Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

 

Pracę nad wędzarnią w Folwarku są na ukończeniu, choć tak naprawdę cały czas coś jest przy niej do zrobienia, i w miarę możliwości będę uzupełniał materiał zdjęciowy. Cały opis wraz z dokładnymi wymiarami, kosztorysem przygotowuję. Jak skończę napewno będzie zamieszczony i do pobrania w formie PDF. Teraz wklejam link do albumu ze zdjęciami

 

http://alpap.fotosik.pl/albumy/450799.html

 

jak i kilka fotek.

 

Jak do tej pory uwędziłem 44 kg kiełbasy Dziadka. Pomieszczenie do wyrobów już jest, stołu na razie z nierdzewki nie ma ale jest już blat. Jak będą środki to zapewne i się stół znajdzie. Do dyspozycji mam lodówkę dużą i taboret gazowy. W wędzarni wędzi się znakomicie, temperatura w komorze rozkłada się równomiernie. Na jeden załadunek myślę że w granicach 50 kg wędzonek można uwędzić. Drewna na ogrzanie bardzo niewiele trzeba, aby doprowadzić w komorze wędzarniczej do temperatury 45°C zużyłem około 3-4 kg suchego drewna dębowego. Potem dokładanie co pół godziny po kilka kawałków, nie za dużo. Wędzarnia była zrobiona z wszelkimi uwagami zaczerpniętymi ze strony jak i wielką pomocą ze strony Pedra, dzięki. Myślę, że się udała z czego jestem bardzo zadowolony :-)

 

 

Na wszelkie pytania chętnie odpowiem, każdego chętnego do przyjazdu ugoszczę :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/
Udostępnij na innych stronach

No ładne cacko :grin:

Obejrzałem zdjęcia z zazdrością, bo naprawdę jest czego zazdrościć.

Ehhhh jutro lecę do Totka, wysyłam kupon, wygrywam i za pół roku mam taką działeczkę z takiim cudem

Pogratulować

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35556
Udostępnij na innych stronach

No ładne cacko :grin:

Obejrzałem zdjęcia z zazdrością, bo naprawdę jest czego zazdrościć.

Ehhhh jutro lecę do Totka, wysyłam kupon, wygrywam i za pół roku mam taką działeczkę z takiim cudem

Pogratulować

Sponsorem jest właściciel gospodarstwa agroturystycznego. Sam koszt zamknie się w 6 tys zł z czego około 1500 zł to robocizna, reszta materiały. A kupon w sumie trzeba wysłać :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35558
Udostępnij na innych stronach

Ja tam Cię wiele pytać nie będę

każdego chętnego do przyjazdu ugoszczę

i tego się trzymajmy . To w najbliższym czasie ja z rodziną pełną/ z teściową /i Fentel z e szwagrami jedziemy do Zrębic :wink:. Może jeszcze Pan Projektant zawita ,oj ale się będzie działo :grin: :grin: :grin:

P.S. W kręgach dyplomatycznych odpowiedż by brzmiała" Zaproszenie ,zostało przyjęte z dużym zadowoleniem."

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35560
Udostępnij na innych stronach

Ja tam Cię wiele pytać nie będę

każdego chętnego do przyjazdu ugoszczę

i tego się trzymajmy . To w najbliższym czasie ja z rodziną pełną/ z teściową /i Fentel z e szwagrami jedziemy do Zrębic :wink:. Może jeszcze Pan Projektant zawita ,oj ale się będzie działo :grin: :grin: :grin:

P.S. W kręgach dyplomatycznych odpowiedż by brzmiała" Zaproszenie ,zostało przyjęte z dużym zadowoleniem."

Bo innej odpowiedzi nie ma się co spodziewać, tak zacnemu towarzystwu się nie odmawia, jeżeli to nie będzie termin między 5 a 13 lipca (w końcu urlop, na Słowacji) to nie ma najmniejszych problemów. Jeden telefon i jestem do dyspozycji :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35566
Udostępnij na innych stronach

Paweł !!

 

Koniecznie zrób zdjęcia kiełbasy (wędzonek) podczas wędzenia, póki jeszcze co przez tą szybę coś widać. Potem to ona będzie jak szybka w masce do spawania. Po kilku wędzeniach dobra będzie żeby przez nią zaćmienie słońca oglądać. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35567
Udostępnij na innych stronach

Paweł !!

