Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

myślę że akurat tu chodzi o zsiadłe mleko :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6621
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze próby za nami-ser "oscypek" wyszedł za pierwszym razem. Podpuszczka i przepisy z Allegro od wspomnianego wcześniej Stanislawa32-przesyłka terminowa, przepisy też, podpuszczka aktywna i wydajna. Robiliśmy, jak pisałem wcześniej, na mleku kozim-mleko pasteryzowane, ostudzone do 34 st., zakwasik (własny jogurt ), podpuszczka i po 20 min skrzepik jak złoto. Bardzo łatwo się odciskał i formował, po 12 godz. kąpieli w 10% solance teraz obsycha a jutro do wędzareczki ( razem z karpikiem ).

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6681
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem dzisiaj prawdziwe mleko od krowy. Podpuszczkę zamówiłem wcześniej dziś rano była w skrzynce. Podgrzałem dokładnie 38-39 stopni, wlałem roztwór z 5g do 5l mleka, zaczęło się ścinać uważałem że za mało wychodzi sera więc jeszcze pół łyżeczki rozpuściłem i dolałem.

Przede wszystkim witam, bo to mój pierwszy post na tym forum (ciekawe, że akurat w temacie serów :lol: ).

 

Z tego, co pamiętam z moich dawnych studiów, a pamiętam niewiele :wink: więc mogę się mylić, to enzymy w trakcie działanie nie 'zużywają się', tzn, że taki jeden enzym przyczepia się do cząsteczki, którą ma zmienić, zmienia ją, potem się odczepia i przechodzi do następnej... itd. Nie jest więc tak, że podpuszczki jest za mało i ser nie wyjdzie, czy tam skrzep się nie wytworzy, tylko że może to trochę dłużej trwać. Co widać po opisach - niektórzy chcialiby skrzep mieć już po kilku minutach, kto inny zostawiał to na pół godziny... Efekt, jak podejrzewam, ten sam...

 

I tylko mam nadzieję, że z powodu dziur w pamięci nic nie pokręciłem...

 

Pzdr

trutleń

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6864
Udostępnij na innych stronach

trutlen, No, ktoś taki jak Ty się przyda :grin: :grin: :grin:

 

Witaj wsród Braci Wędzarniczej :smile:

A wracając do tematu serów... sama chętnie zrobiłabym ser, ale moja wiedza, jak domowym sposobem zrobic dobry, smaczny ser, jest raczej mizerna.

W TV czasami pokazują gospodarstwa agroturystyczne, a w nich miejscowe gospodynie przygotowujące różne sery, z różnymi dodatkami, z ziołami.

Z kupnem dobrego mleka od gospodarza nie bedę miała kłopotu, za podpuszczką muszę się rozejrzec, no i gdybym więcej wiedziała o produkcji serów, to kto wie...

Może kiedys i uwędzę jaki serek :grin: :grin: :grin:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6865
Udostępnij na innych stronach

Witam Prababciu

Nie dawno na forum ktoś oferował każdą ilość podpuszczki musisz przejrzeć posty.

Pozdrawiam

PS. mam Rodzinę na Piaskowej Górze

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6866
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że DYMEK poruszał temat podpuszczki , a nawet żródło gdzie ją można nabyć :tongue: :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6867
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o produkcję żółtych serów to dużo informacji jest http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535 , a nawet oferty sprzedaży podpuszczki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6870
Udostępnij na innych stronach

Prabaciu Aniu - zapewniam Cię że przestudiowanie tematu w którym jesteśmy wystarczy aby zmierzyć się z serem a`la oscypek

jeśli nie jest Ci straszne ALLEGRO to jest tam właśnie sprzedawca stanislaw32 (ale nie tylko on) z którym parę osób z tego forum miało przyjemność i sprzedaje taką właśnie podpuszczkę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=155323194

 

:!: A dla informacji wszystkich - wyżej wymieniony oferuje także startery do salami czy metki :!:

jeśli chodzi zaś o producentów serów (zapewne widziałaś te z okolic Suwałk lub Białegostoku) to trzymają swej tajemnicy jak Lepper stołka :devil:

 

Edit:

nie mam nic wspólnego ze sprzedającym - przytaczam Go jedynie jako solidnego kontrahenta dla wielu z nas

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6895
Udostępnij na innych stronach

Witaj prababciu Aniu.

 

Wspomniany wyżej Stanislaw z Allegro podrzuca przy zakupie podpuszczki przepisy i produkcja podstawowych serów wg. nich naprawdę nie jest trudna. Nam udał się za pierwszym razem ser "oscypek", dzisiaj wędziłem już drugą partię i jest OK.

 

Ps.wcale nie znaczy , że inni sprzedawcy z Allegro są gorsi, ale akurat u tego kupiłem i było wszystko " na czas, na miejsce, na pewno"

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6899
Udostępnij na innych stronach

A wracając do tematu serów... sama chętnie zrobiłabym ser, ale moja wiedza, jak domowym sposobem zrobic dobry, smaczny ser, jest raczej mizerna.

