FanTom Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ok - czyli jednak blacha. A co z prętem do regulacji zaworu dymnego? - może się tez tak nagrzewać, że dojdzie do zapłonu ścianki z drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-407072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 24 Lutego 2015 A co z prętem do regulacji zaworu dymnego? - może się tez tak nagrzewać, że dojdzie do zapłonu ścianki z drewna? Zrób przepust z rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-407109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanTom Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 25 Lutego 2015 Palenisko o wymiarach 92x92 cm, wysokość 60cm przykryte płytą prefabrykowaną 6 cm z podwyższeniem o 4 cm wokół otworu dymowego. Otwór dymowy 18x18 cmWielkość komory 90x90 wysokość 140 cm (płaski strop wewnątrz). Górne okna wentylacyjne o wysokości 12 cm i szerokości: z boku lewe i prawe 84 cm, z tyłu 90 cm. Budowa ścian od środka blacha, deski 2 cm, wełna 3 cm i okładzina zewnętrzna z deski elewacyjnej ok 1,5-2,5 cm. Poprzeczki do wieszania wędlin na wysokości 118, 98 i 78 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-407253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 25 Lutego 2015 nic więcej nie mogę powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-407380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grando08 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) witam , moj wstępny projekt upadł !Planowałem wykonać wędzarnie wraz z grilem typu " Schwenker " usadowionego przy bocznej stronie wędzarni, Wędzarnie i gril miał oddzielać stół roboczy wykonany z drewna . Docelowo stół miał stać pod dachem podpartym na kostrukcji żerdzi "huśtawkowych". Całość planowałem postawić na przydomowym tarasie o wym. 6 na 8 m. Na tym tarasie w okresie wiosna - jesien grilujemy dosycc często i doszedłem do wniosku ,że wędzenie w takim miejscu ( nawet niezbyt częste) to nie jest najlepszy pomysł. Mam dosyć odpowiedniego miejsca dla węzarni na działce w odpowiedniej odległości tak aby nikogo dym nie gryzł w oczy , gril natomiast powinien stać na tarasie aby grilowanie nie zamieniło się w co chwilowy jogging z piwkiem w ręku. Opcja rozdzielenia tych dwóch urządzeń jest chyba wskazana ? Co do samej wędzarni to będzie ona podobna konstrukcyjnie tak jak u kolegi FanTom z drobnymi różnicami.wym komory 70x70x120 u góry sklepienie proste a na nim podnoszony skośny daszek z kominkiem + otwory dymowe z dwóch stron. Sciany komory z dewna 2 cm+3 cm wełny kominkowej +2 cm deska łączone pióro wpust Od wewnątrz na ok 50 cm od dołu blacha 0,8 mm.Palenisko murowane wyłożone w srodku cęgłą żaroodporną wym wewnętrzny 70x70x60 wys. Strop 8 cm zbrojony , beton ogniotrwały z kanałem 200x 200 mmz szybrem ( nie wiem jeszcze który wybrać uchylny czy lepiej podciągany na łancuszku ) .deflektor dwustopniowy zdejmowany, Nad stropem paleniska z lewej strony drzwi komory szczelina ok 8-10 cm wysoka i 40 cm długa do wsunięcia szufladki z grzałką 2,5-3,0 KW sterowanie regulatorem mocy + sondy . Dymogenerator wykonałem z rury czarnej fi 110x 400 + popielnik rura dymowa fi 28 mm z nierdzewki przewód powietrzny 5 mm ,dysza końcowa do wyboru 08 ,1,0 1,2 1,6 mm Próby robiłem na 1,2 i 1,6 mm i ta druga daje więcej gęstego białego dymu ze zrębków bukowych ale to raczej kwestja doboru kilku parametrów , pompka 2x 200 l/h. Korpus DG idzie do kąpieli chromowo -niklowej.1/4 zasypu z dyszą 1,6 kopcił ok dwóch godzin, pompka na pół gwizdka. Wlot powietrza w prostokącie nad rusztem 8x20 mm regulowany przez obrót popielnika. Zastanawiam się nad wbudowaniem odstojnika na smołę.Wyczytałem że DG daję dym bezpośrednio do komory wędzarniczej ale nie dotarłem jeszcze do informacji, dlaczego nie dymić nim w palenisku ?Gdy znów coś podrobie postaram sie podpiąc fotki . Acha kopciucha umyłem jakimś ekologicznym srodkiem do mycia wręcz wszystkiego , wystarczyło spryskać obficie tym srodkiem