Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bacterie dostarczane przez producenta zawieraja w szaszetce wystarczajaca ilosc do zastosowania w okreslonej ilosci miesa. (np. 20 g wystarczy na 100 kg farszu). Bacterie te sa dostarczane w stanie "hibernacji" w wyniku zamrozenia i odessania wilgoci). powinny byc transportowane i przechowywane w takich warunkach (zamrozenie w ok. najczesciej -18 *C) wowczas ich przydartnosc do uzycia moze trwac np. ok 6 m-cy czy 12 m-cy (zalezy od rodzaju bacterii i danych producenta).  W naszym domowym sposobie - otrzymujemy przewaznie poczta w temp. normalnych, otwieramy, uzywamy, i znow przechowywujemy zamarzniete - kazde otwarcie to dostep swierzego powietrza z zawartoscia wilgoci - (czesc bacteri budzi sie w wyniku tego, czesc obumiera w wyniku zmiany temperatur ). Birac pod uwage rozne warunki osobiscie stosuje dawki od 0.5 g/kg do 1.5 g/kg w zaleznosci od "swierzosci" bacterii. Zbyt wysoka dawka nie spowoduje "dyskwalifikacji" produktu - jedynie moze spowodowac obnizenie niektorych paramen trow poniewaz cykl fermentacji moze zajsc szybciej ze wzgledu na dostarczenie wiekszej ilosci bakterii) co moze spowodowac nieporzadane cechy - patrz ponizej -

Fermentacja - to stworzenie dla tych bacterii warunkow do rozwoju i dzialanie - temperatura i wilgotnosc (zawarta w farszu). Zalecenia producenta dotycza temperatur optymalnych dla dzialania co jednak nie znaczy ze te bakterie nie beda dzialac w temperaturach ciut nizszych czy ciut wyzszych. Bedzie to tylko skrocenie czy wydluzenie czasu fermentacji, stad aby byc pewnym efektow potrzebny jest miernik pH co nie znaczy ze nie mozna tego zrobic bez niego a na czas. Jedna wazna sprawa takze to postepowanie w warunkach zblizonych do zalecen producenta poniewaz kultura starterowa to mieszanina roznych szczepow i rodzai bakterii ktorych dzialanie jest scisle skorelowane z soba. (np szybsza fermentacja mlekowa i obnizenie pH spowodowac moga niemozliwosc pelnej dzialalnosc bacterii odpowiedzialnych za zmiany smakowe czy zapachowe).

Jest tez w czasie fermentacji podawana wartosc wilgotnosci - prosze zwrocic uwage ze ta wilgotnosc nie ma wielkiego wplywu na bacterie (oprocz tych zewnetrznych). Glownym zadaniem tej wysokiej wilgotnosci jest zabezpieczenie przed wysychaniem oslonki i zewnetrznej warstwy batonu. Ma to wplyw na dalszy proces jak rowniez na dzialanie plesni (jesli sa porzadane). 

To tak w skrocie. 

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-585093
Udostępnij na innych stronach

Zachęcające. :thumbsup:  :clap:

A jak smakowo?

Dzięki, facet w sklepie hiszpańskim, gdzie kupowałem paprykę, powiedział, że może być. :D Jeśli chodzi o tą tłustą, to wyszła na niej świetna, dość ostra jajecznica. Bez dodatkowych przypraw. :)

[Dodano: 18 sty 2018 - 14:06]

 

 

To tak w skrocie. 

Dziękuję. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-585098
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może zdementujesz w takim razie obawy redzeda, że polscy (nie jestem pewien, czy polscy) producenci dosypują coś jeszcze oprócz deklarowanej zawartości opakowania
rankiem (mojego czasu zapomnialem sie odniesc takze do tego cytatu - to nie sa obawy Redzeda o dosypywanie czegos - moze w ten sposob - Bacterie aby przetrwac w stanie nawet zamrozenia wymagaja soistego "nosnika" i nosnikiem tym w wiekszosci przypadkow jest dextroza (po polsku glukoza). Dodatkowa korzyscia wykorzystania tego nosnika jest takze dostarczenie bardzo startowej dawki pozywienia dla bacterii (wszystkie bacterie "trawia" glukoze a nie wszystkie cukier.) Saszetka zawiera takze sladowe ilosci innych dodatkow np. przeciwdzialania zbijania sie w grudki. Dodatkowo prosze wziasc pod uwage ze taka saszetka zawiera takze minimalne liczby innych bacterii niz w specyfikacji jednak sa one w tak sladowych ilosciach (testy laboratoryjne) ze nie maja wplywu na rozwoj nieporzadanych cech wyrobow. Jedna z najwazniejszych cech normatywnych jest brak w takich saszetkach jakich kolwiek bacterii chorobotworczych - liczba nie moze wyjsc inna niz 0.

To tak w skrocie. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-585178
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

To był ostatni moment u mnie na zrobienie chorizo. Tym razem skorzystałem z podpowiedzi Maćkazbrzegu i wykorzystałem pudło plastikowe.

post-55133-0-94911900-1646470434_thumb.jpgpost-55133-0-83923600-1646470452_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-755436
Udostępnij na innych stronach

Teraz SBL-48 i inne można kupić w sklepie SWOJSKI WYRÓB

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-755443
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.