , peklowanie i brnę dalej :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 5 Listopada 2006 Podam wam przepis na indyjski biały ser. Przepis z gazety wyborczej mam go jakieś 5lat.5l mleka (najlepiej krowiego)kwas mlekowy (sklep ze zdrową żywnościa lub supermarkety)kwasek cytrynowy lub sok z 3-4 cytrymW garnku o grubym dnie zagotuj odrobinę wody, następnie wlej mleko, przykryj i gotuj, aż zacznie się podnosić. Zdejmij z ognia i powoli, lekko mieszając, dodawaj środek zakwaszający. Kwasu mlekowego potrzeba ok. 2 łyżek , kwasku cytrynowego - ok. 1 małej łyżeczki. Znacznie więcej musisz wziąć soku z cytryny - od paru łyżek do pół szklanki. Kwasu dodawaj powoli i obserwuj mleko - powinno rozdzielać się na serwatkę i dość duże grudki białego sera. Mieszaj ostrożnie, najlepiej przy brzegu garnka, żeby ich nie uszkodzić. Po kilku minutach powinno połączyć się w jedną bryłkę i wypłynąć na wieżch klarownej seledynowej serwatki. Przełóż ser delikatnie łyżką cedzakową na sitko, przyciśnij np. garnkiem z wodą i zostaw na co najmniej godzinę.Panir można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrażać :!: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 5 Listopada 2006 A ten ser ma nazwę Panir. :!: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Listopada 2006 Nie, ale w tygodniu mam zamiar zrobic jakis zolty typu gouda (mam kultury starterowe i troche przepisow) ;-) Cześć Tier!! Jeżeli masz fajne przepisy to jak możesz wrzuć na forum Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-4946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Niestety sera z tego mleka nie będzie. Kupiłem mleko w sklepie, niby dobre w kartonie po jednym litrze, 3,2 % tłuszczu x 10 kartoników i nic z tego nie wyszło. Podpuszczka nie była wstanie ściąć odpowiednio tego mleka. Nazwy firmy nie podam. To jest chemia a nie mleko. Zamówiłem rano prawdziwe mleko od krowy i zaraz jadę odebrać. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Takie mleko "KUPNE" nie nadaje sie do niczego, prwada sama chemia a nie mleko. Raz zrobilem troche sera i wyszla z tego jakas papka, a w smaku jakies slodkie, szkoda marnowac podpuszczke... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Właśnie wczoraj dostałem podpuszczkę z Allegro, gość podesłał przepisy mailem. Przepisy bardzo konkretne, ale nie mieliśmy czasu na próby. Po świętach będziemy próbować na kozim mleku. Pozdrawiam. Niech dym będzie z wami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Kupiłem mleko w sklepie, niby dobre w kartonie po jednym litrze, 3,2 % tłuszczu x 10 kartoników i nic z tego nie wyszło.Przepraszam za te słowa lecz muszę je napisać; przed jakąkolwiek produkcją należy zapoznać z materiałami teoretycznymi, w których jest napisane, że nie powinno stosować się do produkcji serów mleka pasteryzowanego w temp. powyżej 69 C, a tym bardziej sterylizowanego. Powodem jest zniszczenie przez temp. tzw. miceli kazeinowej. To jest chemia a nie mleko.Przykro mi bardzo lecz to jest mleko i nie ma tam żadnej chemii. A z tego drugiego to powinniem wyjść ser, chyba, że podpuszczka się nie nadaje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro83 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Witam wszystkich smakoszy serówChciałbym Wam zaoferować podpuszczkę w proszku. Jeśli ktoś był by nią zainteresowany to proszę o kontakt mailowy maro83@poczta.fm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/4/#findComment-6368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.