Raulo Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2008 WitamPonieważ nie mogę dostać kwasówki mam pytanie.Czy do produkcji szynkowaru można użyć aluminium ? Niby czeskie szykowary (taki obecnie posiadam) są z aluminium. Niestety to aluminium, które ja posiadam jest ze złomu i chciałem zapytać czy odpowiednie go wyczyszczenie i powiedzmy wygotowanie spełni swoją rolę, czy jednak lepiej szukać kwasówki ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2008 Lepiej poszukaj kwasówki.Na pewno jest bardziej bezpieczna w kontakcie z żywnością. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2008 Odchodzi się od stosowania aluminium na garnki i naczynia kuchenne. Plotka głosi, że jest ono jedną z przyczyn zapadania na chorobę Altzheimer'a.Stary sposób babci: żeby garnek aluminiowy nie czerniał -trzeba go, gdy jest nowy, wygotować w mleku.Ale czy to działa? Nie jestem pewien! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2008 Aluminium musi być stopem z innym metalem, przy którym kontakt z żywnością nie stanowi zagrożenia. Twoje aluminium będzie się cały czas utleniać a to jest niebezpieczne dla zdrowia. Pozdrawiam Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2008 Aluminium musi być stopem z innym metalemNiestety nie mam pojęcia czy jest z innym stopem Nie mam skąd wziąść kwasówki. U nas sprzedają tylko arkusze, a to wydatek jakieś 400 zł Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2008 Aluminium musi być stopem z innym metalem, przy którym kontakt z żywnością nie stanowi zagrożenia. Twoje aluminium będzie się cały czas utleniać a to jest niebezpieczne dla zdrowia. Pozdrawiam Zibi. Dlaczego? Przecież w szynkowarze nie będzie bezpośredniego kontaktu. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2008 Raulo, Witam Kup rurę (wkład kominowy) są z kwasówki fi 120mm i z 1 metrowego odcinka możesz mieć kilka szynkowarek. Znajdziesz zakład , który pospawa Ci wszystko. Ewentualnie spójrz na ten wyrób. http://sklep.tadar.com.pl/index.php?ID=grupy&grupa=260&one=407&szukana=&ile_razem=2 w głębi moje szynkowarki z puszek. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=972 Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2008 Albo, jak nie masz ochoty sie bawić w spawanko / wyginanko blaszek, to masz gotowy z nierdzewki http://www.allegro.pl/item334318322_zdrowa_wedlina_szynkowar_stal_nierdzewna.html niestety 150 zł musisz wydać. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 28 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2008 Dziękuję za rady.Mnie bardzo zależy na szynkowarce w kształcie prostokąta. Takiej do brytfanny Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Marca 2008 http://www.allegro.pl/item334318322_zdrowa_wedlina_szynkowar_stal_nierdzewna.html niestety 150 zł musisz wydać.Mnie najbardziej pasuje ten pomimo ceny. Dlaczego? Przecież w szynkowarze nie będzie bezpośredniego kontaktu. Woreczek foliowy nie jest najlepszym zabezpieczeniem przed działaniem chemii. To jednak Musisz przyznać podlega procesom w podwyższonej temperaturze. Mam pewne w tym temacie doświadczenie z szybkowarem aluminiowym prod. CCCP. Po gotowaniu samej wody robił się czarny. A niby dopuszczony do kontaktu z żywnością. Pytanie tylko jaką ??? Pozdrawiam Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2008 Raulo a czytałeś sposób dziadka na praskę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265 to poczytaj i jest gdzieś jeszcze opis BonAira który swoją praske zrobił z foremki do ciasta Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2008 Lub takie. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Marca 2008 Takie są dobre. Sam zakupiłem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Marca 2008 Podaj wymiary to odpowiem Ci jaka będzie cena szynkowara z kwasówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Marca 2008 Lub takie. Obrazek Gdzie takie sprzedają ??? ten kształt mi odpowiada. