quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 27 Listopada 2024 @Muski W tym przepisie jest odsalanie, dlatego zaproponowałem koledze @shrek peklowanie w woreczku w dawce 2.5% peklosoli. Powinno być dobrze i powtarzanie. Metoda moczenia ma moim zdaniem za dużo zmiennych. Dla przykładu kawałek miesa o grubości 8cm a 10cm . Czy jednakowo się odsoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, Muski napisał(a): otoczkowanej morskiej pekli dasz 3%. Nie 3% a (minimum 3,5%) weź pod uwagę co napisałem na 4 dzień odlew. Ponadto jeśli będziesz chciał wędlinę dłużej przetrzymać zawakowaną to należy liczyć się z tym, że "aw" w gotowym produkcie będzie średnio o połowę większe od klasycznej dojrzewki, utratę masy w gotowym produkcie szacuję max na 20%. Ponadto wędlina nie będzie fermentowana więc nie będzie bariery dla bakterii, którą daje kwaśne środowisko itd... Dlatego należy wędlinę odpowiednio zabezpieczyć. Jeśli ja bym robił Sspceck to dodatkwo zapobiegawczo wędzenie przeprowadziłbym 2 krotnie w odstępach 24h. Edytowane 27 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 27 Listopada 2024 Ja planuję powędzić 3 dni po 8h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 27 Listopada 2024 Reasumując, stosuje 3,5% Chrisale (sól morska otoczkowana peklująca) na kilogram mięsa i 21 dni peklowania, po 4 dniach należy odlać osocze i peklować dalej. Po peklowaniu sprawdzić nożem nacinając w najgrubszym miejscu i ocenić kolor i stan peklowania? Wyjąć z lodówki osuszyć, ogrzać w temp pokojowej i do wędzarki. Minimum 2 dni po 8h z przerwami co 24h . Zgadza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.