a po kilku minutach zmyc raz jeszcze ciepłą woda . W koncentracię można myć ręce to chyba żrący taki nie jest Jutro sprawdzę i podam nazwę dla zainteresowanych.Wszelkie uwagi przyjmę z pokorą Edytowane 27 Lutego 2015 przez grando08 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-408023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grando08 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 28 Lutego 2015 Fin Clean All firmy Interflon , taki własnie koncentrat użyłem do mycia DG jest bardzo skuteczny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-408205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 1 Marca 2015 A gdzie to można kupić ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-408259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 1 Marca 2015 Najlepiej użyć płyn do mycia szyb w kominkach usuwa doskonale nagary, przypalone tłuszcze np. z grilla i piekarnika. Jest na bazie amoniaku.Doskonale również czyści przypalone denka w garach i kuchnie gazowe. Ostatnio widziałem w Lerua Merlin chyba po 2 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-408283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grando08 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 1 Marca 2015 Witam , wpadł mi w ręce porzez dystrybutora F-y Interflon który odwiedza nas regularnie co miesiąc ." Wygospodarowałem " dla siebie kilka litrów i używam do mycia auta szczególnie felg, glazury zewnętrznej i wewnętrznej. Zanim łuski mosiężne włoże do Tumblera mocze je w tym koncentracie 2-3 godziny i efekt imponujący,Gdzie go można kupic w Polsce tego nie sprawdzałem ale ktoś chyba ten śodek rozprowadza. Warto poszukać ! http://www.interflon.com/ch/de/produkte/486/interflon-fin-clean-all tu trochę można poczytać napewno ten koncentrat nie kosztuje 2 zł ale zastosowanie w dużo większym zakresie i chyba bez amoniaku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-408291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekL Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 19 Marca 2015 Witam, Jestem wędzarniczym nowicjuszem. Na szczęście trafiłem na wasze Forum i wreszcie buduję własny "kibelek" wg projektu kolegi Andyandy. Doszedłem do etapu stropu nad paleniskiem. Zacząłem się zastanawiać, czy na pewno jest konieczny. Czy ktoś z szanownych kolegów miał (bądź ma) do czynienia z takim typem paleniska? Jakie są wasze doświadczenia?Pozdrawiam serdecznie. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-413992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tilikum Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 20 Marca 2015 Witam Wędzarniczych Braci!Nie będę zbytnio oryginalny jeżeli napiszę, że gdy zupełnie przypadkiem przeczytałem artykuł kolegi Andyandy'ego to całkowicie zmieniło się moje podejście do budowy wędzarni. Od kilku lat korzystam z wędzarni kolegi mieszkającego ulicę dalej, którą wspólnie zbudowaliśmy. Po przeczytaniu artykułu na temat spalania drewna i zdecydowanie słuszniejszego wykorzystania drewna na ile to było możliwe wędzarnię zmodyfikowaliśmy, ale nie da się przeskoczyć 1,2 metrowego kanału dymowego i nieocieplonej komory wędzarniczej z cegły.Ponieważ od jakiegoś czasu nosiłem się już z budową własnej, osobistej wędzarni, więc projekt Andyandy był jedynym słusznym wyborem. Po dwukrotnym, dokładnym przewertowaniu niniejszego tematu chciałbym jednak jeszcze uzyskać potwierdzenie autora do moich przemyśleń i rozwiania wątpliwości.Z racji wbudowania wędzarni w istniejące już uwarunkowania moja komora spalania wymurowana z kostki granitowej ma wymiary szer. 54 cm na gł. 70 cm i pytanie: czy wysokość paleniska 43-45 cm będzie wystarczająca?Kolejne pytanie czy strop nad paleniskiem 4 cm będzie dobry? czy lepiej zrobić 5 cm?Planowany jest przepust w tropie 20 cm i kolejne pytanie o wielkość deflektora?Komora wędzarnicza projektowana jest o wysokości 130 cm.No i jeszcze jedno pytanie, które się zrodziło przy zakupie materiału