niedobry78 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 ...Witam wszystkich serdecznie...to mój pierwszy post..na forum mam nadzieję że nie okaże się banalny...mianowicie...jak z mleka stworzyć śmietankę... z której potem chciałbym ubić masełko hm???????dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 WitamNiestety nie jestem dobry w tym temacie, dlatego nie pomogę. Z tego, co wiem to Mleko musi swoje odstać w niskiej temperaturze. Śmietana sama się wtedy zrobi. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam. Raulo ma rację.Pamiętam jak kiedyś kupowało się mleko u gospodarza to po nocy stania w lodówce zbierało się z litra mleka ok 3/4 szklanki śmietany. Oczywiście mleczko prosto od krówki i bez żadnych dodatków :smile: .Tak śmietanę można było pozyskać z mleka pod warunkiem, że było prosto od krowy jeszcze ciepłe :smile: .Teraz większość gospodarstw ma schładzarki do mleka i po takim zabiegu gdy mleko jest schłodzone i mieszane mieszalnikiemśmietanę można uzyskać tylko w specjalnych wirówkach. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Z mleka z którego już ściągnięto śmietanę nie pozyskasz nowej - zbierzesz ją jedynie z mleczka "niobrabianego" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 ha....rozumiem....dziękuję za odpowiedzi....a właśnie ...ma ktoś może na sprzedaż maselnicę...czy jak to tam urządzonko się nazywa???na allegro widziałem elektryczna wirówkę i podobno wyrabiającą również śmietanę za 500 zł...ale nie wiem co o tym myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Jeśli nie znajdziesz to zastosuj zwykły słoik 2 L. Potrząsaj nim tak długo aż masełko się wytrąci.U nas są na sprzedaż takie słoiki wraz z "trzepaczką" do masła za ok 30 kilka zł. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Teraz większość gospodarstw ma schładzarki do mleka i po takim zabiegu gdy mleko jest schłodzone i mieszane mieszalnikiem śmietanę można uzyskać tylko w specjalnych wirówkach.Tak jak Gonzo pisze, schładzane po udoju mleko jest intensywnie mieszane, jednak bez problemu można z niego pozyskać śmietankę. Zarówno metodą podstojową jak i w wirówce. Mieszanie powoduje jedynie równomierne i szybsze schładzanie mleka a nie jego homogenizację. W gospodartwach posiadających takie specjalistyczne chłodziarki uzyskuje się temp. ok. 4st C. w czasie pół godziny po zakończeniu udoju. Od wielu lat zaopatruję się w pyszne mleko w takim właśnie gospodarstwie. Metoda podstojowa uzyskiwania śmietanki to nic innego, jak odstawienie pełnotłustego mleka w chłodne miejsce na min.12h. Po tym czasie zbieramy śmietankę szeroką łychą lub chochelką. Radzę wszystkie sprzęty wyparzać przed użyciem. Jeżeli chodzi o drugą metodę, to trzeba mieć wirówkę do mleka. Kiedyś kupiłam taką od Rosjan na targu i muszę przyznać, że wirowała mleko bardzo skutecznie. To, co zostało, to biała, pozbawiona całkowicie tłuszczu mleczna chudzizna (nie mylić z Chudziakiem :grin: ). Jednak takie urządzanie ma bardzo skomplikowaną budowę, posiada kilka warstw różnych, wchodzących w siebie lejków, między którymi to wirowane mleko przechodzi. Przez to jest kłopotliwe nie tyle w użyciu, co w utrzymaniu czystości. Mówiąc lapidarnie; pięć minut wirowania, pół godziny mycia i obowiązkowe wyparzanie wszystkich części. Poza tym jest to spory gracik. Oczywiście, przy większym przerobie mleka jest to opłacalne. Ja jednak zrezygnowałam z tej wirówki i stosuję tradycyjną metodę podstojową. Tym bardziej, że nie zależy mi na całkowitym odchudzeniu mleka, bo przecież robię z niego sery. Śmietankę przeznaczoną do wyrobu masła należy obowiązkowo spasteryzować a następnie albo odstawić do chłodu w celu dojrzewania (jeżeli robimy masło ze słodkiej śmietanki) albo dodać 10% dobrej, kwaśnej śmietany, w celu zakwaszenia. Generalnie masło robione z kwaśnej śmietany ma bogatszy aromat i jest bardziej trwałe. Jeżeli nie spasteryzujemy śmietanki, to masło błyskawicznie zacznie "pachnieć" kwasem masłowym i oborą. Przygotowuję artykuł nastronę główną traktujący o podstawowych krokach technologicznych przy produkcji masła różnymi metodami. Jestem to winna Maxellowi, jednak z przyczyn niezależnych ode mnie idzie mi to opornie. Teraz, kiedy to napisałam publicznie, może lepiej się zmobilizuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 EAnno będziemy czekać z cierpliwością i w