Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok - czyli jednak blacha. A co z prętem do regulacji zaworu dymnego? - może się tez tak nagrzewać, że dojdzie do zapłonu ścianki z drewna?

 

 

A co z prętem do regulacji zaworu dymnego? - może się tez tak nagrzewać, że dojdzie do zapłonu ścianki z drewna?
Zrób przepust z rurki.   

Palenisko o wymiarach 92x92 cm, wysokość 60cm przykryte płytą prefabrykowaną 6 cm z podwyższeniem o 4 cm wokół otworu dymowego. Otwór dymowy 18x18 cm

Wielkość komory 90x90 wysokość 140 cm (płaski strop wewnątrz). Górne okna wentylacyjne o wysokości 12 cm i szerokości: z boku lewe i prawe 84 cm, z tyłu 90 cm. Budowa ścian od środka blacha, deski 2 cm, wełna 3 cm i okładzina zewnętrzna z deski elewacyjnej ok 1,5-2,5 cm. Poprzeczki do wieszania wędlin na wysokości 118, 98 i 78 cm.

post-71009-0-91848000-1424868784_thumb.jpg

post-71009-0-11606400-1424868786_thumb.jpg

witam , moj wstępny projekt upadł !

Planowałem wykonać wędzarnie  wraz z grilem typu " Schwenker " usadowionego przy bocznej stronie wędzarni, Wędzarnie i gril miał oddzielać stół roboczy wykonany z drewna . Docelowo stół  miał stać pod dachem podpartym na kostrukcji  żerdzi  "huśtawkowych". Całość planowałem postawić na przydomowym tarasie o wym. 6 na 8 m. Na tym tarasie  w okresie wiosna - jesien grilujemy dosycc często i doszedłem do wniosku ,że wędzenie w takim miejscu ( nawet niezbyt częste) to nie jest najlepszy pomysł. Mam dosyć odpowiedniego miejsca dla węzarni na działce w odpowiedniej odległości tak aby nikogo dym nie gryzł w oczy , gril natomiast powinien stać na tarasie  aby grilowanie nie zamieniło się w co chwilowy jogging z piwkiem w ręku. Opcja rozdzielenia tych dwóch urządzeń jest chyba wskazana ?

 

Co do samej wędzarni to będzie ona podobna  konstrukcyjnie tak jak u kolegi FanTom z drobnymi różnicami.

wym komory 70x70x120 u góry sklepienie proste a na nim podnoszony  skośny daszek z kominkiem + otwory dymowe z dwóch stron. Sciany komory z dewna 2 cm+3 cm wełny kominkowej +2 cm deska łączone pióro wpust Od wewnątrz na ok 50 cm od dołu blacha 0,8 mm.

Palenisko murowane  wyłożone w srodku cęgłą żaroodporną  wym wewnętrzny 70x70x60 wys. Strop 8 cm  zbrojony , beton ogniotrwały z kanałem  200x 200 mm

z szybrem ( nie wiem jeszcze który wybrać uchylny czy lepiej podciągany na łancuszku ) .deflektor dwustopniowy zdejmowany, 

Nad stropem paleniska z lewej strony drzwi komory szczelina ok 8-10 cm  wysoka i 40 cm długa do wsunięcia szufladki z grzałką 2,5-3,0 KW sterowanie regulatorem mocy + sondy . Dymogenerator wykonałem  z rury czarnej fi 110x 400 + popielnik rura dymowa fi 28 mm z nierdzewki przewód powietrzny 5 mm ,dysza końcowa do wyboru 08 ,1,0 1,2 1,6 mm Próby robiłem na 1,2 i 1,6 mm i ta druga daje więcej gęstego białego dymu ze zrębków bukowych ale to raczej kwestja doboru kilku parametrów , pompka 2x 200 l/h. Korpus DG idzie do kąpieli chromowo -niklowej.1/4 zasypu z dyszą 1,6 kopcił ok dwóch godzin, pompka na pół gwizdka. Wlot powietrza w prostokącie nad rusztem 8x20 mm regulowany przez obrót popielnika. Zastanawiam się nad wbudowaniem odstojnika na smołę.

Wyczytałem że DG daję dym bezpośrednio  do komory wędzarniczej ale nie dotarłem jeszcze do informacji, dlaczego nie dymić nim w palenisku  ?

Gdy znów coś podrobie postaram sie podpiąc fotki . Acha kopciucha umyłem  jakimś ekologicznym srodkiem do mycia wręcz wszystkiego , wystarczyło spryskać obficie tym srodkiem  a po kilku minutach zmyc raz jeszcze ciepłą woda . W koncentracię można myć ręce to chyba żrący taki nie jest  :devil:

Jutro sprawdzę i podam nazwę dla zainteresowanych.

Wszelkie uwagi przyjmę z pokorą  :facepalm:

Edytowane przez grando08

A gdzie to można kupić ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Najlepiej użyć płyn do mycia szyb w kominkach usuwa doskonale nagary, przypalone tłuszcze np. z grilla i piekarnika. Jest na bazie amoniaku.

Doskonale również czyści przypalone denka w garach i kuchnie gazowe. Ostatnio widziałem w  Lerua Merlin chyba po 2 zł.   

