andy Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 23 Października 2008 Gonzo, ale się cieszę, że Ci się tak wszystko udało! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 23 Października 2008 Witam.Dzięki Wszystkim za słowa otuchy.Po niedzieli nastęne wyzwanie, mięsko już się pekluje.A byłbym zapomniał jutro lub w sobotę czeka ten "nieszczęsny" sum (rozmraża się powoli,zważyłem 5,5kg) i parę karpików na dokładkę. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 23 Października 2008 Gonzo! jak masz problem z gorącą blachą to zawsze możesz wstawić pod siatkę zabezpieczającą, blaszana "kuwetę" z grubym piaskiem. Tłuszcz na piasku nie będzie się przypalał. Dptyczy to tylko rybek, a wędliny raczej takich zabiegów nie wymagają. Chyba że grilujesz. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 23 Października 2008 Pierwsza kiełbaska z nowej wędzarki.no Krzysiek kiełbasa sie uwedziła ładnie ,ale żeby zawsze taka wychodziła to bym musiał przyjechać i wędzarke pokropić swoją przepalanką :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 23 Października 2008 to bym musiał przyjechać i wędzarke pokropić swoją przepalanką Nie ma problemu, przy okazji odwiedzisz podlasie Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Października 2008 Marek z Bielska napisał/a: to bym musiał przyjechać i wędzarke pokropić swoją przepalanką Nie ma problemu, przy okazji odwiedzisz podlasie jadąc przez stolice, można wstąpić do mnie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 23 Października 2008 Marku szykuje Ci się długa wycieczka. Ja też mieszkam po drodze. :lol: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 23 Października 2008 Witam. Dzięki Wszystkim za słowa otuchy.Po niedzieli nastęne wyzwanie, mięsko już się pekluje.A byłbym zapomniał jutro lub w sobotę czeka ten "nieszczęsny" sum (rozmraża się powoli,zważyłem 5,5kg) i parę karpików na dokładkę. Pozdrawiam :wink: Jeśli chodzi o karpia, to w ubiegłą sobotę wędziłem, 2 sztuki, które miały po około 1,8-2 kg świeże. Totalne nieporozumienie, żeby były dobre to siedziały w wedzarni 6 godzin, a i tak jeszcze przy kręgosłupie były nie do końca OK. Nie wiem jak duże są te karpiki, ale pomyśl ewentualnie o poporcjowaniu na mniejsze dzwonka Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 23 Października 2008 Witam Nie wiem jak duże są te karpiki, ale pomyśl ewentualnie o poporcjowaniu na mniejsze dzwonka Ktoś pisał na forum że karpia do wędzenia jest dobrze przeciąć na połowę wzdłuż kręgosłupa . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 23 Października 2008 Witam.Majchal dzięki za podpowiedż.Karpiki są od 0,7 - 0,9kg (dużych nie lubię, zresztą w ogóle karpia nie lubię :lol: ).Wędzę je przy okazji suma - moźe wędzone plubię :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 23 Października 2008 Witam. Majchal dzięki za podpowiedż.Karpiki są od 0,7 - 0,9kg (dużych nie lubię, zresztą w ogóle karpia nie lubię :lol: ).Wędzę je przy okazji suma - moźe wędzone plubię :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink:Waga jest optymalna i będzie Tobie bardzo smakował, na ciepło jest chyba nawet lepszy niż węgorz wędzony. A co do przecinania wzdłuż, to przez chwilę o tym pomyślałem, ale bałem się że połówka bez kręgosłupa mi spadnie ( nie do końca miałem pomysł na zawieszenie jej ), a poza tym byłem "kozak" i że dam radę. Niestety, efekt był jedynie w połowie satysfakcjonujący ( od strony ogona :grin: ). Ale nie ma strachu, najgrubszy korpus włożylem na kilka minut do wody 75-80°C i później był wspaniały Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-43856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 30 Października 2008 Yupiter, przed podjęciem tak ważnej decyzji, poogladaj sobie wędzarnie i oferty wędzarni na naszej stronie głównej www.wedlinydomowe.pl Poza tym, juz niebawem dojdą nowe wędzarnie firmowe. Czekam na zdjęcia i opisy. Na temat tej, konkretnej wypowiem się, po dokładniejszym zapoznaniu z nią. Witam. I ja stanąłem przed zakupem wędzarni. Niestety wkoło domu ziemi dosłownie garść i została możliwość wędzenia tylko na balkonie. Chciałem sie dopytać czy może jakieś nowe konstrukcje wypłynęły na światło dzienne w między czasie. ? A może została już przetestowana ta wędzarnia z linku powyżej. ? Bardzo mi sie podoba. Cytuj lubię smacznie pojeść Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-44437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 22 