Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam.

Dzięki Wszystkim za słowa otuchy.Po niedzieli nastęne wyzwanie, mięsko już się pekluje.A byłbym zapomniał jutro lub w sobotę czeka ten "nieszczęsny" sum (rozmraża się powoli,zważyłem 5,5kg) i parę karpików na dokładkę.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43787
Udostępnij na innych stronach

Gonzo! jak masz problem z gorącą blachą to zawsze możesz wstawić pod siatkę zabezpieczającą, blaszana "kuwetę" z grubym piaskiem. Tłuszcz na piasku nie będzie się przypalał. Dptyczy to tylko rybek, a wędliny raczej takich zabiegów nie wymagają. Chyba że grilujesz. :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43795
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza kiełbaska z nowej wędzarki.

no Krzysiek kiełbasa sie uwedziła ładnie ,ale żeby zawsze taka wychodziła

to bym musiał przyjechać i wędzarke pokropić swoją przepalanką :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43811
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska napisał/a:

to bym musiał przyjechać i wędzarke pokropić swoją przepalanką

 

 

Nie ma problemu, przy okazji odwiedzisz podlasie :cool:

jadąc przez stolice, można wstąpić do mnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43841
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Dzięki Wszystkim za słowa otuchy.Po niedzieli nastęne wyzwanie, mięsko już się pekluje.A byłbym zapomniał jutro lub w sobotę czeka ten "nieszczęsny" sum (rozmraża się powoli,zważyłem 5,5kg) i parę karpików na dokładkę.

 

Pozdrawiam :wink:

Jeśli chodzi o karpia, to w ubiegłą sobotę wędziłem, 2 sztuki, które miały po około 1,8-2 kg świeże. Totalne nieporozumienie, żeby były dobre to siedziały w wedzarni 6 godzin, a i tak jeszcze przy kręgosłupie były nie do końca OK.

Nie wiem jak duże są te karpiki, ale pomyśl ewentualnie o poporcjowaniu na mniejsze dzwonka

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43848
Udostępnij na innych stronach

Witam

Nie wiem jak duże są te karpiki, ale pomyśl ewentualnie o poporcjowaniu na mniejsze dzwonka

Ktoś pisał na forum że karpia do wędzenia jest dobrze przeciąć na połowę wzdłuż kręgosłupa .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43853
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Majchal dzięki za podpowiedż.Karpiki są od 0,7 - 0,9kg (dużych nie lubię, zresztą w ogóle karpia nie lubię :lol: ).Wędzę je przy okazji suma - moźe wędzone plubię :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43854
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Majchal dzięki za podpowiedż.Karpiki są od 0,7 - 0,9kg (dużych nie lubię, zresztą w ogóle karpia nie lubię :lol: ).Wędzę je przy okazji suma - moźe wędzone plubię :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Waga jest optymalna i będzie Tobie bardzo smakował, na ciepło jest chyba nawet lepszy niż węgorz wędzony.

A co do przecinania wzdłuż, to przez chwilę o tym pomyślałem, ale bałem się że połówka bez kręgosłupa mi spadnie ( nie do końca miałem pomysł na zawieszenie jej ), a poza tym byłem "kozak" i że dam radę. Niestety, efekt był jedynie w połowie satysfakcjonujący ( od strony ogona :grin: ). Ale nie ma strachu, najgrubszy korpus włożylem na kilka minut do wody 75-80°C i później był wspaniały

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43856
Udostępnij na innych stronach

Yupiter, przed podjęciem tak ważnej decyzji, poogladaj sobie wędzarnie i oferty wędzarni na naszej stronie głównej www.wedlinydomowe.pl

Poza tym, juz niebawem dojdą nowe wędzarnie firmowe. Czekam na zdjęcia i opisy.

Na temat tej, konkretnej wypowiem się, po dokładniejszym zapoznaniu z nią.

Witam. I ja stanąłem przed zakupem wędzarni. Niestety wkoło domu ziemi dosłownie garść i została możliwość wędzenia tylko na balkonie.