 

Koniecznie zrób zdjęcia kiełbasy (wędzonek) podczas wędzenia, póki jeszcze co przez tą szybę coś widać. Potem to ona będzie jak szybka w masce do spawania. Po kilku wędzeniach dobra będzie żeby przez nią zaćmienie słońca oglądać. :grin:

Nie ma obaw, że szyba straci przejżystość, wystarczy ją umyć pianką choćby do piekarników. Jest to szyba ogniodporna i wytrzymuje takie warunki. To jest taki sam materiał jak szyby w obrotowych opiekaczach do drobiu w supermarketach. Także spokojnie przez kilka wędzeń powinny wytrzymać. Jak wędziłem teraz to nie miałem aparatu z sobą, wiele różnych spraw na głowie i pośpiech, i zdenerwowanie aby wyszło jak trzeba ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35570
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Papla . Dzięki za gościnność do Częstochowy też nie mam za daleko :lol: . Zastanawia mnie jednak to czym się sugerowałeś zakładając do wędzarni przeszklone drzwi . Tak jak pisze pedro drzwi będą zaraz okopcone wręcz osmolone no i zimą lub w zimne dni będą znacząco wychładzać

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35571
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Papla . Dzięki za gościnność do Częstochowy też nie mam za daleko :lol: . Zastanawia mnie jednak to czym się sugerowałeś zakładając do wędzarni przeszklone drzwi . Tak jak pisze pedro drzwi będą zaraz okopcone wręcz osmolone no i zimą lub w zimne dni będą znacząco wychładzać

 

Pozdrawiam

Koncepcja jest taka, aby widzieć jak się nam wędzi. Kopcić się znów tak bardzo nie kopcą. Czy będą wychładzać, nie wiem, zobaczymy, uznajmy to jako eksperyment. Jak faktycznie tak będzie to się poprawi przy następnej wędzarni :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35574
Udostępnij na innych stronach

Koncepcja jest taka, aby widzieć jak się nam wędzi. Kopcić się znów tak bardzo nie kopcą. Czy będą wychładzać, nie wiem, zobaczymy, uznajmy to jako eksperyment. Jak faktycznie tak będzie to się poprawi przy następnej wędzarni :-)

Ja bym proponował żaluzje sadzoodporne - odsłaniane tylko na czas podglądu. :grin:

A tak na poważnie to super pomysł z szybami. :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35579
Udostępnij na innych stronach

drzwiczki można zamienić przecież na drewniane z małą szybką by mieć podgląd jak się dymi, a jednocześnie uniknąć wychładzania przez szybę.

Fajny projekt i fajna wędzarka .

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35581
Udostępnij na innych stronach

Papla bardzo fajna wedzarnia,a ta szyba dodaje jej szyku.w koncu ludzie z agroturystyki beda sobie siedziec pic i patrzec jak ladnie sie wedzi,napisz

czy szyba mocno sie rosi para podczas wedzenia?pytam tak z ciekawosci

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35585
Udostępnij na innych stronach

Papla bardzo fajna wedzarnia,a ta szyba dodaje jej szyku.w koncu ludzie z agroturystyki beda sobie siedziec pic i patrzec jak ladnie sie wedzi,napisz

czy szyba mocno sie rosi para podczas wedzenia?pytam tak z ciekawosci

pozdrawiam

Szyba rosi się podczas wędzenia raz, zaraz po załadowaniu kiełbas do osuszania, na raz najwięcej załadowalem 22 kg, potem od czasu do czasu zachodzi lekko mgiełką, efekt chuchnięcia na lustro, a tak jest spokojnie, podczas wędzenia raz przetarłem obok termometru, bo o 2giej w nocy to już mało co się widzi :-) a posiłkuję się narazie termometrami do parzenia uwieszonymi na sznurkach. W ostatnich dniach dołożyliśmy prawie dwu metrowy metalowy komin, więc i cug będzie większy. W sumie nie był konieczny ale z uwagi na bezpośrednie sąsiedzwo wiat zbudowanych z drewna lepiej podnieść wyżej wylot spalin. Zrobię zdjęcia to wkleję.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35586
Udostępnij na innych stronach