Witam , :)  

wpadł mi w ręce porzez dystrybutora F-y Interflon który odwiedza  nas regularnie co miesiąc ." Wygospodarowałem " dla siebie kilka litrów i używam do mycia auta szczególnie  felg, glazury zewnętrznej i wewnętrznej. Zanim łuski mosiężne  włoże do Tumblera mocze je w tym koncentracie 2-3 godziny i efekt imponujący,

Gdzie go  można kupic w Polsce tego nie sprawdzałem ale ktoś chyba ten śodek rozprowadza. Warto poszukać !  :thumbsup:

 

http://www.interflon.com/ch/de/produkte/486/interflon-fin-clean-all

 

tu trochę można poczytać  :D


napewno  ten koncentrat nie kosztuje 2 zł ale zastosowanie w dużo większym zakresie  :rolleyes: i chyba  bez amoniaku .

  • 3 tygodnie później...

Witam,

 

Jestem wędzarniczym nowicjuszem. Na szczęście trafiłem na wasze Forum i wreszcie buduję własny "kibelek" wg projektu kolegi Andyandy. Doszedłem do etapu stropu nad paleniskiem. Zacząłem się zastanawiać, czy na pewno jest konieczny. Czy ktoś z szanownych kolegów miał (bądź ma) do czynienia z takim typem paleniska? Jakie są wasze doświadczenia?

Pozdrawiam serdecznie.

 

Maciek

Witam Wędzarniczych Braci!

Nie będę zbytnio oryginalny jeżeli napiszę, że gdy zupełnie przypadkiem przeczytałem artykuł kolegi Andyandy'ego to całkowicie zmieniło się moje podejście do budowy wędzarni. Od kilku lat korzystam z wędzarni kolegi mieszkającego ulicę dalej, którą wspólnie zbudowaliśmy. Po przeczytaniu artykułu na temat spalania drewna i zdecydowanie słuszniejszego wykorzystania drewna na ile to było możliwe wędzarnię zmodyfikowaliśmy, ale nie da się przeskoczyć 1,2 metrowego kanału dymowego i nieocieplonej komory wędzarniczej z cegły.

Ponieważ od jakiegoś czasu nosiłem się już z budową własnej, osobistej wędzarni, więc projekt Andyandy był jedynym słusznym wyborem. Po dwukrotnym, dokładnym przewertowaniu niniejszego tematu chciałbym jednak jeszcze uzyskać potwierdzenie autora do moich przemyśleń i rozwiania wątpliwości.

Z racji wbudowania wędzarni w istniejące już uwarunkowania moja komora spalania wymurowana z kostki granitowej ma wymiary szer. 54 cm na gł. 70 cm i pytanie: czy wysokość paleniska 43-45 cm będzie wystarczająca?

Kolejne pytanie czy strop nad paleniskiem 4 cm będzie dobry? czy lepiej zrobić 5 cm?

Planowany jest przepust w tropie 20 cm i kolejne pytanie o wielkość deflektora?

Komora wędzarnicza projektowana jest o wysokości 130 cm.

No i jeszcze jedno pytanie, które się zrodziło przy zakupie materiału na komorę wędzarniczą u znajomego stolarza. Kiedy powiedziałem mu o planach wyłożenia komory wędzarniczej deską sosnową stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonek, proponował drewno liściaste - np. lipę lub grab. Czy ktoś z Braci miał takie problemy? planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą.

Jak już trochę ogarnę moją budowę to oczywiście założę własny wątek ze zdjęciami.

Pozdrawiam dymnie

Ja nie Andyandy ale..

 

 

Kolejne pytanie czy strop nad paleniskiem 4 cm będzie dobry?

Wystarczy a 5-ka nie zaszkodzi.

 

 

Planowany jest przepust w tropie 20 cm i kolejne pytanie o wielkość deflektora?

Jak możesz to zrób 25, deflektor zrób większy o 8-10 cm na stronę i koniecznie z możliwością regulacji wysokości, żebyś mógł go sobie odpowiednio ustawić.

 

 

stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonek

Nic podobnego sam mam komorę wyłożoną boazerią sosnowa i nie ma problemu.

Kwas to się bierze z "kiszenia" mięsa w dymie, w małym przepływie powietrza, opalania mokrym drewnem, oraz najważniejsza sprawa złe osuszanie przed wędzeniem właściwym

 

 

planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą.

Wystarczy. 

A tak na marginesie to może byś jakieś fotki wrzucił?!

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Witam ,

mam akurat strop na warsztacie (szkielet zbrojenia ) kanal 250x250 z szybrem  , deflektor 450x450 jaka tolerancja regulacji 50-150 czy lepiej 100-200 mm ?

Planuje zalac strop z lekkim spadem , czy warto ukrztaltowac na obrzezach  kanalik (w betonie) do odprowadzenia powstalych plynnosci i w jednym z naroznikow wyprowadzic na zewnatrz ?

 

Pozdrawiam

Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do budowy własnej wędzarki.

Forum jako takie znam od dawna ale dopiero od pewnego czasu przesiaduję na nim intensywnie i czytam przeróżne tematy związane z budową.