 

zgadzam się z abratkiem, ja też w życiu z nabiału to twarożek ze zsiadłego mleka zrobiłem (no, kiedyś jeszcze robiłem jogurt...), a po przeczytaniu tego wątku od razu zacząłem się rozglądać za podpuszczką... :grin: To NIE MOŻE być trudne... na pewno nie trudniejsze od peklowania, mielenia, nadziewania we flaki itd... :wink: . W każdym razie, ponieważ wędzarnię mam dopiero w planach, szynkowarki jeszcze nie skompletowałem, a nawet nie kupiłem peklosoli (ach ten ciągły brak czasu...) to zacznę od serka a'la oscypek. niewędzonego. a co tam :grin:

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6905
Udostępnij na innych stronach

...zacznę od serka a'la oscypek. niewędzonego. a co tam :grin:

a nic tam... :lol: - jest także doskonały, "bardziej soczysty" bo przy wędzeniu sporo traci wody , u mnie dziatwa woli taki właśnie niewędzony
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6906
Udostępnij na innych stronach

trudne nie trudne jak się już pozna metodę i tajniki oraz nabierze wprawy to wszystko jest łatwe. Wielu myślało, że wyrób wędlin to strasznie trudna sprawa, a teraz robi wspaniałe wyroby i uważa, że to kaszka z mlekiem :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6908
Udostępnij na innych stronach

Bardzo serdecznie dziekuję za wskazówki i rady dotyczące wyrobu serów.

Ja po prostu jestem gapa :grin: Przeoczyłam wszystkie posty o serach :blush:

Teraz już to nadrobiłam.

 

pozdrawiam serdecznie

 

SMORODINA mieszkam w tej dzielnicy co Twoja rodzina :smile: :smile: :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6940
Udostępnij na innych stronach

Prababciu Aniu, za Odrą - na dzikim zachodzie w aptekach można kupić tabletki do wyrobu sera. Z takiej jednej tabletki można przerobić 5 litrów mleka na ser. Sam robiłem z mleka w woreczkach i wychodzi ser jak oscypek. Na fiolce pisze Hauser - to chyba domowy ser. Polecam

Na forum o serach są moje zdjęcia z wyrobu tego sera.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6943
Udostępnij na innych stronach

Papcio, dzięki za informację : :smile:

Jak piszesz "za Odrą " - to blisko ode mnie :smile:

Przy okazji sobie kupię, ale z Allegro też zamówię.

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6957
Udostępnij na innych stronach

Czy z mleka kupnego, folia albo karton, można zrobić oscypka lub inny ser?

Papciowi się udało, Tier i Kit mieli problemy, a jak inni?

Podajcie więcej informacji: z jakiej mleczarni, nazwa, ile % tłuszczu, rodzaj opakowania i osiągnięte rezultaty. Może uda się z tego wyciągnąć jakieś wnioski, oprócz tego, że "od krowy" jest najlepsze ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6958
Udostępnij na innych stronach

Na stronce o serach:

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=570

 

jest link do mojego sera,

http://www.hotofoto.pl/gallery.php?u=Danusia&g=Sery

 

a dalej opisy Farmerki i Emeryta, Jarka_zielona_pietruszka oraz Dzidka, warto poczytać,

 

Madd tam się wiele dowiesz.

Prababciu Aniu, właśnie dlatego, że mieszkasz niedaleko tego "dzikiego zachodu" podałem Ci tą informację, Jak mi powiedziano, to w "ichnich" aptekach coś takiego i jeszcze inne fajne rzeczy można kupić. Parę centów to kosztuje i jest w mojej fiolce 25 tabletek. Gdzieś czytałem, że do sklepowego mleka w woreczkach można jeszcze dodać mleka w proszku i wydajność jest lepsza. Ja zakupiłem mleko przeterminowane, ale nie kwaśne po śmiesznej cenie i z 4,5l wyszło mi około 0,7kg sera.

A z dodatkiem mleka w proszku to jeszcze nie próbowałem

 

A pod tym linkiem jest twaróg prasowany w szynkowarce

http://przepisy.tmseast.com/gallery2/main.php?g2_view=core:ShowItem&g2_itemId=99&g2_page=2

 

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-6960
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

Farmerka znalazła w niemieckim internecie bardzo fajną niestety komercyjną stronę dityczącą wyrobu serów. Jest to ichni sklep internetowy dla serowarów. Mają bardzo fajne rzeczy, ale ceny jak dla nas to chyba nawet nie z Księżyca, ale z Plutona.

www.kaesereibedarf.de

Osądźcie sami :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-7952
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
znalazłem na tej stronce (niemieckiej ) fajną praską do sera. wykonanie proste jak budowa cepa a cena kosmiczna. Jak się ociepli to sobie taką zrobię. a może nawet taką podwójną. Poza tym większość sprzętu można wykonać adaptując różne naczynia, właśnie wpadłem na pomysł wykorzystania naczyń do mikroweli. :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-7974
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Tutaj juz wedlug uznania kto jak lubi mniej czy bardziej slone, solanka bardziej mocniejsza "serki topi sie krocej" mniejsza ilosc soli dluzej itd., ja uzylem tej drugiej wersji (serki byly mniej slone niz przy 1 produkcji) Prawdziwe oscypki sa mocno slone, czyli ilosc soli "aby jajko plywalo".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/5/#findComment-9491
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.