tier Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Czy ktos wie moze co to jest zakawas, ktory dodaje sie do wyrobu, np. sera korycinskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 4 Stycznia 2007 myślę że akurat tu chodzi o zsiadłe mleko Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Hm to pewnie od tego ten ser jest taki "gorzki" ;-) bo troche zajezdza taka serwatka ala twarog. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Pierwsze próby za nami-ser "oscypek" wyszedł za pierwszym razem. Podpuszczka i przepisy z Allegro od wspomnianego wcześniej Stanislawa32-przesyłka terminowa, przepisy też, podpuszczka aktywna i wydajna. Robiliśmy, jak pisałem wcześniej, na mleku kozim-mleko pasteryzowane, ostudzone do 34 st., zakwasik (własny jogurt ), podpuszczka i po 20 min skrzepik jak złoto. Bardzo łatwo się odciskał i formował, po 12 godz. kąpieli w 10% solance teraz obsycha a jutro do wędzareczki ( razem z karpikiem ). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Serek wyszedł luksio, teraz tylko trzeba dopracowac szczegóły ( stężenie solanki, dojrzewanie, kształt itp. ), ale kierunek jest " jedyny słuszny". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Kupiłem dzisiaj prawdziwe mleko od krowy. Podpuszczkę zamówiłem wcześniej dziś rano była w skrzynce. Podgrzałem dokładnie 38-39 stopni, wlałem roztwór z 5g do 5l mleka, zaczęło się ścinać uważałem że za mało wychodzi sera więc jeszcze pół łyżeczki rozpuściłem i dolałem. Przede wszystkim witam, bo to mój pierwszy post na tym forum (ciekawe, że akurat w temacie serów :lol: ). Z tego, co pamiętam z moich dawnych studiów, a pamiętam niewiele :wink: więc mogę się mylić, to enzymy w trakcie działanie nie 'zużywają się', tzn, że taki jeden enzym przyczepia się do cząsteczki, którą ma zmienić, zmienia ją, potem się odczepia i przechodzi do następnej... itd. Nie jest więc tak, że podpuszczki jest za mało i ser nie wyjdzie, czy tam skrzep się nie wytworzy, tylko że może to trochę dłużej trwać. Co widać po opisach - niektórzy chcialiby skrzep mieć już po kilku minutach, kto inny zostawiał to na pół godziny... Efekt, jak podejrzewam, ten sam... I tylko mam nadzieję, że z powodu dziur w pamięci nic nie pokręciłem... Pzdr trutleń Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Stycznia 2007 trutlen, No, ktoś taki jak Ty się przyda :grin: :grin: :grin: Witaj wsród Braci Wędzarniczej :smile: A wracając do tematu serów... sama chętnie zrobiłabym ser, ale moja wiedza, jak domowym sposobem zrobic dobry, smaczny ser, jest raczej mizerna. W TV czasami pokazują gospodarstwa agroturystyczne, a w nich miejscowe gospodynie przygotowujące różne sery, z różnymi dodatkami, z ziołami. Z kupnem dobrego mleka od gospodarza nie bedę miała kłopotu, za podpuszczką muszę się rozejrzec, no i gdybym więcej wiedziała o produkcji serów, to kto wie... Może kiedys i uwędzę jaki serek :grin: :grin: :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witam Prababciu Nie dawno na forum ktoś oferował każdą ilość podpuszczki musisz przejrzeć posty.PozdrawiamPS. mam Rodzinę na Piaskowej Górze Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Wydaje mi się że DYMEK poruszał temat podpuszczki , a nawet żródło gdzie ją można nabyć :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o produkcję żółtych serów to dużo informacji jest http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535 , a nawet oferty sprzedaży podpuszczki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Prabaciu Aniu - zapewniam Cię że przestudiowanie tematu w którym jesteśmy wystarczy aby zmierzyć się z serem a`la oscypek jeśli nie jest Ci straszne ALLEGRO to jest tam właśnie sprzedawca stanislaw32 (ale nie tylko on) z którym parę osób z tego forum miało przyjemność i sprzedaje taką właśnie podpuszczkę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=155323194 :!: A dla informacji wszystkich - wyżej wymieniony oferuje także startery do salami czy metki :!: jeśli chodzi zaś o producentów serów (zapewne widziałaś te z okolic Suwałk lub Białegostoku) to trzymają swej tajemnicy jak Lepper stołka :devil: Edit: nie mam nic wspólnego ze sprzedającym - przytaczam Go jedynie jako solidnego kontrahenta dla wielu z nas Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witaj prababciu Aniu. Wspomniany wyżej Stanislaw z Allegro podrzuca przy zakupie podpuszczki przepisy i produkcja podstawowych serów wg. nich naprawdę nie jest trudna. Nam udał się za pierwszym razem ser "oscypek", dzisiaj wędziłem już drugą partię i jest OK. Ps.wcale nie znaczy , że inni sprzedawcy z Allegro są gorsi, ale akurat u tego kupiłem i było wszystko " na czas, na miejsce, na pewno" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Stycznia 2007 A wracając do tematu serów... sama chętnie zrobiłabym ser, ale moja wiedza, jak domowym sposobem zrobic dobry, smaczny ser, jest raczej mizerna. zgadzam się z abratkiem, ja też w życiu z nabiału to twarożek ze zsiadłego mleka