Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temperaturę regulujesz paleniskiem, ilością żadu i opału oraz przez ustawienie odpowiednie otworów dymnych ustawisz odpowiedni ciąg całej wędzarni. Jeżeli użyjesz szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą będziesz regulował ilość dostarczonej energii cieplnej do komory, ale nie temperaturę spalania czyli najważniejszy element w procesie wędzenia. Po za tym zwiększysz ilość substancji stałych, benzopirenu i dioksyn.  :)

post-40431-0-45040200-1422187867_thumb.png

Przybliżone zachowanie się ciepłych gazów w wędzarni. Wystarczy tylko jeden punkt regulacyjny. Przy dwóch punktach dochodzi trzeci i czwarty, które są uzależnione od wzajemnych relacji.

Przy wędzarniach kanałowych dochodzi jeszcze strata ciepła w zależności od pory roku.

Robi się "krótka kołderka" i nie wiemy co należy regulować ponieważ warunki cały czas się zmieniają.  

Szyber pomiędzy paleniskiem, a komora zdecydowanie zwiększa wydzielanie się szkodliwych substancji i pozornie reguluje proces wędzenia.  

Edytowane przez Andyandy

Nie to jest dodatkowa atrakcja używana tylko podczas załadunku komory lub wyciągnięcia wędzonek żeby zablokować ujście dymu. Otwór można zasłonić kawałkiem deski lub blachy lub zastosować gotowy szyber. Dowolne rozwiązanie.  

Ale robiąc takie wodotryski trzeba też zrobić dodatkowe wyjście dymu z paleniska, w przeciwnym wypadku i tak się odymimy.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Deflektor nad otworem wlotowym jest konieczny to logiczne,pełni podwójną role. Tak jak pisałeś ,rozprasza dym a także zatrzymuje skropliny z wyrobu.Tyle już wiem,kolejny dzień na przeglądaniu forum zadymiaczy odnosi efekt. Teraz jeszcze czas na wysłuchanie rad [nie jedna kiełbasę już uwędziłeś] . 

Mam dwa tygodnie na zgromadzenie materiału,jak dobrze pójdzie to na wielkanoc pierwsze podejście,ale jeszcze dużo nauki przede mną.

 

Andy chcę Ci podziękować za opracowanie  wędzarni z którego mogłem skorzystać. Jeśli będę mógł w zamian się zrewanżować to pisz śmiało.  

 

Ahoj ;)

O, pierwszy raz to widzę  :blush: Widzę również że pod moją wedzarką kolega andyandy umieścił jakieś czarniutkie wędzoneczki.Pewnie sugeruje, że takie wychodzą.Bzdury kolego piszesz, bzdury.A podczerwień w palenisku typu koza mam prawidłową :D

 

Pozdrawiam ;)

Carpe diem - raz kozie death

Gonzo!  :facepalm: gdybym miał do dyspozycji Twoje wędzonki na pewno zostały by wstawione fotki i opisane. Niestety nie dysponuję zdjęciami,  :( a szkoda.  Materiał pochodzi z fotek zamieszczanych na forum i jest własnością forum. To są przykłady i poglądowe zdjęcia z podobnych rozwiązań, przedstawiają różne elekty wędzenia i związane z tym problemy. A te, takie ładne, są moje wędzonki. :D  Jak masz lepsze wstaw dla porównania.  :)

Witam Forowiczów !    

  :facepalm:   Mam zamiar rozpocząć budowę wędzarni , a wprawdzie jej palenisko bo skrzynię (komorę wędzarniczą 700x700x1200 ) już zamówiłem u stolarza. Posiłkując się projektem kolegi Andyandy postanowiłem napisać w tym temacie.Ma to byc forma wędzarni skrzyniowej z paleniskiem bezpośrednim opalanym tradycyjnie a docelowo chcę zamontować napęd elektryczny plus dymogenerator z dolnym zapłonem. Materiały jakimi dysponuję i które mogę wykorzystać na palenisko to blacha różnej grubości. Technicznie widzę to tak aby z blachy np.3,5-4 mm powycinac boki w kształcie trapeza, zmontować razem z częscią podłogową i górę komory (strop) wraz z otworem  doprowadzającym (+szyber) ciepło i dym do komory w jedną całosc, następnie okryć wszystkie boki wełną mineralną (50mm). z ekranemi ponownie raz jeszcze cienka blacha na zewnątrz. Górna pokrywa  komory spalania a dolna kom.wędzarniczej z nierdzewki.       Tak przygotowaną komore o wymiarach dopasowanych do skrzyni przytwierdzic do gruntu a na niej zamocowac skrzynię wędzarniczą. Wymiary wewnetrzne komory spalania wstępnie ustalone to 800x800 u dołu i 700x700 u góry, wysokość 500-600 mm w zależności od potrzeby . I tutaj moja prośba do kolegów którzy w podobny sposob zbudowali komorę spalania jakich grubości blach należy użyć by nie nastąpiły wypatrzenia od temperatury, czy taka wersja zdaje egzamin z takim dociepleniem spełnia swe funkcje, czy lepiej zakupic cegły i budować komory spalania jak większość tu na forum. Jeśli taka forma komory spalania zda egzamin(?) to w dalszej perspektywie grzałkę( w formie szuflady) i DG można (należy) zamocować w palenisku czy lepiej będzie bezpośrednio w komorze wędzarniczej.  Jeśli podobny temat był tu już przerabiany to proszę o link, (nie znalazłem ) wszelkie sugestie  i uwagi będą pomocne.