razie czego przypomnimy :wink: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 EAnna napisła:po udoju mleko jest intensywnie mieszane, jednak bez problemu można z niego pozyskać śmietankę. Zarówno metodą podstojową jak i w wirówce. EAnno jako praktyk pewnie masz w 100% rację ale wydaje mi się że z mleka nie mieszanego można uzyskać więcej śmietany metodą podstojową (co do wirówki to nie ma znaczenia). Jeśli się mylę proszę o sprostownie "mojej teorii" :???: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Jak EAnna napisała mieszanie jest powolne , nie jest to jakieś miksowanie ,ruch jest wymuszany by mleko się schłodziło do 4 stopni w ciągu 30 min od udoju.Co przedłuża czas na transport i obróbkę mleka w mleczarni.Pozdrawiam serdecznie Jasiuhihihi .. piszę z praktyki jak byłem studentem i pracowałem na saksy w gospodarstwie mlecznym , nawet odbieralem poród cielaczka Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 z mleka nie mieszanego można uzyskać więcej śmietany metodą podstojowąGonzo, jeżeli masz mleko niemieszane, to można założyć, że w czasie od udoju do odebrania mleka przez Ciebie (przykładowo 2h) już sporo śmietanki podeszło. Jeżeli odstawisz to mleko na n.p. 12h, to w sumie podstój wynosił będzie 14h. Jeżeli mieszane mleko odstawisz również na 14h to uzyskasz tyle samo śmietanki. Chyba, że rolnik sprzedał Ci mleko nabierane chochlą z wierzchu, to wtedy w tym mleku będzie wyższy % tłuszczu. Mleko ciepłe, po udoju, bardzo szybko podchodzi. Tak w ogóle, to % tłuszczu od tych samych krów jest niestabilny. Ilość więc pozyskiwanej śmietanki będzie się wahała w poszczególnych dniach. Mieszanie mleka odbywa się bardzo powoli, ponieważ spieniłoby sie mocno i uległo stopniowemu zmaśleniu. Mleko nie powinno być zbyt ruszane, ponieważ następują w nim niekorzystne procesy. Tak przy okazji, optymalna temperatura zmaślania to 11 do 14 st.C. Przy zmaślaniu metodą domową w butelce lub słoju mimo tej, stosunkowo wysokiej temperatury może sie zdarzyć, że zrobimy bitą śmietanę i zawartość usztywni sie w środku i żadne ruszanie pojemnikiem nie pomoże. W takim przypadku należy dolać po ściance naczynia 2 łyżki gorącej wody. Woda ta zainicjuje proces zmaślania i po chwili maślanka zacznie chlupotać w środku wesoło. :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 w gospodarstwie mlecznym , nawet odbieralem poród cielaczkaNo, no Jasiu, Ty nie tylko jesteś architektem, ale również weterynarzem!!! Nie mówiąc o tym, że /nic Cię tak nie cieszy/(bis) jak masarskie rzemiosło. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 taaa...w szczególności jak bauer mi tłumaczył co mam robić :tongue: ale uciechę potem miałem jak te cielę karmiłema że to było raptem kilka miesięcy to nie widziałem jak dorosła Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek200158 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lutego 2010 Korzystając z rad EAnny /ogromne podziękowania/ zrobiłem serki podpuszczkowe,następnie ricottę z pozostałej serwatki i kwasku cytrynowego -rewelacja!-/do tej pory serwatka szła w kanał/ -nabrałem ochoty na masło.Przez znajomych z Ukrainy kupiłem wirówkę,przywiozłem mleko prosto od krowy-i tu zaczął się problem.Mleko przecedziłem,lekko ogrzałem/38 C/ i do wirówki.Z jednego lejka szło mleko,a z drugiego śmietanka tak gęsta,że o wyjęciu ze słoja nie było szans.Nic się nie zmarnowało-absolutnie-odchudzone mleko przerobiłem na serki,a śmietankę dopóki się dało używaliśmy do kawy,a jak jeszcze bardziej zgęstniała jako"pseudomasło" na kromki.Prośba o poradę : co robić żeby śmietanka była"normalna" tzn. płynna,żeby w wirówce nie zostawało tyle śmietany?- nadmieniam,że regulowanie sztyftem w misie ilości przepływu mleka nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lutego 2010 U nas są na sprzedaż takie słoiki wraz z "trzepaczką" do masła za ok 30 kilka zł.U nas, to znaczy gdzie ?? Chętnie kupię takie cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2010 Jurku Piszesz, że wirówkę kupiłeś na Ukrainie. Czy była to może maszyna podobna do tej : http://allegro.pl/item912771783_wirowka_do_mleka_polska_instrukcja_2_gratisy.html Do niedawna miałam to ustrojstwo. Służyła nam wiernie przez dobrych kilkanaście lat. Ostatnio ją sprezentowałam koleżance, która robi masło kozie. Ale nie o tym chciałam pisać. Jeśli śmietana wychodzi Ci