Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś u nas nie pada ,więc postanowiłam rozprawić się z ziołami na działce.

Ponieważ mam jeszcze miejsce w drugiej zamrażarce postanowiłam w tym roku trochę pomrozić .Kiedyś bawiłam się z miętą ,którą pomroziłam sobie w kostkach do lodu i miałam do drinków ,ale też do dań np. z pomidorów.Tak się zastanawiam ,czy lepieć zamrozić je w lodzie [włanie w kostkach,pojemniczkach na jajka ,kubeczkach...]czy bez wody w torebkach próżniowych? 

A może lepiej ususzyć??

Co wy robicie z e swoimi ziołami?.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

Witaj beatag  :) ja zamrażam zioła w takich torebkach strunowych doskonale się sprawdzają  w porównaniu do  próżniowych możesz je otwierać i zamykać są wielokrotnego użytku  ,warto mieć też pod ręką suszone  :thumbsup: Pozdrawiam   

 

 

post-47291-0-86479900-1507368032_thumb.jpgpost-47291-0-09015800-1507368057_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570217
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy ine mroze ziol w wodzie , uwazam ze woda traci jakos na smaku jak jest zamrozona na dluzej ,

Miete mrozilam rozkladajac cale listki a pozniej juz mrozone do pudelka , nie siekam bo traci na smaku , suszona ma zupelnie inny smak.

Natke mroze siekam na grubo i zamrazam w pojemniku , jak mrozona to latwo ja pokruszyc na drobniejsza.

Z lodyg natki robie cos w stylu pesto i trzymam w lodowce . Koperek siekam i zamrazam w pojemniku ,luzno nie ubijajac.

szczypiorku nie zamrazam bo taki mi poprostu nie pasuje taki wodnisty. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570218
Udostępnij na innych stronach

Natkę pietruszki i koper siekam i mrożę w pojemnikach plastikowych. Bazylię i tymianek mrożę bez siekania uprzednio pozbywając się nadmiaru wilgoci po umyciu, np w wirówce do sałaty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570236
Udostępnij na innych stronach

Te woreczki strunowe to też fajny patent .Muszę się w nie  zaopatrzyć .Te zioła w kostkach lodu wygladaja efektownie np mięta czy bazylia -[są w całości ]

Moja znajoma chyba zalewa tez oliwą z oliwek i mrozi.

Na razie posiekałam pietruszę i koperek i zapakowałam do pojemników.Został ,tymianek ,majeranek,oregano,cząber, z tych drobnych Igiełki rozmarynu chyba zapakuję w pojemniki. Mięte i bazylię chciałabym w całości te listki jakoś przechować Mam jeszcze dużo lubczyku.Melisa,estragon chyba zostanie na ogródku ,bo mało jej używam.

Ech -ta jesień...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570326
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięte i bazylię chciałabym w całości te listki jakoś przechować
 

 Ja przez caly rok co zerwe liscie bazyli ,to wkladalam do plastykowego pojemnika w zamrazarce .Pozniej kiedy potrzeba a nie mam w ogrodzie wyciagam kilk i za moment mam odmrozowe cale listki.

 Mieta rosnie caly rok, wiec tylo nadmiar susze w calych galazkach na herbatki.

Melisa, oregano i tymianek, co prawda w zwolnionym tempe ale rosna u mnie zina. Gorzej z estragonem. Francuzki zawsze zaniknie ma zime, teraz juz odbija ( mam go w doniczce), a rosyjski, jest bardziej odporny i odrobine dluzej rosnie zima. Jednak tez go trace na jakies miesiac .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14711-zio%C5%82a-w-kuchni/#findComment-570355
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.