zrobiłem (no, kiedyś jeszcze robiłem jogurt...), a po przeczytaniu tego wątku od razu zacząłem się rozglądać za podpuszczką... :grin: To NIE MOŻE być trudne... na pewno nie trudniejsze od peklowania, mielenia, nadziewania we flaki itd... :wink: . W każdym razie, ponieważ wędzarnię mam dopiero w planach, szynkowarki jeszcze nie skompletowałem, a nawet nie kupiłem peklosoli (ach ten ciągły brak czasu...) to zacznę od serka a'la oscypek. niewędzonego. a co tam :grin: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Stycznia 2007 ...zacznę od serka a'la oscypek. niewędzonego. a co tam :grin:a nic tam... :lol: - jest także doskonały, "bardziej soczysty" bo przy wędzeniu sporo traci wody , u mnie dziatwa woli taki właśnie niewędzony Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Stycznia 2007 trudne nie trudne jak się już pozna metodę i tajniki oraz nabierze wprawy to wszystko jest łatwe. Wielu myślało, że wyrób wędlin to strasznie trudna sprawa, a teraz robi wspaniałe wyroby i uważa, że to kaszka z mlekiem :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Bardzo serdecznie dziekuję za wskazówki i rady dotyczące wyrobu serów.Ja po prostu jestem gapa :grin: Przeoczyłam wszystkie posty o serach :blush: Teraz już to nadrobiłam. pozdrawiam serdecznie SMORODINA mieszkam w tej dzielnicy co Twoja rodzina :smile: :smile: :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Prababciu Aniu, za Odrą - na dzikim zachodzie w aptekach można kupić tabletki do wyrobu sera. Z takiej jednej tabletki można przerobić 5 litrów mleka na ser. Sam robiłem z mleka w woreczkach i wychodzi ser jak oscypek. Na fiolce pisze Hauser - to chyba domowy ser. PolecamNa forum o serach są moje zdjęcia z wyrobu tego sera. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Papciu bardzo apetycznie ten Twój ser wygląda :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Papcio, dzięki za informację : :smile: Jak piszesz "za Odrą " - to blisko ode mnie :smile: Przy okazji sobie kupię, ale z Allegro też zamówię. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Czy z mleka kupnego, folia albo karton, można zrobić oscypka lub inny ser?Papciowi się udało, Tier i Kit mieli problemy, a jak inni?Podajcie więcej informacji: z jakiej mleczarni, nazwa, ile % tłuszczu, rodzaj opakowania i osiągnięte rezultaty. Może uda się z tego wyciągnąć jakieś wnioski, oprócz tego, że "od krowy" jest najlepsze Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Na stronce o serach:http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=570 jest link do mojego sera, http://www.hotofoto.pl/gallery.php?u=Danusia&g=Sery a dalej opisy Farmerki i Emeryta, Jarka_zielona_pietruszka oraz Dzidka, warto poczytać, Madd tam się wiele dowiesz.Prababciu Aniu, właśnie dlatego, że mieszkasz niedaleko tego "dzikiego zachodu" podałem Ci tą informację, Jak mi powiedziano, to w "ichnich" aptekach coś takiego i jeszcze inne fajne rzeczy można kupić. Parę centów to kosztuje i jest w mojej fiolce 25 tabletek. Gdzieś czytałem, że do sklepowego mleka w woreczkach można jeszcze dodać mleka w proszku i wydajność jest lepsza. Ja zakupiłem mleko przeterminowane, ale nie kwaśne po śmiesznej cenie i z 4,5l wyszło mi około 0,7kg sera. A z dodatkiem mleka w proszku to jeszcze nie próbowałem A pod tym linkiem jest twaróg prasowany w szynkowarcehttp://przepisy.tmseast.com/gallery2/main.php?g2_view=core:ShowItem&g2_itemId=99&g2_page=2 Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 1 Lutego 2007 Farmerka znalazła w niemieckim internecie bardzo fajną niestety komercyjną stronę dityczącą wyrobu serów. Jest to ichni sklep internetowy dla serowarów. Mają bardzo fajne rzeczy, ale ceny jak dla nas to chyba nawet nie z Księżyca, ale z Plutona.www.kaesereibedarf.de Osądźcie sami :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-7952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 1 Lutego 2007 znalazłem na tej stronce (niemieckiej ) fajną praską do sera. wykonanie proste jak budowa cepa a cena kosmiczna. Jak się ociepli to sobie taką zrobię. a może nawet taką podwójną. Poza tym większość sprzętu można wykonać adaptując różne naczynia, właśnie wpadłem na pomysł wykorzystania naczyń do mikroweli. :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-7974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 5 Marca 2007 Tier, napisz coś o stężeniu solanki, bo na stronce nie zamieściłeś, a wydaje mi się że jest to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-9490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 5 Marca 2007 Tutaj juz wedlug uznania kto jak lubi mniej czy bardziej slone, solanka bardziej mocniejsza "serki topi sie krocej" mniejsza ilosc soli dluzej itd., ja uzylem tej drugiej wersji (serki byly mniej slone niz przy 1 produkcji) Prawdziwe oscypki sa mocno slone, czyli ilosc soli "aby jajko plywalo". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-9491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.