zbyt tłusta, to jest tam taki mały cienki kluczyk do śrub imbusowych ( jak do mebli IKEA) . Z boku bąka ( "serce" wirówki złożone ze stosu talerzyków ) jest właśnie otwór do którego pasuje tajemniczy kluczyk. Nie pamiętam już , w która stronę należy kręcić ( wirowałam mleko wieki temu) , ale to jest właśnie regulacja % śmietanki. Ponieważ uzyskałeś jej mało, to pewnie dlatego miała "automatycznie" wysoki procent tłuszczu - po prostu znakomita kremówka. Po ukwaszeniu i schłodzeniu zawsze będzie sztywna . Jeśli % tłuszczu w śmietance spadnie , to będzie p ukwaszeniu rzadsza i masła z niej uzyskasz mniej, ale tu plusem jest większa ilość maślanki . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2010 Czy była to może maszyna podobna do tej : http://allegro.pl/item912..._2_gratisy.htmlWłaśnie taką wirówkę posiadam. Żeby śmietana była rzadsza należy śrubkę odkręcić/ tzn. obrót w lewo/ i tak jest gęsta. Do tej pory robiłam z niej masło mikserem ale było twarde,ciężko było nim smarować. Dzisiaj znów robiłam masło ale do tej śmietany / wcześniej ukwaszonej lekko i schłodzonej w lodówce/ dolałam 50% mleka. Masełko akurat, takie jakie chciałam. EAnno, pisałaś o pasteryzacji śmietany, nigdy tego nie robiłam, eksperymentuję z masłem ,serami itp. Jak to jest?[/b] [ Dodano: Wto 09 Lut, 2010 13:33 ] z której potem chciałbym ubić masełko Masło ubijam mikserem, zawsze z powodzeniem. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek200158 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lutego 2010 Wydawało mi się,że moje ustrojstwo /dokładnie takie samo / pójdzie na złom,ale dzięki naszym Paniom Farmerce i Anerce maszyna hula :grin: .Nadmienię.że mimo odchudzenia mleka wirówką serki zarówno podpuszczkowy jak i ricotta nie straciły nic ze smakowitości :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2010 Miło mi, że mogłam trochę pomóc a jak będziesz miał fotki swoich produktów, pochwal się nimi. Ja też nauczyłam się robić serki z chudego mleka /trochę mniej zależy mi na spożywaniu nadmiernej ilości tłuszczu/ i są całkiem dobre.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Lutego 2010 regulowanie sztyftem w misie ilości przepływu mleka nic nie dało.To coś z tą wirówka nie jest w porządku. Może została wadliwie złożona (to tylko sugestia :wink: )? Miałam kiedyś wirówkę radziecką ale w niej można było regulować zawartość tłuszczu. Nie pamietam jednak, w jakiej temperaturze wirowałam mleko. Jeżeli znajdę gdzieś instrukcję tej wirówki to podam. Niezależnie od tego, śmietankę należy rozcieńczyć mlekiem aż do uzyskania zawartości tłuszczu ok. 30%. Najlepsze masło uzyskuje się ze świeżej, kwaśnej śmietany. Zatem odwirowaną śmietankę, odpowiednio rozcieńczoną, powinieneś wpierw zakwasić, a następnie zmaślać w odpowiedniej temperaturze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Lutego 2010 Jurku, czy Twoja wirówka działa poprawnie? Pytam bo zapomniałam Ci powiedzieć , że ważne jest to aby talerzyki w bączku były dobrze złożone, tzn. talerzk A iB ma różnie ułożone otwory, należy nakładać je naprzemian.Ja posiadam instrukcję i gdyby coś to chętnie udzielę rady. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatLew Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Marca 2011 Witam! Ile % tłuszczu ma średnio śmietana prosto od krowy(naturalnie zsiadła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Marca 2011 Ile % tłuszczu ma średnio śmietana prosto od krowy(naturalnie zsiadła)?Nie ma takiego produktu. Jest mleko surowe (prosto od krowy), z którego pozyskuje się śmietanę metodą podstojową lub poprzez wirowanie. Śmietana podstojowa ma IMO procent tłuszczu zleżny od kilku czynników: - od tłustości ogólnej mleka - od temperatury podstoju - od czasu podstoju - od wartości mikrobiologicznej mleka. - od sposobu zbierania mleka Średnio jest to 25-35% tłuszczu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Marca 2011 anerko czy możesz wkleić jakieś zdjęcie tej cud maszyny do śmietany bo niestety strona na allegro jest już nieaktywna a chciałabym zobaczyć jak to cudo wygląda może się na coś takiego skuszę bo jak na razie śmietanę zbieram sposobami pierwotnymi jak za króla piasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Marca 2011 mleko powinno byc wirowane w okolo 50 stopniach Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.