Astemio Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 11 Września 2009 Ja zacofany - nie mam fotoapparatusa (po prawdzie, jak się już wreszcie zdecyduję, to wychodzi coś nowszego, lepszego i tańszego, i znowu czekam na lepsze :grin: ) - a jak pożyczę, to już będzie pożarte.Zresztą, tak naprawdę - nie ma się czym chwalić :blush: , brzydkie (za to smaczne!).Ale jak sobie już wyrzeźbię oscypiorkę, to nie omieszkam pożyczyć w odpowiednim momencie sprzętu do uwieczniania obrazów. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 11 Września 2009 Jak zwykle...skromny.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 11 Września 2009 .......Ale jak sobie już wyrzeźbię oscypiorkę, ....... Jak wyrzeźbisz daj znać. Będę pierwszym klientem na foremkę )) Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 11 Września 2009 Jak zwykle...skromny.. To tak bardzo widać :grin: ? Niby coś potrafię, ale jak tu się nie nauczyć skromności, patrząc na osiągnięcia innych... Już się już nauczyłem, że każdy mistrz niechybnie kiedyś spotka swego pogromcę. OT: Nawiasem mówiąc, w konkursie na wędzarnię brakuje mi możliwości głosowania np. na trzy pozycje, ze stopniowaniem miejsc I, II i III - wszystkie budowle są piękne i często mają przeciwstawne zalety (wad żadnych nie widzę :smile: ). @pawelgdynia: To muszę chyba od razu wytoczyć kilka lipowych pierścieni-półfabrykatów, ale kiedy to będzie - naprawdę nie wiem :mellow: . Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-79774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 15 Września 2009 A tu serek gruziński wg. przepisu koleżanki z forum. Kąpał się w solance 20 minut (zamiast dziesięciu) bo wolimy bardziej słone. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 16 Września 2009 Korzystając z wiedzy nabytej podczas warsztatów serowarskich, dotyczącej "próby mocy podpuszczki" w sobotę zrobiłem serki typu oscypek z mleka krowiego. Próba wykazała konieczność zastosowania 3,5 razy więcej podpuszczki, niż do tej pory stosowałem. Serki robiło się zdecydowanie łatwiej, szybciej i przyjemniej. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 16 Września 2009 Korzystając z wiedzy nabytej podczas warsztatów serowarskich, dotyczącej "próby mocy podpuszczki" ...... Witam. A można prosić o opis próby? Robiłem do tej pory na oko ale prawdopodobnie da się coś poprawić w tej kwestii. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 16 Września 2009 Ładne serki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 16 Września 2009 Piękne serki!A jak uzyskać i utrzymać temp. wędzenia ok.30 stopni?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 16 Września 2009 jak uzyskać i utrzymać temp. wędzenia ok.30 stopniStosując dymogenerator. Na stronie głównej (www.wedlinydomowe.pl) w funkcji SZUKAJ wpisz słowo dymogenerator. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 17 Września 2009 ....."Korzystając z wiedzy nabytej podczas warsztatów serowarskich, dotyczącej "próby mocy podpuszczki" ....... Czy mógłbym prosić o "instrukcję" przeprowadzania próby mocy :wink: . Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 17 Września 2009 Witam i przyłączam się do prośby @pawelgdynia o szczegóły wspomnianej "próby mocy podpuszczki". Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 17 Września 2009 Aby sprawdzić "moc" danej podpuszczki na konkretnym mleku w danej temperaturze robi się próbę na małej ilości mleka, powiedzmy 100ml. 100ml mleka o określonej przepisem temperaturze zaprawia się rozpuszczoną w wodzie podpuszczką i mierzy się czas, w jakim uzyskuje się pożądany (określony przepisem) skrzep. PRZYKŁAD: 1. 100 ml mleka o określonej temperaturze zaprawiam 0,1g podpuszczki (dużo większa ilość) i określony skrzep uzyskuję w czasie 10 minut. 2. Przepis podaje nam, że określony skrzep mamy uzyskać powiedzmy w czasie 60minut 3. Mamy 10 litrów mleka o tej samej, co próbka temperaturze, tak więc należy je zaprawić 1,67g podpuszczki. Wyliczenie jest proste, gdyż można przyjąć, że wszystkie procesy są liniowe. Kto odgadnie ów sposób wyliczenia? PS. Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiałem podczas warsztatów serowarskich, jeśli nie, to proszę o sprostowanie. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 17 Września 2009 Jeśli liniowo to:na 10l mleka 10g podpuszczki w czasie 10minczyli jeśli chcemy zrobić 6 razy dłużej musimy dawkę podpuszczki zmniejszamy 6 razy (60min/10)czyli wychodzi:10ml + 1,67g podpuszczki = = >>> 60min Tak? :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 17 Września 2009 Dzięki za wyjaśnienie...tylko chyba jakąś dokładniejszą wagę będę musiał zakupić... Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 17 Września 2009 Tak?Tak!http://gadugadu.com.pl/emoty/standardowe/brawa.gif Ja przynajmniej w ten sposób to zrozumiałem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 17 Września 2009 Tak! Ja przynajmniej w ten sposób to zrozumiałem.wyprowadziłem też na tą zależność wzór :shock: Zakładając, że ilość mleka do próby 0,1l to: ilość podpuszczki potrzebna do dodania podczas produkcji wynosi: K [gramy] - ilość podpuszczki potrzebna do produkcji sera w dowolnym czasie T [min] gdzie: X - krotność użytego mleka w stosunku do próbki 0,1l, P [gramy] - ilość podpuszczki dodana do próby Tp- czas próby w min Wzór: K=(P*X*10)/(T/Tp) - [gramy] Tak to wykombinowałem :rolleyes: Co Ty na to BonAir? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 17 Września 2009 Zakładając, że czas próby zawsze wynosi 10min,No więc to jest błędne założenie - właśnie ten czas jest naszą podstawową zmienną! Mierzymy czas, w jakim uzyskujemy skrzep o podanej w przepisie konsystencji. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 17 Września 2009 No więc to jest błędne założenie - właśnie ten czas jest naszą podstawową zmienną!A teraz? K=(P*X*10)/(T/Tp) - [gramy] Pozdrawiam Robert P.S. jeśli moje wywody są błędne proszę o usunięcie postu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 17 Września 2009 Widzę, że Tomek mnie wyręczył. Wielkie dzięki.Pod adresem: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=96732#96732 opisałam tę próbę dla 1g podpuszczki w próbie. :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 19 Września 2009 Czyli najważniejsza jest powtarzalność ilości dodanej podpuszczki...macie jakiś sprawdzony sposób ważenia tak małych ilości?Waga jubilerska czy jakoś inaczej?? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 19 Września 2009 Na allegro poszukaj wag używając słowa kluczowego np. 0,01g Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 19 Września 2009 , no na to wpadłem..miałem nadzieję że ktoś ma jakiś sprawdzony "domowy" sposób .Z tymi z allegro to albo ceny są koszmarne, albo mają kupę negatywów... Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 19 Września 2009 daj pokój...za cca 50zł spokojnie kupisz wagę wystarczającą do tych celów Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 19 Września 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/754491f49a46b5bb.html Chyba kosztowała 48 zł Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/21/#findComment-80916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.