Chciałem sie dopytać czy może jakieś nowe konstrukcje wypłynęły na światło dzienne w między czasie. ? A może została już przetestowana ta wędzarnia z linku powyżej. ? Bardzo mi sie podoba.

lubię smacznie pojeść
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-44437
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj była generalna próba mojej nowej (jeszcze nie skończonej) wedzarni :D

Uwędziłem kilka szyneczek i boczuś, a w ramach eksperymentu wędziłem przez 6 godzin w temperaturze około 45 stopni. Parzenie zgodnie z zasadami zaczerpniętymi ze stronki i forum - przez 10 minut gotowanie, a potem parzenie w temperaturze 72 stopnie :) Wędzoneczki wyszły bardzo smaczne i soczyste :)

 

 

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46727
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Uwędziłem kilka szyneczek i boczuś, a w ramach eksperymentu wędziłem przez 6 godzin w temperaturze około 45 stopni.

No pięknie , ale mam pytanko do Ciebie . Jakim drewnem wędziłeś te Twoje pyszności :question:

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46728
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem mieszanką drewna ze śliwy i bzu.

Acha, zapomniałem napisać, że wędziłem bardzo rzadkim dymem :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46729
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wędziłem mieszanką drewna ze śliwy i bzu.

Tak mówiąc szczerze to pierwszy raz słyszę o wędzeniu drewnem bzu . Jeżeli możesz to troszkę bliżej o tym drewnie w wędzeniu . Co można osiągnąć wędząc tym drewnem .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46737
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... no niewiele mogę powiedzieć ..

Po prostu w lato musiałem ściąć kilka pni bzu.

Jako, że jest to drzewo liściaste i nie ma jakiegoś mocnego zapachu spróbowałem użyć go do wędzenia.

Mogę tylko powiedzieć, że aromat jest OK, a barwa wędzonek "delikatna" czyli jasna.

Na pewno nadaje się do wędzenia - mówię o drewnie z bzu fioletowewgo i białego.

Może w tym temacie wypowie się ktoś bardziej kompetentny ?

Jako początkujący (i robiący różne doświadczenia ;) ) nie za bardzo mogę się mądrzyć :D

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46739
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

a barwa wędzonek "delikatna" czyli jasna.

No właśnie ja ogólnie wędzę na ciemno lub bardzo ciemno , ale spodobał mnie się właśnie kolorek Twojego wędzenia i dlatego zadałem to pytanko na temat drewna bzu :smile:

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46741
Udostępnij na innych stronach

Moi domownicy nie lubią zbyt mocno uwędzonych wędlinek. Dotyczy to zarówno smaku jak i aromatu. Stąd moje próby wędzenia "lekkim" drewnem i rzadkim dymem :D

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46750
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Kilka miesięcy już dymię w wędzarce zrobionej z bojlera 120 litrów. W maju rozpoczynam budowę wędzarki z cegły i może piaskowca. Proszę o info czy cegła szamotowa nadaje się do budowy całej wędzarki. Mam dostęp do używanej cegły szamotowej z pieców do wypalania płytek ceramicznych. Oprócz cegły standardowej są także bloki o wymiarach: 45x23x8 cm.
My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55670
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jak najbardziej szamotówka się nadaje.Tylko nikt nie robi oprócz paleniska bo jest droga.Ale jak masz dostęp do taniej szamotówy to rób.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55673
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jak najbardziej szamotówka się nadaje.

Mogę się mylić , ale już chyba gdzieś była mowa : cegła szamotowa nie lubi wody i wilgoci .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55676
Udostępnij na innych stronach

Mogę się mylić , ale już chyba gdzieś była mowa : cegła szamotowa nie lubi wody i wilgoci .

 

A co lubi ? :wink: Drewno też nie lubi :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55678
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem pewny poprawności budowy całej wędzarni z cegły szamotowej.

Przy nasiąknięciu wodą, zmianach temperatury może się kruszyć.

Palenisko jak najbardziej.

Chyba że wędzarka zadaszona, bez dostępu opadów na cegłę.

Inaczej okres użytkowania może być stosunkowo krótki.

Nie jestem ekspertem, są to moje domniemywania.

Swoją grillo wędzarkę zbudowałem ze starej, odpadowej czerwonej cegły.

Ze szamotu jest tylko palenisko, chociaż cegły szamotowej mam sporo.

W swojej dałem za małą średnicę komina, występuje dużo większe prawdopodobieństwo

wystąpienia pirolizy, daj lepiej nadmiar niż niedomiar średnicy komina.

Wejdź na stronę: http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72079,2186196.html

- teraz to znalazłem i poczytaj .

Sukcesu w budowie. :wink:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55679
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.