Jak u większości miała to być wędzarka z kanałem dymowym bo w takich czasem wędziłem u znajomych i takie znam nie licząc beczki i pustaków na wsi :)

Moje pytanie do kolegów z forum czy jeżeli zmniejszę komorę do wymiarów 40x50x80 nie wpłynie to na proces wędzenia oraz jaość szyneczki, potrzebuję jeden poziom i niewielki wsad, tak ze cztery szyneczki maksymalnie albo jakas rybka?

wiem po sobie do tej pory miałem beczke wsad nie mały bo około 9 sztuk a teraz przed świętami rodzina znajomi chcą sie dorzucić i lipa beka za mała. Jeśli masz możliwość zrób większą bo sklepowego jedzenia już nie tkniesz a co tydzień nie będzie Ci sie chciało wędzić

Z wolnym czasem u mnie krucho do tego dzieciaszki , więc wydaje mi się że jak ze 3 ,4 razy w roku odpalę to będzie wszystko.

Druga sprawa to miejsce nie ma go za wiele dlatego pomyślałem o wkomponowaniu wędzarki w budowlę grilla murowanego bo i na widoku i miejsce do wygospodarowania , wcześniej miał być grill i wędzarka w jednej komorze.

Pomijając wzrost apetytu czy wymiary komory są do przyjęcia tak żeby nie uzyskać dobre i zdrowe jedzonko.

 

Grill spełnia swoją funkcję a komorę chcę jednak drewnianą, myślałem o wkomponowaniu z prawej strony budowli przy skalniaku nikomu by nie wadził a korzystać można , a oto fotka

post-71404-0-58023700-1427484215_thumb.jpg

Dzięki HEKTOR za zainteresowanie tematem.

Jutro zalewam strop a jak zaleję to wrzucę fotki z całego procesu dotychczasowej budowy w nowym temacie.

Nie doczekałem się odpowiedzi Andy'ego więc po przewertowaniu jeszcze raz tego i innych tematów podniosłem jeszcze komorę paleniska o 7 cm, strop paleniska  wyjdzie mam nadzieję około 5-6 cm grubości, zobaczę jutro.  Mam nadzieję, żę spełnię minimalne warunki dobrego spalania drewna bo to było celem wędzarni przy jednoczesnym wpasowaniu w istniejące zagospodarowanie podwórza.

Już na święta z wędzonkami nie zdążę i zrobię w starej wędzarni u kumpla, ale na majówkę to już będzie u mnie :)

 

Pozdrawiam dymnie

Kiedy powiedziałem mu o planach wyłożenia komory wędzarniczej deską sosnową stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonek, proponował drewno liściaste - np. lipę lub grab. Czy ktoś z Braci miał takie problemy? planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą.

Niech ten stolarz dalej dłubie w drewnie, a zduna nawet już nie pytaj.

Witam, mam zamiar zrobić wędzarnie wzorując się większości na projekcie Andyandyego ale wykonaną w całości z blachy (komora obłożona watą i obudowana deską) i zrobiłem taki projekt. Proszę o podpowiedź odnośnie zmian.

 

post-72416-0-66021100-1427867997_thumb.png

Przemek77 puki jesteś na etapie projektowania, to postaraj się zrobić drzwi do paleniska bez progu. Ułatwi Ci to wyjmowanie popiołu po wędzeniu, a przy nauce opalania i regulacji temperatury w komorze wędzarniczej czasem może umożliwić wyjęcie ogniska z paleniska :). Gdzies u kogoś na forum widziałęm, że stosuje do tego szufladę z blachy w palenisku, jest to zbyteczne, ale poprawia funkcjonalność - taka wersja dla leniwych.  Pozdrawiam

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Prace rozpoczęte, dzięki z za radę z drzwiami na pewno skorzystam i pokombinuje z wyciąganym paleniskiem, zastanawiam się tylko czy dobrze zaprojektowałem deflektor.

post-40273-0-47714700-1428152144_thumb.jpg

Andyandy pisze:

"Piecyk dymi i będzie dymić spalając opał jednak przy długotrwałym wędzeniu, opalane ciasne palenisko z dostępem powietrza od strony rusztu bardzo nagrzewa szamot, zaczyna gromadzić energie cieplną, co w efekcie podnosi temperaturę spalana oraz dopala składniki lotne niezbędne do wędzenia. Dym jaki wydobywa się jest toksyczny z przewagą sadzy i resztek kwasowych. Wędzonki są przegrzane, nie apetyczne i nie zdrowe."

 

 

post-40273-0-04207000-1428152264_thumb.jpg

 

Wędzenie z pomocą  w/w kozy, chyba nie bedę miał co jeść na święta, takie to niezdrowe   :facepalm:

Wesołego Alleluja  :)

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Wesołego  :) I nie wypisuj większych bzdur, które już wypisałeś (podczerwień pomijam :facepalm: ).Najpierw zrób przynajmniej prototypy wszystkich tych wędzarek i palenisk które opisujesz a potem na podstawie doświadczeń, pisz o "podczerwieni" i zdrowotności :yawn:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.