Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zacofany - nie mam fotoapparatusa (po prawdzie, jak się już wreszcie zdecyduję, to wychodzi coś nowszego, lepszego i tańszego, i znowu czekam na lepsze :grin: ) - a jak pożyczę, to już będzie pożarte.

Zresztą, tak naprawdę - nie ma się czym chwalić :blush: , brzydkie (za to smaczne!).

Ale jak sobie już wyrzeźbię oscypiorkę, to nie omieszkam pożyczyć w odpowiednim momencie sprzętu do uwieczniania obrazów.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79768
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

.......Ale jak sobie już wyrzeźbię oscypiorkę, .......

Jak wyrzeźbisz daj znać. Będę pierwszym klientem na foremkę :)))

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79771
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle...skromny.. :cool:

To tak bardzo widać :grin: ?

Niby coś potrafię, ale jak tu się nie nauczyć skromności, patrząc na osiągnięcia innych...

Już się już nauczyłem, że każdy mistrz niechybnie kiedyś spotka swego pogromcę.

 

OT: Nawiasem mówiąc, w konkursie na wędzarnię brakuje mi możliwości głosowania np. na trzy pozycje, ze stopniowaniem miejsc I, II i III - wszystkie budowle są piękne i często mają przeciwstawne zalety (wad żadnych nie widzę :smile: ).

 

@pawelgdynia: To muszę chyba od razu wytoczyć kilka lipowych pierścieni-półfabrykatów, ale kiedy to będzie - naprawdę nie wiem :mellow: .

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79774
Udostępnij na innych stronach

A tu serek gruziński wg. przepisu koleżanki z forum.

Kąpał się w solance 20 minut (zamiast dziesięciu) bo wolimy bardziej słone.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80251
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z wiedzy nabytej podczas warsztatów serowarskich, dotyczącej "próby mocy podpuszczki" w sobotę zrobiłem serki typu oscypek z mleka krowiego.

Próba wykazała konieczność zastosowania 3,5 razy więcej podpuszczki, niż do tej pory stosowałem. Serki robiło się zdecydowanie łatwiej, szybciej i przyjemniej.

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80316
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z wiedzy nabytej podczas warsztatów serowarskich, dotyczącej "próby mocy podpuszczki" ......

Witam.

A można prosić o opis próby? Robiłem do tej pory na oko :) ale prawdopodobnie da się coś poprawić w tej kwestii.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80325
Udostępnij na innych stronach

jak uzyskać i utrzymać temp. wędzenia ok.30 stopni

Stosując dymogenerator.

Na stronie głównej (www.wedlinydomowe.pl) w funkcji SZUKAJ wpisz słowo dymogenerator.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80346
Udostępnij na innych stronach

....."Korzystając z wiedzy nabytej podczas warsztatów serowarskich, dotyczącej "próby mocy podpuszczki" .......

Czy mógłbym prosić o "instrukcję" przeprowadzania próby mocy :wink: .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80447
Udostępnij na innych stronach

Witam

i przyłączam się do prośby @pawelgdynia o szczegóły wspomnianej "próby mocy podpuszczki".

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80455
Udostępnij na innych stronach

Aby sprawdzić "moc" danej podpuszczki na konkretnym mleku w danej temperaturze robi się próbę na małej ilości mleka, powiedzmy 100ml.

 

100ml mleka o określonej przepisem temperaturze zaprawia się rozpuszczoną w wodzie podpuszczką i mierzy się czas, w jakim uzyskuje się pożądany (określony przepisem) skrzep.

 

PRZYKŁAD:

 

1. 100 ml mleka o określonej temperaturze zaprawiam 0,1g podpuszczki (dużo większa ilość) i określony skrzep uzyskuję w czasie 10 minut.

 

2. Przepis podaje nam, że określony skrzep mamy uzyskać powiedzmy w czasie 60minut

 

3. Mamy 10 litrów mleka o tej samej, co próbka temperaturze, tak więc należy je zaprawić 1,67g podpuszczki.

 

Wyliczenie jest proste, gdyż można przyjąć, że wszystkie procesy są liniowe.

Kto odgadnie ów sposób wyliczenia?

 

PS. Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiałem podczas warsztatów serowarskich, jeśli nie, to proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80473
Udostępnij na innych stronach

Jeśli liniowo to:

na 10l mleka 10g podpuszczki w czasie 10min

czyli jeśli chcemy zrobić 6 razy dłużej musimy dawkę podpuszczki zmniejszamy 6 razy (60min/10)

czyli wychodzi:

10ml + 1,67g podpuszczki = = >>> 60min

 

Tak? :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80477
Udostępnij na innych stronach

Tak?

Tak!http://gadugadu.com.pl/emoty/standardowe/brawa.gif

Ja przynajmniej w ten sposób to zrozumiałem.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80479
Udostępnij na innych stronach

Tak!

Ja przynajmniej w ten sposób to zrozumiałem.

wyprowadziłem też na tą zależność wzór :shock:

 

Zakładając, że ilość mleka do próby 0,1l to:

ilość podpuszczki potrzebna do dodania podczas produkcji wynosi:

K [gramy] - ilość podpuszczki potrzebna do produkcji sera w dowolnym czasie T [min]

gdzie:

X - krotność użytego mleka w stosunku do próbki 0,1l,

P [gramy] - ilość podpuszczki dodana do próby

Tp- czas próby w min

Wzór:

K=(P*X*10)/(T/Tp) - [gramy]

 

Tak to wykombinowałem :rolleyes:

Co Ty na to BonAir?

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80480
Udostępnij na innych stronach

Zakładając, że czas próby zawsze wynosi 10min,

No więc to jest błędne założenie - właśnie ten czas jest naszą podstawową zmienną!

Mierzymy czas, w jakim uzyskujemy skrzep o podanej w przepisie konsystencji.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80481
Udostępnij na innych stronach

No więc to jest błędne założenie - właśnie ten czas jest naszą podstawową zmienną!

A teraz?

K=(P*X*10)/(T/Tp) - [gramy]

 

Pozdrawiam

Robert

 

P.S.

jeśli moje wywody są błędne proszę o usunięcie postu.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80483
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że Tomek mnie wyręczył. Wielkie dzięki.

Pod adresem:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=96732#96732

opisałam tę próbę dla 1g podpuszczki w próbie. :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80493
Udostępnij na innych stronach

Czyli najważniejsza jest powtarzalność ilości dodanej podpuszczki...macie jakiś sprawdzony sposób ważenia tak małych ilości?

Waga jubilerska czy jakoś inaczej??

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80887
Udostępnij na innych stronach

:), no na to wpadłem..miałem nadzieję że ktoś ma jakiś sprawdzony "domowy" sposób :).

Z tymi z allegro to albo ceny są koszmarne, albo mają kupę negatywów...

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80913
Udostępnij na innych stronach

daj pokój...

za cca 50zł spokojnie kupisz wagę wystarczającą do tych celów

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80914
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.