Arecki Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 11 Października 2008 Piękna rzecz GonzoJeśli mogę podpowiedzieć - daszek uchylny owszem. Tradycyjnie na jakimś zawiasku...Jesli chcesz amorki zrobić aby wypasik był to napewno je umieść na zewnątrz.Osobiście bym jednak z tego pomysłu zrezygnował bowiem gładzie tłoczysk amorków nie są odporne na długotrwałą wilgoć czy różnice temeratur.W konsekwencji za chwilę je wyrzucisz jak dostaną korozji - warto inwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 12 Października 2008 Pięknie Gonzo, pięknie!A przy tym jaki krótki czas od pomysłu do realizacji. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Października 2008 Dach będzie dodatkowo podnoszony, Witaj Gonzo według mnie konstrukcja ma juz wszystko co potrzeba, sądzę, że uchylna klapa z przodu będzie wystarczajaco regulować gęstość dymu i ciągu, po co więc jeszcze robic uchylny dach? ciekawi mnie czy zamierzasz ocieplić rurę doprowadzającą dym, w chłodne dni nie utrzymasz temperatury wędzenia :sad: widzę, że na dole zastosowałeś blachę kwasoodporną ale bez wywinięcia do góry boków, efekt będzie taki, że ściekający tłuszcz będzie wyciekał za zewnątrz komory co wpłynie na jej estetykę. Swoja droga piekna wędzarnia :!: - myslę, że Maxell powinien uwzględnić nową kategorię konkursową - "najładniejsza wędzarnia przenośna" serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek117 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Października 2008 moje uwagi to 1 nie wywalaj szamotu z kozy -unikniiesz szybiego odprowadznia ciepła potrzebnego do uzyskania wyższych temperatur w wędzarce.2 wywal ruszta -one będą powodowaly że będziesz palił a nie tlił.3.dach wędzarki według mnie powinien być w kształcie ostrołupa ściętego zakończonego rurą o przekroju fi lub kwadratu nie będzie efektu skraplania się na powierzchniach płaskich .dobrze byś docieplił rure dolotową.Pozdrowionka :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Października 2008 WitamOsobiście uważam, że wędzarnie tego typu powinny mieć zastosowanie do ryb przeróżnych serów natomiast do wędlin to wielka klapa!!!Wady takiej wędzarni to: brak ciągu (ruchu powietrza)- nadmierne spalanie drewna-brak równomiernego wędzeniaOtwór jest montowany zbyt wysoko, co zmniejsza ruch powietrza.Podr. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Października 2008 - nadmierne spalanie drewnaSZCZEPAN, dla nas hobbystów, bynajmniej dla mnie, ten parametr jest raczej nieistotny. brak równomiernego wędzeniaI dlatego jest napisane "pamiętajcie o przekładaniu kijów wędzarniczych podczas wędzenia". Otwór jest montowany zbyt wysoko, co zmniejsza ruch powietrza.Jeśli można, to rozwiń proszę ten temat - o jakim otworze piszesz? do wędlin to wielka klapa!!!Gonzo ? :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 12 Października 2008 dla nas hobbystów...ten parametr jest raczej nieistotny.oj tu się mnie zgodzę :tongue: drewno czasem zdobyte z wielkim trudem jest zbyt cenne by lekceważyć jego zużycie Jeśli można, to rozwiń proszę ten temat (czyt.SZCZEPAN) - tak, też chciałbym poczytać o rzetelnych parametrach a nie tylko " nie bo nie..." Jeśli chodzi o wędzarnię Gonza to mam zastrzeżenia do średnicy kanału (za mały) a i sam wylot też mógłby być większy, tym bardziej że możliwość taka jest dach wędzarki według mnie powinien być w kształcie ostrołupa ściętego zakończonego rurą o przekroju fi lub kwadratu nie będzie efektu skraplania się na powierzchniach płaskichdach jest skośny wiec nie ma mowy o błędzie - jedno co to można byłoby pomyśleć o rynience odbierającej ewentualne skropliny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 12 Października 2008 Witam.Na razie nie będę się wypowiadał na temat tego co skonstruowałem.Jak uruchomię wędzarkę wtedy będę wiedział kto z Was miał rację.Może się okazać że Wszyscy albo nikt.Mam w zanadrzu jeszcze jeden patent ale o tym dopiero jak sam uruchomię i zobaczę czy działa. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Października 2008 Witam. Jak na razie jest dobrze.Paliłem z 1,5h dosłownie 6 klepkami(pozostałe zrzynki) wielkości mniej więcej jak parkietowa.Ogień da się opanowywać.W pewnym momencie przy całości zamkniętej(koza) tlił się tylko aż prawie zgasł. Temperatura przy wylocie z rury (w wędzarce)100C - mierzona na sam koniec jak otworzyłem dolne szyberek coby dać hajcu a wędzarka calkowicie zamknięta.W połowie sprawdzianu temperatura między 50-60C. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Października 2008 Witam. Chodziłem sprawdzić przed chwilą.Temperatura wewnątrz wędzarki 40C. A to patent, o którym wcześniej wspominałem.Z czasem będzie można podłączyć dodatkowo śilniczek. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Października 2008 A to patent, o którym wcześniej wspominałem.Gonzo ty napewno budujesz wędzarkę? :wink: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Października 2008 Jeśli zrobisz wiatraczek na silniku, to nie musi on stać w tym najgorętszym miejscu.Wiatraczek napędzany może stać gdzieś z boku, a i tak narobi pozytywnego zmieszania.Byle tylko nie duchał w stronę kanału dymowego i nie cofał dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Października 2008 A to patent, o którym wcześniej wspominałem.Gonzo ty napewno budujesz wędzarkę? :wink: :grin: :grin: Żeby tak jeszcze elektrycznie regulowany kąt łopatek wirnika :wink: :lol: Byle tylko nie duchał w stronę kanału dymowego i nie cofał dymu. Taką fuszerkę na koniec :wink: :grin: Już teraz "widzę", że temperatura ładnie rozprowadzana. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 13 Października 2008 piękna wędzarka ,bardzo estetyczna Jan też zbudował ale z cegły(pomysł zaczerpnięty ze strony wędlin domowych)teraz się zastanawiam czy jednak z drewna nie lepsza :question: Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-42980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Października 2008 Gonzo, jesteś naprawdę niemożliwy (pozytywnie)! Kibicuję Ci od początku, i teraz wiem, że musi Ci się udać! Moje 3 grosze: pamiętaj, że z wędzonek kapie! Czasem nawet obficie! Nie widzę na zdjęciach jak to rozwiązałeś. Poza tym, Mistrzu, głęboki szacunek dla Ciebie! Japę rozdziawiam jak to widzę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 14 Października 2008 Normalnie sauna jakaś czy cóśno dokladnie,tylko Krzysiek nie przyznawaj sie że z 3 drabin ją zrobiłeś :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 14 Października 2008 no dokladnie,tylko Krzysiek nie przyznawaj sie że z 3 drabin ją zrobiłeś Marku drabiny były baaaaaaaaaaaaardzo duże :wink: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 14 Października 2008 I ja chcę wyrazić mój ogromny szacunek dla wykonawcy.Pełen pozytywnej zazdrości, pozdrawiam - endrio :smile: PS. Jeżeli ta konstrukcja ma się rozłożyć od jednego kopa, to bądź mi zawsze przyjacielem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Października 2008 http://img339.imageshack.us/img339/9643/mamagw1.jpg to nasza wędzarnia Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 15 Października 2008 Witam. Pierwsze "koty za płoty" Wędzarka rozgrzewa się bardzo szybko, temperaturę da się łatwo kontrolować. Poniżej połowa drewna, które było użyte w czasie 3,5 godz. wędzenia.Koza okazała się jak na razie bardzo oszczędna :shock: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 15 Października 2008 Na pierwszy rzut oka było widać że to będzie doskonała wędzarka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 15 Października 2008 Witam.Dzięki Arecki, ale do doskonałości to jej pewnie daleko (tak jak i mnie :grin: ).Ale od czegoś trzeba zacząć, żeby móc modyfikować to i owo Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 15 Października 2008 to nasza wędzarnia Ładna wędzarnia. Jednak wydaje mi się, że przewód dymowy może być za krótki. Mogą być problemy z zimnym wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Października 2008 temperaturę da się łatwo kontrolować Zawsze mnie zastanawiało czemu na tych i podobnych termometrach drób jest w zakresie najwyższych temperatur. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Października 2008 Witam. Może ze względu na ptasią :rolleyes: Na koniec wędzenia żeby być zgodnym z termometrem aczkolwiek nie do końca, ostatnie 10 min wędziłem ponad próg ptasiej. Termometr zamontowałem doraźnie bo drugi popsułem.Po wyskalowaniu chciałem przylutować metodą dziadka, żeby się nie przestawiał.Po przylutowaniu i odwróceniu okazało się, że podziałka się powyginała i skurczyła bo była z plastiku :sad: :grin: :lol: .Tak, że przed lutowniem dobrze wiedzieć z czego podziałka :???: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/5/#findComment-43166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.