Listopada 2008 tak jak w temacie jęsli komuś sie nie chce budować samemu to jest alternatywa http://www.allegro.pl/item484632770_wedzarnia_za_grosze_najtansza.html Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 22 Listopada 2008 Dzisiaj była generalna próba mojej nowej (jeszcze nie skończonej) wedzarni Uwędziłem kilka szyneczek i boczuś, a w ramach eksperymentu wędziłem przez 6 godzin w temperaturze około 45 stopni. Parzenie zgodnie z zasadami zaczerpniętymi ze stronki i forum - przez 10 minut gotowanie, a potem parzenie w temperaturze 72 stopnie Wędzoneczki wyszły bardzo smaczne i soczyste Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 22 Listopada 2008 Witam Uwędziłem kilka szyneczek i boczuś, a w ramach eksperymentu wędziłem przez 6 godzin w temperaturze około 45 stopni. No pięknie , ale mam pytanko do Ciebie . Jakim drewnem wędziłeś te Twoje pyszności :question: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 22 Listopada 2008 Wędziłem mieszanką drewna ze śliwy i bzu.Acha, zapomniałem napisać, że wędziłem bardzo rzadkim dymem Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Listopada 2008 Witam Wędziłem mieszanką drewna ze śliwy i bzu. Tak mówiąc szczerze to pierwszy raz słyszę o wędzeniu drewnem bzu . Jeżeli możesz to troszkę bliżej o tym drewnie w wędzeniu . Co można osiągnąć wędząc tym drewnem . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 22 Listopada 2008 Hmmm... no niewiele mogę powiedzieć ..Po prostu w lato musiałem ściąć kilka pni bzu.Jako, że jest to drzewo liściaste i nie ma jakiegoś mocnego zapachu spróbowałem użyć go do wędzenia.Mogę tylko powiedzieć, że aromat jest OK, a barwa wędzonek "delikatna" czyli jasna.Na pewno nadaje się do wędzenia - mówię o drewnie z bzu fioletowewgo i białego.Może w tym temacie wypowie się ktoś bardziej kompetentny ?Jako początkujący (i robiący różne doświadczenia ) nie za bardzo mogę się mądrzyć Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 22 Listopada 2008 Witam a barwa wędzonek "delikatna" czyli jasna. No właśnie ja ogólnie wędzę na ciemno lub bardzo ciemno , ale spodobał mnie się właśnie kolorek Twojego wędzenia i dlatego zadałem to pytanko na temat drewna bzu :smile: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 22 Listopada 2008 Moi domownicy nie lubią zbyt mocno uwędzonych wędlinek. Dotyczy to zarówno smaku jak i aromatu. Stąd moje próby wędzenia "lekkim" drewnem i rzadkim dymem Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-46750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Lutego 2009 Kilka miesięcy już dymię w wędzarce zrobionej z bojlera 120 litrów. W maju rozpoczynam budowę wędzarki z cegły i może piaskowca. Proszę o info czy cegła szamotowa nadaje się do budowy całej wędzarki. Mam dostęp do używanej cegły szamotowej z pieców do wypalania płytek ceramicznych. Oprócz cegły standardowej są także bloki o wymiarach: 45x23x8 cm. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam.Jak najbardziej szamotówka się nadaje.Tylko nikt nie robi oprócz paleniska bo jest droga.Ale jak masz dostęp do taniej szamotówy to rób. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam Jak najbardziej szamotówka się nadaje. Mogę się mylić , ale już chyba gdzieś była mowa : cegła szamotowa nie lubi wody i wilgoci . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 11 Lutego 2009 Mogę się mylić , ale już chyba gdzieś była mowa : cegła szamotowa nie lubi wody i wilgoci . A co lubi ? :wink: Drewno też nie lubi Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 11 Lutego 2009 Nie jestem pewny poprawności budowy całej wędzarni z cegły szamotowej. Przy nasiąknięciu wodą, zmianach temperatury może się kruszyć. Palenisko jak najbardziej. Chyba że wędzarka zadaszona, bez dostępu opadów na cegłę. Inaczej okres użytkowania może być stosunkowo krótki. Nie jestem ekspertem, są to moje domniemywania. Swoją grillo wędzarkę zbudowałem ze starej, odpadowej czerwonej cegły. Ze szamotu jest tylko palenisko, chociaż cegły szamotowej mam sporo. W swojej dałem za małą średnicę komina, występuje dużo większe prawdopodobieństwo wystąpienia pirolizy, daj lepiej nadmiar niż niedomiar średnicy komina.Wejdź na stronę: http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72079,2186196.html - teraz to znalazłem i poczytaj .Sukcesu w budowie. :wink: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1491-w%C4%99dzarka/page/7/#findComment-55679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.