na komorę wędzarniczą u znajomego stolarza. Kiedy powiedziałem mu o planach wyłożenia komory wędzarniczej deską sosnową stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonek, proponował drewno liściaste - np. lipę lub grab. Czy ktoś z Braci miał takie problemy? planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą.Jak już trochę ogarnę moją budowę to oczywiście założę własny wątek ze zdjęciami.Pozdrawiam dymnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-414488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Ja nie Andyandy ale.. Kolejne pytanie czy strop nad paleniskiem 4 cm będzie dobry?Wystarczy a 5-ka nie zaszkodzi. Planowany jest przepust w tropie 20 cm i kolejne pytanie o wielkość deflektora?Jak możesz to zrób 25, deflektor zrób większy o 8-10 cm na stronę i koniecznie z możliwością regulacji wysokości, żebyś mógł go sobie odpowiednio ustawić. stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonekNic podobnego sam mam komorę wyłożoną boazerią sosnowa i nie ma problemu.Kwas to się bierze z "kiszenia" mięsa w dymie, w małym przepływie powietrza, opalania mokrym drewnem, oraz najważniejsza sprawa złe osuszanie przed wędzeniem właściwym planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą.Wystarczy. A tak na marginesie to może byś jakieś fotki wrzucił?! Edytowane 21 Marca 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-414687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grando08 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 25 Marca 2015 Witam ,mam akurat strop na warsztacie (szkielet zbrojenia ) kanal 250x250 z szybrem , deflektor 450x450 jaka tolerancja regulacji 50-150 czy lepiej 100-200 mm ?Planuje zalac strop z lekkim spadem , czy warto ukrztaltowac na obrzezach kanalik (w betonie) do odprowadzenia powstalych plynnosci i w jednym z naroznikow wyprowadzic na zewnatrz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-415684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucky-77 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 27 Marca 2015 Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do budowy własnej wędzarki.Forum jako takie znam od dawna ale dopiero od pewnego czasu przesiaduję na nim intensywnie i czytam przeróżne tematy związane z budową.Jak u większości miała to być wędzarka z kanałem dymowym bo w takich czasem wędziłem u znajomych i takie znam nie licząc beczki i pustaków na wsi Moje pytanie do kolegów z forum czy jeżeli zmniejszę komorę do wymiarów 40x50x80 nie wpłynie to na proces wędzenia oraz jaość szyneczki, potrzebuję jeden poziom i niewielki wsad, tak ze cztery szyneczki maksymalnie albo jakas rybka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-416294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 27 Marca 2015 wiem po sobie do tej pory miałem beczke wsad nie mały bo około 9 sztuk a teraz przed świętami rodzina znajomi chcą sie dorzucić i lipa beka za mała. Jeśli masz możliwość zrób większą bo sklepowego jedzenia już nie tkniesz a co tydzień nie będzie Ci sie chciało wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-416316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucky-77 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 27 Marca 2015 Z wolnym czasem u mnie krucho do tego dzieciaszki , więc wydaje mi się że jak ze 3 ,4 razy w roku odpalę to będzie wszystko.Druga sprawa to miejsce nie ma go za wiele dlatego pomyślałem o wkomponowaniu wędzarki w budowlę grilla murowanego bo i na widoku i miejsce do wygospodarowania , wcześniej miał być grill i wędzarka w jednej komorze.Pomijając wzrost apetytu czy wymiary komory są do przyjęcia tak żeby nie uzyskać dobre i zdrowe jedzonko. Grill spełnia swoją funkcję a komorę chcę jednak drewnianą, myślałem o wkomponowaniu z prawej strony budowli przy skalniaku nikomu by nie wadził a korzystać można , a oto fotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-416337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tilikum Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 