 

Pozdrawiam 

grando08   ;)

Edytowane przez grando08

Raczej muruj komorę nie używaj nierdzewnej blachy na palenisko, a przynajmniej żeby nie leżał na tej blaszce bezpośrednio żar. Nie pale papierosów i mogę powiedzieć że "nierdzewka" podgrzana do wyższej temperatury zawsze daje dziwny zapach, może służy jako katalizator i rozkłada inne produkty spalania. Niepotrzebna jest wełna w palenisku - palenisko nie może się nagrzewać i kumulować ciepło. Stal szybko się nagrzewa i szybko oddaje ciepło, więc nie będzie stabilne. Duża bezładność zapewni odpowiednią "histerezę" do utrzymania odpowiedniego zakresu temperatury.     

Dziąkuję Kolego Andyandy to temat komory z  blach juz z głowy , dzieki, a dalsze pytanie dot. grzałki i DG gdzie lepiej je podłaczyć ,, do komory wędzarniczej czy paleniska, bo zakładając jedną z wersji  muszę pomyśleć nad montażem tych udogodnień . Blachę nierdzewną chciałem wyłożyć na dno komory wędzarniczej a resztę z czarnej , teraz poczytam na temat materiałów budowlanych potrzebnycz do budowy paleniska.

 

PS. ja też nie palę , ale " dym " ostatnio bardzo polubiłem !

grando08  :D

Hallo , :yawn:

Kolego  Andyandy na poczatku tego tematu kol. Maxell opisal budowe wedzarni i podaje kilka rodzaji materialow odpowiednich do budowy paleniska, poleca m.in   blache i cegle .Tak bedzie chyba dobrze gdy skrzynie paleniska wykonam z blachy a wewnatrz wyloze cegla izolacyjna ogniotrwala.

Na strop poloze plyte zbrojona (beton ogniotrwaly) wraz z zamontowanym szybrem i do tego przamocuje komore wedzarnicza.

Cegla murowana na lezaco powiekszy mi troche gabaryty zewnetrzne przy utrzymaniu odpowiednich wymiarow wewnetrznych ale to nie problem miejsca mam dosyc , bo cegla polozona na bok da tylko 6 cm a to troche malo. Blache na zewnatrz dam tylko dlatego by ulatwic sobie montaz pozostalyc elementow. Docelowo cale palenisko bede chcial okryc kostka granitowa ktora  pozostala po budowie ale to sie jeszcze zobaczy.

 

Pozdrawiam :)

Grzałki  zamontuj w komorze wędzarniczej. Sterowanie mocą i regulacje znajdziesz na stronie w temacie wędzarni elektrycznych.

Zrób rysunek i opis jak całość zaprojektowałeś. 

Ok, trochę to potrwa, ale postaram się coć wrzucić .Grzałkę dopasuję w komorze pod deflektorem, w wersji szufladkowej , Montaż stały coś mnie nie przekonuje.  DG podepnę raczej na dole w palenisku by dym się równo rozprowadzał,  c.d.n !

 

Dziękuję  :)

Witam wszystkich.

