Eugeniusz_2015 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2017 Interesuje mnie, dlaczego są różne szkoły dzielenia półtuszy wieprzowej. Spotkałem się z różnymi zaleceniami odcinania poszczególnych elementów. Przednia połowa półtuszy: po drugim żebrze, po trzecim, ale też pomiędzy piątym i szóstym. Zdaję sobie sprawę, że wszystkie są poprawne, ale nie wiem jakie korzyści przynoszą. Może był już ten temat omawiany, ale niestety, ja nie znalazłem, w związku z tym może ktoś z szanownych kolegów przybliżyłby mi ten temat. Oddzielenie szynki od półtuszy też bywa zróżnicowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2017 myślę, że właściwa odpowiedź na to pytanie brzmi:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14542-kurs-podstawowy-717-w-%C5%82azach-w-dniach-06-08-pa%C5%BAdziernika-2017-r/ Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 5 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2017 Jest to oczywiście jedno z rozwiązań. Nie mów mi tylko, że to Forum jest w tym temacie niekompetentne. Uważam, wręcz przeciwnie - jest kopalnią wiedzy. Funkcjonuje ono po to, aby tą wiedzą się dzielić. Liczę więc, że tutaj tę wiedzę posiądę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2017 SDM to niełączna część tego forum. Większość z nas przeszła na początku przez tę szkołę. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 5 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2017 Ej, ej "Pioro" - zastanów się co mówisz. Ile osób jest użytkownikami tego forum? Chyba kilka tysięcy. Nie wierzę, że kilka tysięcy osób z tego Forum przewinęło się przez szkolenie w Łazach. Jest jeszcze inna kwestia, nie każdy może odbyć ten kurs z czysto obiektywnych przyczyn. Po za tym, podjęty prze zemnie temat, nie jest tak jednoznacznie zagadnieniem podstawowym dla początkującego zadymiacza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2017 dlaczego są różne szkoły dzielenia półtuszy wieprzowej Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, nie liczyłem żeber, a szynka, ciach za polędwicą i jest, kawałek biodrówki i dalej szynka......czeka.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 5 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2017 Twoja wypowiedź "Pioro" przypomina mi starego fachowca, który mówił swoim uczniom: żebym ja to wiedział, o co ty się pytasz, to mój ojciec musiał sprzedać dwie krowy.[Dodano: 05 paź 2017 - 22:19] dlaczego są różne szkoły dzielenia półtuszy wieprzowej Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, nie liczyłem żeber, a szynka, ciach za polędwicą i jest, kawałek biodrówki i dalej szynka......czeka.... :cool:A A co z przednią częścią. Wiem, że wszyscy tną pomiędzy piątym i szóstym żebrem, ale czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2017 A co z przednią częścią. Wiem, że wszyscy tną pomiędzy piątym i szóstym żebrem, ale czy na pewno? Nigdy nie liczyłem, jakoś tak samo wychodzi , ostatnio wychłodzone półtusze rozbierałem wiszące, ciekawe doświadczenie i szybko idzie.... Teraz nie bawię się w półtusze - szkoda czasu, lepiej kupić gotowe elementy..... bez gnatów... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 5 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2017 Teraz nie bawię się w półtusze - szkoda czasu, lepiej kupić gotowe elementy..... bez gnatów... Początkowo też tak myślałem, ale gdzie dostanę takie elementy jakościowo dobre?Wszędzie leje się z mięsa woda, albo sztuczne osocze. Najpiękniej w tej materii wyglądają opakowania Vacuum.Zabrałem się za zadymianie, żeby karmić rodzinę i samemu zjadać coś naturalnego, bez uszlachetniaczy i poprawiaczy wydajności, dające powalające cenowo promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2017 ale gdzie dostanę takie elementy jakościowo dobre? Na pewno w Trójmieście jest Makro i Selgros. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2017 Dokładnie w makro można dostać ładnie wycięte elementy o dobrej jakości mięsa Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Października 2017 Na pewno w Trójmieście jest Makro i Selgros. Kupuję w Selgrosie i jeżeli nie pojedzie się tam na 5 godzinę rano, to tez sprzedają "badziew" w opakowaniach "vacuum", nie ze swoich rozbiorów . W tych opakowaniach też jest pełno płynu. Nie jest więc tak wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Października 2017 Wiem, że wszyscy tną pomiędzy piątym i szóstym żebrem, ale czy na pewno? Ja tnę między 4 a 5 . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Października 2017 Kupuję w Selgrosie i jeżeli nie pojedzie się tam na 5 godzinęW jednym i drugim miejscu można zamawiać, również telefonicznie. A co do osocza, to też już o tym było, oczywiście są mięsa typu "soczysty schab" czy szynka i wiadomo, że tam już jest nastrzyknięte i widać to na opakowaniu, po składzie. Natomiast kup raz ze dwa kilo świeżego mięsa i zapakuj w vacum, zobaczysz co wyjdzie, o szynce 8-10 kg nie wspomnę, więc to normalne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Października 2017 Natomiast kup raz ze dwa kilo świeżego mięsa i zapakuj w vacum, zobaczysz co wyjdzie, o szynce 8-10 kg nie wspomnę, więc to normalne. No właśnie, ja takiego normalnego mięsa nie chcę. Ja tnę między 4 a 5 . O tym właśnie chciałbym porozmawiać w tym temacie. Jakie są przyczyny zróżnicowanego podziału półtuszy. Jeżeli ktoś tnie po drugim żebrze, to najpewniej ucina część łopatki i karczku. Co daje taki podział? Dlaczego Ty Arkadiuszu wybrałeś akurat sposób podziału - pomiędzy czwartym a piątym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14705-szko%C5%82y-dzielenia-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej/#findComment-570066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.