beatag Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Października 2017 Dziś u nas nie pada ,więc postanowiłam rozprawić się z ziołami na działce.Ponieważ mam jeszcze miejsce w drugiej zamrażarce postanowiłam w tym roku trochę pomrozić .Kiedyś bawiłam się z miętą ,którą pomroziłam sobie w kostkach do lodu i miałam do drinków ,ale też do dań np. z pomidorów.Tak się zastanawiam ,czy lepieć zamrozić je w lodzie [włanie w kostkach,pojemniczkach na jajka ,kubeczkach...]czy bez wody w torebkach próżniowych? A może lepiej ususzyć??Co wy robicie z e swoimi ziołami?. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Października 2017 Witaj beatag ja zamrażam zioła w takich torebkach strunowych doskonale się sprawdzają w porównaniu do próżniowych możesz je otwierać i zamykać są wielokrotnego użytku ,warto mieć też pod ręką suszone Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Października 2017 Ja nigdy ine mroze ziol w wodzie , uwazam ze woda traci jakos na smaku jak jest zamrozona na dluzej ,Miete mrozilam rozkladajac cale listki a pozniej juz mrozone do pudelka , nie siekam bo traci na smaku , suszona ma zupelnie inny smak.Natke mroze siekam na grubo i zamrazam w pojemniku , jak mrozona to latwo ja pokruszyc na drobniejsza.Z lodyg natki robie cos w stylu pesto i trzymam w lodowce . Koperek siekam i zamrazam w pojemniku ,luzno nie ubijajac.szczypiorku nie zamrazam bo taki mi poprostu nie pasuje taki wodnisty. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Października 2017 Natkę pietruszki i koper siekam i mrożę w pojemnikach plastikowych. Bazylię i tymianek mrożę bez siekania uprzednio pozbywając się nadmiaru wilgoci po umyciu, np w wirówce do sałaty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Października 2017 Te woreczki strunowe to też fajny patent .Muszę się w nie zaopatrzyć .Te zioła w kostkach lodu wygladaja efektownie np mięta czy bazylia -[są w całości ]Moja znajoma chyba zalewa tez oliwą z oliwek i mrozi.Na razie posiekałam pietruszę i koperek i zapakowałam do pojemników.Został ,tymianek ,majeranek,oregano,cząber, z tych drobnych Igiełki rozmarynu chyba zapakuję w pojemniki. Mięte i bazylię chciałabym w całości te listki jakoś przechować Mam jeszcze dużo lubczyku.Melisa,estragon chyba zostanie na ogródku ,bo mało jej używam.Ech -ta jesień... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2017 Mięte i bazylię chciałabym w całości te listki jakoś przechować Ja przez caly rok co zerwe liscie bazyli ,to wkladalam do plastykowego pojemnika w zamrazarce .Pozniej kiedy potrzeba a nie mam w ogrodzie wyciagam kilk i za moment mam odmrozowe cale listki. Mieta rosnie caly rok, wiec tylo nadmiar susze w calych galazkach na herbatki.Melisa, oregano i tymianek, co prawda w zwolnionym tempe ale rosna u mnie zina. Gorzej z estragonem. Francuzki zawsze zaniknie ma zime, teraz juz odbija ( mam go w doniczce), a rosyjski, jest bardziej odporny i odrobine dluzej rosnie zima. Jednak tez go trace na jakies miesiac . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kisma Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Listopada 2017 U nas sprawdzają się zioła w kuchni, zawsze są idealnym dodatkiem do sosów i obiadu. Cytuj https://sklep-nasiona.pl/akcesoria-wedzarnicze/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-574327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.