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Marca 2008 Dodam tylko, że nie jest to praska, tylko forma do nadawania kształtu wyrobom robionym w osłonce barierowej fi 95. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Marca 2008 Dziękuję za rady. Mnie bardzo zależy na szynkowarce w kształcie prostokąta. Takiej do brytfanny _________________ Raulo ja też nie mam jeszcze taki Fajnych szynkowarek jakie są przedstawiane na forum - chodzi mi o prostokątne bo okragłe to mam te czeskie. Kupiłem więc keksówkę dł ok 15 cm(wszystkie rogi,boki polutowałem żeby było szczelnie, dwia kawalki kawasówki, sprężyny z szynkowarek okrągłych, wszystko razem ścisnięte i związane sznurkami.I na szybkiego można zrobić np.słoninkę wg. przepisu Dziadka :smile: Nawet żonę zmusiłem :devil: do konsumpcji i stwierdziła, że całkiem niezła :lol: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Marca 2008 Gonzo ale w Twojej musisz dokładnie odmierzyć z racji na kształt. Chodzi o to, że jak jest mniej zawartości to nie dociśniesz. Niemniej jednak gratuluję pomysłu. Zawsze to jakaś alternatywa. Podaj wymiary to odpowiem Ci jaka będzie cena szynkowara z kwasówkiJeśli mi nie zrobią to się zgłoszę Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2008 Gonzo ale w Twojej musisz dokładnie odmierzyć z racji na kształt. Raulo to wszystko było robione na wariata.Blacha dociskająca masz rację jest za duża i będzie przycięta tak aby dociskała co najmniej do połowy - przy tej próbie 0,5 cm słoninki wystawało nad blaszkę(0,7-08cm ponad powierzchnię wody) i o dziwo miękość słoniny w całym przekroju jest taka sama.Również będzie inne rozwiązanie ze sprężynami i ich zabezpieczeniem.Ale jak wspomniałem to wszystko było robione na wariackich papierach. A i dodam że było robione bez woreczka. Pozdrawaim. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Marca 2008 Lub takie. Obrazek Gdzie takie sprzedają ??? ten kształt mi odpowiada. Napisz do mnie na pw. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-31966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Marca 2008 No i podążając za Waszymi sugestiami poszukałem Pana, który zrobił mi szynkowar z kawasówki Wzorowałem się na produkcje Jagry Wymiary dł 18cm / szer 8cm / wys 10cm http://odsiebie.com/thumb.php/120696880888.jpg http://odsiebie.com/thumb.php/120696879460.jpg http://odsiebie.com/thumb.php/120696878163.jpg http://odsiebie.com/thumb.php/120696876261.jpg Szukam jeszcze sprężyn i na razie z mizernymi efektami Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-32169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Marca 2008 Witam.A co sądzicie o takim wynalazku na szynkowar? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323048074 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=331503001 Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-32170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2008 Witaj Raulo :!: No i wyszedł Ci bardzo ładny szynkowar. Można powiedzieć, że "uczeń przerósł mistrza." A ja już zbieram się do zrobienia nastepnego. Będzie służył do mielonek. W konstrukcji bardzo podobny do tego tylko zrobię w nim półokrągłe dno. Jak już będzie gotowy to wrzucę parę zdjęć. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-32171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Marca 2008 Bardzo fajna praska. Jaki koszt? Szukam jeszcze sprężyn Nie szukaj, tylko jak kiedyś radził DZIADEK zrób! To najprostszy sposób. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=24252#24252 PS. Sprężyna od ręcznej ubijaczki do białka daje nacisk ok. 2kg przy maksymalnym ściśnięciu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-32172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Marca 2008 Bardzo fajna praska. Jaki koszt?80 zł materiał + robocizna Nie szukaj, tylko jak kiedyś radził DZIADEK zrób! To najprostszy sposób. http://www.wedlinydomowe....p?p=24252#24252Faktycznie. Dziękuję Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/#findComment-32175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.