Przymierzałem się od jakiegoś czasu by spróbować swoich sił w temacie wędzenia i na szczęście tu trafiłem. Przejrzałem wiele tematów z tego forum i jestem wdzięczny prowadzącym i innym pasjonatom za wiedzę, której dostarczają. Planuję budowę własnej wędzarni w swoim ogrodzie. Mam nadzieję, że moje pytanie do Andyandy nie wyda się Tobie infantylne. Piszesz, że projekt (czy wytyczne do projektu) przedstawia optymalną wędzarnię do 80 kg mięsa z wykorzystaniem najlepszych parametrów spalania drewna, utrzymania temperatury itd. Czy mimo wszystko tak dobrana wielkość paleniska i komory da nam najwłaściwsze warunki do wędzenia 2, 5 czy 20 kg mięsa? I mimo tego, że nie wydaje mi się, bym doszedł w najbliższym czasie do 80 kg to warto posłużyć się wzorcem? Czy należy mimo wszystko zmniejszyć wielkość, jeśli ilość wędzonek nie będzie zwykle przekraczać 20? Jeśli tak, to jak powinno się zaprojektować taką wędzarnię?

Z góry dzięki za poświęcony czas  :)

 

 

Czy mimo wszystko tak dobrana wielkość paleniska i komory da nam najwłaściwsze warunki do wędzenia 2, 5 czy 20 kg mięsa?
Pojemność komory, a górna granica ilości wędzonek przede wszystkim dotyczy przyjęcia i odprowadzenia wilgoci z wędzonek. Im mniej wędzonek tym lepiej. 80 kg wędzonek jest już pokaźną ilością w komorze, posiada dużą powierzchnię i odprowadza duże ilości pary wodnej.  Wolna przestrzeń, która pozostanie musi przyjąć i odprowadzić parę wodną bez refluksu. Ograniczenie jest tylko w maksymalnej ilości.  Mała ilość w niczym nie przeszkadza.  

Dzięki - jak skończę projekt to chciałbym móc go jeszcze skonsultować. Mam kilka pomysłów na rozwiązanie regulacji zaworu dymnego czy wyprowadzenia dymu, ponieważ dach nie będzie podnoszony. Czy racjonalne jest położenie desek na dno komory?

Przedstawiam wstępny zarys mojej wędzarni - wzorowany na schemacie Andyandy. Nie będzie to duża wiata do posiedzenia. Chcę stworzyć miejsce przeznaczone jedynie do wędzenia z niewielkim zadaszeniem. Zadaszenie będzie przytulone z jednej strony do muru-ogrodzenia a opierało się z drugiej strony na wędzarni. Dzięki temu rozwiązaniu będę mógł korzystać nawet w czasie deszczu. Dach nie będzie podnoszony. O ile sama komora do wędzenia i palenisko jest dla mnie jasne, to chciałbym skonsultować budowę  zaworu dymnego i deflektora. Zawór dymny w projekcie umieszczam pomiędzy prętami podtrzymującymi deflektor. Opuszczam go na lince za pomocą obrotu pręta. Czy pręt przeprowadzić przez drewnianą ścianę komory bez żadnego zabezpieczenia? Pomyślałem, że umieszczenie zaworu dymnego w tulejach da równomierny rozkład ciepłą - właściwie będzie to podwójny deflektor. Proszę doświadczonych forumowiczów o porady zanim wprowadzę mój raczkujący projekt w życie  :)

post-71009-0-72596800-1424699250_thumb.jpg

post-71009-0-42029900-1424699307_thumb.jpg

post-71009-0-34553900-1424699310_thumb.jpg

post-71009-0-65495000-1424699313_thumb.jpg

Deflektor wygląda na mały ale ma 50 cm średnicy (wymiary komory 90x90cm). Szczeliny dymne będą regulowane. Jak skończę ich opracowanie to umieszczę całość. To na razie taki model poglądowy, bo chciałem zapytać o opuszczanie zaworu dymnego a na rysunku chyba łatwiej zapytać. I nie wiem dalej czy można pręt do regulacji zaworu dymnego przeprowadzić przez ścianę komory bez żadnego zabezpieczenia. Na forum znalazłem wiele wpisów na temat wyłożenia bądź nie wyłożenia środka wędzarni blachą. Bardziej mi się podoba bez ale czy to praktyczne? Andyandy - jeśli nie masz za wiele czasu to może ktoś inny mógłby coś doradzić. Pozdrawiam

Bez blachy nie jedna wędzarnia spłonęła. Nawet gdyby bardzo uważać, to dym w tej temperaturze jest agresywny.  Po krótkim czasie deski zostaną zwęglone. Blacha ułatwia utrzymanie czystości itd, itp. Jednak jeżeli bardzo się podobają same deski, to nie obijaj zaproś gości niech podziwiają tylko szybko, bardzo szybko zanim wewnątrz się zmieni.   

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.