27 Marca 2015 Dzięki HEKTOR za zainteresowanie tematem.Jutro zalewam strop a jak zaleję to wrzucę fotki z całego procesu dotychczasowej budowy w nowym temacie.Nie doczekałem się odpowiedzi Andy'ego więc po przewertowaniu jeszcze raz tego i innych tematów podniosłem jeszcze komorę paleniska o 7 cm, strop paleniska wyjdzie mam nadzieję około 5-6 cm grubości, zobaczę jutro. Mam nadzieję, żę spełnię minimalne warunki dobrego spalania drewna bo to było celem wędzarni przy jednoczesnym wpasowaniu w istniejące zagospodarowanie podwórza.Już na święta z wędzonkami nie zdążę i zrobię w starej wędzarni u kumpla, ale na majówkę to już będzie u mnie Pozdrawiam dymnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-416423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 28 Marca 2015 Kiedy powiedziałem mu o planach wyłożenia komory wędzarniczej deską sosnową stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonek, proponował drewno liściaste - np. lipę lub grab. Czy ktoś z Braci miał takie problemy? planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą.Niech ten stolarz dalej dłubie w drewnie, a zduna nawet już nie pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-416622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek77 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Witam, mam zamiar zrobić wędzarnie wzorując się większości na projekcie Andyandyego ale wykonaną w całości z blachy (komora obłożona watą i obudowana deską) i zrobiłem taki projekt. Proszę o podpowiedź odnośnie zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-417364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Przemek77 puki jesteś na etapie projektowania, to postaraj się zrobić drzwi do paleniska bez progu. Ułatwi Ci to wyjmowanie popiołu po wędzeniu, a przy nauce opalania i regulacji temperatury w komorze wędzarniczej czasem może umożliwić wyjęcie ogniska z paleniska . Gdzies u kogoś na forum widziałęm, że stosuje do tego szufladę z blachy w palenisku, jest to zbyteczne, ale poprawia funkcjonalność - taka wersja dla leniwych. Pozdrawiam Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-417369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek77 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Prace rozpoczęte, dzięki z za radę z drzwiami na pewno skorzystam i pokombinuje z wyciąganym paleniskiem, zastanawiam się tylko czy dobrze zaprojektowałem deflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-417672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Deflektor około 15 do 20 cm nad wylotem i zmniejsz szczelinę pomiędzy dwoma blachami do 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-418199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Andyandy pisze:"Piecyk dymi i będzie dymić spalając opał jednak przy długotrwałym wędzeniu, opalane ciasne palenisko z dostępem powietrza od strony rusztu bardzo nagrzewa szamot, zaczyna gromadzić energie cieplną, co w efekcie podnosi temperaturę spalana oraz dopala składniki lotne niezbędne do wędzenia. Dym jaki wydobywa się jest toksyczny z przewagą sadzy i resztek kwasowych. Wędzonki są przegrzane, nie apetyczne i nie zdrowe." Wędzenie z pomocą w/w kozy, chyba nie bedę miał co jeść na święta, takie to niezdrowe Wesołego Alleluja Pozdrawiam Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-418212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Gonzo!!! Wesołego Alleluja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-418238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Wesołego I nie wypisuj większych bzdur, które już wypisałeś (podczerwień pomijam ).Najpierw zrób przynajmniej prototypy wszystkich tych wędzarek i palenisk które opisujesz a potem na podstawie doświadczeń, pisz o "podczerwieni" i zdrowotności Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/11/#findComment-418480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.