Papla Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam wszystkich Pracę nad wędzarnią w Folwarku są na ukończeniu, choć tak naprawdę cały czas coś jest przy niej do zrobienia, i w miarę możliwości będę uzupełniał materiał zdjęciowy. Cały opis wraz z dokładnymi wymiarami, kosztorysem przygotowuję. Jak skończę napewno będzie zamieszczony i do pobrania w formie PDF. Teraz wklejam link do albumu ze zdjęciami http://alpap.fotosik.pl/albumy/450799.html jak i kilka fotek. Jak do tej pory uwędziłem 44 kg kiełbasy Dziadka. Pomieszczenie do wyrobów już jest, stołu na razie z nierdzewki nie ma ale jest już blat. Jak będą środki to zapewne i się stół znajdzie. Do dyspozycji mam lodówkę dużą i taboret gazowy. W wędzarni wędzi się znakomicie, temperatura w komorze rozkłada się równomiernie. Na jeden załadunek myślę że w granicach 50 kg wędzonek można uwędzić. Drewna na ogrzanie bardzo niewiele trzeba, aby doprowadzić w komorze wędzarniczej do temperatury 45°C zużyłem około 3-4 kg suchego drewna dębowego. Potem dokładanie co pół godziny po kilka kawałków, nie za dużo. Wędzarnia była zrobiona z wszelkimi uwagami zaczerpniętymi ze strony jak i wielką pomocą ze strony Pedra, dzięki. Myślę, że się udała z czego jestem bardzo zadowolony :-) Na wszelkie pytania chętnie odpowiem, każdego chętnego do przyjazdu ugoszczę :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2008 No ładne cacko :grin: Obejrzałem zdjęcia z zazdrością, bo naprawdę jest czego zazdrościć. Ehhhh jutro lecę do Totka, wysyłam kupon, wygrywam i za pół roku mam taką działeczkę z takiim cudemPogratulować Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2008 No ładne cacko :grin: Obejrzałem zdjęcia z zazdrością, bo naprawdę jest czego zazdrościć. Ehhhh jutro lecę do Totka, wysyłam kupon, wygrywam i za pół roku mam taką działeczkę z takiim cudem Pogratulować Sponsorem jest właściciel gospodarstwa agroturystycznego. Sam koszt zamknie się w 6 tys zł z czego około 1500 zł to robocizna, reszta materiały. A kupon w sumie trzeba wysłać :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Ja tam Cię wiele pytać nie będękażdego chętnego do przyjazdu ugoszczęi tego się trzymajmy . To w najbliższym czasie ja z rodziną pełną/ z teściową /i Fentel z e szwagrami jedziemy do Zrębic :wink:. Może jeszcze Pan Projektant zawita ,oj ale się będzie działo :grin: :grin: :grin: P.S. W kręgach dyplomatycznych odpowiedż by brzmiała" Zaproszenie ,zostało przyjęte z dużym zadowoleniem." Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Ja tam Cię wiele pytać nie będękażdego chętnego do przyjazdu ugoszczęi tego się trzymajmy . To w najbliższym czasie ja z rodziną pełną/ z teściową /i Fentel z e szwagrami jedziemy do Zrębic :wink:. Może jeszcze Pan Projektant zawita ,oj ale się będzie działo :grin: :grin: :grin: P.S. W kręgach dyplomatycznych odpowiedż by brzmiała" Zaproszenie ,zostało przyjęte z dużym zadowoleniem." Bo innej odpowiedzi nie ma się co spodziewać, tak zacnemu towarzystwu się nie odmawia, jeżeli to nie będzie termin między 5 a 13 lipca (w końcu urlop, na Słowacji) to nie ma najmniejszych problemów. Jeden telefon i jestem do dyspozycji :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Paweł !! Koniecznie zrób zdjęcia kiełbasy (wędzonek) podczas wędzenia, póki jeszcze co przez tą szybę coś widać. Potem to ona będzie jak szybka w masce do spawania. Po kilku wędzeniach dobra będzie żeby przez nią zaćmienie słońca oglądać. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Paweł !! Koniecznie zrób zdjęcia kiełbasy (wędzonek) podczas wędzenia, póki jeszcze co przez tą szybę coś widać. Potem to ona będzie jak szybka w masce do spawania. Po kilku wędzeniach dobra będzie żeby przez nią zaćmienie słońca oglądać. :grin: Nie ma obaw, że szyba straci przejżystość, wystarczy ją umyć pianką choćby do piekarników. Jest to szyba ogniodporna i wytrzymuje takie warunki. To jest taki sam materiał jak szyby w obrotowych opiekaczach do drobiu w supermarketach. Także spokojnie przez kilka wędzeń powinny wytrzymać. Jak wędziłem teraz to nie miałem aparatu z sobą, wiele różnych spraw na głowie i pośpiech, i zdenerwowanie aby wyszło jak trzeba ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam Papla . Dzięki za gościnność do Częstochowy też nie mam za daleko :lol: . Zastanawia mnie jednak to czym się sugerowałeś zakładając do wędzarni przeszklone drzwi . Tak jak pisze pedro drzwi będą zaraz okopcone wręcz osmolone no i zimą lub w zimne dni będą znacząco wychładzać Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam Papla . Dzięki za gościnność do Częstochowy też nie mam za daleko :lol: . Zastanawia mnie jednak to czym się sugerowałeś zakładając do wędzarni przeszklone drzwi . Tak jak pisze pedro drzwi będą zaraz okopcone wręcz osmolone no i zimą lub w zimne dni będą znacząco wychładzać Pozdrawiam Koncepcja jest taka, aby widzieć jak się nam wędzi. Kopcić się znów tak bardzo nie kopcą. Czy będą wychładzać, nie wiem, zobaczymy, uznajmy to jako eksperyment. Jak faktycznie tak będzie to się poprawi przy następnej wędzarni :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Koncepcja jest taka, aby widzieć jak się nam wędzi. Kopcić się znów tak bardzo nie kopcą. Czy będą wychładzać, nie wiem, zobaczymy, uznajmy to jako eksperyment. Jak faktycznie tak będzie to się poprawi przy następnej wędzarni :-) Ja bym proponował żaluzje sadzoodporne - odsłaniane tylko na czas podglądu. :grin: A tak na poważnie to super pomysł z szybami. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2008 drzwiczki można zamienić przecież na drewniane z małą szybką by mieć podgląd jak się dymi, a jednocześnie uniknąć wychładzania przez szybę.Fajny projekt i fajna wędzarka .Pozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Papla bardzo fajna wedzarnia,a ta szyba dodaje jej szyku.w koncu ludzie z agroturystyki beda sobie siedziec pic i patrzec jak ladnie sie wedzi,napiszczy szyba mocno sie rosi para podczas wedzenia?pytam tak z ciekawoscipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Papla bardzo fajna wedzarnia,a ta szyba dodaje jej szyku.w koncu ludzie z agroturystyki beda sobie siedziec pic i patrzec jak ladnie sie wedzi,napisz czy szyba mocno sie rosi para podczas wedzenia?pytam tak z ciekawosci pozdrawiam Szyba rosi się podczas wędzenia raz, zaraz po załadowaniu kiełbas do osuszania, na raz najwięcej załadowalem 22 kg, potem od czasu do czasu zachodzi lekko mgiełką, efekt chuchnięcia na lustro, a tak jest spokojnie, podczas wędzenia raz przetarłem obok termometru, bo o 2giej w nocy to już mało co się widzi :-) a posiłkuję się narazie termometrami do parzenia uwieszonymi na sznurkach. W ostatnich dniach dołożyliśmy prawie dwu metrowy metalowy komin, więc i cug będzie większy. W sumie nie był konieczny ale z uwagi na bezpośrednie sąsiedzwo wiat zbudowanych z drewna lepiej podnieść wyżej wylot spalin. Zrobię zdjęcia to wkleję. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Czerwca 2008 papla tak tez myslalem,ale w zimie moga byc juz niespodzianki male Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Czerwca 2008 papla tak tez myslalem,ale w zimie moga byc juz niespodzianki male Marku, niespodzianki to muszą być, biorąc pod uwagę że jestem żółtodziób na forum jakich mało :-) Z pewnością jak będę stawiał wędzareczkę u siebie w Częstochowie to już kilku błędów nie powtórze, ale napewno się napotka nowe. Ale mówili mi na zlocie w Poraju że zadymiarstwo to sztuka i się tego uczy człowiek latami a i tak napotyka na taką zagwozdkę że stwierdza iż głupi jak but :-) Dlatego potrzeba wymiany doświadczeń i dziękować że jest Internet ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Ale mówili mi na zlocie w Poraju że zadymiarstwo to sztuka i się tego uczy człowiek latami a i tak napotyka na taką zagwozdkę że stwierdza iż głupi jak but Dlatego potrzeba wymiany doświadczeń i dziękować że jest Internet dokladnie tak jest,ja juz niewiele moge sie nauczyc,ale mimo tego lubie miec reke na pulsie,a i czasem cos sie dowiem jak na przyklad w ostatnim czasie - stopki wieprzowe nadziewane-dla mnie to nowosc zrobil bym na 18.06 na imieniny,ale nie wiem jak ta skore zdjac he he :wink: Dlatego potrzeba wymiany doświadczeń i dziękować że jest Internetprzez zakup woka zarazilem sie kuchnia chinska i jak na razie dzieki internetowi wiem wiecej,temat obrobki miesnej,smazenie parzenie to sa zupelnie inne smaki niz dotad znalem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Skany już lepszej o wiele jakości, pozostanie dokładne opisanie i zwymiarowanie. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Na szybko wstawiam zdjęciaŚwietne, ale jak rozwiązałeś wylot dymu. Z rysunku nie wynika, że jest jakoś strasznie szeroki. I napisz proszę, czy /jeśli nie szeroki/ wędzarnia sprawuje się dobrze. Czy podczas osuszania jakoś rozszczelniasz komorę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Na szybko wstawiam zdjęciaŚwietne, ale jak rozwiązałeś wylot dymu. Z rysunku nie wynika, że jest jakoś strasznie szeroki. I napisz proszę, czy /jeśli nie szeroki/ wędzarnia sprawuje się dobrze. Czy podczas osuszania jakoś rozszczelniasz komorę? Sokoz, rysunki są wstępne, wylot jest 1.5 razy większy niż dolot. Na zdjęciach masz pokazane: Dolot czyli wylot kanału dymnego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9defe012809b99e.html dodatkowe zdjęcie z etapu wcześniejszego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/739da59bff14bec6.html Wylot do komina http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e0f97e5463bf2f7.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/657a6a9e7a1b0ee3.html Szyber otwieram na maksa i jest przeciąg, widać jak dym wiruje w komorze wędzarniczej. Osuszam przy zamkniętych drzwiach, nie ma z tym problemu, rozgrzana wędzarnia potrafi generować strumień ciepłego powietrza o temperaturze 35-40°C przez dobre 1.5 h bez dokładania. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Czerwca 2008 ja juz niewiele moge sie nauczyc,ale mimo tego lubie miec reke na pulsie, Marku, wyjaśnij proszę to stwierdzenie, gdyż nie bardzo je zrozumiałem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Czerwca 2008 rozgrzana wędzarnia potrafi generować strumień ciepłego powietrza o temperaturze 35-40°C przez dobre 1.5 h bez dokładania.I tu wyłania się wyższość murowanej nad blaszaną! Dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Czerwca 2008 witaj Maxell ja juz niewiele moge sie nauczyc,ale mimo tego lubie miec reke na pulsie,mimo swojej wiedzy i faktu iz jest to moje hobby,znajduje na forum tak zwane rodzynki lub knify technologiczne. slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.