papla tak tez myslalem,ale w zimie moga byc juz niespodzianki male

Marku, niespodzianki to muszą być, biorąc pod uwagę że jestem żółtodziób na forum jakich mało :-) Z pewnością jak będę stawiał wędzareczkę u siebie w Częstochowie to już kilku błędów nie powtórze, ale napewno się napotka nowe. Ale mówili mi na zlocie w Poraju że zadymiarstwo to sztuka i się tego uczy człowiek latami a i tak napotyka na taką zagwozdkę że stwierdza iż głupi jak but :-) Dlatego potrzeba wymiany doświadczeń i dziękować że jest Internet ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35589
Udostępnij na innych stronach

Ale mówili mi na zlocie w Poraju że zadymiarstwo to sztuka i się tego uczy człowiek latami a i tak napotyka na taką zagwozdkę że stwierdza iż głupi jak but Dlatego potrzeba wymiany doświadczeń i dziękować że jest Internet

dokladnie tak jest,ja juz niewiele moge sie nauczyc,ale mimo tego lubie miec reke

na pulsie,a i czasem cos sie dowiem jak na przyklad w ostatnim czasie - stopki

wieprzowe nadziewane-dla mnie to nowosc zrobil bym na 18.06 na imieniny,ale

nie wiem jak ta skore zdjac he he :wink:

Dlatego potrzeba wymiany doświadczeń i dziękować że jest Internet

przez zakup woka zarazilem sie kuchnia chinska i jak na razie dzieki internetowi

wiem wiecej,temat obrobki miesnej,smazenie parzenie to sa zupelnie inne smaki

niz dotad znalem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35592
Udostępnij na innych stronach

Na szybko wstawiam zdjęcia

Świetne, ale jak rozwiązałeś wylot dymu. Z rysunku nie wynika, że jest jakoś strasznie szeroki. I napisz proszę, czy /jeśli nie szeroki/ wędzarnia sprawuje się dobrze.

Czy podczas osuszania jakoś rozszczelniasz komorę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35712
Udostępnij na innych stronach

Na szybko wstawiam zdjęcia

Świetne, ale jak rozwiązałeś wylot dymu. Z rysunku nie wynika, że jest jakoś strasznie szeroki. I napisz proszę, czy /jeśli nie szeroki/ wędzarnia sprawuje się dobrze.

Czy podczas osuszania jakoś rozszczelniasz komorę?

Sokoz, rysunki są wstępne, wylot jest 1.5 razy większy niż dolot. Na zdjęciach masz pokazane:

 

Dolot czyli wylot kanału dymnego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9defe012809b99e.html

 

dodatkowe zdjęcie z etapu wcześniejszego

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/739da59bff14bec6.html

 

Wylot do komina

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e0f97e5463bf2f7.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/657a6a9e7a1b0ee3.html

 

Szyber otwieram na maksa i jest przeciąg, widać jak dym wiruje w komorze wędzarniczej.

Osuszam przy zamkniętych drzwiach, nie ma z tym problemu, rozgrzana wędzarnia potrafi generować strumień ciepłego powietrza o temperaturze 35-40°C przez dobre 1.5 h bez dokładania.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35715
Udostępnij na innych stronach

ja juz niewiele moge sie nauczyc,ale mimo tego lubie miec reke na pulsie,

Marku, wyjaśnij proszę to stwierdzenie, gdyż nie bardzo je zrozumiałem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35764
Udostępnij na innych stronach

rozgrzana wędzarnia potrafi generować strumień ciepłego powietrza o temperaturze 35-40°C przez dobre 1.5 h bez dokładania.

I tu wyłania się wyższość murowanej nad blaszaną!

 

Dziękuję za odpowiedź!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35769
Udostępnij na innych stronach

witaj Maxell

ja juz niewiele moge sie nauczyc,ale mimo tego lubie miec reke na pulsie,

mimo swojej wiedzy i faktu iz jest to moje hobby,znajduje na forum tak zwane

rodzynki lub knify technologiczne.

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1601-grillow%C4%99dzarnia-w-folwarku-zr%C4%99bice/#findComment-35781
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.